Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową

Kuchnia na wzgórzu

Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową

Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek + Konkurs

Kuchnia na wzgórzu

Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek + Konkurs

Romans z gotowaniem – książka na niedzielę

Kuchnia na wzgórzu

Romans z gotowaniem – książka na niedzielę

Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej

Kuchnia na wzgórzu

Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej

Co się dzieje ..gdy mnie tu nie ma ..

Kuchnia na wzgórzu

Co się dzieje ..gdy mnie tu nie ma ..

Pieczony omlet ze szparagami i warzywami

Kuchnia na wzgórzu

Pieczony omlet ze szparagami i warzywami

Hot dog domowa wersja ze szparagami

Kuchnia na wzgórzu

Hot dog domowa wersja ze szparagami

Smaki Izraela Nina Degutiene – książka na niedzielę

Kuchnia na wzgórzu

Smaki Izraela Nina Degutiene – książka na niedzielę

CYDR jak zrobić cydr domowym sposobem, książka na niedzielę

Kuchnia na wzgórzu

CYDR jak zrobić cydr domowym sposobem, książka na niedzielę

Pokaz kulinarny w Leroy Merlin Bonarka Kraków

Kuchnia na wzgórzu

Pokaz kulinarny w Leroy Merlin Bonarka Kraków

Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango

Kuchnia na wzgórzu

Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango

Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else

Kuchnia na wzgórzu

Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else

Szczęśliwe garnki extra – Pawlikowska – Książka na niedzielę

Kuchnia na wzgórzu

Szczęśliwe garnki extra – Pawlikowska – Książka na niedzielę

Taurus i odwiedziny w gościnnych progach

Kuchnia na wzgórzu

Taurus i odwiedziny w gościnnych progach

Kuchnia na wzgórzu

Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym

Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym gości w naszej kuchni co jakiś czas.  Jest jednym z naszych ulubionych lekkich dań. Znakomicie spisuje się na imprezach, bo i ładnie wygląda, pysznie smakuje i jest prosta do zrobienia. Naprawdę, polecam ! I naprawdę nie jest tak trudne do zrobienia, jak wygląda ;)    Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym 30 dkg szpinaku rozmrożonego 3 ząbki czosnku 4 jajka  20 dkg serka śmietankowego  20 dkg wędzonego łososia sól do smaku pieprz do smaku odrobina chilli olej   Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do szpinaku wraz z odrobiną chili do smaku. Do naszej masy dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Mieszamy pianę delikatnie ze szpinakiem.  Na formie do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go delikatnie olejem.  Wylewamy na formę naszą masę szpinakową i delikatnie za pomocą szpatułki wyrównujemy, aby wszędzie była jednakowej grubości.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 C. Uwaga ! nie należy piec dłużej, bo rolada może zacząć się kruszyć przy zwijaniu.  Upieczone ciasto szpinakowe wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Potem delikatnie przewracamy nasze ciasto na deskę drewnianą lub blat wyłożone papierem do pieczenia. Odrywamy delikatnie papier, na którym nasze ciasto się piekło. Na nasze ciasto wykładamy biały serek i delikatnie rozsmarowujemy na całości, układamy plasterki wędzonego łososia.  Ciasto od dłuższego boku zwijamy w roladę. Zawijamy w papier na którym leżało i wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki, żeby całość stężała i ładnie się połączyła. Przed podaniem wyciągamy z lodówki i kroimy na plastry.    Smacznego !  Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym

Baranek wielkanocny

Kuchnia na wzgórzu

Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe  5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać resztę składników wg powyższej kolejności i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie raz jeszcze zagnieść. Z ciasta robimy małe kuleczki.  Potem rozkładamy papier do pieczenia i na nim z kuleczek układamy baranka.  Oczka i nosek robimy za pomocą goździków.  Potem smarujemy baranka mieszanką jajka i 1 łyżki mleka.  Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 180 C i pieczemy baranka do zazłocenia.    A potem przekładamy baranka na deskę i podajemy do świątecznego śniadania, odrywamy kuleczki i jemy.    Smacznego !  Baranek wielkanocny

Kuchnia wegetariańska * smaki świata – A. der Haroutunian

Kuchnia na wzgórzu

Kuchnia wegetariańska * smaki świata – A. der Haroutunian

Jogurt na drugie śniadanie do pracy – najprostszy !

Kuchnia na wzgórzu

Jogurt na drugie śniadanie do pracy – najprostszy !

