Ciasteczkolandia
Tort bezowy z borówkami i nutą róży na rocznice ślubu i nie tylko...
Od 9 lat, bo tyle jesteśmy małżeństwem, nie ma dnia, żebym nie usłyszała od mojego męża czegoś miłego. Często słyszę ,,kocham cię", ale też moje ulubione ,,choć zrobiłem kawę". Zawsze wtedy pyta mnie czy mam do niej coś słodkiego. Zawsze mam. Dziś też miałam...Celebrujcie rocznice ślubu, nawet jeśli nie są one okrągłe. Ja tymczasem zmykam pakować walizkę, na poduszcze znalazłam wydruk rezerwacji hotelu w Budapeszcie...temperatura pieczenia 175ºC/ po włożeniu bezy zmniejszamy 150ºC (termoobieg)foremki: dwie duże blachy Składniki:8 białek 50 dag cukru ( najlepiej drobnego)2 łyżeczki soku z cytryny (lub octu winnego)4 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej) do przełożenia i ozdoby500 ml śmietany kremówki3 łyżeczki wody różanej3 łyżeczki cukru różanego ( można pominąć)Białka ubić na pół sztywno.Ubijając, stopniowo dosypywać cukier, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa.Wmieszać (lub wmiksować na wolnych obrotach) do niej sok z cytryny i mąkę.Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować (np.od spodu tortownicy) trzy identyczne okręgi o średnicy 18-20 cm.Na każde odrysowane kółko nałożyć możliwie równa ilość masy, tak by zachować 1,5- 2 cm odstępu od brzegu (masa po upieczeniu trochę się rozpłynie, wypełniając okrąg),Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC.Piec 50 min. Gotowe blaty będą złotawe i chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto, aż do wystudzenia.Ubić schłodzona śmietanę kremówkę /tortowa. Pod koniec ubijania dodać wodę różana i (opcjonalnie cukier różany).Każdy z blatów posmarować warstwa śmietany. Ostatni, najwyższy ułożyć odwrotnie tak, by móc układać borówki na płaskiej powierzchni.ps. W wersji, która podałam nuta różana jest wyczuwalna. Lekko kwaśne borówki sprawiają, że całość nie jest mdła. Nic nie stoi na przeszkodzie, by borówki ( lub np.maliny, jeżyny czy porzeczki) umieścić także na niższych piętrach tortu, lub tak jak ja to zrobiłam nasypać ich jeszcze trochę na talerzyk przed podaniem.Smacznego! Powodzenia w pieczeniu i w miłości...Filiżanki i miseczki widoczne na pierwszym zdjęciu pochodzą ze sklepu Pretty Home