wtorek, 10 września 2013

PIZZA NALEŚNIKOWA

SKŁADNIKI:
W ZALEŻNOŚCI OD PATELNI 1 LUB 2 PIZZE.
  • 2 SZKLANKI MĄKI
  • 2 JAJKA
  • 2 SZKLANKI WODY
  • 2 ŁYŻKI OLEJU
  • SZCZYPTA CUKRU
  • ŁYŻECZKA SOLI
  • 1 ŁYŻECZKA SUSZONEJ BAZYLII

DODATKI:
WEDŁUG WASZEGO UZNANIA
  • SZYNKA
  • SALAMI
  • CZARNE OLIWKI
  • PODSMAŻONE PIECZARKI
  • SER ŻÓŁTY LUB MOZZARELLA
  • KETCHUP
  • MAJONEZ
  • PRZYPRAWA DO PIZZY PO SYCYLIJSKU OD "KAMIS"

WYKONANIE:
  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 20 MINUT.
  • NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI WYLAĆ CIASTO ( DOŚĆ GRUBE ) I ZARAZ PO WYLANIU UŁOŻYĆ SKŁADNIKI TAK ŻEBY SIĘ LEKKO ZATOPIŁY W CIEŚCIE.
  • POSYPAĆ PRZYPRAWĄ OD KAMIS DO PIZZY PO SYCYLIJSKU.
  • USMAŻYĆ Z JEDNEJ STRONY, PRZEWRÓCIĆ I KRÓTKO SMAŻYĆ Z DRUGIEJ STRONY.
  • ZDJĄĆ Z PATELNI I POSYPAĆ SEREM, POLAĆ KETCHUPEM LUB MAJONEZEM.
  • WSZYSTKO ZALEŻY OD WASZYCH SMAKÓW I KONCEPCJI.






1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł, koniecznie muszę taką szybką pizzę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń