Syrop z buraka (na kaszel)

Arabeska II

Syrop z buraka (na kaszel)

Ogórki małosolne

Arabeska II

Ogórki małosolne

Frużelina jagodowa

Arabeska II

Frużelina jagodowa

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Arabeska II

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z młodych pędów sosny

Arabeska II

Syrop z młodych pędów sosny

Schab gotowany (najdelikatniejszy)

Arabeska II

Schab gotowany (najdelikatniejszy)

Pasta z jajek

Arabeska II

Pasta z jajek

Schab suszony

Arabeska II

Schab suszony

Sałatka z buraków i fasoli

Arabeska II

Sałatka z buraków i fasoli

Pieczone udka kurczaka (marynowane w zalewie majerankowo-tymiankowej)

Arabeska II

Pieczone udka kurczaka (marynowane w zalewie majerankowo-tymiankowej)

Surówka z kapusty pekińskiej

Arabeska II

Surówka z kapusty pekińskiej

Kotlety z mortadeli

Arabeska II

Kotlety z mortadeli

Surówka z czarnej rzepy

Arabeska II

Surówka z czarnej rzepy

Kluski śląskie

Arabeska II

Kluski śląskie

Kotlety z jaj

Arabeska II

Kotlety z jaj

Marynowana papryka

Arabeska II

Marynowana papryka

Sałatka z cukinii na zimę

Arabeska II

Sałatka z cukinii na zimę

Placki z cukinii

Arabeska II

Placki z cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii

Arabeska II

Faszerowane kwiaty cukinii

Dżem (i sok) z truskawek

Arabeska II

Dżem (i sok) z truskawek

Sałatka ziemniaczana z olejem z pestek dyni

Arabeska II

Sałatka ziemniaczana z olejem z pestek dyni

Pierogi (z serem)

Arabeska II

Pierogi (z serem)

Pieczone udka kurczaka

Arabeska II

Pieczone udka kurczaka

Dżem jabłkowo-dyniowy

Arabeska II

Dżem jabłkowo-dyniowy

Ogórki konserwowe

Arabeska II

Ogórki konserwowe

Ogórki pikle

Arabeska II

Ogórki pikle

Ogórki w zalewie musztardowej

Arabeska II

Ogórki w zalewie musztardowej

Pasta z makreli

Arabeska II

Pasta z makreli

Arabeska II

Miód z mniszka lekarskiego

Nie jest to prawdziwy miód, ale kolorem, konsystencją i właściwościami bardzo zbliżony do pszczelego. Ostatni rok był dla nas wyjątkowo obfity w przeziębienia (człowiek już się odzwyczaił od tak niskich temperatur ;-) , więc te kilka słoiczków , które zrobiłam dosyć szybko poszło. Dodam , że było to zrobione z dwóch porcji , bo z jednej nie wychodzi tego dużo. A tak poza tym , to straszna "dłubanina" z tymi kwiatkami , ale raz na rok można się poświęcić , żeby potem zimą sięgnąć po pyszny , zdrowy miodek na przeziębienie :-) Przepis pochodzi z tej strony.Składniki:- 250-300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego- 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru- 1/2 l wodyKwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 15  min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny (wcześniej dokładnie umyte). Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować  (na bardzo małym płomieniu) 2 godziny do uzyskania gęstego syropu (ja gotowałam ok. 15 minut krócej). Gotowy miód przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem.Uwagi:W przepisie nie było o tym mowy , ale  ja zawsze odcinam (nożyczkami) z kwiatków zielone "dupki". Podobno z nie odciętymi miodek wychodzi lekko gorzki.

Sałatka z kiełbasą i makaronem

Arabeska II

Sałatka z kiełbasą i makaronem