Kiełbasa żywiecka parzona

Kulinarne przygody Gatity

Kiełbasa żywiecka parzona

Piernikowy śledź

Kulinarne przygody Gatity

Piernikowy śledź

Magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie

Kulinarne przygody Gatity

Magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie

Rozwiązanie konkursu Jesienna zupa z Poltino

Kulinarne przygody Gatity

Rozwiązanie konkursu Jesienna zupa z Poltino

Zupa Tom Kha Gai

Kulinarne przygody Gatity

Zupa Tom Kha Gai

Polędwiczki wieprzowe według Jamiego Olivera

Kulinarne przygody Gatity

Polędwiczki wieprzowe według Jamiego Olivera

Domowe napoje alkoholowe

Kulinarne przygody Gatity

Domowe napoje alkoholowe

Święta Bożego Narodzenia i Sylwester zbliżają się wielkimi krokami. Grudzień to szczególny miesiąc dla gotujących pań domu, bo mamy wtedy ręce pełne roboty, dlatego już dziś podrzucam Wam kilka prostych przepisów na domowe likiery. Możemy przygotować je już teraz, kiedy w kuchni nie trwają jeszcze świąteczne przygotowania.  One spokojnie poczekają do świąt i w międzyczasie nabiorą charakteru i aromatu. Tylko dobrze je schowajcie przed domownikami, jeśli chcecie, aby dotrwały do Świąt

Ciasto śnieżny puch z limonką

Kulinarne przygody Gatity

Ciasto śnieżny puch z limonką

Nalewka farmaceutów (aptekarska)

Kulinarne przygody Gatity

Nalewka farmaceutów (aptekarska)

Pieczone jabłka

Kulinarne przygody Gatity

Pieczone jabłka

Finał konkursu BlogerChef 2016 - relacja

Kulinarne przygody Gatity

Finał konkursu BlogerChef 2016 - relacja

Zapraszam na fotorelację z Finału konkursu BlogerChef Warsaw Fusion Gastro Show, których byłam finalistką. Finał odbył się w trakcie ostatniego dnia Międzynarodowych Targów Warszaw Gastro Show w Nadarzynie.Finał konkursu BlogerChef 201629 października w Nadarzynie na terenie Park Warsaw Expo odbył się finał konkursu BlogerChef Warsaw Fusion Gastro Show. Miałam przyjemność być jedną z 9 finalistów. Tematem przewodnim finału była kuchnia fusion.Finał konkursu odbył się dzięki głównemu sponsorowi i współorganizatorowi targom Ptak Warsaw Expo oraz sponsorom Inydkpolowi i firmie Octim. Podczas gotowania korzystaliśmy również z produktów House of Asia, Jan Niezbędny i Ogródek Dziadunia.Po losowaniu stanowisk i godzin gotowania (gotowaliśmy w trzech turach) była chwila, żeby przejść się po targach lub pooglądać pokazy kulinarnych gwiazd. Na przygotowanie finałowego dania mieliśmy 60 minut. Postanowiłam przyrządzić ciepłą sałatkę na bazie róźnych kasz z dodatkiem smażonych różnokolowych papryk, podaną z pomidorkami koktajlowymi i carpaccio z indyka, polaną krem balsamicznym.Razem ze mną gotowali To co kocham, Wielki Apetyt, Mój kulinarny pamiętnik, Moje bistro, Dzieci jedzą, Po prostu pycha, Big fat daddy i Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW jury zasiedli Joseph Seeletso, Wiesław Bober, Grzegorz Ostrowski, Jolanta Caputa i Andrzej Polisiakiewicz.Na podium się nie znalazłam, ale bardzo fajnie spędziłam ten dzień w gronie zaprzyjaźnionych i nowo poznanych blogerów kulinanrych. Było mnóstwo śmiechu i rozmów. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Małgosia z bloga To co kocham. Przygotowała maki z mielonego mięsa z indyka o smaku cytrynowo-miętowym.Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Kasi Szatkowskiej(W krainie smaku) i Markowi Bielskiemu (geminigroip.pl) za fantastyczną atmosferę w czasie finału. Miło się było spotkać i wspólnie spędzić te kilka godzin.Zdjęcia Marek Bielski

