16lis2013

Sernik kokosowy z białą czekoladą

Komentarzy: 5

whitechoccococheesecake2
 
whitechoccococheesecake3
 
whitechoccococheesecake4
 
Po serniczkach z białą czekoladą i Oreo wszyscy kategorycznie domagali się powtórki. No ale tak po tygodniu? Poszłam na kompromis i powstał kolejny sernik z białą czekoladą. Tym razem w wersji pełnowymiarowej i nie ciasteczkowej, a kokosowej. Kokosowe ciasteczka na spodzie, kokos w masie i kokosowa polewa.
 

Na tortownicę 24 cm
 
Spód:
200 g ciasteczek kokosowych
60 g masła
 
Masa serowa:
750 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% / ew. mleka
200 g białej czekolady
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
3 jaja
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub o smaku białej czekolady
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Polewa:
2/3 szklanki mleka
1 łyżka masła
2/3 szklanki wiórków kokosowych + łyżka do posypania
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
Zaczynamy od spodu, czyli jak zwykle ciasteczka kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Czekoladę razem ze śmietanką kremówką lub mlekiem podgrzewamy w garnuszku z grubym dnem lub na parze, aż czekolada się rozpuści.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy kolejno jajka, a następnie wlewamy przestudzoną masę czekoladową. Na koniec dodajemy śmietanę, wiórki, proszek budyniowy i miksujemy tylko do połączenia składników.
 
Masę wylewamy na spód i pieczemy w 160 stopniach około 70 minut, aż środek sernika będzie ścięty, a brzegi zaczną się lekko rumienić. Na dno piekarnika wstawiamy na czas pieczenia płaskie naczynie z gorącą wodą.
 
Sernik studzimy do temperatury pokojowej w uchylonym piekarniku, a potem wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie zabieramy się za polewę.
 
Mleko podgrzewamy z masłem, cukrem i wiórkami. Wiórki powinny dobrze nasiąknąć. Do gorącej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszając. Kiedy wszyscy zgęstnieje, zdejmujemy polewę z ognia. Czekamy chwilkę, aż przestygnie, a następnie ciepłą rozsmarowujemy nożem na wierzchu sernika. Na koniec posypujemy ją łyżką wiórków.
 
Sernik najlepiej przechowywać w lodówce.

 
Przepis na sernik własny, polewa podpatrzona tu.

Kategorie: Kokos / Serniki / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.