Ciastko - chilli i biała czekolada!

Relish meals

Ciastko - chilli i biała czekolada!

Bananowe ricotta hotcakes

Relish meals

Bananowe ricotta hotcakes

Kokosowe ptasie mleczko!

Relish meals

Kokosowe ptasie mleczko!

Pieczywo proteinowe i pudding... śliwkowy!

Relish meals

Pieczywo proteinowe i pudding... śliwkowy!

Proteinowy krem czekoladowy

Relish meals

Proteinowy krem czekoladowy

Relish meals

Ciasto ryżowe - pod pierzynką.

Po jogurtowym serniczku nabrałam ochoty do bazowania na niczym innym, jak właśnie jogurcie. Jego konsystencja pozwala na wiele eksperymentów, a delikatny smak bardzo dobrze współgra z wanilią i daktylami, które zadecydowałam dodać do tego wypieku. Wyjątkowo lekkiego ciastka, a właściwie czegoś w rodzaju sufletu. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, nie wymaga wiele czasu. Mając ochotę na śniadanie w tym stylu, płatki ugotować można wieczorem. Zaś jeśli chodzi o wersję deserową, to biorąc pod uwagę wyrabianie ciasta, tutaj przygotowanie jest raczej z gatunku tych banalnych. Od razu zachęcam do upieczenia ciastek ze zwielokrotnionej ilości składników - sama przekonałam się po swoich znajomych, że nie trzeba być miłośnikiem zdrowej żywności, by skusić się na ten deser. /1 porcja/- 30g płatków ryżowych- 100ml mleka-1 jajko- 150g jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)- 1/3 laski wanilii*Płatki ryżowe ugotować na mleku, odstawić do wystudzenia. Jajko zmiksować z jogurtem naturalnym, syropem/miodem, budyniem i ziarnami z laski wanilii. Na samym końcu dodać płatki i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do lekko natłuszczonej kokilki i zapiekać 30 minut w temperaturze 180*C. Podawać po ostudzeniu. Na załączonym zdjęciu w towarzystwie daktyli.*można zastąpić olejkiem wanilinowym lub cukrem waniliowym - w przypadku cukru rezygnujemy z miodu lub syropu

Owsianka oczyszczająca

Relish meals

Owsianka oczyszczająca

Kruche ciasteczka - smak dzieciństwa

Relish meals

Kruche ciasteczka - smak dzieciństwa

Lekki, bezglutenowy serniczek kokosowy

Relish meals

Lekki, bezglutenowy serniczek kokosowy

Pieczony jogurt

Relish meals

Pieczony jogurt

Relish meals

Makusie

Święta? Uśmiecham się. Te dwa słowa wystarczą.Makusie. Przeglądając książki kucharskie w poszukiwaniu sposobów na spożytkowanie nadmiaru maku, natrafiłam na intrygujący przepis, który, jak się dowiedziałam, wywodzi się z Kresów. Składniki tego wypieku wprowadziły mnie w konsternację - to bezy? Makowe bezy? A może raczej ciasteczka? Chyba coś pomiędzy. Na pewno nie jest to wypiek typowy, jednak nie ulega wątpliwościom - jest on wart spróbowania! Delikatny, przesiąknięty aromatem maku i migdałów, a przy okazji bardzo słodki na pewno zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości. Mi ów makusie smakowały najbardziej solo, jednak warto dodać, że bardzo dobrze komponowały się również z intensywną polewą czekoladową, którą przyrobiłam połowę "babeczek" jakiś czas po upieczeniu./7 dużych babeczek/- 125g czarnego maku- 140g cukru pudru- 2 łyżki mąki pszennej- 40g mielonych migdałów- 4 białka- 1/2 laski wanilii- szczypta soliMak mielimy w maszynce do mielenia. Następnie mieszamy go z cukrem pudrem, mąką, migdałami i wanilią. W dużym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy powstanie sztywna piana, dodajemy po łyżce mieszankę suchych składników, nie przerywając miksowania. Gotową masę przekładamy do foremek, a następnie suszymy w piekarniku nagrzanym do 160*C przez około pół godziny.

Pierniczki na ostatnią chwilę!

Relish meals

Pierniczki na ostatnią chwilę!

