Tarta żurkowa

Gotowanie cieszy

Tarta żurkowa

Mazurek wiśniowo czekoladowy

Gotowanie cieszy

Mazurek wiśniowo czekoladowy

Pomysł na śniadanie cz. 3

Gotowanie cieszy

Pomysł na śniadanie cz. 3

  Nadszedł kolejny weekend, więc zapraszam Was na kolejną porcję śniadaniowych inspiracji :) Tym razem jajecznica w wersji de luxe, nowa odsłona owsianki i iście mistrzowska kanapka. Zatem zaczynamy!     1. Koszyczki z tortilli z jajecznicą i duszonymi pieczarkami To propozycja bardziej efektownego i odrobinę urozmaiconego zaserwowania jajecznicy, która w towarzystwie lekko podpieczonej tortilli, duszonych pieczarek, pomidora i nadającej całości pikanterii rukoli smakuje jakoś tak bardziej... wyrafinowanie :)   Składniki na 1 porcję:   * 1 tortilla * 3 jajka * 1/2 małej cebuli * 4-5 większych pieczarek * 1 łyżeczka masła * 1 mały pomidor (lub pomidorki koktajlowe) * 1 garść rukoli * sól i pieprz do smaku    Tortillę umieszczamy w kokilce lub w małym naczyniu żaroodpornym w taki sposób, by jej boki były podniesione i po zapieczeniu utworzyły coś na kształt miseczki. Tortillę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do czasu, aż boki zaczną się rumienić. W tym czasie na połowie masła podsmażamy pokrojone w grube plastry pieczarki. Kiedy odparuje z nich woda, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy roztrzepane jajka, solimy, pieprzymy i podsmażamy do chwili uzyskania pożądanej konsystencji. Tortillę wypełniamy jajecznicą, pieczarkami i pokrojonym pomidorem (jeśli pomidor ma dużo wody, najlepiej odsączyć go na ręczniku papierowym). Serwujemy z porcją sałaty.     2. Pieczona owsianka z malinami   Jeśli jesteście owsiankomaniakami, to z pewnością ta propozycja przypadnie Wam do gustu :) Jej smak jest zupełnie inny niż owsianki przygotowanej w sposób tradycyjny. Trochę jak ciasto, może trochę jak muffin, na pewno o znacznie bardziej zwartej od owsianki konsystencji. Do tak przygotowanej owsianki możecie dodać praktycznie każde owoce - jagody, truskawki, porzeczki, drylowane czereśnie, pokrojone w kostkę śliwki, banany czy brzoskwinie. Cokolwiek lubicie, lub na co jest aktualnie sezon. Możecie też pokusić się o dodatek posiekanej czekolady lub orzechów.   Składniki na 1 porcję:   * 2/3 szklanki płatków owsianych (zazwyczaj używam błyskawicznych, ale mogą być również górskie) * 1 duże jajko * 1/3 szklanki jogurtu naturalnego * 1/4 szklanki mleka * 1 płaska łyżka cukru (możecie zastąpić ją miodem) * 2 garści mrożonych malin   Jajko łączymy z jogurtem, mlekiem oraz cukrem i ubijamy trzepaczka do chwili połączenia się składników. Do mokrych składników dodajemy płatki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie mieszamy - tylko do chwili połączenia się składników. Owsiankę przekładamy do lekko natłuszczonej masłem kokilki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 35 minut. Przed podaniem owsiankę można oprószyć cukrem pudrem.         3. Co tu dużo mówić - śniadanie na wypasie :) Nie specjalnie "fit", ale jakie pyszne!  Świeża, chrupiąca bułka, sos majonezowo chrzanowy, aromatyczny łosoś i jajko z płynnym żółtkiem. POEZJA! Wędzonego na gorąco łososia dostaniecie zarówno w Lidlu jak i w Biedronce. Porcja 120 gramowa wystarcza na 2 większe bułki. Jeśli lubicie łososia wędzonego na zimno, również możecie go użyć. Ja jednak jestem fanką tego pierwszego :)   Składniki na 2 porcje:   * 2 bułki z ziarnami (pełnoziarniste lub typy fitness) * 120 g wędzonego na gorąco łososia w koperku * 2 jajka * 2 łyżki majonezu * 1 łyżeczka tartego chrzanu * rukola lub roszponka (w zależności od upodobań) * 1 łyżeczka oleju   Przekrojoną na pół bułkę smarujemy majonezem wymieszanym z chrzanem i przykrywamy warstwą sałaty (ze względu na ostry smak chrzanu preferuję łagodną w smaku roszponkę). Na sałacie układamy rozdrobnionego łososia oraz sadzone jajko. Przykrywamy drugą częścią bułki i lekko spłaszczamy, aby żółtko rozlało się po wnętrzu.   Smacznego! :)

