Gotowanie cieszy

Burgery z grilla z cukiniowymi frytkami

Więcej..

Gotowanie cieszy

Bigos z młodej kapusty - przepis

Więcej..

Gotowanie cieszy

Roladki wołowe w boczku z sałatką szpinakowo owocową

Więcej..

Przepisy z truskawkami

Gotowanie cieszy

Przepisy z truskawkami

Ciasto kawowe z jeżynami

Gotowanie cieszy

Ciasto kawowe z jeżynami

Cheeseburger Pie

Gotowanie cieszy

Cheeseburger Pie

Gotowanie cieszy

Kostka truskawkowo różana

Więcej..

Gotowanie cieszy

Różane latte z białą czekoladą

Więcej..

Gotowanie cieszy

Szaszłyki z grilla

Więcej..

Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis

Gotowanie cieszy

Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis

Ogórki małosolne na sucho - przepis

Gotowanie cieszy

Ogórki małosolne na sucho - przepis

Babka z kwiatami czarnego bzu

Gotowanie cieszy

Babka z kwiatami czarnego bzu

Gotowanie cieszy

Mrożona kawa z musem truskawkowym i lodami

Więcej..

Gotowanie cieszy

Dżem z rabarbaru - przepis

Więcej..

Drożdżówki z kremem cytrynowym i rabarbarem

Gotowanie cieszy

Drożdżówki z kremem cytrynowym i rabarbarem

Kompot z rabarbaru - przepis

Gotowanie cieszy

Kompot z rabarbaru - przepis

Botwinka na zimę (do słoków)

Gotowanie cieszy

Botwinka na zimę (do słoków)

Gotowanie cieszy

Wiosenne przepisy (rabarbar, botwina, szparagi)

Więcej..

Gotowanie cieszy

Z cyklu: "Pomysł na śniadanie" cz. 6

Więcej..

Tort kawowo bananowy

Gotowanie cieszy

Tort kawowo bananowy

Zupa meksykańska - przepis

Gotowanie cieszy

Zupa meksykańska - przepis

Sałatka brokułowa - przepis

Gotowanie cieszy

Sałatka brokułowa - przepis

Aromatyczna pasta słonecznikowa (do pieczywa)

Gotowanie cieszy

Aromatyczna pasta słonecznikowa (do pieczywa)

Tort czekoladowy z whiskey i dżemem dyniowym

Gotowanie cieszy

Tort czekoladowy z whiskey i dżemem dyniowym

Z cyklu:

Gotowanie cieszy

Z cyklu: "Pomysł na śniadanie" cz. 5

  Po świątecznej przerwie powracam do Was z cyklem śniadaniowych przepisów :) Ponieważ wielu z Was prosiło o więcej propozycji wytrawnych dziś mam dla Was tylko jeden słodki przepis, ale jako ogromna fanka marakui (na którą jest aktualnie sezon) nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności :) Mam nadzieję, że dzisiejsze propozycje przypadną Wam do gustu tak samo jak przepisy z poprzednich tygodni :)     1. Placki na kefirze z jogurtem i marakują   Składniki:   * 400 ml kefiru * 1,5 szklanki mąki tortowej * 1 łyżka cukru zwykłego * 1 łyżka cukru waniliowego * 1 duże jajko * 1 łyżeczka sody * olej do smażenia * jogurt naturalny * 4-5 owoców marakui   Kefir, mąkę wymieszaną z sodą, jajko oraz cukry łączymy w wysokim naczyniu i miksujemy do chwili powstania gładkiego ciasta (ja użyłam blendera). Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki. Ciasto odstawiamy na około 15-20 minut a następnie na niewielkiej ilości oleju smażymy placki. (Placki należy smażyć na minimalnym ogniu, aby były dopieczone w środku). Placki podajemy z kremowym jogurtem naturalnym i świeżą marakują. Jeśli całość będzie nie wystarczająco słodka, placki oprószamy cukrem pudrem.     2. Muffinki jajeczne   Składniki:   * 6 jajek * 2 łyżki mleka * 6 dużych pieczarek * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 1 mała, czerwona papryka * 6 plasterków szynki * 1 pęczek posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki * sól i pieprz * olej   Drobno pokrojoną szynkę, cebulę, czosnek, paprykę oraz pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany szczypiorek. Formę na muffinki smarujemy olejem i wypełniamy przygotowanym farszem do 2/3 wysokości. Następnie wlewamy do nich jajko i delikatnie mieszamy. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Jeśli nie posiadacie formy na muffinki, możecie użyć małej keksówki.      3. Tosty a la pizza   Składniki na 4 tosty:   * 8 kromek chleba tostowego * 16 plasterków pepperoni * 2 pieczarki * 1 mała cebula * 1 kulka mozzarelli (125 g) * ketchup * suszone oregano   Połowę (4 kromki) chleba smarujemy ketchupem i oprószamy oregano. Następnie na chlebie układamy cienko pokrojone plasterki cebuli oraz pieczarek, następnie plastry mozzarelli oraz pepperoni. Przykrywamy drugą kromką i opiekany w opiekaczu.   Smacznego :)

