środa, 18 września 2013

Sok pomidorowy z sokowirówki

Nadaj robię sosy pomidorowe, ale sprzedawczyni warzyw podsunęłam mi pomysł zrobienia soku pomidorowy. O pozytywnych właściwościach takiego soku można mówić i mówić, ja wymienię tylko kilka. 


bazylia, Fit, Konfitury i przetwory, pomidor, sok pomidorowy, Soki warzywne, z sokowirówki,
fot. Justyna Wójcik

  • pomaga na zmęczenie, anemie, osłabienie
  • działa uspokajająco i pomaga eliminować napięcie
  • zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdzycy
  • wzmacnia włosy i paznokcie, oczyszcza i nawilża cerę, likwiduje trądzik i wypryski
  • działa antyrakowo

Niestety wszystkie przepisy jakie znalazłam mówimy, by sok gotować, albo blenderować. Miałam swoją wizję :D i przecisnęłam pomidory przez sokowirówkę. Efekty wyszły pyszne! Spróbujcie sami. Uprzedzam, że po chwili sok dzieli się na dwie warstwy - złotą i czerwoną. Zamieszajcie, przed wypiciem. 


bazylia, Fit, Konfitury i przetwory, pomidor, sok pomidorowy, Soki warzywne, z sokowirówki,
fot. Justyna Wójcik

Składniki:
  • dowolna ilość soczystych pomidorów (na szklankę soku wystarczą 2-3 duże pomidory)
  • na szklankę soku: łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, opcjonalnie pieprz, ostra papryka, ocet, świeża bazylia
Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy lub parzymy i obieramy ze skórki. Przeciskamy przez sokowirówkę. Mieszamy z dodatkami. Gotowe! Smacznego :) 

2 komentarze:

  1. nie obierajcie ze skórki pomidorów. Nie trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe jakby to wyszło z sokownika? bo dostałam sokownik ze sklepu Dajar, teraz właśnie go wyciągnęłam, bo mam wysyp pomidorów malin, jabłek i chciałabym cos z nich zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...