Kakaowa babka majonezowa

Gotowanie cieszy

Kakaowa babka majonezowa

Jajeczna sałatka wielkanocna

Gotowanie cieszy

Jajeczna sałatka wielkanocna

Przepisy na Wielkanoc

Gotowanie cieszy

Przepisy na Wielkanoc

Gotowanie cieszy

Z cyklu: "Pomysł na śniadanie" cz. 2

Więcej..

Gotowanie cieszy

"Pomysł na śniadanie" cz. 2

  Witajcie w sobotni poranek :)    Dziś zapraszam Was na kolejną część weekendowego cyklu "Pomysł na śniadanie" i mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie tu coś dla siebie :)     1. Jogurt malinowy z ekspandowanym owsem.   To propozycja dla osób, które rano najchętniej sięgają po jogurt. A próbowaliście kiedyś połączyć go z ekspandowanym owsem? Odkąd odkryłam go w jednym z supermarketów stał się moim numerem jeden w kategorii dodatków do jogurtu. Nie dosładzany, chrupiący i bardzo lekki. Z malinowym jogurtem (oraz garścią świeżych malin), komponuje się wręcz idealnie. Do tego 2 mocno dojrzałe kiwi i sok wyciśnięty z kilku pomarańczy. Lepszej dawki energii, witaminy C i dobrego samopoczucia na początek nowego dnia chyba nie można sobie wyobrazić :)     2. Rollsy z tortilli z omletem, twarożkiem czosnkowym i świeżym szpinakiem   Może się Wam wydawać, że przygotowanie takiego śniadania zajmuje sporo czasu, ale tak naprawdę nie zajmie Wam ono więcej czasu niż przygotowanie klasycznej jajecznicy. Można jeść je na ciepło - od razu po przygotowaniu, lub na zimno -  jako przekąskę w szkole lub pracy. Jeśli macie ochotę, możecie dołożyć do nich drobno posiekanego, wędzonego łososia lub zamienić szpinak na sałatę. Od Waszej inwencji zależy, jakich dodatkowych składników użyjecie :) Odkąd kilka lat temu mój mąż po raz pierwszy przygotował mi tortillę z jajecznicą (co wówczas budziło moje nie lada zdziwienie), to połączenie stało się jednym z moich ulubionych. Z czasem jednak zamieniłam ją na omlet, który jest o wiele wygodniejszy w użyciu :)   Składniki na 1 porcję:   * 1 duża tortilla * 3 jajka * 1 łyżka mleka lub słodkiej śmietanki * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka oleju * twarożek czosnkowy * liście świeżego szpinaku (użyłam drobnych, typu baby)   Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem. Wylewamy je na niewielką patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na małym ogniu (ja przewracam omlety silikonową łopatką i jeśli nie macie sporej wprawy w podrzucaniu ich - to szczerze odradzam ;) ). Tortillę podpiekamy na mocno rozgrzanej suchej (!) patelni przez około 20 sekund z każdej strony, a następnie smarujemy ją twarożkiem, ciasno układamy na niej liście szpinaku, przykrywamy je omletem i zwijamy w rulon, który przekrawamy na pół. (Aby łatwiej Wam się go zwijało, średnica omletu powinna być odrobinę mniejsza niż średnica tortilli). Ja proponuję Wam podać do nich także pokrojone i posypane szczypiorkiem pomidorki koktajlowe oraz świeżo wyciśnięty sok (u mnie ze szpinaku, pomarańczy, jabłka i kiwi).     3. Kawowe naleśniki z serkiem waniliowym i wiśniową frużeliną   Ostatnia propozycja jest już odrobinę bardziej czasochłonna, więc idealnie sprawdzi się jako propozycja na weekend. Jeśli macie ochotę (i nie przeraża Was ilość słodkich dodatków), naleśniki możecie przełożyć także cienką warstwą Nutelli lub dodać do serka odrobinę kawy. Pamiętajcie jedynie by zarówno do ciasta naleśnikowego jak i do serka użyć miałkiej, delikatnej kawy rozpuszczalnej, która nie będzie pozostawiać po sobie grudek.   Składniki na około 6-8 naleśników:   * 200 ml mleka * 200 ml wody gazowanej * 1 szklanka mąki pszennej tortowej * 1 duże jajko * 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej * 2 łyżki cukru * 2 łyżki oleju * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia   Frużelina wiśniowa:   * 500 g mrożonych, drylowanych wiśni * ok. 2/3 szklanki cukru * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * ok. 50 ml zimnej wody   Dodatkowo:   * serek waniliowy (gęsty, dobrej jakości)   Zamrożone wiśnie przesypujemy do niewielkiego garnka i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej aby się rozmroziły. Na drugi dzień zasypujemy je cukrem i podgrzewamy do chwili, aż zaczną się gotować. Po około 2-3 minutach gotowania wlewamy do nich mąkę rozrobioną w wodzie i cały czas mieszając gotujemy do chwili aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny (zajmuje to około pół minuty). Wszystkie składniki ciasta na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dolać odrobinę wody. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni, a następnie przekładamy je (dość obficie) serkiem. Składamy w trójkąty i podajemy z gorącym sosem wiśniowym.   Smacznego! :)

