Proste ciasto z agrestem i kokosem

Happy Kitchen

Proste ciasto z agrestem i kokosem

Tarta różana z kremem z białej czekolady

Happy Kitchen

Tarta różana z kremem z białej czekolady

Lody truskawkowe. Deser lodowy z truskawkami

Happy Kitchen

Lody truskawkowe. Deser lodowy z truskawkami

Granita z bzu z truskawkami

Happy Kitchen

Granita z bzu z truskawkami

Truskawkowy sernik na zimno

Happy Kitchen

Truskawkowy sernik na zimno

Babeczki z truskawkami i kremem z czarnego bzu

Happy Kitchen

Babeczki z truskawkami i kremem z czarnego bzu

Tort z truskawkam, białą czekoladą i wodą różaną

Happy Kitchen

Tort z truskawkam, białą czekoladą i wodą różaną

Tiramisu truskawkowo - rabarbarowe

Happy Kitchen

Tiramisu truskawkowo - rabarbarowe

Tarta rabarbarowa z kremem mascarpone

Happy Kitchen

Tarta rabarbarowa z kremem mascarpone

Happy Kitchen

Sernik matcha (na zimno)

Mały odpoczynek od rabarbaru i trochę eksperymentów :) Tak zaczynamy kolejny tydzień w Happy Kitchen. Zapraszam Was na kawałeczek sernika na zimno z zieloną herbatą matcha.  Musiał trochę poczekać na publikację, ponieważ ostatnio czas mi na to nie pozwolił, ale w końcu jest i zachęca swoim wyglądem do spróbowania (taką mam przynajmniej nadzieję :)).Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia wypieku, czy deseru z dodatkiem tego magicznego, zielonego proszku, który ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników, chodzi oczywiście o zieloną herbatę matcha. Osobiście nie mogłam stanąć po żadnej ze stron, dopóki jej nie posmakowałam. W sieci można znaleźć wiele pomysłów na wykorzystanie herbaty matcha, ale ja z uwagi na fakt, że nastał już sezon na serniki na zimno, zdecydowałam się na sernik z limonką i kokosem z bloga Doroty. Bardzo spodobało mi się to połączenie smaków i pomyślałam, że będzie najlepsze na pierwsze spotkanie z matchą.Zanim zabrałam się za wykonanie, nie lada wyzwaniem było odnalezienie w sklepie głównego składnika, czyli herbaty, okazało się, że nawet w dużym mieście trzeba odwiedzić 3 delikatesowe sklepy żeby na nią trafić, mało tego, zobaczyć jeszcze, że kupuje się ostatnie opakowanie :) Jednak kiedy już uda się ją zdobyć i przejść do działania, można zacząć oceniać czy to Wasze smaki już po rozpakowaniu herbaty. Pachnie ładnie, można powiedzieć nawet "po prostu, jak herbata", choć da się wyczuć w niej coś specyficznego i tak, tę specyfikę zdecydowanie czuć w serniku. Herbata matcha zdecydowanie w cieście dominuje i jeśli chodzi o mnie, to smakuje naprawdę dobrze tylko w towarzystwie świeżych owoców, choć oczywiście zdania w rodzinie były podzielone :) Świadczy to o tym, że ile ludzi, tyle smaków, więc pozostaje mi polecić Wam spotkanie z matchą i ocenienie, czy lubicie się, czy może jednak nie :)Warto eksperymentować! :)Składniki (średnica formy ok. 20 cm):Spód:120 g kruchych ciastek kokosowych30 g rozpuszczonego, ciepłego masła Ciastka, masło i zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Masa serowa: 250 g serka mascarpone250 g sera (potrójnie mielonego)250 ml śmietanki kokosowej lub gęstego mleka kokosowego (ja użyłam tego drugiego - wykorzystujemy gęstą, białą masę kokosową - powstaje po ok. 12 h w lodówce)1 łyżka zielonej herbaty matcha (proszku)110 g cukru pudru20 g żelatyny60 ml wodyskórka otarta z 1 limonki i sok z niej wyciśniętyŻelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Śmietankę kokosową przełożyć do małego garnuszka, podgrzać, niekoniecznie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać, najlepiej zmiksować blenderem - mieszanka powinna być gładka, bez grudek, zielona (kolor zależy od herbaty). Do jeszcze ciepłej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować. Na sam koniec dodać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.Gotowy sernik dekorujemy truskawkami.Smacznego! :)

Mini ptysie z kremem rabarbarowym

Happy Kitchen

Mini ptysie z kremem rabarbarowym

Proste, biszkoptowe ciasto z rabarbarem (na majonezie)

Happy Kitchen

Proste, biszkoptowe ciasto z rabarbarem (na majonezie)

Pavlova z rabarbarem

Happy Kitchen

Pavlova z rabarbarem

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Happy Kitchen

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Pizza na cienkim spodzie. Jak włoska

Happy Kitchen

Pizza na cienkim spodzie. Jak włoska

Prosty torcik czekoladowy z kremem mascarpone

Happy Kitchen

Prosty torcik czekoladowy z kremem mascarpone

Bajaderki

Happy Kitchen

Bajaderki

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Happy Kitchen

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Fiołkowa tarta panna cotta

Happy Kitchen

Fiołkowa tarta panna cotta

Mini mazurki orzechowe z czekoladą i kajmakiem

Happy Kitchen

Mini mazurki orzechowe z czekoladą i kajmakiem

Sernik kajmakowy

Happy Kitchen

Sernik kajmakowy

Biszkoptowa babka czekoladowa (majonezowa)

Happy Kitchen

Biszkoptowa babka czekoladowa (majonezowa)

Babka gotowana

Happy Kitchen

Babka gotowana

Tradycyjna pascha wielkanocna

Happy Kitchen

Tradycyjna pascha wielkanocna

Babka bananowa z kremem mascarpone i polewą krówkową

Happy Kitchen

Babka bananowa z kremem mascarpone i polewą krówkową

Tort z kremem z białej czekolady, gruszkami i pistacjami

Happy Kitchen

Tort z kremem z białej czekolady, gruszkami i pistacjami

Drożdżowy wieniec z szynką parmeńską, mozarellą i parmezanem

Happy Kitchen

Drożdżowy wieniec z szynką parmeńską, mozarellą i parmezanem

Jagielnik.

Happy Kitchen

Jagielnik. "Sernik" jaglany

Lekkie jaglane brownie

Happy Kitchen

Lekkie jaglane brownie

Bezglutenowe ciastka z czekoladą i rodzynkami (na mące ryżowej)

Happy Kitchen

Bezglutenowe ciastka z czekoladą i rodzynkami (na mące ryżowej)