Bezglutenowe naleśniki jaglane

WIEM-CO-JEM

Bezglutenowe naleśniki jaglane

Czy niskokaloryczne znaczy zdrowe?

WIEM-CO-JEM

Czy niskokaloryczne znaczy zdrowe?

Brownie z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)

WIEM-CO-JEM

Brownie z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)

„Mam dość diety!”- 5 wskazówek co zrobić, aby dieta nie była dla nas męczarnią

WIEM-CO-JEM

„Mam dość diety!”- 5 wskazówek co zrobić, aby dieta nie była dla nas męczarnią

Recenzja programu kcalmar.PRO

WIEM-CO-JEM

Recenzja programu kcalmar.PRO

Bita śmietana FIT

WIEM-CO-JEM

Bita śmietana FIT

Wakacje i dieta- dowiedz się jak to połączyć

WIEM-CO-JEM

Wakacje i dieta- dowiedz się jak to połączyć

Wakacyjne warzywa z kurczakiem

WIEM-CO-JEM

Wakacyjne warzywa z kurczakiem

Praktyczny poradnik: Jak polubić warzywa?

WIEM-CO-JEM

Praktyczny poradnik: Jak polubić warzywa?

Mój trening na siłowni – przykładowe plany treningowe [kalistenika]

WIEM-CO-JEM

Mój trening na siłowni – przykładowe plany treningowe [kalistenika]

Jak spalić tłuszcz z brzucha?

WIEM-CO-JEM

Jak spalić tłuszcz z brzucha?

WIEM-CO-JEM

Sukces Wiktorii Ciesielczuk

Dziś chciałabym Wam przedstawić Wiktorię- młodą i bardzo ambitną kolarkę, która na poniższym zdjęciu stoi na wspaniałym 2 miejscu ostatniego Pucharu Polski w Chrzypsku Wielkim WSÓŁPRACA ŻYWIENIOWA Z Wiktorią oraz jej młodszą siostrą (zawodniczkami team’u Mayday Lublin) pracujemy wspólnie od prawie pół roku, a dziewczyny są pod moją opieką dietetyczną oraz suplementacyjną. Przez ten okres udało nam się usystematyzować żywienie, dobrać odpowiednią dietę pod ich aktywność, wagę oraz wszystkie starty w sezonie, w których dziewczyny odniosły pasmo sukcesów! Naszym największym osiągnięciem jest to, że pomimo ciężkich treningów, udało nam się poprawić stan odżywienia, co bezpośrednio przekłada się na lepszą siłę, wytrzymałość oraz odporność na zmęczenie. Cytując Wiki po wyścigu „W ogóle nie czuję zmęczenia po zawodach, w przeciwieństwie do innych. Jak to możliwe?” . Swoje wyniki dziewczyny zawdzięczają ogromnej pracy na treningach, a dzięki odpowiedniej diecie mogą dawać z siebie jeszcze więcej PODSUMOWANIE I DALSZE PLANY Bardzo cieszę się, że mogę pracować z tak wspaniałymi zawodniczkami, które dzielnie realizują wszystkie zalecenia dietetyczne. Efekty są już odczuwalne, ale największy sprawdzian dopiero przed nami. Niebawem mistrzostwa Polski, za które będę mocno ściskać kciuki. Dziewczyny, jestem pewna, że Wasze poświęcenie odbije się bardzo dobrym wynikiem w zawodach. Trzymam kciuki! Magda Hajkiewicz

Nigdy się nie poddawaj!

WIEM-CO-JEM

Nigdy się nie poddawaj!

Kofeina- zastosowanie w odchudzaniu i sporcie

WIEM-CO-JEM

Kofeina- zastosowanie w odchudzaniu i sporcie

Dzień Mamy!

WIEM-CO-JEM

Dzień Mamy!

Dieta dla włosów- przepisy i podsumowanie

WIEM-CO-JEM

Dieta dla włosów- przepisy i podsumowanie

„Nie mogę przestać jeść słodyczy” – 3 sposoby, które pozwolą Ci odstawić cukier

WIEM-CO-JEM

„Nie mogę przestać jeść słodyczy” – 3 sposoby, które pozwolą Ci odstawić cukier

Warsztaty Hell Yeeeah- handspringi + pierwsze w Polsce zajęcia z żywienia w Pole Dance

WIEM-CO-JEM

Warsztaty Hell Yeeeah- handspringi + pierwsze w Polsce zajęcia z żywienia w Pole Dance

Wegański gulasz z soczewicą

WIEM-CO-JEM

Wegański gulasz z soczewicą

Suplement na „zmniejszenie apetytu na słodycze u dzieci”

WIEM-CO-JEM

Suplement na „zmniejszenie apetytu na słodycze u dzieci”

Dieta dla włosów –  Montibello

WIEM-CO-JEM

Dieta dla włosów – Montibello

Kokosowo-orzechowe lody bez cukru (i bez maszynki)!

WIEM-CO-JEM

Kokosowo-orzechowe lody bez cukru (i bez maszynki)!

WIEM-CO-JEM

Ćwiczę i nie chudnę – 3 możliwe przyczyny

Wychodząc naprzeciw Waszym prośbom postanowiłam zająć się tematem braku efektów, pomimo podjęcia regularnej aktywności fizycznej. Sama wiele czasu temu znajdowałam się w tej sytuacji, kiedy obiecane „nowe ciało w 30 dni” nie drgnęło ani o centymetr w dół, a jedyne co się zmieniło to moja rosnąca frustracja  Co może być przyczyną tego stanu? Postarałam się omówić w tym artykule 3 najważniejsze aspekty diety, które mogą być odpowiedzialne za ten stan rzeczy. 1. ZBYT DUŻA PODAŻ KALORII Załóżmy, że przeciętny 40 minutowy trening dla osoby o niewielkiej nadwadze to wydatek energetyczny rzędu 300 kcal. Zapotrzebowanie kaloryczne tej samej osoby bez uwzględnienia treningu to 2000 kcal (jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?), co w sumie daje nam 2300 kcal, aby utrzymać tą samą wagę. Wiadomo, że większość z nas rozpoczynając aktywność fizyczną liczy na spadek wagi, a nie na jej utrzymanie, więc do uzyskania tego celu należy ilość spożywanych kalorii obniżyć poniżej poziomu całkowitego zapotrzebowania.  Bezpiecznym ujemnym bilansem kalorycznym na sam początek jest ok. 200-300 kcal, czyli dla naszej hipotetycznej osoby będzie to 2000 kcal. Stopniowo wraz z utratą masy ciała nasze zapotrzebowanie kaloryczne maleje, dlatego trzeba odpowiednio kontrolować dietę, aby wszystko szło po naszej myśli. Jeśli do tej pory traktowałeś/aś dietę tak, że „skoro ćwiczyłam to mi się należy” to wiedz, że popełniałeś/aś dokładnie ten sam błąd, co ja na początku swojej drogi   Pamiętaj, że zdrowa dieta też może być wysokokaloryczna i zamiana produktów przetworzonych na naturalne gwarantuje poprawę zdrowia ale nie jest jednoznaczna z natychmiastowym spadkiem wagi. 2. ZBYT MAŁA PODAŻ KALORII  Pójście w drugą stronę, czyli drastyczne obniżenie podaży kilokalorii „aby przyspieszyć efekty” też nie jest zbyt dobrym pomysłem. Nasz organizm to bardzo skomplikowana i czuła na zmiany machina, która automatycznie reaguje na duże zmiany. Głodzenie się to stan w którym nasz organizm, kolokwialnie mówiąc, stresuje się. Stres prowadzi do uwalniania hormonów, które przyspieszają rozpad mięśni przy jednoczesnym skupieniu się na magazynowaniu energii w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo tempo metabolizmu drastycznie spada, co prowadzi do przewlekłego zmęczenia, mniejszej ilości energii, a to przekłada się na mniejszą „niezauważalną” aktywność fizyczną. Należy wiedzieć bowiem, że dobrze odżywiony organizm spala więcej kalorii na ruchy takie jak gestykulowanie, ruszanie nogą, krzątanie się po mieszkaniu, spontaniczne spacery itp. Pamiętaj, że fundując sobie dietę poniżej 1400 kcal prowadzisz do: – rozpadu białek mięśniowych na rzecz zmagazynowania tkanki tłuszczowej (zmienia się profil składu ciała), – spadku energii, co powoduje mniejszą aktywność życiową i fizyczną, – rozregulowania pracy hormonów, co u kobiet może prowadzić nawet do bezpłodności (!), – niedoborów składników mineralnych i witamin- Twój organizm nie jest  w stanie wytwarzać enzymów, które warunkują przebieg podstawowych przemian metabolicznych, – osłabienia kości- Twój organizm odbierze sobie odpowiednią ilość wapnia właśnie z koścca, … i wielu, wielu innych negatywnych skutków, które nijak mają się do Twojego celu jakim była utrata tkanki tłuszczowej. 3. KALORIE KALORIOM NIERÓWNE Okej, skoro utrata masy ciała wiąże się głównie z ujemnym bilansem kalorycznym, to czy dostarczanie kilokalorii z byle jakich źródeł pozwala schudnąć? Niestety nie do końca. Pomimo, że z energetycznego punktu widzenia kilokalorii odgrywają kluczową rolę, ważne jest również to aby żywność dostarczała odpowiednio dużych ilości witamin i składników mineralnych. Wiele hormonów, enzymów czy komórek naszego ciała, które odpowiadają za procesy energetyczne zawierają w swojej budowie właśnie te drobne cząsteczki. Niedobór witamin i minerałów w organizmie hamuje odpowiadające im procesy metaboliczne, przez co nasz machina staje w martwym punkcie i nie jest w stanie ruszyć dalej- nie dochodzi do spalania tkanki tłuszczowej. Co więcej spożywanie produktów wysoko przetworzonych jest czynnikiem ryzyka mnóstwa chorób, które upośledzają pracę naszego organizmu. Efekt? Nie dość, że nie schudniemy, to możemy jeszcze nabawić się jakiejś paskudnej dolegliwości.

VIII WARSZWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIU  „Dietetyka w psychiatrii i neurologii- gorące tematy”

WIEM-CO-JEM

VIII WARSZWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIU „Dietetyka w psychiatrii i neurologii- gorące tematy”

Mocno czekoladowe pancakes proteinowe

WIEM-CO-JEM

Mocno czekoladowe pancakes proteinowe

Congressus Dietetica 2016 – relacja z konferencji

WIEM-CO-JEM

Congressus Dietetica 2016 – relacja z konferencji

Domowe mleko migdałowe

WIEM-CO-JEM

Domowe mleko migdałowe

Wielkanocne jajka faszerowane

WIEM-CO-JEM

Wielkanocne jajka faszerowane

  Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w kulinarnych warsztatach Fit & Easy. Pierwszą częścią warsztatów była prezentacja poprowadzona przez panią Dianę Wolańską z Instytutu Żywności i Żywienia Człowieka, na której rozmawialiśmy o nowej piramidzie żywienia, ale w szczególności o roli warzyw w naszej diecie. Druga część warsztatów to część kulinarna poprowadzona przez Jana Kuronia, który przygotował mnóstwo przepisów na sałatki, koktajle i dania główne. Dziś chciałam Wam przedstawić dwa piekielnie proste, ale zarazem nieziemsko smaczne przepisy na jaja faszerowane, które idealnie polecają się na Święta Wielkiej Nocy JAJA Z CZERWONYM FARSZEM Składniki: – 6 jajek, – 1/2 czerwonej papryki, – łyżeczka koncentratu pomidorowego, – 1/2 małej czerwonej cebuli, – garść rukoli Fit & Easy, – 1-2 łyżki oliwy, – sól, pieprz Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach odcedź jajka i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami, rukolą oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem. JAJKA FASZEROWANE SELEREM, SZALOTKĄ I CURRY Składniki: – 6 jajek, – garść zblanszowanego jarmużu Fit & Easy, – 1-2 szalotki, – 1 kłącze selera naciowego, – 1 małe awokado, – po 1/2 łyżeczki curry i kurkuminy, – 1 łyżka jogurtu, – sól, pieprz, Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach odcedź jajka i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Jarmuż zblanszuj na wrzątku (3 minuty). Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!  

Kurkumina i jej prozdrowotne działanie

WIEM-CO-JEM

Kurkumina i jej prozdrowotne działanie

Kurkumina to składnik kurkumy czy curry, przypraw dobrze znanych miłośnikom zdecydowanej kuchni. Prozdrowotne właściwości kurkuminy znane są już od wielu tysięcy lat na Dalekim Wschodzie, gdzie stosuje się ją na co dzień. Początkowo nie było wiadomo jaki składnik stoi za właściwościami, jednak dziś jest już jasne, że kurkumina  jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy! PRZECIWZAPALNA I ANTYNOWOTWOROWA Swoje działanie kurkumina zawdzięcza unikalnemu polifenolowi, który posiada wyjątkowo silne działanie przeciwzapalne. Udowodniono, że kurkumina skutecznie wspomaga działanie konwencjonalnych terapii stosowanych w chorobach o podłożu zapalnym. W przeprowadzonym badaniu dowiedziono, że kurkumina hamuje proces zapalny w równym stopniu jak silne leki przeciwzapalne. Jest to ważna informacja dla osób cierpiących na RZS (reumatoidalne zapalenie stawów) czy SM (stwardnienie rozsiane), u których zastosowanie kurkuminy może złagodzić ból i zapobiegać postępowaniu choroby. Dodatkowo kurkumina ma działanie prewencyjne i lecznicze w stosunku do nowotworów. Okazuje się, że nawet 25% wszystkich nowotworów może rozwijać się na podłożu zapalnym, dlatego tak ważne jest aby nie dopuszczać do powstawania stanu zapalnego w naszym organizmie, o którym bardzo często niestety nie wiemy. Kurkumina potrafi również walczyć z obecnym już nowotworem, dzięki jej działaniu wewnątrz komórek, co potwierdziły badania opublikowane w 2011 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Teksasie (Centrum Nowotworów MD Anderson). INNE WŁAŚCIWOŚCI Kurkumina wpływa nie tylko na stany zapalne i procesy nowotworowe, ale również przyspiesza przemianę materii, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i poprawia wrażliwość na glukozę dzięki czemu sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Kurkumina może również pomóc w usuwaniu kamieni żółciowych, a także w łagodzeniu bólu miesiączkowego u kobiet. WCHŁANIALNOŚĆ Niestety pomimo wszystkich wymienionych przeze mnie właściwości, kurkumina posiada jedną wadę- w tradycyjnej postaci wchłania się z przewodu pokarmowego w bardzo małym stopniu. Aby zwiększyć jej szansę na wchłonięcie się trzeba zadbać o to, aby jej ilości w potrawach nie były tylko szczątkowe i dodatkowo łączyć ją z pieprzem czarnym. Zawarta w pieprzu piperyna może poprawić wchłanialność kurkuminy nawet o 200%. Kurkuminę można również przyjmować w postaci suplementu, które będą charakteryzować się wyższą przyswajalnością. W moje ręce wpadł ostatnio dość ciekawy suplement- Licur 7000, ponieważ kurkumina jest w nim zawarta w postaci płynu zamkniętego w kapsułce, co wg. zapewnień producenta znacząca zwiększa jej wchłanialność. Postanowiłam spróbować i nabyłam takie opakowanie dla siebie oraz dla swojej rodziny. Wyprzedzając pytania dodam tylko, że osłonka kapsułki jest odpowiednia również dla wegan i wegetarian.POSUMOWANIE Po zapoznaniu ze wszystkimi udowodnionymi działaniami kurkuminy, grzechem byłoby nie wdrożyć jej do codziennej suplementacji. Należy jednak pamiętać, że kurkumina będzie skuteczna tylko w połączeniu ze zdrową i zrównoważoną dietą, bo to ona odpowiada za większość naszego zdrowotnego sukcesu. Źródła: 1. http://examine.com/supplements/Curcumin/  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888 3. http://www.hindawi.com/journals/jna/2011/102431/ 4. http://www.hindawi.com/journals/acp/2016/6146595/ 5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120  

Mikroflora jelitowa cz. 1

WIEM-CO-JEM

Mikroflora jelitowa cz. 1