Ciasto Wielkanocne - przepis

Gotowanie cieszy

Ciasto Wielkanocne - przepis

Z cyklu:

Gotowanie cieszy

Z cyklu: "Pomysł na śniadanie" cz. 1

  "Pomysł na śniadanie" to pierwszy tego rodzaju cykl przepisów, które będą ukazywać się na blogu w sobotnie poranki. W każdym z należących do tego cyklu wpisów znajdziecie 3 pomysły na śniadania, które sprawdzą się zarówno w tygodniu, przed pracą lub szkołą, jak i w weekend, kiedy nie popędzani wskazówkami zegara możemy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa :) Wiem, jak wiele osób ma problem nie tylko z samym pomysłem na śniadanie, ale też jak liczne jest wciąż grono osób nie jedzących go wcale, więc mam nadzieję, że ten cykl nie tylko pozwoli Wam przełamać śniadaniową monotonię, ale też że dla wielu z Was stanie się inspiracją do zaprzyjaźnienia się z tym najważniejszym w ciągu dnia posiłkiem.  A jeśli chcecie śledzić moje śniadania na bieżąco, zapraszam Was do śledzenia mojego konta na Instagramie :) https://www.instagram.com/gotujebolubie_kasiaguzik/  No to zaczynamy! :)   1. Serek wiejski z sosem z czerwonych owoców   To propozycja lekkiego śniadania przed pracą lub szkołą, zwłaszcza dla osób, które nie są przyzwyczajone do jadania śniadań i dopiero próbują walczyć ze zmianą tego nawyku. Dla mnie jest to również idealna propozycja kiedy walczę z jakąś infekcją lub chorobą i kiedy ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę jest jedzenie. Ze względu na połączenie bardzo lubianego przeze mnie serka wiejskiego i ciepłego sosu z ulubionych, czerwonych owoców, jest śniadaniem które przygotowuję stosunkowo często i które chyba nigdy mi się nie znudzi :) Sos (w sezonie można użyć świeżych owoców)   * 2 garści mrożonych truskawek * 2 garści mrożonych malin * 50 ml wody * 2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej * 2-3 łyżki cukru   Owoce najlepiej wyjąć dzień wcześniej, aby się rozmroziły. Wówczas przygotowanie sosu pójdzie znacznie szybciej. Owoce przekładamy do niewielkiego rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do chwili, aż zaczną się gotować. Następnie dodajemy do nich wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając podgrzewamy do chwili, aż sos zgęstnieje. Ciepły sos podajemy z odsączonym serkiem wiejskim (u mnie ok. 250-300 g na porcję).       2. Jajka na miękko z tostami z awokado i mozzarellą   Ta propozycja, to faworyt mojego męża w dzisiejszym zestawieniu i myślę, że potwierdzi to samo każdy fan awokado :)   Chleb tostowy smarujemy delikatnie miękkim masłem i oprószamy solą. Układamy na nim plastry bardzo miękkiego, dojrzałego awokado oraz 2 plasterki mozzarelli (używam klasycznej mozzarelli z zalewy, tzw. kulki). Całość przykrywamy drugą kromką chleba i opiekamy w tosterze (mam tu bardziej na myśli sandwich'er, który wiele osób nazywa potocznie tosterem), lub na małym ogniu, na delikatnie natłuszczonej patelni. Gorące tosty podajemy z jajkami na miękko. Tak, tosty z awokado i jajko na miękko, to duet absolutnie idealny :)     3. Cytrynowe pancakes z chia i truskawkami   To zdecydowanie propozycja na leniwe, niespieszne, niedzielne śniadanie. Aromatyczne, puszyste placuszki z nasionami chia oraz mocno wyczuwalną nutą cytryny podane w towarzystwie świeżych truskawek. Jeśli nie posiadacie nasion chia (lub macie problem z ich dostępnością w Waszej okolicy) możecie zastąpić je makiem, lub po prostu pominąć. Również świeże truskawki możecie zamienić na konfiturę (bo jak wiadomo, smak truskawek w zimie pozostawia wiele do życzenia :) ).   Składniki:   * 2 duże jajka * 3/4 szklanki mleka * 1 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki cukru * skórka otarta z 1 sparzonej cytryny * 3 łyżki nasion chia   Jajka ubijamy z cukrem przez około minutę, a następnie dodajemy do nich mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową i nasionami chia. Miksujemy przez chwilę, a następnie odstawiamy ciasto na około 15 min, aby odpoczęło. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju i na dość wolnym ogniu (aby zdążyły wyrosnąć i dopiec się w środku). Podajemy ciepłe, ze świeżymi owocami lub konfiturą.

Sernik miętowy - przepis

Gotowanie cieszy

Sernik miętowy - przepis

Gotowanie cieszy

Paluszki rybne w cieście cebulowym

Więcej..

Ciasteczka Brownie

Gotowanie cieszy

Ciasteczka Brownie

Sernik Tiramisu

Gotowanie cieszy

Sernik Tiramisu

Makaron w śmietanowo winnym sosie z pieczarkami portobello

Gotowanie cieszy

Makaron w śmietanowo winnym sosie z pieczarkami portobello

Mleczne bułeczki - przepis

Gotowanie cieszy

Mleczne bułeczki - przepis

Tort ziemniaczany

Gotowanie cieszy

Tort ziemniaczany

Jeżynowe eklerki

Gotowanie cieszy

Jeżynowe eklerki

Bułeczki czosnkowe

Gotowanie cieszy

Bułeczki czosnkowe

Gulasz z żeberek na wiśniówce

Gotowanie cieszy

Gulasz z żeberek na wiśniówce

Cytrynowa tarta sernikowa (z lemon curd)

Gotowanie cieszy

Cytrynowa tarta sernikowa (z lemon curd)

Czosnkowe krakersy z chia i parmezanem

Gotowanie cieszy

Czosnkowe krakersy z chia i parmezanem

Daktylowo kakaowy pudding z chia

Gotowanie cieszy

Daktylowo kakaowy pudding z chia

Pizzowe Świderki

Gotowanie cieszy

Pizzowe Świderki

Lekki sernik na zimno z truskawkami

Gotowanie cieszy

Lekki sernik na zimno z truskawkami

Burgery z ciecierzycy - przepis

Gotowanie cieszy

Burgery z ciecierzycy - przepis

Śledzie w sosie tatarskim

Gotowanie cieszy

Śledzie w sosie tatarskim

Oszukane przepiórcze udka (przekąska na imprezę)

Gotowanie cieszy

Oszukane przepiórcze udka (przekąska na imprezę)

Sałatka

Gotowanie cieszy

Sałatka "Król Imprezy" - przepis

Przepisy na Sylwestra (Sylwestrowe przekąski)

Gotowanie cieszy

Przepisy na Sylwestra (Sylwestrowe przekąski)