Trawka Cytrynowa

Pesto z liści rzodkiewki & pieczone rzodkiewki. Tak można?

Przy okazji kolejnego kulinarnego wyzwania wyznaczonego przez dietetyków Kcalmar, zabraliśmy się za poszukiwanie patentów na  wykorzystanie rzodkiewki. Okazało się, że z jej liści (o ile mamy pewność, że pochodzą z ekologicznej uprawy i nie były pryskane) możemy zrobić pysznie smakowite pesto, natomiast same rzodkiewki można zgrillować – to było to już nasze zeszłoroczne, sprawdzone odkrycie.... Read More » Artykuł Pesto z liści rzodkiewki & pieczone rzodkiewki. Tak można? pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Carbonara ze szparagami. Jakie to dobre!

Czy może być coś smaczniejszego niż klasyczna Carbonara? Tak! Okazuje się, że jest to carbonara ze szparagami. Bazowałam na moim starym, sentymentalnym przepisie na carbonarę, który 10 lat temu dostałam na Erazmusie od znajomego Włocha.  Przepis jest dostępny pod linkiem. Przez długi czas nie dopuszczałam żadnym alternatywnych wersji zaciekle wierząc w moją jedyną słuszną :)... Read More » Artykuł Carbonara ze szparagami. Jakie to dobre! pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Sznycle z indyka ze szparagami i boczniakami

Sezon na szparagi uroczyście rozpoczęty! Jako pierwsze polecam danie, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut i wcale nie trzeba być Jamiem Oliverem, żeby temu wyzwaniu podołać. Połączenie szparagów, boczniaków, kaszy gryczanej, sporej ilości masła, do tego sznycle z indyka, trochę parmezanu i tymianek (trafiła nam się odmiana cytrynowa- już posadzona na tarasie –... Read More » Artykuł Sznycle z indyka ze szparagami i boczniakami pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Tabbouleh – zioła arabska sałatka

Tabbuleh chyba będzie u nas sałatkowym numerem jeden w tym roku! Uwielbiamy świeże zioła i klasyczne receptury, a jest to tradycyjna libańska sałatka pełna ziół, na którą podobno każda arabska gospodyni ma swoją własną recepturę. Tak jak u nas każdy ma swój patent na jarzynową. Tradycyjnie wykonywana jest z kaszą bulgar, choć mi przypadła do... Read More » Artykuł Tabbouleh – zioła arabska sałatka pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Pasty do chleba x 3. Wiosenne i pełne kolorów!

Ufff i udało nam się przygotować ten wpis przed majówką! Ostatnio stale brakuje czasu, chciałabym posiadać umiejętność regeneracji w 5 godzin – może wtedy udałoby mi się zrobić wszystko, co mam zaplanowane. Upiekłabym pyszne ciacho z truskawkami, tartę z rabarbarem, posegregowała dziecięce ubranka, poprasowałabym je wszystkie i ułożyła kolorami, zrobiła porządek w szafkach kuchennych i... Read More » Artykuł Pasty do chleba x 3. Wiosenne i pełne kolorów! pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Chrupiące ciasteczka owsiane

Przyrządzenie ciasteczek owsianych jest najprostszą formą wypieku, którą można opanować w kuchni. Ciasteczka owsiane doskonale jest przyrządzić jako wypadkową sprzątania szuflady czy szafki kuchennej, dodać pestki i płatki, które akurat nam zalegają i trochę na oko – nie trzeba się sztywno trzymać przepisu. I tak wyjdą. Ich pieczenie to również świetna forma spędzania czasu w... Read More » Artykuł Chrupiące ciasteczka owsiane pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Co z tym fenkułem?

Nadrabiamy blogowe zaległości. Sporo czasu ostatnio spędziliśmy w kuchni i na robieniu zdjęć, choć przepisy nie zawsze pojawią się na łamach Trawki cytrynowej. Będę starała się systematycznie ujawniać szczegóły realizowanych projektów i już dziś na przykład zaproszę Was na krótki materiał przygotowany dla zaprzyjaźnionego portalu Hello Zdrowie. Nie wiem czy kojarzycie ten portal, ale jeśli... Read More » Artykuł Co z tym fenkułem? pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Sernikobrownie najlepsze

Obłędne sernikobrownie, po które zawsze sięgam, kiedy nie mogę zdecydować się czy wolę sięgnąć po brownie czy po sernik. A że to są nasze dwa ulubione wypieki, to połączenie ich razem i wymieszanie mas w fantazyjne kształty, daje wspaniałą ucztę dla zmysłów. Przepis poleciała Kasia i moja receptura bardzo nawiązuje do jej pierwotnej wersji, którą... Read More » Artykuł Sernikobrownie najlepsze pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Teriyaki stir-fry indykiem i warzywami

Ostatnio bardzo często sięgamy po dania typu stir-fry, doskonale się sprawdzają, kiedy stale brakuje nam czasu. To popularna azjatycka metoda smażenia, polegająca na bardzo szybkim oraz krótkim smażeniu  w wysokiej temperaturze. Najlepiej na dobrym woku. I żywym ogniu (choć my na tą wersję nie możemy sobie pozwolić). Tym razem do jej przygotowania wykorzystaliśmy gotowy sos... Read More » Artykuł Teriyaki stir-fry indykiem i warzywami pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Falafel i hummus. Czyli o ciecierzycy z ciecierzycą.

Nadszedł czas, żeby na blogu pojawiła się dość kultowa propozycja – znany i lubiany chyba przez wszystkich falafel. To danie, które przede wszystkim zaskarbiło sobie serca wegan i wegetarian, choć jako mięsożercy również ulegamy jego niekwestionowanym walorom smakowym. Jest to bardzo popularna potrawa kuchni arabskiej, po prostu kotlety z ciecierzycy, które są szczodrze przyprawione kuminem,... Read More » Artykuł Falafel i hummus. Czyli o ciecierzycy z ciecierzycą. pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Jajka faszerowane x 3

Już pewnie robicie ostatnie porządki, doglądacie ciasta w piekarniku lub też bliżej Wam raczej do nieperfekcyjnej Pani lub Pana domu i biegacie w popłochu po domu w poszukiwaniu koszyczka wielkanocnego, baranka czy też czystego obrusu;) A być może buszujecie desperacko po sieci, bo Waszym zadaniem na tegoroczne święta jest przyrządzenie jajek na śniadanie wielkanocne. Ha!... Read More » Artykuł Jajka faszerowane x 3 pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Rillettes z kaczki. Czyli gdzieś pomiędzy smalczykiem a pasztetem.

Rilletes z kaczki (zwane rillete de cannard) to wspaniałe, wyraziste w smaku i wręcz uzależniające smarowidło do chleba. Gdzieś spotkałam się z trafnym stwierdzeniem, że plasuje się pomiędzy smalczykiem a pasztetem. To drobne cząstki długo gotowanego w smalcu kaczym mięsa z kaczych nóżek, które następnie są zatopione w smalcu i schłodzone. Małżonek przygotował to danie... Read More » Artykuł Rillettes z kaczki. Czyli gdzieś pomiędzy smalczykiem a pasztetem. pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Bezglutenowa babka marchewkowa. I bez cukru!

Już w poprzednim poście wspominałam, że na świąteczne przepisy będziemy zapraszać Was na blog Kcalmar. Dziś kolejna odsłona akcji :) Tradycyjnie wykonana babka na drożdżach, wielka, pięknie wyrośnięta i puszysta, świadczy o zaradności Pani domu i ma zapewnić rodzinie pomyślność i powodzenie. Nasza bezglutenowa babka marchewkowa  z tradycyjną ma niewiele wspólnego, ale stanowi wspaniały zamiennik... Read More » Artykuł Bezglutenowa babka marchewkowa. I bez cukru! pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Krem chrzanowy

W tym roku na wszystkie propozycje świątecznych potraw zaproszę Was na portal Kcalmar, na którego blogu publikujemy dietetyczne przepisy. Tegoroczny cel – odchudzamy święta. Na pierwszy cel poszedł uwielbiany przeze mnie żurek. Pewnie i tak się na niego skuszę;) choć alternatywna, wegetariańska zupa chrzanowa jest również kusząca. Jak w przypadku zup typu krem – jest... Read More » Artykuł Krem chrzanowy pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Do chia odlicz! Czyli 3 przepisy na pudding chia.

Dość systematycznie staram się ostatnio przyrządzać puddingi na bazie nasion chia. Na temat ich właściwości pisałam w tym poście, dziś natomiast przedstawię zestawienie trzech ulubionych deserów. Przyznam też, że na co dzień nie dbam aż tak jak na załączonych zdjęciach o ich wizualną formę ;) Po prostu wrzucam ziarenka (w zalecanej dawce ok. 3 łyżeczek... Read More » Artykuł Do chia odlicz! Czyli 3 przepisy na pudding chia. pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Krem z pieczonych batatów i marchewki

Ostatnio przedstawiałam  na blogu prosty przepis na frytki z batatów. Dziś znowu mamy je na tapecie. Tym razem krem z pieczonych batatów i marchewki. Z pieczeniem poszłam dalej – upieczony też została cebula i czosnek. Tym sposobem nic nie musiałam smażyć – tylko hop, wszystko do piekarnika a później jedynie miksujemy. Polecam Wszystkim leniom. W smaku... Read More » Artykuł Krem z pieczonych batatów i marchewki pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Curry #14. Tym razem zielone z indykiem i fasolką.

Kiedy Klient prosi nas o przyrządzenie ulubionego zielonego curry, uśmiech na naszych ustach pojawia się od razu :) Chyba nie ma potrawy, przy której przyrządzeniu nie czulibyśmy się tak pewnie i którą tak chętnie przyrządzamy. Tym razem postawiliśmy sobie przy wykonaniu małe wyzwanie – postanowiliśmy zredukować liczbę składników do minimum, tak żeby jego przyrządzenie było... Read More » Artykuł Curry #14. Tym razem zielone z indykiem i fasolką. pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Proste placki bananowe

Prezentowanym śniadaniem dzieliłam się na Walentynki. Dziś przepis na banalnie proste placki bananowe podaję dalej. Jest niedziela, nie będę się rozpisywać. Po prostu smacznie i ładnie rozpocznijcie dzień. Z najbliższymi. A placki zróbcie najlepiej na oko – takie wychodzą najsmaczniejsze. Najprostsze placki bananowe   Drukuj Prep Time Cook Time 20 min SUMA 20 min  ... Read More » Artykuł Proste placki bananowe pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Warsztaty – kuchnia australijska. Z cyklu podróże palcem po blacie.

Już ponad 4 tygodnie minęły od miłego wydarzenia, w którym brałam udział, ale ostatnio cały czas coś wypada i dopiero teraz udało się znaleźć chwilę, żeby kilka słów na ten temat napisać. Były to warsztaty kulinarne prowadzone przez Karola Okrasę połączone z degustacją wina Jacob’s Creekw towarzystwie Wojciecha Cyrana. Takie 2 w jednym. Czyli gotowanie... Read More » Artykuł Warsztaty – kuchnia australijska. Z cyklu podróże palcem po blacie. pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Frytki z batatów. Na zdrowie.

Czy wiecie, że inna nazwa batata to wilec ziemniaczany? To tak gwoli wstępu, bo dziś będzie o batacie i trochę zawile. Blog i fanpage porósł ostatnio pajęczyną…Nie będę owijać w bawełnę ani się użalać – każdy przechodzi problemy ze zdrowiem i raczej koncentruje się na własnych dolegliwościach i wie, że zdrowie jest najważniejsze. Dla nas... Read More » Artykuł Frytki z batatów. Na zdrowie. pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Makaron z cukinii na kolację we dwoje

Tym przepisem na pewno traficie prosto w serce! Efekt kulinarnego wow jest pewny. Nie bójcie się wykorzystać dania jako popisowej kolacji na Walentynki! Danie przygotowaliśmy dla dietetyków aplikacji Kcalmar, więc ponadto dajemy Wam gwarancję – można je zjeść bez wyrzutów sumienia. Jest lekko, dietetycznie, zdrowo i mamy pewność,  że po konsumpcji nie zaśniemy na kanapie... Read More » Artykuł Makaron z cukinii na kolację we dwoje pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Fondue serowe vs fondue czekoladowe

Czy też macie naczynie do fondue, które leży gdzieś wysoko w szafce i korzystacie z niego raz do roku? W zasadzie to nie macie na nie kompletnie miejsca, ale w sumie cieszycie się, że je macie? Chyba na tym polega jego urok ;) Niezaprzeczalnie jednak jego wykorzystanie daje gwarancję świetnego sposobu na spędzenie zimowego, chłodnego... Read More » Artykuł Fondue serowe vs fondue czekoladowe pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Tajski rosół drobiowy z trawą cytrynową i imbirem

Chyba pod wpływem pogody coraz częściej ostatnio wracamy wspomnieniami do ciepłej, słonecznej Tajlandii. Przeglądałam też ostatnio zdjęcia z podróży, ale to już był prawdziwy masochizm :D Tak też trochę na przekór pogodzie rozgrzewamy się tajskimi daniami. Mąż wpisał sobie na listę postanowień noworocznych hasło zupa azjatycka. I jak widać ostro zabrał się do realizacji planu.... Read More » Artykuł Tajski rosół drobiowy z trawą cytrynową i imbirem pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Szarlotka z kaszą jaglaną

Wyzwań od dietetyków Kcalmar ciąg dalszy. Po batonach zbożowych zostaliśmy poproszeni o stworzenie przepisu na ciasto, którym poczęstowalibyśmy Babcię i Dziadka z okazji ich święta a także byłby dobry na każdą inną okazję dla osoby starszej. Szukaliśmy razem przepisu, który w dość delikatny będzie naginał tradycję. Zastanowiliśmy się, jaka powinna być znana każdemu szarlotka, żeby... Read More » Artykuł Szarlotka z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Kurczak w sosie mole

Mięso w sosie czekoladowym brzmi co najmniej ekstrawagancko, wręcz niezjadliwie. Do tego z dodatkiem pomidorów. Lecz uwierzcie – nie będzie dziś żadnej kuchni fusion, tylko tradycyjny przepis rodem ze słonecznego Meksyku. A jego smak to dowód, że spotkanie tych składników jest nieprzypadkowe. Otóż mole to popularny w meksyku sos, choć nazwa bywa również używana dla... Read More » Artykuł Kurczak w sosie mole pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Zupa imbirowa

 Cześć! Na weekend zostawiamy Was z przepisem na rozgrzewającą zupę imbirową, którą ostatnio zawsze przyrządzam, kiedy jakoś nie chce mi się za długo rozkminiać, co zrobić na obiad, chcę coś prostego, z zamkniętymi oczami. Czyli sytuacja powtarza się mniej więcej taka: „Co jemy dziś na obiad?” „A nie wiem. Może zupę imbirową?” Przepis na to... Read More » Artykuł Zupa imbirowa pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Fit batony #kcalmarnastoku

Ekipa Kcalmar postawiła przed nami ostatnio kilka bojowych zadań. Prezentuję pierwsze: przygotowanie zdrowej, słodkiej przekąski (ale bez cukru), którą będzie można zabrać ze sobą na stok. Czyli takiej, którą przygotujemy przed wyjazdem, zabierzemy ze sobą i która spokojnie wytrzyma kilka dni. Wybór padł na fit batony zbożowe, lecz ich przyrządzenie, bez nie do końca zdrowych... Read More » Artykuł Fit batony #kcalmarnastoku pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Pasta z awokado i jajka na dobre rozpoczęcie dnia

Już wspominałam w podsumowaniu roku 2015, że chyba pierwsze kulinarne skrzypce odgrywało u nas awokado. Już na stałe wprowadziliśmy je do naszego jadłospisu, w końcu powiadają, iż to samo zdrowie – bogactwo Omega 3, do tego obniża poziom złego cholesterolu, pomaga przyswoić witaminy z grupy B, E, A i C. Miód, cud i malina. Jednakże... Read More » Artykuł Pasta z awokado i jajka na dobre rozpoczęcie dnia pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Zupa ogórkowa na żeberkach i szczypta nostalgii

We wstępniaku nie będę dzielić się know-how, jaka powinna być idealna zupa ogórkowa. Nasza jest po prostu robiona na żeberkach. Jestem pewna, że Wy również macie przepis na swoją ulubioną zupę ogórkową, taką jak Wasza mama, babcia czy ktokolwiek inny z rodziny robił. Bardziej chcę Was zachęcić do zrobienia tej jakże nostalgicznej zupy. Bo czyż... Read More » Artykuł Zupa ogórkowa na żeberkach i szczypta nostalgii pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.

Trawka Cytrynowa

Z babeczką jaglaną w Nowy Rok

Dziś przedstawię Wam prosty przepis, nad którym pracowaliśmy w ostatnich dniach ubiegłego roku (a była to prawdziwa walka z czasem, bo zależało nam na przedstawieniu propozycji sylwestrowej a światło dzienne, przy którym robię zdjęcia, nie jest w tym okresie sprzymierzeńcem, podobnie jak ilość obowiązków i dodatkowych zajęć).  Jaglanymi babeczkami poczęstowałam więc dietetyków Kcalmara na Sylwestra... Read More » Artykuł Z babeczką jaglaną w Nowy Rok pochodzi z serwisu Trawka Cytrynowa.