the food time

Słodko-pikantny tagine jagnięce z nektarynkami

Tagine, czyli gulasz jagnięcy prosto z Maroko. Dzięki długiemu pieczeniu w stosunkowo niskiej temperaturze mięso jest niesamowicie miękkie i soczyste. A w połączeniu z nektarynkami, których na straganach teraz pełno? Absolutnie genialny przykład slow foodu! Kulinarny sukces murowany, i to tak niewielkim wysiłkiem! P.S. Żeby zrobić pyszne tagine wcale nie potrzebujecie specjalnego... Artykuł słodko-pikantny tagine jagnięce z nektarynkami pochodzi z serwisu THE FOOD TIME.

the food time

Indyk w mleku kokosowym, z cukinią i czerwoną papryką

Takie szybkie ‚curry’ czyli kurczak czy indyk w mleku kokosowym stoi tuż obok  słodko kwaśnego czy innego z patelni- z warzywami,  jeśli chodzi o ultraszybkie potrawy do zrobienia w ciągu tygodnia. Bez problemu można zapakować je do lunchboxa  z ryżem, kaszą czy makaronem sojowym. Nawet na zimno... Artykuł indyk w mleku kokosowym, z cukinią i czerwoną papryką pochodzi z serwisu THE FOOD TIME.

the food time

Owoce sezonowe z granolą i kokosową śmietanką

Deser w kilka minut! I do tego jakiż zdrowy i ile można w nim ekspetymentów i zmian uskutecznić, wedle upodobań! Użyłam owoców które miałam pod ręką, ale sprawdzą się dowolne sezonowe. Do tego garść granoli, dżemu i kokosowa śmietanka. Pysznie, lekko i idealny deser na lato <3... Artykuł owoce sezonowe z granolą i kokosową śmietanką pochodzi z serwisu THE FOOD TIME.

the food time

Wołowina w czerwonym winie z pieczarkami i warzywami korzeniowymi, długo pieczona

Długo pieczona wołowina to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o przyjęcia, ale przecież jest tak prosta do zrobienia, że możecie jeść ją na codzień! Kluczem do sukcesu jest stosunkowo niska temperatura i długi czas pieczenia, ale o tym pisałam już podczas przepisu na supersoczysta pieczona wołowinę w... Artykuł wołowina w czerwonym winie z pieczarkami i warzywami korzeniowymi, długo pieczona pochodzi z serwisu THE FOOD TIME.

the food time

Genialna granola zmieniająca życie – w proszku!

Tyle w tej kuchni siedzę, tyle tych owsianek za mną, zastanawiam się czemu wcześniej na to nie wpadłam? Granola w proszku to przegenialny sposób, żeby niepostrzeżenie napakować do niej jeszcze więcej tych zdrowych rzeczy, które na surowo ciężko przełknąć – otręby, zarodki pszenne, siemię, pestki... Artykuł genialna granola zmieniająca życie – w proszku! pochodzi z serwisu THE FOOD TIME.

the food time

pęczotto z czerwoną papryką, suszonymi pomidorami i serem

Mimo, że lubię tracydyjne risotto, częściej używam do tego typu dania naszego polskiego pęczaku – nie tylko dlatego, że jest bardzo zdrowy! Pęczak nie dość, że świetnie chłonie wodę, jest kleisty z zewnątrz a jednocześnie przyjemnie twardawy w środku to wydaje mi się zdecydowanie mniej mdły... Artykuł pęczotto z czerwoną papryką, suszonymi pomidorami i serem pochodzi z serwisu The food time.

the food time

chrupiąca pieczona kasza gryczana, do zup i sałatek

Kasze? Lubię i staram się jadać często. Ale gryczana? Ona zdecydowanie zawsze stała na końcu mojej kaszowej listy rankingowej. Byłam w stanie ją zaakceptować jedynie pod grubą ilością treściwego sosu. Ale mówią, że to jedna z najzdrowszych, trzeba więc było wymyślić na nią jakiś sposób!... Artykuł chrupiąca pieczona kasza gryczana, do zup i sałatek pochodzi z serwisu The food time.