Sernik pomarańczowy - na święta!

Relish meals

Sernik pomarańczowy - na święta!

Relish meals

Ciasteczkowy Przekładaniec!

Pierniki, pierniki, pierniki... W najróżniejszej postaci wyglądają z niemal każdego bloga. Trudno się dziwić - to jeden z symboli świąt. Korzenne smaki i aromaty chyba nigdy się nie znudzą, dlatego warto odkrywać je nie tylko w ciastach i ciasteczkach, ale chociażby i placuszkach - idealnie sprawdzających się o każdej porze dnia. Korzenno-kawowe aromaty dwukolorowego przekładańca warto podkreślić mocną, aromatyczną kawą i słodkim dodatkiem. Tu zaserwowałam je z mlekiem zagęszczonym i konfiturą z żurawiny oraz mocną kawą parzoną "Malibu". /1 porcja/- 1/2 szklanki mąki żytniej- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1 jajko- 1/3 szklanka maślanki- 1 łyżeczka oleju*- 1 płaska łyżka capuccino waniliowego- 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej- 1 łyżeczka kakao- 1/3 łyżeczki cynamonu- szczypta kardamonu- szczypta imbiru- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/4 laski waniliiMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie miksujemy wraz z olejem, jajkiem, maślanką i syropem z agawy. Połowę ciasta przelewamy do osobnej miseczki. Do jednej dodajemy i łączymy z ciastem cappuccino i ziarenka z laski wanilii, a do drugiej przyprawy korzenne, kawę, kakao i cappuccino. Kiedy składniki obydwu mas będą dokładnie połączone, smażymy placuszki na rozgrzanej teflonowej patelni do zarumienienia z obydwu stron. Na talerzu układamy naprzemiennie i podajemy z ulubionymi dodatkami.*użyłam oleju kokosowego, jednak można zamiennie zastosować każdy inny tłuszcz

Relish meals

Słone ślimaczki z serem

Lubicie ciasto francuskie?Co za pytanie! Nie znam osoba, która nie uległaby jego cudownemu, delikatnemu smakowi. Ciasto francuskie smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i słono. Ja po raz pierwszy spróbowałam go w formie rogalika nadzianego morelową konfiturą. Od tamtego czasu minęło wiele lat, a nawet jedna ich dziesiątka. Smak jednak pozostał, a choć jeszcze nie czuję się na tyle pewnie, by samej zrobić ciasto francuskie, staram się kombinować z jego podaniem. W przeciągu kilku lat, czyli czasu, od jakiego gotuję, wypróbowałam wiele połączeń. Niestety, z racji, że wcześniej był to blog śniadaniowy, nie ujrzały one światła dziennego. Myślę, że od wprowadzonych na blogu zmian jeszcze zdążą się ukazać. Bo... No właśnie, ulubioną kawiarnię najlepiej stworzyć w swoim własnym domu.Swego czasu w formie eksperymentu stworzyłam serową wersję ślimaczków z ciasta francuskiego, która sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale i danie główne. Osobiście jestem bardzo zadowolona z tej wariacji i jeszcze nie raz do niej wrócę. No i... chyba nie muszę mówić, jak szybko zostałam poproszona przez znajomych o szybkie upieczenie kolejnych?- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 100g sera żółtego- 50g sera mozzarella- sól, pieprz- oregano- bazyliaRozmrożone ciasto francuskie rozwijamy. Na wierzchu rozsmarowujemy koncentrat podorowy uprzedmio wymieszany z przyprawami i ziołami. Następnie kładziemy na koncentrat starte sery. Zwijamy ciasto równomiernie do wewnątrz z obydwu stron. Tak zawinięte ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy ślimaczki w odległości 2cm obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190*C przez 15 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

Relish meals

Najgrubsze, kokosowe

Kokosowe pancakes podane z konfiturą z żurawiny. Zdecydowanie najgrubsze placki, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Bez wątpienia stało się to głównie dzięki mące kokosowej, która, chłonąc wodę dwa razy bardziej niż każda inna znana mi mąka, idealnie zbiła masę na naleśniki. Nie trzeba już chyba wspominać o kokosowym zapachu i smaku, który był doskonale wyczuwalny w plackach. Dla takich placków warto jest czasem zjeść obiad na słodko. /1 porcja/- 55g mąki orkiszowej- 15g mąki kokosowej- 1 jajko- 1/3 szklanki mleka- 1 łyżka oleju kokosowego- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonejSkładniki suche mieszamy, następnie dodajemy mleko, olej, syrop i jajko. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smażymy placuszki z obu storn na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Banan, orzech i kakao, czyli wegańskie gofry!

