Gotowanie cieszy
Pomysł na śniadanie cz. 4
Kolejna sobota to kolejne 3 śniadaniowe propozycje :)
Dziś w menu coś wykwintnego i eleganckiego, coś słodkiego i smak dzieciństwa.
Zapraszam do lektury :)
1. Francuskie tosty cynamonowe z chałki z owocami
Gdybym miała wybrać tylko jedno śniadanie, które będę jeść codziennie do końca swojego życia, to najprawdopodobniej byłyby to tosty francuskie z chałki w towarzystwie świeżych owoców jagodowych lub przygotowanej z nich konfitury (polecam zwłaszcza malinową, truskawkową, wiśniową lub jagodową).
Jeśli znacie z dzieciństwa chleb maczany w jajku, polecam Wam przygotowanie takich tostów z chałki. Nie musi być ona pierwszej świeżości - nawet dwudniowa i lekko sucha świetnie się nada :)
Składniki na 2 porcje:
* 4-6 grubych kromek z chałki
* 2 jajka
* 5 łyżek mleka
* 2 spore szczypty cynamonu
* 2 łyżki masła
* 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
* cukier puder
* truskawki/maliny/jagody
Jajka roztrzepujemy z mlekiem oraz cynamonem i maczamy w nich kromki chałki (po kilka sekund z każdej strony) dociskając je delikatnie, aby wchłonęły jajko.
Masło z dodatkiem oleju rozgrzewamy na patelni i obsmażamy tosty z obu stron na rumiano, na najmniejszym płomieniu.
Usmażone tosty przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi owocami.
2. Płatki ryżowe na mleku z karmelizowanymi jabłkami
Moja miłość do płatków ryżowych jest dość świeża - odkryłam je mniej więcej rok temu, kiedy trochę przez przypadek znalazły się w moim koszyku. Nie wiem dlaczego nie jadłam ich jako dziecko, ale uważam je za jedno z fajniejszych odkryć podczas buszowania między sklepowymi półkami.
Składniki na 2 porcje:
* 1 szklanka płatków ryżowych
* 2,5 szklanki mleka
* 2 duże, słodkie i miękkie jabłka
* 1 pełna łyżka masła
* 2 kopiaste łyżki cukru
* 2 szczypty cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy je przez około minutę, a następnie dodajemy łyżkę cukru (ewentualnie więcej do smaku) i smażymy kilka minut, dość często mieszając. Po zdjęciu z ognia do jabłek dodajemy cynamon.
Płatki wsypujemy na gotujące się, posłodzone mleko i gotujemy do czasu, aż lekko zgęstnieją. Po zdjęciu z ognia odstawiamy je na około 5 minut, aby lekko przestygły. Jeśli w tym czasie płatki mocno zgęstnieją, dolewamy do nich odrobinę mleka.
Porcję płatków przekładamy do miseczki i podajemy z jabłkami.
3. Omlet z koperkiem i wędzonym pstrągiem
Ostatnia propozycja to wykwintne śniadanie, które możemy na przykład podać naszym gościom.
Zamiast pstrąga możecie użyć wędzonego łososia lub innej, wędzonej ryby.
Składniki na 1 omlet:
* 3 jajka
* 3 łyżki mleka
* 50 g wędzonego pstrąga łososiowego
* 1 łyżka posiekanego szczypiorku
* sól i pieprz do smaku
* 1 łyżka oleju
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą oraz pieprzem. Wylewamy je na niewielką patelnię z rozgrzanym olejem, a następnie wierzch posypujemy drobno posiekanym pstrągiem oraz koperkiem. Płomień zmniejszamy do minimum, a patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy do czasu, aż góra omletu będzie na wpół ścięta, a następnie odstawiamy go z palnika i pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 3-4 minuty. W tym czasie wierzch powinien się ściąć, a spód omletu nie będzie spieczony.