Ivka w kuchni Curry z kurczaka z masłem orzechowym Dziś kolejna wariacja na temat curry. Masło orzechowe, aromatyczne przyprawy i mleczko kokosowe tworzą aksamitny sos, który świetnie komponuje się z kurczakiem. Kolejne danie, które na stałe wejdzie do naszego domowego menu.Do dania możecie użyć gotowej mieszanki curry lub przygotować własną, co polecam!Aromat jest nieporównywalnie lepszy.Domowa mieszanka curry2 łyżki ziaren kolendry 1 łyżka nasion gorczycy 2 łyżki nasion kminku 2 łyżki mielonego cynamonu 1 łyżka kolorowego pieprzu 1 łyżka gałki muszkatołowej 2 łyżki kardamonu (nasion lub mielonego) 2 łyżki kurkumy 2 łyżki mielonego imbiru 1 łyżka pieprzu cayenne 2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego) ½ łyżki mielonych goździkówPrzyprawy, które mamy w postaci nasion ucieramy w moździerzu (lub mielimy młynkiem do przypraw). Dodajemy pozostałe składniki curry i mieszamy.Curry z kurczaka z masłem orzechowym400 ml mleczka kokosowego2 średniej wielkości filety z kurczaka3 cebule dymki2 ząbki czosnkukawałek imbiru ok. 2 cmsok z 1 limonki1 łyżka cukru brązowego3 łyżki przyprawy curry1 łyżka sosu sojowego4 czubate łyżki masła orzechowegoCebulę, czosnek i imbiru posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać przyprawę curry i smażyć jeszcze parę minut, ciągle mieszając. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do powstałej pasty curry, doprawić solą i smażyć przez kilka minut. Dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. Następnie dodać mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki, cukier brązowy i wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos powinien lekko zgęstnieć. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, posypane listkami kolendry.Smacznego :)