Pełnoziarniste gofry z karmelizowanymi jabłkami

Kolorowo torcikowo

Pełnoziarniste gofry z karmelizowanymi jabłkami

Zupa z pieczonych warzyw

Kolorowo torcikowo

Zupa z pieczonych warzyw

Orzechowa jaglanka z bananem

Kolorowo torcikowo

Orzechowa jaglanka z bananem

Sernik ricotta na piernikowym spodzie

Kolorowo torcikowo

Sernik ricotta na piernikowym spodzie

Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej

Kolorowo torcikowo

Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej

    Dziś znowu wspominamy...Tym razem wspomnienia dotyczyć będą wigilijnego spotkania lubelskich blogerek.To już drugi rok, jako organizujemy "opłatkowe" spotkanie. Okazji do wspólnych spotkań nie ma zbyt wiele, zwykle przeszkodą jest czas. Są jednak takie okoliczności i takie wydarzenia, na których być trzeba.W ferworze przedświątecznej bieganiny, trudno było mi wygospodarować czas...bo tego zawsze jak na lekarstwo. Mało i mało... Tym bardziej, że sama podróż do Lublina, w jedną stronę trwa godzinkę.Pokonując przeszkody, i odganiając ten głos za uchem, szepczący: "przecież w tym czasie zdążysz upiec pierniki, posprzątać dom, zrobić zakupy..." - rzuciłam wszystko i pojechałam.Spotkanie nasze odbyło się w niewielkiej, niezwykle klimatycznej restauracji INSOMNIA Cafe & Restaurant w Lubinie. Przygotowano nam pięknie nakryty stół. Na "wigilijną kolację" z menu restauracji zamówiłyśmy rosół jerozolimski i aromatyczną herbatę. Rosół nie podbił ani mego serca, ani podniebienia. Cóż, nie każdy lubi to samo. Herbatki za to wypiłam dwie ogromne filiżanki. Pyszna, to mało powiedziana. W tej filiżance kryła się jakaś zimowo-świąteczna magia, która upajała me zmysły i roztaczała cudowne ciepło, ciepło nie tylko fizyczne, ale i ciepło spokoju wewnętrznego.Nie myślcie, że to by było na tyle....że kolacja była uboga, licha i nie do syta. Najadłyśmy się i to jak ! Na okoliczność spotkania, każda z dziewczyn przygotowała coś specjalnego od siebie. I tak na stole pojawiły się: sałatki, śledzie, pierożki i paszteciki, grzanki i ciasto.Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie -  komfort rozmów przy stole, blogerskiego ganiania z aparatami i smartfonami, ciągłego gadania o jedzeniu, fotografii i innych bieżących sprawach związanych z naszą działalnością, był nieco zakłócony.Spotkanie zaliczam jednak do udanych. Zawsze fajnie spotkać się w większym gronie, zobaczyć w realu i zamienić kilka słów poza fb.Miłym akcentem tego dnia były...prezenty ! Wiadomo, że nie o materialne aspekty w takich spotkaniach chodzi, ale to miłe , gdy pojawiają się sponsorzy, którzy chcą wywołać uśmiech drobnym prezentem. I tak, o uśmiech nasz i pełne torby zadbali: Paclan oraz firma VOG Polska.Dziękuję, tym bardziej, że produkty okazały się bardzo przydatne, podczas przedświątecznych przygotowań.

Śniadaniowe bułeczki scones

Kolorowo torcikowo

Śniadaniowe bułeczki scones

Pierniczkowa magia...czyli dziecięca radość podczas warsztatów dekorowania pierniczków

Kolorowo torcikowo

Pierniczkowa magia...czyli dziecięca radość podczas warsztatów dekorowania pierniczków

Świąteczne cupcake  piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's

Kolorowo torcikowo

Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's

Kruche babeczki z musem czekoladowym

Kolorowo torcikowo

Kruche babeczki z musem czekoladowym

Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami

Kolorowo torcikowo

Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami

Deser z  musem śliwkowym i ciastkami speculoos

Kolorowo torcikowo

Deser z musem śliwkowym i ciastkami speculoos

Magazyn AROMAT vol. 3 - ZIMA

Kolorowo torcikowo

Magazyn AROMAT vol. 3 - ZIMA

Szybki makaron z indykiem i szynką dojrzewającą

Kolorowo torcikowo

Szybki makaron z indykiem i szynką dojrzewającą

Słodki omlet z czekoladą i truskawkami

Kolorowo torcikowo

Słodki omlet z czekoladą i truskawkami

KONKURS z Kawą Inką - Twój sposób na kawę

Kolorowo torcikowo

KONKURS z Kawą Inką - Twój sposób na kawę

Pieczona pierś z indyka

Kolorowo torcikowo

Pieczona pierś z indyka

Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem !

Kolorowo torcikowo

Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem !

     Dokładnie miesiąc temu, 24 października, uczestniczyłam w rewelacyjnych warsztatach. Na warsztaty zapraszała kultowa Kawa Inka ! Na pewno znacie :)A dlaczego warsztaty bezglutenowe i kawa zbożowa, zapytacie ? Otóż, spieszę z  wyjaśnieniami... Od niedawna w portfolio produktów Inka pojawiła się nowość - kawa zbożowa bezglutenowa. Tak, tak - cieszcie się "bezglutenki" - wreszcie coś dla Was !Warsztaty odbyły się w Garze Jakubiaka i poprowadził je nie kto inny, jak sam Tomasz Jakubiak z ekipą pomocników.Ale o co chodzi z dietą bezgutenową ? Czy to przymus, moda , fanaberia ? Śmiem twierdzić, że po troszku  wszystkiego. Na pewno są osoby, które diety potrzebują, ze względu na uwarunkowania genetyczne, ale są też tacy, którzy świadomie z glutenu rezygnują. Sama mam mały epizod, kiedy to ze względu na dziecko, które musiało na pewien czas gluten odstawić, ja także zrezygnowałam z produktów zawierających gluten. Co mogę stwierdzić po tym doświadczeniu ? Na pewno czułam się lepiej. Ale czy to ze względu na brak glutenu w pożywieniu ? Nie koniecznie. Raczej ze względu na fakt, że dieta ta wymaga wyeliminowania prawie wszystkiego, co gotowe, przetworzone itp. W diecie tej, każdy posiłek trzeba dobrze przemyśleć i skomponować. A co za tym idzie - wybiera się produkty świadomie.Podczas warsztatów przygotowywaliśmy dania bez glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana.Na menu tego dnia składało się:*  żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem* kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków* filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw* pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem z rydzówStół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy stole przygotowującym sałatki z soczewicy, rybę i pierogi, tez było zacnie. A na pewno wesoło ! Hmmm... i te kilkukrotne wizyty Tomasza Jakubiaka, też trzeba by jakoś wyjaśnić. Nie, nie to, że nam nie szło gotowanie, absolutnie nic z tych rzeczy. To chyba ten nasz zapał do pracy i wesołe usposobienie przyciągały. Wspólnie z Edytą z bloga Pasja Smaku przygotowywałyśmy sałatki z soczewicy, ja z zielonej, Edyta z czerwonej. To było chyba najprostsze z zadań przygotowanych na ten dzień. Niemniej jednak, pracy z nożem nigdy za wiele. Krojenie, siekanie, ciachanie ...i kiedyś zostaniemy mistrzyniami w tym fachu !Kawa Inka tego dnia może nie grała pierwszych skrzypiec, ale niewinnie i po cichutku wkradła się niemal w każde danie. Ryba oprószona Inką bezglutenową zyskała nowy wymiar smaku. Zaś dodatek kawy w sosie i gulaszu nadały im głębi...Pysznie było, tyle powiem. Lubię eksperymenty, lubię nowe smaku i nie grymaszę, gdy dostaję pierogi przygotowane z mąki gryczanej. I choć wiem, że mi łasuchowi, trudno byłoby zupełnie zrezygnować z glutenu w codziennej diecie, to uważam, że taki "glutenowy detox" jest czasami potrzebny. Chociażby dlatego, że człowiek poznaje wówczas szereg produktów, o których nawet nie miał pojęcia, że istnieją ;)

Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem

Kolorowo torcikowo

Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem

Pieczona dynia - jak upiec dynię idealną !

Kolorowo torcikowo

Pieczona dynia - jak upiec dynię idealną !

Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek )

Kolorowo torcikowo

Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek )

Sernik dyniowo-kajmakowy

Kolorowo torcikowo

Sernik dyniowo-kajmakowy

Pełnoziarnisty chlebek figowy z bakaliami

Kolorowo torcikowo

Pełnoziarnisty chlebek figowy z bakaliami

Muffiny dyniowo-daktylowe z orzechową kruszonką

Kolorowo torcikowo

Muffiny dyniowo-daktylowe z orzechową kruszonką

Naleśnikowe placuszki z jabłkami

Kolorowo torcikowo

Naleśnikowe placuszki z jabłkami

Przegląd tortów - dekoracje 3

Kolorowo torcikowo

Przegląd tortów - dekoracje 3

Pełnoziarniste muffiny czekoladowo-bananowe

Kolorowo torcikowo

Pełnoziarniste muffiny czekoladowo-bananowe

Cukinia faszerowana tuńczykiem i soczewicą

Kolorowo torcikowo

Cukinia faszerowana tuńczykiem i soczewicą

Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem

Kolorowo torcikowo

Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem

Jaglanka na mleku z karmelizowanymi gruszkami (Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego)

Kolorowo torcikowo

Jaglanka na mleku z karmelizowanymi gruszkami (Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego)

Muffiny pełnoziarniste z jabłkami (na jogurcie naturalnym) - Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego

Kolorowo torcikowo

Muffiny pełnoziarniste z jabłkami (na jogurcie naturalnym) - Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego