Moje Twory Przetwory Bagietki z chrupiącą sałatką, wędzonką i borówkami Jak co środę zapraszam na kanapkę z wykorzystaniem tym razem Wędzonki z kaszubskiej gospody z Zakłady Mięsne Nowak.Musicie uwierzyć mi na słowo, że wykonanie jest naprawdę łatwe, a efekt niesamowicie pyszny!Polecam, poświęćcie kilka minut więcej na przygotowanie takiej "kanapki" a jedzenie jej będzie prawdziwą ucztą!Składniki:2 kawałki bagietki o długości 12-14 cm2/3 liście sałatymała garść kiełków słonecznika1 łyżeczka nasion słonecznikaokoło 8-10 owoców borówki amerykańskiej1 łyżeczka balsamico1 łyżeczka oliwy extra vergine1/2 łyżeczki miodu3 nieco grubsze niż na kanapkę plastry wędzonki Przygotowanie:należy wydrążyć bagietki z miękkiego miąższu, ale nie do samego końca – bagietka musi mieć "dno"wyciągamy małą miskę (w zależności od tego ile chcemy zrobić) do, której rwiemy sałatę na mniejsze kawałki, następnie dodajemy połowę pokrojonych borówek, kiełki i nasiona słonecznikaw osobnym naczyniu łączymy oliwę, balsamico i miód, którymi polewamy sałatę – ważnym elementem jest dokładne wymieszanie składników ze sobąwzdłuż wyższego boku bagietki, kładziemy przekrojone na pół plastry Wędzonki z Kaszubskiej Gospody, natomiast do wydrążonej części nakładamy sałatę i po 3 kolejne kawałki wędliny – z wierzchu ozdabiamy borówkami i podajemy pierwszej osobie z brzegu Smacznego ;)
Moje Twory Przetwory Placuszki jogurtowo-pomarańczowe Iskierka i M. mogliby na wszystkie posiłki zjadać placuszki, naleśniki, pankejki i inne placuszkopodobne! Goszczą u nas najczęściej na śniadanie lub kolację - dziś padło na kolację w towarzystwie dżemu z jagodzian - ostatniego jaki przyniosłam z piwnicy!Składniki dla 3 osób:150 ml jogurtu naturalnego100 ml soku z pomarańczy - najlepszy będzie świeżo wyciśnięty50 ml oleju 1 duże jajko1 łyżeczka cukru pudru3/4 szklanka mąki tortowejPrzygotowanie:jogurt wymieszać z sokiem i olejemjajko wybić do miseczki, dokładnie wymieszać - "rozmącić" - dodać do jogurtu, wymieszaćdodać cukier puder i mąkę, dokładnie ze sobą połączyć, ciasto ma być odrobinę gęstsze od naleśnikowegona rozgrzaną patelnię wylewać po łyżce ciasta tworząc małe placuszki, smażyć z każdej strony na złoty kolorpodawać posypane cukrem pudrem, polane miodem czy z ulubionym dżememSmacznego;)
Moje Twory Przetwory Choinka z ciasta francuskiego / kapusta i grzyby z czerwonymi porzeczkami, imbirem i miodem