Gulasz wieprzowy paprykowy

Kulinarne przygody Gatity

Gulasz wieprzowy paprykowy

Korzenne ciasto dyniowe z orzechami

Kulinarne przygody Gatity

Korzenne ciasto dyniowe z orzechami

Jajko w koszulce, jajko poszetowe z awokado

Kulinarne przygody Gatity

Jajko w koszulce, jajko poszetowe z awokado

Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą

Kulinarne przygody Gatity

Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą

Czernina, czarna polewka

Kulinarne przygody Gatity

Czernina, czarna polewka

Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jablkami

Kulinarne przygody Gatity

Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jablkami

Risotto z fasolką szparagową i krewetkami

Kulinarne przygody Gatity

Risotto z fasolką szparagową i krewetkami

Śniadanie z domowym serkiem

Kulinarne przygody Gatity

Śniadanie z domowym serkiem

Poznaj sie na tłuszczach

Kulinarne przygody Gatity

Poznaj sie na tłuszczach

 Zapraszam na relację ze spotkania, które zostało zorganizowane w ramach kampanii "Poznaj się na tłuszczach". Wraz z innymi zaproszonymi na nie blogerami zgłębialiśmy naszą wiedzę na temat tłuszczów,  a także gotowaliśmy pyszne dania pod hasłem: zdrowo, nie znaczy bez tłuszczu.Poznaj się na tłuszczach24 października miałam przyjemność brać udział w warsztatach, których tematem przewodnim były tłuszcze. Spotkanie odbyło się w warszawskim Centrum Domowych Inspiracji, a zostało zorganizowane w ramach kampanii "Poznaj się na tłuszczach". Celem kampanii jest edukacja na temat tego czym są tłuszcze, czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe oraz jakie znaczenie wykazują dla zdrowia człowieka. Misją organizatorów jest podniesienie wiedzy Polaków w zakresie zdrowego żywienia, z naciskiem na przemyślany wybór produktów zawierających korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.W trakcie niecodziennego spotkania towarzyszyli nam p. Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny, ekspert kampanii oraz szef kuchni Jerzy Nogal. A czemu niecodziennego ? Ponieważ odbyło się ono w formie quizu, a zaproszeni blogerzy zostali podzieleni na dwie grupy. Na odpowiedź czekało 10 pytań, odnośnie zdrowych i niezdrowych tłuszczów. Okazuje się, że nasza wiedza wymaga jedna lekkiego uzupełnienia :-).P. Ewa zwróciła też naszą uwagę na dokładne czytanie etykiet na produktach; na przykład niekorzystne dla zdrowia izomery trans na etykietach spożywczych częstą kryją się pod nazwą "częściowo utwardzone lub uwodornione tłuszcze". Aby podejmować świadome wybory, warto przed zakupem sprawdzać skład produktów !Patronat nad kampanią objęły wiodące w naszym kraju instytucje wyznaczające i promujące zalecenia oraz normy w zakresie żywienia, takie jak Instytut Żywności i Żywienia, Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.Na drugą część spotkania przenieśliśmy się do studia kulinarnego, gdzie razem z Chefem Jerzym Nogalem przygotowaliśmy kremową zupę z dyni Hokkaido z pesto z orzeszków cedrowych, awokado, natki pietruszki i oleju rzepakowego z wędzoną makrelą zapiekaną w razowym cieście. Drugim daniem była gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym.Część zdjęć dzięki uprzejmości organizatora.

Dorada gotowana na parze

Kulinarne przygody Gatity

Dorada gotowana na parze

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jablkami

Kulinarne przygody Gatity

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jablkami

Schab wędzony dymem w płynie

Kulinarne przygody Gatity

Schab wędzony dymem w płynie

Mule w winie, mejillones a la marinera

Kulinarne przygody Gatity

Mule w winie, mejillones a la marinera

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Kulinarne przygody Gatity

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Rozgrzewające dyniowe latte z Inką

Kulinarne przygody Gatity

Rozgrzewające dyniowe latte z Inką

Sałatka makaronowa z pieczoną dynią

Kulinarne przygody Gatity

Sałatka makaronowa z pieczoną dynią

Pieczona kapusta

Kulinarne przygody Gatity

Pieczona kapusta

Jajecznica po węgiersku

Kulinarne przygody Gatity

Jajecznica po węgiersku

Warszawska Halka i gęsina w  roli głównej

Kulinarne przygody Gatity

Warszawska Halka i gęsina w roli głównej

Dziś opowiem Wam pokrótce o  foodie meetup-ie z Zomato, w którym miały przyjemność uczestniczyć Kulinarne przygody Gatity. Spotkanie to odbyło się w pięknych wnętrzach warszawskiej Halki,  a jego tematem przewodnim była nasza polska pyszna gęś owsiana.Warszawska Halka i gęsina w  roli głównejHalka restauracja po polsku mieści się na warszawskim Starym Mokotowie. Na zaproszenie Zomato, wraz  z innymi blogerami kulinarnymi i użytkownikami portalu, spędziłam miły wieczór testując nowe menu restauracji pod hasłem "Gęsina na Świętego Marcina 2016". Była to kolacja degustacyjna z wyjątkow kartą. Natomiast w menu restauracji dania te pojawią się  w listopadzie.Na dobry początek  pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach.Następnie były przystawki:gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznymsałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsinyNa danie główne podano nam:pierś z gęsi sous vide z sosem z czarnego bzu i pieczonymi mini warzywamipieczoną  w ziołach i jabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyninogę z  gęsi w sosie z rokitnika podaną  z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymiDo podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich.Natomiast na deser mogliśmy się delektować:obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzieponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynamiBardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców i warzyw. Obsługa profesjonalna i bardzo miła pani menadżer, która opowiadała nam o historii powstania Halki, ich właścicielach, a także o bohaterce dnia, czyli gęsinie. W czasie spotkania towarzyszył nam też Szef kuchni, który zanikał tylko na czas wydawania dań.Wszystkie dania były bardzo pięknie podane, wyglądały niesamowicie apetycznie. My oczywiście dostalismy porcje degustacyjne, które i tak były spore. Natomiast do zdjęć pozowały nam porcje tradycyjne.Mnie najbrzydziej do gustu przypadała gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym oraz noga z gęsi w sosie z rokitnika podaną  z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowym. Obłędne były też obydwa desery.Bardzo dziękuję Zomato za  zaproszenie, a Halce za miłą gościnę. Wrócę tu, żeby spróbować tradycyjnych polskich dań, które są tu serwowane na co dzień, i o których tak smacznie opowiadali nam i Pani menadżer i Szef kuchni.