Relish meals

Banan, orzech i kakao, czyli wegańskie gofry!

Kokosowo-migdałowa szarlotka

Relish meals

Kokosowo-migdałowa szarlotka

Deserowe niebo - dietetyczne Rafaello!

Relish meals

Deserowe niebo - dietetyczne Rafaello!

Relish meals

Gofry z kaszy manny - zdrowe przyjemności

Gofry z kaszy manny z domowym dżemem truskawkowo-rabarbarowym i musem dyniowo-jabłkowymsemolina waffles with homemade strawberry-rhubarb jam and pumpkin-apple mousseOtrząsam się z myśli, lawiruję między książkami.Piekę gofry, jedne z najlepszych. W gruncie rzeczy, kasza manna to całkiem świetna, a trochę niedoceniana rzecz. Kryje się pod postacią ciepłej, lekkostrawnej zupy mlecznej, w ciastkach, sernikach,  wielu puddingach , leguminach, a nawet plackach. Koniec końców znalazła swoje miejsce także w gofrach. Sycących, chrupiących z wierzchu, miękkich w środku. Idealnych. Gdyby pogoda dostosowała się do grudnia, ten słodki deser lub śniadanie niewątpliwie stanowiłoby kontrast do widoku za oknem. Tymczasem - śniegu brak, mróz gdzieś się zapodział. Zimne powietrze nie ujawnia się pod postacią pary, nie widać nigdzie sopli lodu, a nawet zamarzniętych kałuży. Pozostaje słuchanie świątecznych kolęd i szykowanie świątecznych prezentów, kupowanie słodkich kremów (o czym wczoraj TUTAJ), a gdzieś pomiędzy znalezienie chwili na gofry - comfort food, nawet to zimowe./1 porcja/- 30g kaszy manny- 30g mąki żytniej- 1 jajko- 60ml mleka- 1 łyżeczka masła- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonejKaszę mannę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodać stopione masło, jajko, syrop z agawy i mleko. Zmiksować składniki na gładką masę. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy kilka minut do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.S

Relish meals

Speedcook

Pełnoziarnisty placek z musem dyniowo-jabłkowym i wiórkami kokosowymi. Niedziela odpoczynku. Chwila, odpoczynku? Skorygujmy: niedziela w domu. Niedziela nauki, muzyki, niedziela zerkania tylko przez szybę na zimny świat na zewnątrz. W przyjemnym wspomnieniu ostatnich popołudni, docenieniu spokoju. Dłuższego snu, leniwie wypitej kawy i porannej dawki muzyki jeszcze w łóżku. Omlet - puszysty i delikatny. Przyrządzony z pomocą Speedcook już nie po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Ten wystąpił jako umilenie poranka mamie, która, kiedy jest w domu, od jakiegoś czasu regularnie daje mi znać, że liczy na śniadanie w moim wykonaniu. Nie sposób odmówić... a jeszcze milej zaskoczyć!/1 porcja/- 2 jajka- 1/4 szklanki mąki (1:1 orkiszowa i pszenna)- 1 łyżka wiórków kokosowych- 40ml mleka- 1 łyżeczka cukru trzcinowego- szczypta soli- 1/3 laski waniliiLaskę wanilii przekrawamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy z niej ziarenka. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, mąkę, mleko, cukier i ziarenka wanilii umieszczamy w naczyniu miksującym i nastawiamy obroty: 7, 30 sekund. Do masy delikatnie dodajemy wiórki kokosowe, a następnie białka. Łączymy razem wszystkie składniki. Na patelni o nieprzywieralnej powłoce rozprowadzamy odrobinę masła i czekamy, aż się nagrzeje. Smażymy omlet do zarumienienia z obu stron. Podajemy z dowolnymi słodkimi dodatkami. 

