Obados na obiados
Kruche ciasto z jabłkami, orzechami, powidłami i bezą
Postanowiłam (w końcu końcówka grudnia to czas postanowień wszelakich), że w nowym roku podszkolę się w pieczeniu. Kolejne próby mam już za sobą - za jakiś czas pokażę Wam mój debiutancki tort urodzinowy - trzywarstwowy, orzechowy z gruszkami.Tymczasem proponuję kruche ciasto z jabłkami, orzechami, powidłami i bezą, udoskonalone przez Mistrza Buniacza (oryginalny przepis). U nas gościło na wigilijnym stole, sprawdzi się jednak w każdej sytuacji. na ciasto: - 3 szklanki mąki, - 250 g masła, - pół szklanki cukru - pudru, - 4 żółtka, - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, - szczypta soli - opakowanie cukru wanilinowegododatkowo: - 6 białek, - 3/4 szklanki cukru, - mały słoik powideł śliwkowych, - garść orzechów włoskich, - 6 dużych jabłek, - 50 g masła, - 1 łyżka cynamonu - 1 tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)na krem: - 500 ml mleka, - 2 żółtka, - 2 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 3 łyżki cukru, - 150 g masła, - 2 łyżki likieru orzechowegoCzytaj więcej »