the food time

Ekspresowe ciasteczka, BARDZO czekoladowe

Jak w opisie – są naprawdę bardzo mocno czekoladowe – dla prawdziwych czeko i chrupomaniaków!   (ok 40 ciastek)   150g MASŁA 1/2 szklanki KAKAO 1 i 1/2 szklanki MĄKI (użyłam pełnoziarnistej) 2 JAJKA 1 i 1/3 szklanki CIEMNEGO CUKRU TRZCINOWEGO MUSCOVADO/ew. KSYLITOLU 100g GORZKIEJ CZEKOLADY, posiekanej 1... Artykuł ekspresowe ciasteczka, BARDZO czekoladowe pochodzi z serwisu The food time.

the food time

zdrowy koktajl owocowo-jogurtowy na każdą porę roku

Super koktajl z wykorzystaniem mrożonych owoców, dzięki czemu zrobić go możecie zawsze, nawet gdy świeżych owoców w sklepach mało! Dziś blendowałam wiśnie, ale świetnie smakować będą także maliny, borówki, truskawki czy jagody. Do zrobienia w 5 minut! Żeby był jeszcze fajniejszy i zdrowszy, możecie do... Artykuł zdrowy koktajl owocowo-jogurtowy na każdą porę roku pochodzi z serwisu The food time.

the food time

chrupiące fryty z pikantnymi przyprawami, świeżą pietruszką i serem feta

Pieczone frytki w mniej nudnej wersji – po upieczeniu dodajcie do nich swoje ulubione przyprawy, ser, świeże zioła – będą jeszcze smaczniejsze! (2-3 PORCJE) CHRUPIĄCE FRYTKI Z TEGO PRZEPISU 100g SERA FETA (lub np ricotty czy startej mozarelli) 2 łyżki ŚWIEŻO POSIEKANEJ PIETRUSZKI LUB KOLENDRY... Artykuł chrupiące fryty z pikantnymi przyprawami, świeżą pietruszką i serem feta pochodzi z serwisu The food time.

the food time

Domowa lemoniada, najprostsza i najlepsza

Najlepsza lemoniada? SŁODKAWA I KWAŚNA ZARAZEM, ZIMNA, ORZEŹWIAJĄCA I MEGA CYTRYNOWA! Bez zbędnych udziwnień, cukru i sztucznych dodatków ! Tak właśnie widzę najlepszą lemoniadę. :) (1  dzbanek) ok 150ml SOKU Z  CYTRYN (potrzebne będzie ok. 7-8 cytryn) SKÓRKA STARTA Z 2 CYTRYN 3 łyżki MIODU/... Artykuł domowa lemoniada, najprostsza i najlepsza pochodzi z serwisu The food time.

the food time

Ekspresowe pulpeciki w żurawinowym sosie barbecue

Takie mięsne pulpeciki kojarzą mi się głównie z wycieczkami do IKEI ;) ostatnio mam jednak wrażenie że ich jakość radykalnie się pogorszyła… Lepsze domowe ! A te nie wymagają wcale dużego wysiłku. A do nich.. super domowy sos BBQ z żurawinami. Są naprawdę pyszne, świetnie... Artykuł ekspresowe pulpeciki w żurawinowym sosie barbecue pochodzi z serwisu The food time.

the food time

Młode ziemniaczki zapiekane z domowym pesto

To jeden z najlepszych przepisów na pesto jaki mam! Możecie go wykorzystać też do wielu innych dań, choć razem z tymi pieczonymi ziemniakami smakuje naprawdę super i jest fajnym dodatkiem do obiadu czy obiadem samym w sobie :) ziemniak na nowo, here it is!  ... Artykuł młode ziemniaczki zapiekane z domowym pesto pochodzi z serwisu The food time.

the food time

domowe pesto z bazylią i suszonymi pomidorami

Kombinacje dotyczące pesto są niezliczone! Orzechy, świeże zioła, parmezan, oliwa. Choć większość wybiera do pesto raczej neutralne w smaku orzechy, ja tym razem zdecydowałam się na podprażone orzechy włoskie. Do tego pęczek świeżej bazylii, garść dobrej jakości parmezanu i oliwa z oliwek. Cudownie pyszny i zdrowy... Artykuł domowe pesto z bazylią i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu The food time.