Zapiekany cynamon, zapiekana czekolada?

Relish meals

Zapiekany cynamon, zapiekana czekolada?

Rosinen Schnitten

Relish meals

Rosinen Schnitten

Relish meals

Jesienno-zimowe otulanie. Marchew w gofrach

Gofry marchewkowe z musem jabłkowo-dyniowym i kandyzowanym mangocarrot waffles with apple-pumpkin mousse and candied mangoW oczekiwaniu na zimę zachciało mi się gofrów. Kiedy za oknem pojawił się pierwszy śnieg, a ja przemogłam się do założenia czapki, mimowolnie pojawiła się chęć powrotu do wakacji. Dobrze mi z tym zimnem dookoła, zbliżającymi się świętami, wypatrywaniem gwiazd i pierwszej prawdziwej śnieżnej zamieci. Gdzieś pomiędzy tym wszystkim gofry zmieniają się w otulający podniebienie, korzenny deser. /2 gofry/- 60g mąki żytniej- 90g startej marchwii- 1 jajko- 50ml mleka- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego- szczypta soli- szczypta cynamonuNajpierw mieszamy razem mąkę, sól, cukier trzcinowy, cynamon i sodę. Następnie dodajemy jajko oraz mleko i miksujemy. Na końcu dodajemy marchew i dokładnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry do zarumienienia. Inspiracja

Lekki blok czekoladowy

Relish meals

Lekki blok czekoladowy

Relish meals

Buraczane brownie - wspólnie!

Buraczane ciasto czekoladowe z suszoną gruszkąbeetroot chocolate cake with dried pearWeekendowe gotowanie z Angie to już tradycja. Tym razem zdecydowałyśmy się na upieczenie ciasta z buraków. Angelika dopiero zaczyna przygodę z warzywnymi ciastami. Ja, chociaż piekłam ich już wiele, po raz pierwszy sięgnęłam po przepis na ciasto z dodatkiem buraków.Wrażenia? Lekko wilgotne, ciężkie i mocno czekoladowe ciasto, w którym smak buraków niespodziewanie zanikł, zapisuje się w mojej pamięci całkiem nieźle. Nie pobija ciasta z dyni lub cukinii, jednak jest struktura i smak sprawiają, że z czystym sumieniem mówię - warto go spróbować! A najlepiej zjeść je z kimś i na samym końcu powiedzieć, z czego było ono zrobione... :)/1 porcja/- 50g mąki żytniej- 1 jajko- 2 łyżki jogurtu naturalnego- 2 łyżki naturalnego kakao- 10g gorzkiej czekolady- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta cynamonu- szczypta soliMieszamy razem jajko, jogurt i ostudzone buraczane puree. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do mokrych składników i miksujemy - obroty 10C, czas 3 min. Na końcu dodajemy posiekaną na drobne kawałki czekoladę i mieszamy łyżką z ciastem. Przekładamy masę do lekko zwilżonego ceramicznego naczynia i pieczemy 40 minut w 180*C. Studzimy, a następnie wyjmujemy z formy. U mnie przeleżało całą noc w lodówce.*Puree: buraki obieramy ze skórki. Do naczynia miksującego wlewamy 0,75l wody, przykrywamy i nastawiamy Speedcook parowy, gotujemy - temp. Gotowanie na Parze, obroty O, czas 20 minut. Ugotowane buraki umieszczamy w naczyniu miksującym - obroty 7, czas 30s.**Speedcook można ooczywiście zastąpić mikserem, a puree przyrządzić w parowarze lub gotując buraki w rondelku, rozdrabniając w blenderzeand your apples sticking into my throatSorry your Sunday smiles are rusty nailsand your crucifixion commercials failedbut I'm just a pitiful anonymous

Legumina i najlepszy syrop na święta!

Relish meals

Legumina i najlepszy syrop na święta!