Sernik chałwowy z malinami

Gotowanie cieszy

Sernik chałwowy z malinami

Rolada ze schabu (rolada z mięsem mielonym)

Gotowanie cieszy

Rolada ze schabu (rolada z mięsem mielonym)

Czekoladowy tort pralinowy

Gotowanie cieszy

Czekoladowy tort pralinowy

Gotowanie cieszy

Jajka z farszem łososiowo pomidorowym

Więcej..

Pomysł na śniadanie cz. 4

Gotowanie cieszy

Pomysł na śniadanie cz. 4

  Kolejna sobota to kolejne 3 śniadaniowe propozycje :) Dziś w menu coś wykwintnego i eleganckiego, coś słodkiego i smak dzieciństwa. Zapraszam do lektury :)     1. Francuskie tosty cynamonowe z chałki z owocami   Gdybym miała wybrać tylko jedno śniadanie, które będę jeść codziennie do końca swojego życia, to najprawdopodobniej byłyby to tosty francuskie z chałki w towarzystwie świeżych owoców jagodowych lub przygotowanej z nich konfitury (polecam zwłaszcza malinową, truskawkową, wiśniową lub jagodową). Jeśli znacie z dzieciństwa chleb maczany w jajku, polecam Wam przygotowanie takich tostów z chałki. Nie musi być ona pierwszej świeżości - nawet dwudniowa i lekko sucha świetnie się nada :)   Składniki na 2 porcje:   * 4-6 grubych kromek z chałki * 2 jajka * 5 łyżek mleka * 2 spore szczypty cynamonu * 2 łyżki masła * 1 łyżeczka oleju   Dodatkowo:   * cukier puder * truskawki/maliny/jagody   Jajka roztrzepujemy z mlekiem oraz cynamonem i maczamy w nich kromki chałki (po kilka sekund z każdej strony) dociskając je delikatnie, aby wchłonęły jajko. Masło z dodatkiem oleju rozgrzewamy na patelni i obsmażamy tosty z obu stron na rumiano, na najmniejszym płomieniu. Usmażone tosty przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi owocami.     2. Płatki ryżowe na mleku z karmelizowanymi jabłkami   Moja miłość do płatków ryżowych jest dość świeża - odkryłam je mniej więcej rok temu, kiedy trochę przez przypadek znalazły się w moim koszyku. Nie wiem dlaczego nie jadłam ich jako dziecko, ale uważam je za jedno z fajniejszych odkryć podczas buszowania między sklepowymi półkami.   Składniki na 2 porcje:   * 1 szklanka płatków ryżowych * 2,5 szklanki mleka * 2 duże, słodkie i miękkie jabłka * 1 pełna łyżka masła * 2 kopiaste łyżki cukru * 2 szczypty cynamonu   Jabłka obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy je przez około minutę, a następnie dodajemy łyżkę cukru (ewentualnie więcej do smaku) i smażymy kilka minut, dość często mieszając. Po zdjęciu z ognia do jabłek dodajemy cynamon. Płatki wsypujemy na gotujące się, posłodzone mleko i gotujemy do czasu, aż lekko zgęstnieją. Po zdjęciu z ognia odstawiamy je na około 5 minut, aby lekko przestygły. Jeśli w tym czasie płatki mocno zgęstnieją, dolewamy do nich odrobinę mleka. Porcję płatków przekładamy do miseczki i podajemy z jabłkami.     3. Omlet z koperkiem i wędzonym pstrągiem   Ostatnia propozycja to wykwintne śniadanie, które możemy na przykład podać naszym gościom. Zamiast pstrąga możecie użyć wędzonego łososia lub innej, wędzonej ryby.   Składniki na 1 omlet:   * 3 jajka * 3 łyżki mleka * 50 g wędzonego pstrąga łososiowego * 1 łyżka posiekanego szczypiorku * sól i pieprz do smaku * 1 łyżka oleju   Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą oraz pieprzem. Wylewamy je na niewielką patelnię z rozgrzanym olejem, a następnie wierzch posypujemy drobno posiekanym pstrągiem oraz koperkiem. Płomień zmniejszamy do minimum, a patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy do czasu, aż góra omletu będzie na wpół ścięta, a następnie odstawiamy go z palnika i pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 3-4 minuty. W tym czasie wierzch powinien się ściąć, a spód omletu nie będzie spieczony.