Pieczony bakłażan z fetą, suszonymi pomidorami i migdałami Marcona

Śniadanie u Basi

Pieczony bakłażan z fetą, suszonymi pomidorami i migdałami Marcona

Oj! Było dzisiaj pysznie i bardzo aromatycznie na śniadanie! A wszystko dzięki temu, że w Lidlu trwa tydzień hiszpański. Zrobiłam pieczone bakłażany, których miąższ po prostu rozpływał się w ustach, a dzięki dodatkom danie było bardzo wyraziste w smaku. Polecam serdecznie - efekt WOW przy małym nakładzie pracy ;-)1 nieduży bakłażanoliwa z oliwek z tygodnia iberyjskiego w Lidlusól12-14 kostek fety2 suszone pomidory6-8 migdałów Marcona z tygodnia iberyjskiego w LidluBakłażana przecinamy wzdłuż na pół, a następnie od strony miąższu nacinamy kartkę tak, aby nie przekroić skórki. Delikatnie rozchylamy nacięcia i solimy oraz polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach – grzanie góra-dół (jeśli bakłażan jest większy to dłużej, aby miąższ rozpływał się w ustach). Gotowego bakłażana posypujemy fetą oraz posiekanymi suszonymi pomidorami i migdałami.

Grubo tarte placki ziemniaczane z prażoną cebulką

Śniadanie u Basi

Grubo tarte placki ziemniaczane z prażoną cebulką

Jeśli lubicie klasyczne placi ziemniaczane, ale nie chce Wam się trzeć ziemnaików i siekać cebuli, to koniecznie sprawdźcie ten przepis :-) Tarcie na dużych oczkach tarki jest szybsze, a nic nie tracicie ze smaku!6 niedużych ziemniaków1 duże jajko2 łyżki mąki2 łyżki cebulki prażonej Fanexszczypta soliszczypta świeżo mielonego pieprzuolej do smażeniaZiemniaki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy starte ziemniaki, formując podłużny placek. Smażymy na wolnym ogniu, żeby środek się również usmażył. Gotowe placki przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.

Tarta z tuńczykiem i oliwkami na białym sosie

Śniadanie u Basi

Tarta z tuńczykiem i oliwkami na białym sosie

Pozostajemy w klimacie gorącej Hiszpanii :-) Dziś szybka tarta z tuńczykiem i oliwkami na bazie pysznego  białego sosu i mozzarelli. 1 kawałek ciasta francuskiego (u mnie około połowy arkusza)biały sos:100 ml śmietanki 18%1 łyżeczka musztardy 1 łyżka prażonej cebulkipieprz do smakudodatki:mozzarella startabiały tuńczyk z tygodnia iberyjskiego w Lidluoliwki czarne i zielone z tygodnia iberyjskiego w Lidlucebulaszpinak (podsmażony na maśle z czosnkiem, pieprzem i solą)Składniki sosu mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 5 minut do napęcznienia cebulki. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i nacinamy „ramkę” wzdłuż brzegów. Wewnątrz ramki smarujemy ciasto sosem i posypujemy mozzarellą. Tuńczyka i oliwki kroimy w kawałki. Na serze rozkładamy równomiernie dodatki. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Pasta do chleba z białym tuńczykiem i czarnymi oliwkami

Śniadanie u Basi

Pasta do chleba z białym tuńczykiem i czarnymi oliwkami

W Lidlu trwa tydzień hiszpańsko - portugalski, więc przygotowałam pyszną pastę do chleba z białym tuńczykiem oznaczonym niebieskim certyfikatem MSC, który gwarantuje, że produkty pochodzą ze zrównoważonych połowów, a kupowana przez nas ryba pochodzi ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Więcej informacji o tym certyfikacie znajdziecie tu.5 jajek ugotowanych na twardo1/2 słoika (ok. 140 g) białego tuńczyka z tygodnia iberyjskiego w Lidlu10 czarnych oliwek z tygodnia iberyjskiego w Lidlu1/2 niedużej cebuli4 łyżki majonezuświeżo mielony pieprz2 łyżki posiekanego szczypiorkuOliwki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jajka i tuńczyka kroimy w większą kostkę. Składniki pasty mieszamy z majonezem i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Mini serniczki „biała czekolada” z mascarpone

Śniadanie u Basi

Mini serniczki „biała czekolada” z mascarpone

Lubicie słodkości, ale nie chce Wam się piec ciast i przygotowywać skomplikowanych deserów? Bardzo dobrze! Mi też nie! Dlatego przygotowałam dla Was przepis na bardzo proste i efektowne mini serniczki o smaku białej czekolady :-) A co najlepsze - możecie je dowolnie modyfikować wg swoich upodobań, dodając ulubione dodatki.200 ml śmietanki 30% UHT250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekolady12 ciasteczek maszynkowych Brześćdomowy dżem wiśniowy lub świeże owoceCiastka wrzucamy do foliowej torebki i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane okruszki dzielimy na 4 pucharki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie na małych obrotach wmiksowujemy mascarpone i kolejno białą czekoladę (wlewając wąskim ciurkiem). Ważne, aby sprawdzić palcem, czy czekolada jest wystygnięta również na spodzie naczynia, bo inaczej śmietanka może się zważyć. Masę rozdzielamy na 4 pucharki i wyrównujemy powierzchnię. Na górę nakładamy dżem lub świeże owoce (najlepiej kwaskowe, żeby złamać smak).

Epicki Sandwich Jajko Bekon

Śniadanie u Basi

Epicki Sandwich Jajko Bekon

Uwielbiam takie kanapki na ciepło! To prawdziwa poezja smaków! I choć nie są wcale dietetyczne, to warto czasem sobie zaszaleć w domu :-)2 kromki pieczywa tostowego Dan Cakemajonez2 liście sałaty (u mnie strzępiasta)1 plaster sera cheddar2 plastry pomidora2 cienkie plastry bekonu / boczku1 jajkoposiekany szczypiorek do dekoracjiPieczywo tostowe zarumieniamy w opiekaczu. Dolną kromkę smarujemy majonezem i układamy na niej kolejno sałatę, plaster sera i plastry pomidora. Boczek smażymy na chrupko i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jajko smażymy na sadzone i pod koniec smażenia przekładamy na 5 sekund na drugą stronę. Na pomidorach układamy bekon oraz jajko. Całość przykrywamy drugim tostem i posypujemy szczypiorkiem.

Grillowane szaszłyki z sera halloumi

Śniadanie u Basi

Grillowane szaszłyki z sera halloumi

Ostatnio odkryłam ser halloumi i po prostu się w nim zakochałam! Super smakuje na ciepło, z grilla. Można go łączyć zarówno z mięsem, jak i warzywami. Spróbujcie koniecznie!Na 1 szaszłyk:3 grube plastry sera halloumi3 cienkie plasterki boczkuKażdy plaster sera halloumi obtaczamy plasterkiem boczku i nadziewamy po kolei na patyczek do szaszłyków. Grillujemy do zarumienienia boczku i sera (można również usmażyć na patelni).

Rumiane grzebienie z młodych ziemniaków bez długiego pieczenia

Śniadanie u Basi

Rumiane grzebienie z młodych ziemniaków bez długiego pieczenia

Dziś pomysł na pyszne, aromatyczne, pieczone grzebienie z ziemniaków. Idealne na grilla! A dzięki prostemu trikowi unikniecie godzinnego pieczenia ;-)6 młodych ziemniaków50 g masła1-2 ząbki czosnku1 duża szczypta soli1 łyżeczka Vegety Natur do grillowanych warzyw1 czubata łyżeczka posiekanego szczypiorkuZiemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w całości w osolonej wodzie do czasu, aż będą pół-twarde (dzięki temu nie będziemy musieli ich długo piec). Ugotowane ziemniaki nacinamy nożem co 0,5 centymetra. Masło łączymy z rozgniecionym czosnkiem, solą, Vegetą i szczypiorkiem. Następnie wkładamy aromatyczne masło w nacięcia ziemniaków. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu.

Koktajl ŻAR TROPIKÓW (kokosowo - bananowy z chia)

Śniadanie u Basi

Koktajl ŻAR TROPIKÓW (kokosowo - bananowy z chia)

Mega pyszny, pożywny i sycący koktajl, który przeniesie nas w ciepłe tropiki! W sam raz na drugie śniadanie do pracy :-) Dostarcza wielu ważnych mikroelementów, a przy tym rewelacyjnie smakuje.1 szklanka wody kokosowej RiRi3 łyżki nasion chia2 dojrzałe bananykostki lodu (opcjonalnie)Nasiona chia mieszamy z ½ szklanki wody kokosowej i odstawiamy na noc do napęcznienia. Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i podlewamy ½ szklanki wody kokosowej. Blendujemy na gładko. Następnie mieszamy z wodą kokosową z nasionami chia i przelewamy do szklanek. 

Koktajl krewetkowy (sałatka)

Śniadanie u Basi

Koktajl krewetkowy (sałatka)

Tą sałatkę z owoców morza wymyśliła moja Teściowa :-) Jest bardzo efektowna, smaczna, a przy tym totalnie prosta w wykonaniu! A efekt na gościach zawsze piorunujący!1 opakowanie paluszków krabowych1 opakowanie mini krewetek w zalewie (netto ~140 g)1 mała puszka mandarynek w syropiewinogrona (najlepiej bezpestkowe)100 ml majonezu 50 ml ketchupuPaluszki krabowe kroimy w jedno-centymetrowe plasterki i układamy na dnie pucharków. Krewetki odsączamy z zalewy i układamy warstwę na paluszkach krabowych. Majonez mieszamy z ketchupem na jednolity sos i polewamy nim owoce morza. Następnie w pucharkach układamy warstwę mandarynek z puszki i kilka winogron.

Szaszłyki z pulpetami i warzywami

Śniadanie u Basi

Szaszłyki z pulpetami i warzywami

Dziś kolejna propozycja na weekendowe grillowanie :-) Szaszłyki z małymi pulpecikami i warzywami są pyszne i sycące, ale nie powodują ciężkości. Polecam!pulpety:0,5 kg mielonego z łopatki1 jajko1 cebula2 łyżki bułki tartejprzyprawa uniwersalna Vegeta Natur1 cukinia1 papryka3-4 cebuleCebulę mielimy w blenderze na papkę. Do mięsa wbijamy dwa jajka, dodajemy bułkę tartą i zmieloną cebulę. Całość mieszamy do uzyskania kleistej masy i przyprawiamy Vegetą (ja dodaję 2 łyżeczki). Z mięsa formujemy nieduże, okrągłe pulpeciki.Cukinię i cebule kroimy w plasterki, a paprykę w nieduże kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno paprykę, klopsik, cebulę, cukinię itd. Grillujemy :-)

Tosty trójkąty a’la pizza pepperoni

Śniadanie u Basi

Tosty trójkąty a’la pizza pepperoni

Bardzo prosty pomysł na śniadanie dla wielbicieli pizzy :-) Szybko się robi i pysznie smakuje! Jestem pewna, że małe i duże dzieciaki będą zachwycone ;-)4 kromki pieczywa tostowego Dan Cakesos do pizzy lub ketchup6 łyżek startej mozzarelli6 pieczarek1/2 małej cebulisólpieprz4 plasterki salami pepperoniPieczarki i cebulę kroimy w plasterki, doprawiamy solą oraz pieprzem, i podsmażamy na patelni. Następnie drobno je siekamy lub mielimy w blenderze. Wszystkie kromki smarujemy sosem do pizzy lub ketchupem z jednej strony. Na 2 kromkach pieczywa układamy po 2 łyżki mozzarelli, porcję posiekanych pieczarek, po 2 plasterki salami. Całość posypujemy pozostałą mozzarellą i przykrywamy pozostałymi kromkami. Opiekamy w tosterze do zarumienienia.

Omlet francuski z kurkami i czarnuszką

Śniadanie u Basi

Omlet francuski z kurkami i czarnuszką

Kolejny pomysł na pyszne śniadanie z kurkami :-) Łapcie przepis, jeśli w tym roku jeszcze nie jedliście ;-) A jeśli jedliście, to tym bardziej łapcie :-D2 jajka2 łyżki mlekaszczypta soli50 g kurek1 mała cebulasólpieprzczarnuszka od EkoMalwaolej + masło do smażeniaCebulkę siekamy i smażymy z kurkami na średnim ogniu do momentu, aż cały puszczony sok odparuje. Ja jeszcze potem chwilkę je podsmażam. Ważne, aby nie smażyć kurek zbyt długo,  bo staną się gumiaste – lepiej trochę podkręcić gaz ;-) Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli. Smażymy na maśle omlet, nie przewracając go na drugą stronę.  Gdy omlet na powierzchni już się zetnie, na jedną jego połowę rozkładamy podsmażone kurki, posypujemy czarnuszką i przykrywamy drugą połową omleta. Podajemy od razu.

PANIR - najprostszy z serów możliwych do zrobienia w domu

Śniadanie u Basi

PANIR - najprostszy z serów możliwych do zrobienia w domu

Panir to domowy indyjski ser o delikatnym smaku. Wystarczą tylko 2 składniki! A przy tym doskonale sprawdza się jako dodatek do wszelkich dań! Można go poddawać niemal każdej dalszej obróbce (np. co ciekawe nie topi się przy smażeniu czy grillowaniu), ale można zjeść też "saute" i też jest pyszny!3 litry świeżego mleka 3,2% (nie UHT, znajdziesz w lodówkach w plastikowych butelkachsok z 2-3 cytryn1 łyżeczka czarnuszki od EkoMalwaMleko wlewamy do i gotujemy. Gdy zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy sok z cytryny, cały czas mieszając. Gotujemy chwilę, aż cały ser oddzieli się od serwatki. Następnie przelewamy zawartość garnka przez drobne sitko lub gazę. W tym momencie do sera możemy dodać ulubione przyprawy – ja wybrałam czarnuszkę, którą wymieszałam z serem. Pozostały w sitku ser dociskamy czymś ciężkim np. garnkiem z wodą. Pozostawiamy do wystygnięcia. 

Grillowana kanapka z chleba bawarskiego z mozzarellą i guacamole

Śniadanie u Basi

Grillowana kanapka z chleba bawarskiego z mozzarellą i guacamole

Dziś pomysł na pyszne tosty z chleba :-) Bardzo fajne połączenie ciągnącej się mozzarelli i aromatycznego guacamole. Idealne na szybkie śniadanie!2 kromki chleba bawarskiego DanCake3 łyżki startej mozzarelli guacamole (ilość na 3-4 kanapki):1 pomidor1 awokado1 łyżeczka soku z cytrynysólpieprz Rozpoczynamy od przygotowania guacamole: awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i również drobno kroimy. W miseczce mieszamy awokado z pomidorem, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na jednej z kromek rozkładamy 2 łyżki mozzarelli, a następnie porcję guacamole. Całość posypujemy kolejną łyżką startej mozzarelli i przykrywamy drugą kromką. Grillujemy w opiekaczu elektrycznym.

Lodowa mleczna kanapka

Śniadanie u Basi

Lodowa mleczna kanapka

Dziś super pomysł na upały! Domowe mleczne lody w formie kanapki zamkniętej w waflach tortowych wysmarowanych pastą czekoladowo-orzechową. Pyszności nie tylko dla dzieciaków ;-)3 wafle tortowe1/4 słoiczka Miodelkilody:4 żółtka100 g cukru2 łyżki wrzątku150 ml śmietanki 30%150 ml mlekaŻółtka ubijamy z cukrem na kogiel-mogiel. Na koniec dodajemy dwie łyżki wrzątku, żeby zaparzyć żółtka. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wlewamy do maszynki, którą nastawiamy na 30 minut*. Jeden wafel smarujemy Miodelką (najlepiej użyć do tego silikonowej szpatułki do ciasta). Przykrywamy drugim waflem, dociskamy i wkładany do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie papier dopasowujemy do wafli i spinami spinaczem, żeby powstały pionowe ścianki. Dodatkowo wolne przestrzenie między ściankami blaszki a papieru wypełniłam ręcznikami papierowymi, aby masa lodowa nie wylewała się poza obręb wafli (jak na zdjęciu poniżej). Na wafle wylewamy masę i przykrywamy ostatnim waflem. Lekko dociskamy. Tak przygotowane lody wkładamy do lodówki tylko w papierze do pieczenia. Mrozimy godzinę w zamrażalniku, po czym kroimy na porcje.* Lody można zrobić też bez maszynki. Wtedy należy co 10 minut wyciągnąć je z zamrażalnika i przemieszać. Czynność powtarzamy 3-4 razy, po czym pozostawiamy na 30 minut do stężenia.

Jajko sadzone w amarantusie, kurkach i szpinaku

Śniadanie u Basi

Jajko sadzone w amarantusie, kurkach i szpinaku

Dziś bardzo fajny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie z jednej patelni :-) Szybko je zrobicie, a dzięki dodatkowi ziaren amarantusa będziecie syci bez zagryzania dodatkowym chlebem :-)1 jajko1 garść szpinaku (małe listki)2 czubate łyżki ugotowanych ziaren amarantusa EkoMalwa1 garść kurek1/2 małej cebulisólpieprzczarnuszka EkoMalwaolej + masło do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej z masłem (żeby się nie paliło). Kurki i cebulkę siekamy, a następnie podsmażamy na średnim ogniu. Ważne, aby nie smażyć kurek zbyt długo,  bo staną się gumiaste – lepiej trochę podkręcić gaz ;-) Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szpinak i ugotowany amarantus. Chwilę razem smażymy, po czym robimy „dziurkę” i wbijamy w nią jajko jak na sadzone. Całość do smaku posypujemy szczyptą czarnuszki. Jemy na ciepło :-)

Tosty z kurkami i mozzarellą

Śniadanie u Basi

Tosty z kurkami i mozzarellą

Sezon na kurki w pełni! Korzystajcie, póki są ;-) Jeśli chcecie z nich coś przygotować na szybko, to koniecznie sprawdźcie ten przepis!2 kromki chleba tostowego1 garść kurek1/2 małej cebuli2 czubate łyżki startej mozzarellisólpieprz olej+masło do smażeniaposiekany szczypiorek do dekoracjiTosty opiekamy lekko w tosterze. Kurki i cebulkę siekamy, i podsmażamy na średnim ogniu. Ważne, aby nie smażyć kurek zbyt długo,  bo staną się gumiaste – lepiej trochę podkręcić gaz ;-) Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane kurki układamy na tostach, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Gotowe tosty dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Jajka z niespodzianką faszerowane pasztetem

Śniadanie u Basi

Jajka z niespodzianką faszerowane pasztetem

Jeszcze jeden pasztetowy przepis na konkurs :-) Bardzo smaczne jajka i szybko się je robi! Na pewno zachwycą niespodziewanych i spodziewanych gości ;-)5 jajek1/2 wielkopolskiego pasztetu z drobiem firmowego Profi (ok. 60 g)2 łyżki majonezu10 kulek mini mozzarellido dekoracji:rukolarzodkiewkaświeżo mielony pieprzJajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Następnie każde jajko przekrawamy na pół i wydrążamy żółtko do miseczki. Żółtka rozgniatamy na papkę, dodajemy pasztet i majonez, i dokładnie mieszamy. Powstałą masę nakładamy do szprycy. W każdej połówce białka układamy 1 małą kulkę mozzarelli i wyciskamy na nią porcję masy jajecznej. Całość dekorujemy rukolą i rzodkiewką oraz przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Power omlet ostropestowy z awokado, pomidorkami, fetą i czarnuszką

Śniadanie u Basi

Power omlet ostropestowy z awokado, pomidorkami, fetą i czarnuszką

Paczka od EkoMalwa zainspirowała mnie do poszukiwania zastosowań ostropestu, który otrzymałam w gratisie do zamówienia. Okazuje się, że jest on bardzo zdrowy i już na zawsze zostanie w mojej kuchni. Zwłaszcza, ze można go dodawać niemal do wszystkiego! Polecam serdecznie przepis na omlet, który dostarczy Wam energii i zdrowia :-)2 jajka2 łyżki mleka1 łyżeczka zmielonego ostropestu od EkoMalwado przybrania:2 pomidorki daktylowe (takie długie pomidorki koktajlowe)1/3 dojrzałego miękkiego awokadokilka kosteczek sera typu feta1/2 łyżeczki nasion czarnuszki od EkoMalwa1/2 łyżeczki posiekanego drobnego szczypiorkuJajka roztrzepujemy z mlekiem i zmielonym ostropestem. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem (żeby masło się nie paliło) i wylewamy na nie masę jajeczną. Smażymy omlet z obu stron. W międzyczasie kroimy pomidory w plasterki, a awokado w kostkę. Gotowy omlet przekładamy na talerz i dekorujemy pomidorem, awokado oraz serem feta. Całość posypujemy czarnuszka i szczypiorkiem.

Szaszłyki z kurczaka marynowanego w musztardzie i miodzie

Śniadanie u Basi

Szaszłyki z kurczaka marynowanego w musztardzie i miodzie

Ostatnio zakochałam się w szaszłykach z warzywami! Człowiek nie jest po nich przejedzony i nie suszy go całą noc ;-) A poza tym mają mniej kalorii ;-) Dziś wersja drobiowa z pomidorkami koktajlowymi, które dzięki swojej soczystości i kwasowości nadają szaszłykowi świeżości.400 g polędwiczek z kurczaka (lub piersi)1 op. pomidorków koktajlowych1 op. boczku w cienkich plasterkach (ok. 100 g)3 małe cebuleMarynata:3 łyżki oliwy1 łyżka musztardy kremskiej Parczew1 łyżeczka miodu1 łyżeczka soku z cytrynyDo miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy na gładki sos. Polędwiczki kroimy na pół każdą, wrzucamy do sosu i dokładnie w nim obtaczamy. Miseczkę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. Następnie przygotowujemy się do robienia szaszłyków – każdy plasterek boczku kroimy na pół, a cebulę kroimy w cząstki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno: mięso, zwinięty pół-plasterek boczku, cząstkę cebuli, pomidorka koktajlowego itd. Grillujemy!

Perfekcyjne zapiekanki jak nad morzem ;-)

Śniadanie u Basi

Perfekcyjne zapiekanki jak nad morzem ;-)

Pobyt nad morzem kojarzy mi się z zapiekankami z budki. Ich cechą charakterystyczną są zmielone pieczarki i prażona cebulka. A że w tym roku nigdzie nie jadę, to postanowiłam sprowadzić trochę wakacyjnych smaków do domu :-) 1 świeża bagietka6 pieczarek1/2 małej cebulisólpieprz50 g startej mozzarellidodatki:pomidorki koktajloweketchup numer VII Fanexmajonez sałatkowy Fanexcebulka prażona Fanexposiekany drobny szczypiorekPieczarki obieramy i wkładamy do blendera (miksera) razem z cebulką. Drobno siekamy. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół. Na każdej kromce rozkładamy pieczarki i lekko dociskamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie zapiekanki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy do rozpuszczenia i zarumienienia sera. Gotowe zapiekanki przybieramy plasterkami pomidora, polewamy ketchupem i majonezem, a na koniec posypujemy prażoną cebulką i szczypiorkiem.

Szakszuka z batatów z serem śródziemnomorskim i czarnuszką

Śniadanie u Basi

Szakszuka z batatów z serem śródziemnomorskim i czarnuszką

Dziś nieco inna wersja szakszuki, czyli jajek sadzonych w pomidorach. Jako bazę wykorzystałam startego batata i powiem Wam szczerze, że był to strzał w dziesiątkę! Wyszło pysznie, sycąco i jak zwykle - wcale się nie narobiłam :-D Uwielbiam takie śniadania!1 duży batat1 mała cebulka2 jajka100 g sera Arla Apetina w kostkach Classic1 duża szczypta soli1 duża szczypta czarnuszki1 łyżeczka posiekanego szczypiorkuolej rzepakowy do smażeniaBatat obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. N patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy batat i cebulę, solimy do smaku. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie w batatach robimy 2 zagłębienia i wbijamy w nie jajka, jak na sadzone. Obok jajek układamy kostki sera, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Gdy jajka się zetną, ściągamy szakszukę z ognia i posypujemy czarnuszką oraz szczypiorkiem.

Wege szaszłyki z grillowanym serem halloumi

Śniadanie u Basi

Wege szaszłyki z grillowanym serem halloumi

Dziś po raz pierwszy miałam okazję jeść grillowany ser halloumi i muszę przyznać, że bardzo mi zasmakował! Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim grillu ;-) Polecam go szczególnie w formie pysznych wege szaszłyków z marynatą musztardową!Na 2 szaszłyki:100 g sera do grillowania halloumi1/3 czerwonej papryki1 mała fioletowa cebula1 mały kawałek cukiniimarynata:1 łyżeczka musztardy delikatesowej Parczew1 łyżka oleju1 łyżeczka sosu sojowegoodrobina mioduPorcje sera kroimy na 8 kawałków. Paprykę i cebulę kroimy w cząstki, a cukinię w plasterki. Na patyczki nadziewamy kolejno: cukinię, ser hallowi, cebulę, paprykę itd. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy nią szaszłyki. Grillujemy :-)

Zapiekanki z pasztetem jak z „Kuchennych Rewolucji”

Śniadanie u Basi

Zapiekanki z pasztetem jak z „Kuchennych Rewolucji”

Wczoraj długo szukałam ciekawej inspiracji na konkursowe danie z pasztetem. Okazało się, że wcale to nie jest takie łatwe, bo poza pyzami, krokietami oraz kanapkami z pasztetem i ogórkiem, mało jest pomysłów na jego wykorzystanie. Zapiekanka z "Kuchennych Rewolucji" jest w oryginale co prawda z pasztetową, ale ten pasztet jest na tyle delikatny, że może spokojnie ją zastąpić. Jeśli jesteście sceptyczni, to powiem Wam, że ja też byłam, ale wyszło MEGA pysznie i na pewno jeszcze nie raz zrobię takie zapiekanki! Wielkopolski Pasztet z drobiem firmowy Profi1 kajzerka2 małe pieczarki2-3 plasterki małej cebuli2 czubate łyżki startego żółtego sera (u mnie mozzarella)po pół łyżeczki smalcu ze skwarkami – opcjonalnie, ja zrezygnowałam, a i tak wyszły pyszne!6 plasterków pomidora daktylowego (to taki długi pomidorek koktajlowy)posiekany szczypiorekketchupmajonezBułkę przekrawamy na pół i każdą kromkę smarujemy pasztetem. Następnie układamy plasterki pieczarek i piórka cebuli. Całość posypujemy startym żółtym serem. Na środku każdej zapiekanki układamy 1/2 łyżeczki smalcu ze skwarkami. Zapiekamy do rozpuszczenia i zarumienienia sera. Gorące zapiekanki polewamy ketchupem i majonezem oraz dekorujemy małymi plasterkami pomidora i posiekanym szczypiorkiem.

Błyskawiczne pasztecikowe spiralki do barszczu

Śniadanie u Basi

Błyskawiczne pasztecikowe spiralki do barszczu

Niespodziewani goście? Te paszteciki przygotujecie w 3 minuty! Potem tylko do piekarnika, a w międzyczasie zalewacie barszczyk i pyszny poczęstunek gotowy ;-) Mniam! Mniam!2 opakowania Profi Wielkopolski Pasztet z drobiem firmowy1 ciasto francuskie1 jajkosezamCiasto francuskie rozwijamy i smarujemy pasztetem, pozostawiając 2 centymetry  wolnego  brzegu (od dłuższej strony). Następnie zwijamy luźno ciasto pasztetem do wewnątrz, kończąc na wolnym brzegu (można dodatkowo przed zlepieniem posmarować brzeg rozkłóconym jajkiem). Z rolady odcinamy 2-centymetrowe paszteciki i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach (termoobieg).

Pide w stylu śródziemnomorskim

Śniadanie u Basi

Pide w stylu śródziemnomorskim

Pide to taka pizza turecka, która ma charakterystyczny kształt łódeczki. Od razu mi się spodobała! Ale postanowiłam zrobić wersję śródziemnomorską, która wydaje mi się lżejsza niż mięsny oryginał i dlatego doskonale pasuje na letnie śniadanie :-)ciasto:300 g mąki pszennej1 łyżeczka suszonych drożdży150 ml wody1/2 łyżeczki soli1 łyżka oliwy z oliwekdodatki:1 opakowanie Arla Apetina Snack Pack in Oil z suszonymi pomidorami100 g startego sera mozzarella2 pomidory daktylowe (takie długie pomidorki koktajlowe)4 czarne oliwki1 garść rukolisólpieprzoreganoczosnek granulowanyDo miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy podłużny placek. Każdy placek posypujemy w środku startą mozzarellą i dekorujemy plasterkami pomidora, serem Apetina oraz pokrojonymi oliwkami. Doprawiamy do smaku. Następnie ciasto zawijamy po bokach nadając pide kształt zbliżony do czółenka. Przednią i tylną część dobrze ścisnąć. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy brzegi ciasta aromatycznym olejem z Arla Apetina Snack Pack . Pieczemy 12 minut w temperaturze 200 st (termoobieg). Gotowe pide posypujemy rukolą i kroimy na mniejsze porcje. Podajemy na ciepło.

Błyskawiczna lekka sałatka z serem śródziemnomorskim i awokado

Śniadanie u Basi

Błyskawiczna lekka sałatka z serem śródziemnomorskim i awokado

O jejku! Jakie to dobre! I jak szybko się robi! I jak fajnie wygląda! Takie przepisy to ja lubię najbardziej :-) Sprawdźcie koniecznie :-)1 opakowanie Arla Apetina Snack Pack in Oil z suszonymi pomidorami1 dojrzałe awokado1 pomidorAwokado obieramy i kroimy w kostkę. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w kostkę. Na talerzu układamy pierścień z awokado, a wewnątrz drugi z pomidora. Na środek wykładamy ser Apetina, a całość polewamy aromatycznym olejem, w którym znajdował się ser.

Szaszłyki z karkówki i cukinii

Śniadanie u Basi

Szaszłyki z karkówki i cukinii

Weekendowe grillowanie zbliża się wielkimi krokami ;-) Zapomnijcie o ciężkich szaszłykach z boczkiem, po których całą noc suszy... Teraz na topie są szaszłyki z warzywami! Możecie zjeść nawet kilka i nie będziecie czuć się przejedzeni. Polecam!400 g karkówki1 czubata łyżka Vegety Przyprawy do mięs2 łyżki sosu sojowego3 łyżki oleju rzepakowego1 cienka cukinia1 czerwona papryka3-4 małe cebuleMięso kroimy w kostkę i posypujemy Vegetą oraz polewamy sosem sojowym i olejem. Dokładnie obtaczamy w przyprawach, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, celem zamarynowania. Cukinię i cebulą kroimy w plasterki, a paprykę w nieduże kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno: karkówkę, cukinię, cebulę, paprykę itd. Grillujemy :-)

Ogórki faszerowane twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem

Śniadanie u Basi

Ogórki faszerowane twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dziś przepis ze specjalną dedykacją dla mojej Przyjaciółki Ani, która zaopatrzyła mnie w świeże ogórki ze swojego ogrodu :-) Po prostu musiałam zrobić z nich coś pysznego!4 duże ogórki gruntowe150 g serka kanapkowego śmietankowego typu almette4-5 rzodkiewek3 łyżeczki posiekanego szczypiorkuszczypta świeżo zmielonego pieprzuew. szczypta soliRzodkiewkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z szczypiorkiem i serkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i ew. szczyptą soli. Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki do herbaty wydrążamy gniazdo nasienne, tworząc rynienkę. Do ogórków nakładamy po porcji serka i dekorujemy odrobiną szczypiorku i pieprzu.