Owsiane pancakes z karmelizowanym kaki

Relish meals

Owsiane pancakes z karmelizowanym kaki

Relish meals

Kleik ryżowy

Kleik ryżowy z mandarynką, kaki i mleczkiem kokosowymrice mousse with tangerine, kaki and coconut milkW domu.Nominowana do Liebster Blog przez Pam i Agateq (dziękuję Wam!), odpowiadam na pytania:1. Z kim najbardziej lubisz spędzać czas?Z przyjaciółmi.2. W czyim towarzystwie posiłki smakują najlepiej?Bliskich.3. Bieganie czy taniec?Nie lubię żadnego, ale jak już, to chyba bieganie. Ponoć mam dobre czasy.4. Wolisz "leżeć plackiem" na słońcu, czy pod kocykiem z kubkiem kakao?Pod kocem!5.Wyobrażasz sobie swoją przyszłość w Polsce czy za granicą?Za granicą.6. Jakie jest najpiękniejsze miejsce na świecie (nie ważne, czy odwiedzone przez ciebie)?Jeszcze takiego szukam.7. Masz "rękę do kwiatów" czy raczej zabijasz nawet kaktusy?Jestem gdzieś pomiędzy, bo zabijam zwykłe kwiaty, ale hoduję kaktusy.8. Masz ulubiony program TV? Jaki?Nie mam.9. Jeśli miałabyś możliwość zjedzenia swojego ostatniego posiłku w życiu, co by to było?Na pewno coś mającego w sobie kawę, bitą śmietanę i karmel.10. Jesteś osobą towarzyską, czy raczej wybierasz samotność?Jestem towarzyska.11. Jakie masz plany na najbliższy weekend?Warsztaty fotograficzne, a tak poza tym to nic szczególnego.1. Jakie jest Twoje najukochańsze ciasto pod słońcem. Nie takie tam zwykłe ulubione, tylko prawdziwie najwspanialsze!:)O matko, co za pytanie! Nie, nie wiem. Naprawdę. Może dopiero na takie czekam?2. Twój absolutnie wymarzony zawód to…Artysta - pisarz, malarz, publicysta, aktor.3. Wybierz dyscyplinę sportu, w której chciałabyś odnieść sukces (i nie interesuje mnie, czy masz na to ochotę, czy nie:p)Tenis ziemny.4. A jakie jest ulubione miejsce w Twoim domu? Ulubiony fotel, krzesło, miejsce pod szafą?:)Moje łóżko! 5. Możesz wyeliminować jedną ze swoich wad, ot tak. Co wybierzesz?Skłonności do histeryzowania w głupich sytuacjach.6. Byłabyś skłonna zmienić całe swoje życie łącznie z miejscem zamieszkania, szkołą, studiami, planami, przyzwyczajeniami – dla naprawdę ogromnych pieniędzy? Rodzina może wyjechać z Tobą.Tak, bo jestem ciekawa zmian, często zmieniam coś w swoim życiu. Podróże kocham, a za niecały rok przeprowadzam się do Anglii, więc tym bardziej - tak. Na pewno nie byłoby to łatwe, ale podjęłabym wyzwanie. Przecież nikt nie odebrałby mi mojego mózgu, zawsze mogłabym próbować to potem odkręcić.7. Czy uważasz, że motywujące obrazki w Internecie spełniają jakąś terapeutyczną funkcję czy raczej kreują sztuczną rzeczywistość maskując problem? Zależy, jak kto je postrzega. Osobiście lubię motywacyjne obrazki, ale nie można się łudzić, że przysłowiowo, na przykład, "od oglądania blogów fit się schudnie". ;) To nie tak działa!8. Gdybyś chciała kogoś do siebie przekonać jednym zdaniem, jak byś się zareklamowała?Jestem sobą i możesz mnie poznać - to już zależy od ciebie.9. A teraz wprost przeciwnie, wyobraź sobie, że chcesz się na kimś ‘zemścić’ i zepsuć mu ciasto. Co wsypiesz dla niepoznaki:>Kilogram KMINKU do brownie. Drżyjcie!10. Masz już pomysły na prezenty pod choinkę? Zdradzisz jeden?:)Jeszcze nie myślałam nad tym tak wiele, ale jednej osobie chciałabym kupić jej ulubione perfumy.11. A na koniec, gdyby przyszło do Ciebie małe dziecko i spytało: ‘o co chodzi w życiu?’, co byś odpowiedziała?O to, żeby być sobą i czuć się dobrze ze swoim ciałem, sumieniem i przekonaniami.

Ukryte brownie

Relish meals

Ukryte brownie