*Kuchnia toskańska – rozwiązanie konkursu

Kuchnia na wzgórzu

*Kuchnia toskańska – rozwiązanie konkursu

Schab pieczony z nadzieniem

Kuchnia na wzgórzu

Schab pieczony z nadzieniem

Wieprzowina w sosie teryiaki

Kuchnia na wzgórzu

Wieprzowina w sosie teryiaki

Ciasta drożdżowe Tadeusz Barowicz – książka na niedzielę

Kuchnia na wzgórzu

Ciasta drożdżowe Tadeusz Barowicz – książka na niedzielę

Restauracja CORSE i Restaurant Week Kraków

Kuchnia na wzgórzu

Restauracja CORSE i Restaurant Week Kraków

Restauracja CORSE i Restaurant Week Kraków Restauracja CORSE, Kraków  Do restauracji CORSE, wybrałam się w ramach Restaurant Week. Wybrałam się tam w towarzystwie Agnieszki z bloga Z Widelcem po Krakowie, wybrałyśmy dwa różne menu. A dlaczego tak ? żeby móc spróbować wszystkich dań które oferuje szef kuchni.  I tak miałyśmy wielką przyjemność zjeść dania przygotowane przez Szefa Kuchni Piotra Reguckiego i jego zespół.  Pierwsze menu: Carpaccio z buraków z fetą i rukolą  Kurczak Cap Corse w sosie musztardowym z pieczonymi ziemniakami i cukinią nadziewaną warzywnym ratatouille – pyszny sos musztardowy.  Lody nugatowe z sosem cytrusowym – genialne, odświeżające po całym posiłku. Oj zjadłabym je i teraz ;)  W drugim menu znalazły się : Zupa cebulowa z pomidorem i kminkiem – przepyszna i szkoda było się dzielić ;)  Bakłażan a la Bonifacienne faszerowany warzywnym ratatouille i zapieczony z mozzarellą Ciasto czekoladowe z wiśniami – pyszne, wilgotne i ciepłe ciasto pełne czekolady   Wszystkie dania były bardzo dobrze przyprawione, akurat w punkt.  A tak przy okazji doszłyśmy do wniosku z Agnieszką, że były to jak na razie najlepiej wydane pieniądze przez nas w ramach tej akcji.  Wyszłyśmy najedzone i zadowolone :) Jeśli chcesz iść na fajny obiad w ramach Restaurant Week’u jeszcze w tym tygodniu to ja szczerze polecam Wam restaurację CORSE.  A i jeszcze jedno obsługa w restauracja na najwyższym poziomie, obsługiwali nas mili i sympatycznie panowie kelnerzy. Uśmiechnięci, rozmowni .. po prostu najwyższa klasa.  Restauracja CORSE i Restaurant Week Kraków

Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego + KONKURS

Kuchnia na wzgórzu

Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego + KONKURS

Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego + KONKURS Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego, recenzja książki. Kuchnia toskańska to książka autorstwa Piotra Adamczewskiego, niestety jego ostatnia, pan Piotr ostatni zmarł.  Książka trafiła do mnie kilkanaście dni temu, więc miałam czas żeby się z nią zapoznać.  Już na pierwszych kartkach książki przenosimy się powoli do Włoch, a potem wraz z p. Piotrem i jego żoną jedziemy autem z Warszawy przez pół Europy aż do Toskanii. Przez kilkanaście stron autor poleca nam różne miejsca do odwiedzenia, dania które warto zjeść. Czyli Toskania w pigułce, czytając to przenosimy się tam, czujemy zapachy, smaki .. ach żeby tam już być :) To jedno z moich marzeń.  A potem już przepisy zaczynamy od owoców morza w wśród nich przepis na szaszłyki z kalmarów, dorada pieczona w soli czy tagliatelle z tuńczyka. Później część dla mięsożerców czyli bistecca alla Florentina czyli befsztyk po florencku. ossobuco czy rajski krem z boczku.  Później coś warzywnego czyli przepisy m.in na bakłażan z kozim serem, focaccia, florenckie naleśniki. A zupy, zupy muszą być a wśród nich Acquacotta, czyli gotowana woda z Maremy brzmi tajemniczo prawda ? ribollita czyli zupa z fasoli.  I przychodzi czas na ostatni rozdział czyli desery ciasto korzenne ze Sieny, ciasto dyniowe czy słynna na całym świecie panna cotta.  Książka naprawdę tak jak wspomniałam na początku przenieść nam się do Toskanii, krainy wina i dobrego jedzenia.  Żałuję tylko jedno, że w książce nie są oryginalne zdjęcia potrawautora, a zdjęcia z popularnego Shutterstocka… szkoda … mimo, tego warto z opisami i przepisami się zapoznać. A teraz czas na  KONKURS dla Was.  KONKURS  Zadanie konkursowe : Napisz co jest twoim ulubionym włoskim daniem + proszę podaj przepis na to danie.  Jeśli masz ochotę możesz przesłać do mnie zdjęcie twojej potrawy – umieszczę ją na profilu bloga na FB.  Czas trwania konkursu : 03.4-10.04.16, wyniki podam maksymalnie w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu Wybiorę dwa komentarze, które nagrodzę książką ufundowaną przez wydawnictwo RM. Książkę wysyłam na adresy na terenie Polski.    O książce : Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego  Wydawnictwo RM 2016 stron 127 cena 29,90   Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego + KONKURS

Frisco.pl i zakupy online

Kuchnia na wzgórzu

Frisco.pl i zakupy online

Churrasco w Krakowie – czyli mięsna uczta !

Kuchnia na wzgórzu

Churrasco w Krakowie – czyli mięsna uczta !

