Ostra na słodko
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach
Szybkowar jest urządzeniem, o którym nie jeden marzy, a jednocześnie urządzeniem, które w naszych domach w dalszym ciągu nie jest zbyt popularne.
Ja też dopiero niedawno zaczęłam swoją przygodę z Szybkowarem i przyznaję, że z każdym, kolejnym użyciem jestem coraz bardziej zachwycona.
Przyznaję bez bicia, że był to sprzęt, o którym od dawna marzyłam i marka GERLACH marzenie to postanowiła spełnić – w moje ręce trafił model Gerlach 323B.
Jak się sprawuje?
Jak go obsługiwać?
Co w nim przygotowałam na początek?
I czy warto go zakupić?
Poczytajcie!
KILKA SŁÓW O SZYBKOWARZE
CO TO JEST SZYBKOWAR I JAK DZIAŁA
Szybkowar jest najzwyklejszym w świecie garnkiem ze specjalną pokrywką.
Po jego zamknięciu potrawa zaczyna się gotować tak jak w zwykłym garnku, a dopiero po chwili pojawiają się różnice.
Pokrywa sprawa, że jest on bardzo szczelnie zamknięty i para powstała podczas gotowania praktycznie nie ma żadnego ujścia.
Sprawia to, że dochodzi wewnątrz do podniesienia ciśnienia i wzrostu temperatury wody.
Para zamiast uchodzić, tak jak podczas normalnego gotowania krąży wewnątrz garnka, przenika potrawę i rozbija włókna produktów w bardzo krótkim czasie – sprawia to, że wszystkie aromaty z produktów przenikają się tworzą bardzo aromatyczne kompozycje.
CIŚNIENIE
Większość szybkowarów, m.in mój oferuje do wyboru 2 poziomy ciśnienia – jego wybór zależy od produktu który chcemy ugotować.
Wysokie ciśnienie (1.05 bara) – umożliwia ugotowanie w bardzo krótkim czasie nawet najbardziej wymagających produktów, jak rośliny strączkowe, czerwone mięsa, zboża i warzywa.
Niskie ciśnienie (0.55 bara) – umożliwia ugotowanie w minimalnie dłuższym czasie delikatnych produktów, które z łatwością uległyby uszkodzeniu i rozgotowaniu pod wyższym ciśnieniem.
JAK OBSŁUGIWAĆ SZYBKOWAR?
Z obsługą szybkowara nie ma absolutnie żadnych problemu – jest to bardzo łatwe, szybkie, ale pamiętajmy, by zawsze wewnątrz urządzenia była woda, która umożliwi wytworzenie się pary niezbędnej do gotowania w szybkowarze.
Po ugotowaniu poddajemy urządzenie dekompresji, a już po chwili cieszymy się smacznym i niesamowicie aromatycznym i soczystym posiłkiem.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne mięso przygotowane w szybkowarze Gerlach.
Pulled pork – zapewne wielu z Was zna i doskonale wie, że jest to mięso, które wymaga bardzo długiego pieczenia w niskiej temperaturze ( można je robić nawet do 12 godzin! ).
Jest niesamowicie smaczne i soczyste.
Pulled Pork jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację.
Świetnie sprawdzi się też jako pyszne mięso do bułki.
Koniecznie spróbujcie!
PULLED PORK :
SKŁADNIKI:
* łopatka wieprzowa – 1 kg
* pomidory w puszce – 1 op / 400 g
* woda – ok. 350 ml
* cebula – 2 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* świeża chili – 1 szt
* czosnek – 4 ząbki
* cukier , sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra – do smaku
* olej do smażenia – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso oczyszczamy, nacieramy olejem oraz słodką papryką, solą i pieprzem – wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy.
Szybkowar stawiamy na gaz, obsmażamy w nim mięso z każdej strony, a następnie dodajemy pomidory wraz zalewą, pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, papryczkę chili oraz całe ząbki czosnku.
Całość delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a następnie wlewamy wodę.
Zamykamy szczelnie szybkowar i wybieramy poziom 2 ciśnienia – czyli ten wysoki.
Czekamy aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego będzie wydobywać się para.
Zmniejszamy gaz o połowę i gotujmy ok. 70 minut ( właśnie od momentu kiedy z zaworu zacznie wydobywać się para ).
Po tym czasie ustawiamy szybkowar w pozycji dekompresji i czekamy aż wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar.
Tak przygotowane mięso rwiemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka, ulubione warzywa oraz sos albo meksykańskie tortille z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
PODSUMOWUJĄC:
Szybkowar Gerlach spisał się na medal!
Danie przygotowałam dosłownie w 1/4 czasu potrzebnego do przygotowania go w normalnych warunkach ( w piekarniku albo wolnowarze robi się ok.8 godzin! ), a dzięki gotowaniu pod ciśnieniem smaki wszystkie smaki zostały wewnątrz – sprawiło to , że mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste!
Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego!
Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek.
Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć znajomych wyjątkowo smacznym pomysłem!
Urządzenie bardzo łatwo się myje, jest zrobione z porządnych materiałów, które wytrzymają na lata.
Jest świetnym pomysłem na prezent!
Jestem zachwycona!