RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ

Ostra na słodko

RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ

BANANOWE PANCAKES Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

Ostra na słodko

BANANOWE PANCAKES Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

SOLONY KARMEL

Ostra na słodko

SOLONY KARMEL

BANANOWE PANCAKES Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

Ostra na słodko

BANANOWE PANCAKES Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

CIASTO DYNIOWE Z JABŁKAMI

Ostra na słodko

CIASTO DYNIOWE Z JABŁKAMI

PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE ( NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ )

Ostra na słodko

PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE ( NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ )

KOPYTKA PIETRUSZKOWE Z ŁOSOSIEM I KOPERKOWYM BULIONEM

Ostra na słodko

KOPYTKA PIETRUSZKOWE Z ŁOSOSIEM I KOPERKOWYM BULIONEM

CIASTO DYNIOWE – najlepsze!

Ostra na słodko

CIASTO DYNIOWE – najlepsze!

RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Ostra na słodko

RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

HUMMUS Z ROZMARYNEM I PRAŻONYM SEZAMEM – idealny!

Ostra na słodko

HUMMUS Z ROZMARYNEM I PRAŻONYM SEZAMEM – idealny!

TIGANITES Z MIODEM I ORZECHAMI – kuchnia grecka

Ostra na słodko

TIGANITES Z MIODEM I ORZECHAMI – kuchnia grecka

PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Ostra na słodko

PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

KRUCHE CIASTO – SŁODKIE I SŁONE – IDEALNE!

Ostra na słodko

KRUCHE CIASTO – SŁODKIE I SŁONE – IDEALNE!

ZUCCHINI BALLS – klopsiki z cukinii z sosem czosnkowym

Ostra na słodko

ZUCCHINI BALLS – klopsiki z cukinii z sosem czosnkowym

SERNIK CASTINGOWY -NAJLEPSZY SERNIK NA ŚWIECIE!

Ostra na słodko

SERNIK CASTINGOWY -NAJLEPSZY SERNIK NA ŚWIECIE!

KREM Z DYNI  Z ORZECHAMI LASKOWYMI I PARMEZANEM

Ostra na słodko

KREM Z DYNI Z ORZECHAMI LASKOWYMI I PARMEZANEM

DOMOWE MASŁO ORZECHOWE – idealne!

Ostra na słodko

DOMOWE MASŁO ORZECHOWE – idealne!

PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Ostra na słodko

PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

ZUPA KREM Z CUKINII Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNII

Ostra na słodko

ZUPA KREM Z CUKINII Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNII

PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Ostra na słodko

PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ

Ostra na słodko

RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ

BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z KASZĄ KUSKUS I WARZYWAMI – kuchnia libańska

Ostra na słodko

BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z KASZĄ KUSKUS I WARZYWAMI – kuchnia libańska

EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI – najlepsze!

Ostra na słodko

EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI – najlepsze!

Dziś znów zabieram Was do Francji! Tym razem nie będziemy jeść eklerek z kremem budyniowym ( patissiere ) , a z przepysznym kremem cappuccino. Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny, niezbyt słodki krem, obłędnie słodka biała czekolada i lekko kwaśne porzeczki tworzą fantastyczną całość! Smaki idealnie się łączą, przegryzają … a to sprawia, że cały czas ma się ochotę na więcej! Takie eklerki z kremem cappuccino ( kremem kawowym ) są świetnym pomysłem na imprezę! Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem! Koniecznie spróbujcie!    SKŁADNIKI: ( ok. 8-10 szt ) CIASTO: * woda – 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko – 3 szt KREM: * mleko – 400 ml * kawa rozpuszczalna – 4 łyżeczki * żółtko – 5 szt * mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 20 g * cukier – 150 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 2 łyżki DODATKOWO: * dobrej jakości biała czekolada * porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM: Mleko gotujmy z kawą. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a następnie wsypujemy przesiane mąki – mieszamy. Do masy wlewamy mleko i bardzo energicznie mieszamy , całość stawiamy znów na gazie i zagotowujemy ( krem ma zgęstnieć! ). Do tak przygotowanego dodajemy masło i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Wystudzone eklerki kroimy na 2 części i nadziewamy kremem kawowym. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy porzeczkami. Smacznego!

PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach

Ostra na słodko

PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach

Szybkowar jest urządzeniem, o którym nie jeden marzy, a jednocześnie urządzeniem, które w naszych domach w dalszym ciągu nie jest zbyt popularne.   Ja też dopiero niedawno zaczęłam swoją przygodę z Szybkowarem i przyznaję, że z każdym, kolejnym użyciem jestem coraz bardziej zachwycona. Przyznaję bez bicia, że był to sprzęt, o którym od dawna marzyłam i marka GERLACH marzenie to postanowiła spełnić – w moje ręce trafił model Gerlach 323B. Jak się sprawuje? Jak go obsługiwać? Co w nim przygotowałam na początek? I czy warto go zakupić? Poczytajcie! KILKA SŁÓW O SZYBKOWARZE CO TO JEST SZYBKOWAR I JAK DZIAŁA Szybkowar jest najzwyklejszym w świecie garnkiem ze specjalną pokrywką. Po jego zamknięciu potrawa zaczyna się gotować tak jak w zwykłym garnku, a dopiero po chwili pojawiają się różnice. Pokrywa sprawa, że jest on bardzo szczelnie zamknięty i para powstała podczas gotowania praktycznie nie ma żadnego ujścia. Sprawia to, że dochodzi wewnątrz do podniesienia ciśnienia i wzrostu temperatury wody. Para zamiast uchodzić, tak jak podczas normalnego gotowania krąży wewnątrz garnka, przenika potrawę i rozbija włókna produktów w bardzo krótkim czasie – sprawia to, że wszystkie aromaty z produktów przenikają się tworzą bardzo aromatyczne kompozycje. CIŚNIENIE Większość szybkowarów, m.in mój oferuje do wyboru 2 poziomy ciśnienia – jego wybór zależy od produktu który chcemy ugotować. Wysokie ciśnienie (1.05 bara) – umożliwia ugotowanie w bardzo krótkim czasie nawet najbardziej wymagających produktów, jak rośliny strączkowe, czerwone mięsa, zboża i warzywa. Niskie ciśnienie (0.55 bara) – umożliwia ugotowanie w minimalnie dłuższym czasie delikatnych produktów, które z łatwością uległyby uszkodzeniu i rozgotowaniu pod wyższym ciśnieniem. JAK OBSŁUGIWAĆ SZYBKOWAR? Z obsługą szybkowara nie ma absolutnie żadnych problemu – jest to bardzo łatwe, szybkie, ale pamiętajmy, by zawsze wewnątrz urządzenia była woda, która umożliwi wytworzenie się pary niezbędnej do gotowania w szybkowarze. Po ugotowaniu poddajemy urządzenie dekompresji, a już po chwili cieszymy się smacznym i niesamowicie aromatycznym i soczystym posiłkiem. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne mięso przygotowane w szybkowarze Gerlach. Pulled pork – zapewne wielu z Was zna i doskonale wie, że jest to mięso, które wymaga bardzo długiego pieczenia w niskiej temperaturze ( można je robić nawet do 12 godzin! ). Jest niesamowicie smaczne i soczyste. Pulled Pork jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzi się też jako pyszne mięso do bułki. Koniecznie spróbujcie! PULLED PORK : SKŁADNIKI: * łopatka wieprzowa – 1 kg * pomidory w puszce – 1 op / 400 g * woda – ok. 350 ml * cebula – 2 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeża chili – 1 szt * czosnek – 4 ząbki * cukier , sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra – do smaku * olej do smażenia – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, nacieramy olejem oraz słodką papryką, solą i pieprzem – wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy. Szybkowar stawiamy na gaz, obsmażamy w nim mięso z każdej strony, a następnie dodajemy pomidory wraz zalewą, pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, papryczkę chili oraz całe ząbki czosnku. Całość delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a następnie wlewamy wodę. Zamykamy szczelnie szybkowar i wybieramy poziom 2 ciśnienia – czyli ten wysoki. Czekamy aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego będzie wydobywać się para. Zmniejszamy gaz o połowę i gotujmy ok. 70 minut ( właśnie od momentu kiedy z zaworu zacznie wydobywać się para ). Po tym czasie ustawiamy szybkowar w pozycji dekompresji i czekamy aż wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar. Tak przygotowane mięso rwiemy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka, ulubione warzywa oraz sos albo meksykańskie tortille z ulubionymi dodatkami. Smacznego! PODSUMOWUJĄC: Szybkowar Gerlach spisał się na medal! Danie przygotowałam dosłownie w 1/4 czasu potrzebnego do przygotowania go w normalnych warunkach ( w piekarniku albo wolnowarze robi się ok.8 godzin! ), a dzięki gotowaniu pod ciśnieniem smaki wszystkie smaki zostały wewnątrz – sprawiło to , że mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste! Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego! Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek. Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć znajomych wyjątkowo smacznym pomysłem! Urządzenie bardzo łatwo się myje, jest zrobione z porządnych materiałów, które wytrzymają na lata. Jest świetnym pomysłem na prezent! Jestem zachwycona!

PLACKI Z CUKINII ( z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem )

Ostra na słodko

PLACKI Z CUKINII ( z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem )

ŚWIĘTO TORUŃSKIEGO PIERNIKA 2016  – czy Toruń mnie w sobie rozkochał? )

Ostra na słodko

ŚWIĘTO TORUŃSKIEGO PIERNIKA 2016 – czy Toruń mnie w sobie rozkochał? )

TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI

Ostra na słodko

TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI

Zabieram Was do Francji! No bo ciasto ptysiowe i pasztety, to chyba wszystkim kojarzą się z tym pięknym krajem. Z ciasta ptysiowego cukiernicy robią tam fantastyczne eklery wypełnione przeróżnymi kremami ( już na samą myśl burczy mi w brzuchu! ), a francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce. Dziś połączyłam dla Was obydwa te przysmaki i stworzyłam danie, które zachwyciło podniebienia! Chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi pysznym farszem z pasztetu, karmelizowaną cebulką z białym winem i musem ze smażonych na maśle borowików z orzechami laskowymi tworzy fantastyczną całość. Tworzy danie, któremu nikt się nie oprze i które każdy będzie zajadał ze smakiem! Danie smakuje obłędnie! Smaki fantastycznie się komponują, przegryzają i uzupełniają! Każdy kęs jest początkiem kolejnego! Taka tarta ptysiowa jest fantastycznym pomysłem na przyjęcie! Jest wygodna do podania, pyszna i bardzo efektowna! Koniecznie spróbujcie!   SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda- 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 1 szczypta FARSZ: * pasztet Wielkopolski PROFI – 260 g * borowiki – 120 g * duża cebula – 1 szt * masło – 2 łyżki * cukier – 1 duża szczypta * białe wino – 100 ml * sól, pieprz * orzechy laskowe – 50 g * natka pietruszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, a następnie do gorącej dodajmy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Zaparzamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Kolejne jajko wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy „gniazdka” na blachę wyłożoną papierem. Wyciskamy jedno gniazdo obok drugiego, tak by się łączyły i tworzyły okrągłą tartę. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C. FARSZ: Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy białym winem – smażymy do momentu aż cebula ładnie się zeszkli, a wino odparuje. Dodajemy oczyszczone, pokrojone borowiki i smażymy do miękkości. Miksujemy na gładki mus, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy. Grzyby mieszamy z pasztetem i tak przygotowaną masą nadziewamy upieczone gniazdka ptysiowe. Posypujemy posiekanymi, podprażonymi orzechami laskowymi i świeżymi ziołami. Zajadamy! Smacznego!

PASZTETOWE PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W OSTRYM SOSIE ORZECHOWYM

Ostra na słodko

PASZTETOWE PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W OSTRYM SOSIE ORZECHOWYM

KRUCHE BABECZKI Z PASZTETEM, ŻURAWINĄ Z WHISKY, PISTACJAMI I PRZEPIÓRCZYMI JAJKAMI Z KRUSZONKĄ

Ostra na słodko

KRUCHE BABECZKI Z PASZTETEM, ŻURAWINĄ Z WHISKY, PISTACJAMI I PRZEPIÓRCZYMI JAJKAMI Z KRUSZONKĄ

TARTA Z KREMEM WANILIOWYM I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI  Z CYNAMONEM I ORZECHAMI – bez pieczenia!

Ostra na słodko

TARTA Z KREMEM WANILIOWYM I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI Z CYNAMONEM I ORZECHAMI – bez pieczenia!

Śliwki śliwki śliwki! Dziś mam dla Was przepis na pyszną tartę ze śliwkami – taką, po której każdy będzie oblizywał się ze smakiem! Ciasteczkowy spód wypełniony po brzegi waniliowym kremem z kaszy manny, pokryty słodkimi, soczystymi śliwkami smażonymi z cynamonem i orzechami – już na samą myśl cieknie ślinka, prawda?! Tarta nie wymaga pieczenia i jest błyskawiczna do zrobienia. Połączenie śliwek z cynamonem i orzechami zachwyca w wypiekach i tutaj również komponuje się idealnie! Po sezonie śliwkowym taką tartę śmiało możecie zrobić z innymi owocami! Polecam!   SKŁADNIKI: ( forma 20 cm ) SPÓD : * herbatniki – ok. 250 g * masło – ok. 100 g KREM WANILIOWY: * kasza manna – 0,5 szkl * mleko – 500 ml * cukier – 2 łyżki * masło – 1 czubata łyżka * wanilia – 1 laska DODATKOWO: * śliwki – ok. 250 g * brązowy cukier – 4 łyżki * cynamon – 1 łyżeczka * masło – 1 łyżka * orzechy włoskie – 1 garść + porzeczki – nie konieczne / do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki kruszymy w malakserze na pył, dodajemy roztopione i przestudzone masło, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy foremkę do tarty ( ja wcześniej wyłożyłam ją folią spożywczą, by później łatwiej było wciągać ). Wkładamy do lodówki. KREM WANILIOWY: Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii i cukrem , dodajemy kaszę i energicznie mieszamy aż powstanie gęsta masa. Dodajemy masło, w razie potrzeby dosładzamy i wykładamy na schłodzony, ciasteczkowy spód. CAŁOŚĆ: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wypestkowane, przekrojone śliwki, posiekane orzechy włoskie, zasypujemy brązowym cukrem oraz cynamonem i przesmażamy kilka minut. Wykładamy na krem waniliowy i wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Zajadamy! Smacznego!