Churrasco w Krakowie – czyli mięsna uczta ! Churrasco w Krakowie – czyli mięsna uczta !      Churrasco to ulubiony rodzaj mięsnej uczty Brazylijczyków, miałam przyjemność w Rio de Janeiro kilkukrotnie uczestniczyć w takiej uczcie. Całość polega na tym, że na długich szpadach grillowane jest mięso. Potem kelner wraz z tą szpadą podchodzi do stolika i nakłada wybrany przez Ciebie kawałek mięsa. Może to być wołowina, kurczak czy np. podroby. Wszystko gorące wprost z grilla trafia na twój talerz.  Jakiś czas temu mignęło mi hasło Churrasco 1st unlimited na FB i czekałam na odpowiedni moment, aż zbiorę całą rodzinę i pójdziemy razem. W końcu po kilku miesiącach się udało i poszliśmy. Trafiliśmy bez problemu, aczkolwiek z lekkim zdziwieniem bo restauracja ukryta jest w nowym budynku, który stoi w drugim rzędzie budynków.  Weszliśmy prowadzeni żółtymi znakami na podłodze i ukazało się moim oczom wnętrze marzenie, przemyślane w każdym szczególe, piękne ! Szarości, niebieskości ale również lekko szarawe do tego żółte dodatki, przepiękne lampy składające się albo z samych żarówek na długich kablach, albo „żyrandol” ze złączonych lamp biurkowych. Fajne drewniane wielkie stoły, wygodne kanapy i stoły.  Usiedliśmy i w ciągu kilku sekund podeszła do nas pani kelnerka i podając nam karty wytłumaczyła nam zasady bitwy Churrasco, czyli jesz do pełna, a jak już jesteś pełny Pani przynosi kolejny rodzaj mięsa ;) Rodzajów mięs jest kilka.  Ale nim dostaliśmy mięsa, dostaliśmy dodatki towarzyszące churrasco czyli ogórki, paprykę, trzy sosy i grillowane ziemniaki z rozmarynem.  Napoje w tym moje piwo, podane w zamkniętym słoiku :) Cudowny pomysł !  A gdy przyszły mięsa – szczerze mówiąc trochę to trwało, ale to ze względu na to, że byliśmy jedynymi gośćmi w restauracji ( co za szkoda :)) i mięsa były przygotowywane tylko pod nas gust i dla nas.  Na początku nasz ukochany rodzinnie kawałek z kurczaków czyli skrzydełka w pysznej marynacie, oj Pani podchodziła z nimi do nas kilkukrotnie ;) bo ciągle było nam mało.  Potem wieprzowina, żeberka, indyk oraz cielęcina podana na gorących kaflach z soli himalajskiej z ananasem z chili.  Pysznie, znakomicie wyszliśmy objedzeni, za nieduże pieniądze – bo obiad dla 4 osób z napojami kosztował nas 200 zł, czyli 50 zł za osobę.  Churrasco na jedną osobę kosztuję 41 zł, jeśli uczestnikiem bitwy jest dziecko w wieku do 12 lat to płacimy za nie 50%.  Znakomicie było ! ja serdecznie polecam :) Aż szczerze mówiąc szkoda, że takie ładne miejsce, takie dobre jedzenie jest tak opustoszałe, aczkolwiek mam nadzieję że było tam tak tylko wtedy kiedy myśmy tam byli :)  Churrasco 1st Unlimited  Krakusa 11 Kraków    ps. w karcie są też inne potrawy, ale nie pytajcie jakie ;) bo na nie nawet nie zerknęliśmy ;)  Churrasco w Krakowie – czyli mięsna uczta !

Kuchnia na wzgórzu

Kapusta pekińska duszona. Pyszna !

Kapusta pekińska duszona. Pyszna ! Kapusta pekińska duszona.      Kapusta pekińska kto jej nie lubi, przeważnie jadamy ją w sałatkach. Ja tym razem, przerobiłam ją na ciepły obiad. Kapusta pekińska duszona  1 /2 kapusty pekińskiej ( dużej )  2 cebule  2 ząbki czosnku  3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki 10 dkg boczku wędzonego ( ja dodałam ale nie musisz )  3 łyżki koncentratu pomidorowego  pieprz, sól do smaku  2 łyżki oleju rzepakowego  Na patelni rozgrzałam olej, dodałam do niego pokrojony w kosteczkę boczek i przesmażyłam.  Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w kostkę, dodałam do boczku – podsmażyłam razem.  Kapustę wypłukałam pod  zimną wodą i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do składników na patelni wraz z ziemniakami, dodałam kilka łyżek wody oraz koncentrat pomidorowy i całość dusiłam do miękkości kapusty, doprawiałam i gotowe.  Smacznego !    Kapusta pekińska duszona. Pyszna !

Życzenia Wielkanocne

Kuchnia na wzgórzu

Życzenia Wielkanocne

Dolina Pstrąga i Taurus zapraszają już w ten weekend czyli Tarnów i Rzeszów !

Kuchnia na wzgórzu

Dolina Pstrąga i Taurus zapraszają już w ten weekend czyli Tarnów i Rzeszów !

Zupa fasolowa

Kuchnia na wzgórzu

Zupa fasolowa