327. Aronia pod nadziewanym ciastem z kuskus. 3 w 1 po raz drugi.

26 września

Znowu miałam ochotę na kilka różnych śniadań. Miały być placuszki z kaszy kuskus, jednak pomyślałam, że nadszedł  już czas by wykorzystać zalegającą w zamrażarce aronię. Do tego cudowna miodelka - jak dla mnie sto razy lepsza od Nutelli i innych smarowideł...

Aronia z cukrem trzcinowym zapiekana pod "kuskusowym ciastkiem rumowym" z nasionami chia, nadzianym miodelką, podanym z jogurtem z melasą z karobu i cynamonem






RAZOWE CIASTO KUSKUS Z ARONIĄ I MIODELKĄ

50 g razowej kaszy kuskus
20 g mąki żytniej razowej
garść aronii
łyżka + łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta soli
łyżka nasion chia + trzy łyżki wrzątku
kilka kropli aromatu rumowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka miodelki


Kaszę z łyżeczką cukru i szczyptą soli zalewamy wrzątkiem 0,5 cm ponad jej poziom. Kiedy będzie już miękka, przekładamy do miseczki. Dodajemy roztwór z nasion chia, aromat, mąkę, sól i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Rozmrożoną aronię układamy na dnie natłuszczonego naczynia i posypujemy obficie cukrem (jest baaardzo kwaśna i cierpka!). Przykrywamy połową "kuskusowego ciasta",  następnie dodajemy łyżkę miodelki i kolejną porcję ciasta. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z jogurtem wymieszanym z melasą z karobu i cynamonem.


You Might Also Like

13 komentarze

  1. osz kurcze, chyba przebiłaś tym dzisiaj wszystko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie do końca przepadam za aronią... ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetnie wygląda, też mam w zamrażarce zapas aronii:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja chcę takie śniadanie! tyyle pysznych smaków, których chyba nigdy nie miałam okazji wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rumowe ciastko z kuskusu - no jestem w niebie !

    OdpowiedzUsuń
  6. kuskusowe ciastko rumowe- to już brzmi pysznie, aż boję się pomyśleć, jak smakuje<3

    OdpowiedzUsuń
  7. z dnia na dzień zaskakujesz mnie coraz bardziej, dziś tym smakowitym i ciekawym ciachem z kaszy ! *-*

    OdpowiedzUsuń
  8. opis sprawia, że aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie eksperymenty są najlepsze :)
    Masz cudowne naczynko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie mam aronii, ale wiśnia też się sprawdzi, bo kwaśna. Faktycznie, połączenie smaków nieziemskie i na pewno przepyszne :-) Koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj