Fasolka szaparagowa w sosie pomidorowym

Sto kolorów kuchni

Fasolka szaparagowa w sosie pomidorowym

Ciasto ucierane z malinami

Sto kolorów kuchni

Ciasto ucierane z malinami

Pudding z chia

Sto kolorów kuchni

Pudding z chia

Ogórki małosolne

Sto kolorów kuchni

Ogórki małosolne

Owsianka pieczona z czereśniami

Sto kolorów kuchni

Owsianka pieczona z czereśniami

Gofry orkiszowe

Sto kolorów kuchni

Gofry orkiszowe

Bigos z młodej kapusty

Sto kolorów kuchni

Bigos z młodej kapusty

Pierogi czereśniowe

Sto kolorów kuchni

Pierogi czereśniowe

Frużelina czereśniowa

Sto kolorów kuchni

Frużelina czereśniowa

Lody jagodowe w wersji fit

Sto kolorów kuchni

Lody jagodowe w wersji fit

Hummus z bobu

Sto kolorów kuchni

Hummus z bobu

Szaszłyki warzywne z zielonym sosem

Sto kolorów kuchni

Szaszłyki warzywne z zielonym sosem

Ciasto ucierane z truskawkami

Sto kolorów kuchni

Ciasto ucierane z truskawkami

Zupa z bobu

Sto kolorów kuchni

Zupa z bobu

Drożdżówki z truskawkami

Sto kolorów kuchni

Drożdżówki z truskawkami

Granola rabarbarowa

Sto kolorów kuchni

Granola rabarbarowa

Placuszki owsiane z orzechami - czyli śniadanie półmaratończyka

Sto kolorów kuchni

Placuszki owsiane z orzechami - czyli śniadanie półmaratończyka

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Sto kolorów kuchni

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Sto kolorów kuchni

Jajka zapiekane ze szparagami - Lubelski Kociołek

Na pożegnanie sezonu szparagowego przepis śniadaniowy.  Dla mnie jajka i szparagi to duet doskonały, zupełnie jak jajka i awokado.   W każdej wersji bez wyjątku.  Tym razem zapiekane.  Przepis przygotowany specjalnie z myślą o kolejnej, XI już edycji Lubelskiego Kociołka. Tym razem dania ze szparagami przygotowały: Edyta, Marta, Małgośka i Angelika.     Składniki: 1/4 pęczka zielonych szparagów 4 jajka sól, pieprz oliwa parmezan / grana padano   Wykonanie: Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.  Pokroić na mniejsze kawałki.  Naczynka do zapiekania skropić oliwą.  Włożyć do każdego połowę przygotowanych szparagów i skropić je oliwą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.  Wyjąć naczynka.  Do każdego wbić po dwa jajka i posypać je solą i pieprzem.  Kokilki ponownie wstawić do piekarnika na około 8 minut.  Wyjąć i posypać startym parmezanem (u mnie tylko jedna porcja).  Zapiekać przez 2 minuty aż ser się roztopi, białka będą ścięte, a żółtka jeszcze lekko płynne.  Podawać na ciepło.  

Scones - podobno najlepsze

Sto kolorów kuchni

Scones - podobno najlepsze

Ciasteczka słonecznikowe

Sto kolorów kuchni

Ciasteczka słonecznikowe

Ciasto brzoskwiniowo - śmietanowe

Sto kolorów kuchni

Ciasto brzoskwiniowo - śmietanowe

Dietetyczne lody czekoladowe

Sto kolorów kuchni

Dietetyczne lody czekoladowe

Brownie bez cukru i mąki

Sto kolorów kuchni

Brownie bez cukru i mąki

Ciasto z gruszkami i białą czekoladą

Sto kolorów kuchni

Ciasto z gruszkami i białą czekoladą

Zielony koktajl ze spiruliną

Sto kolorów kuchni

Zielony koktajl ze spiruliną

Czekoladowe płatki śniadaniowe

Sto kolorów kuchni

Czekoladowe płatki śniadaniowe

Muffinki z czekoladą

Sto kolorów kuchni

Muffinki z czekoladą

Delikatny schab parzony

Sto kolorów kuchni

Delikatny schab parzony

Mleko owsiane

Sto kolorów kuchni

Mleko owsiane