Poezja Smaków
Przepis na cebularze z dużą ilością cebuli i z makiem.
O cebularzach słyszał już chyba każdy, choć może tylko przelotnie. Te pszenne placuszki nadziewane cebulą i posypane makiem to już nasz krajowy tradycyjny wypiek wywodzący się z czasów przełomu 19 i 20 wieku, a najbardziej popularny jest na Lubelszczyźnie. Cebularze są tanie w wykonaniu jednak dość czasochłonne, przez co rzadko w domowym zaciszu się je przygotowuje. Jednak jeżeli mamy wolne popołudnie czy poranek, to pracę nad tym przepisem możemy sobie wygodnie rozłożyć w czasie. Prawda jest taka, że oprócz tego że jest to danie czasochłonne bo ciasto musi wyrastać, to tak naprawdę wcale nie jest trudne. Ot, jak to powiedział mój synek - bułki z cebulą.Najbardziej lubię takie cebularze, które mają duuużo farszu, są delikatne i aromatyczne a skórkę mają leciutko chrupiącą - zapraszam po taki właśnie przepis. Składniki na około 20 sztuk:Ciasto:800 g mąki pszennej60 g świeżych drożdży2 jajkapłaska łyżeczka soliłyżka cukru1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml)1 jajo do posmarowania wierzchu ciastaFarsz:1 kg cebuli białej20 dag żółtego serałyżka makułyżka śmietany 18 %sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo mielonaolej do podsmażeniaWykonanie:Do małego naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę maki. Zamieszać. Zalać połową ciepłej wody i odstawić na 10 minut. Drożdże powinny napęcznieć i się spienić.Do dużego naczynia przesiać mąkę, wbić dwa jaja, wsypać płaską łyżeczkę soli, rozczyn oraz pozostałą wodę. Wyrobić ciasto - powinno być zbite i elastyczne. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Cebulę przekroić na pół, pokroić w plastry, plastry przekroić jeszcze raz na pół. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażać cebulę z dodatkiem soli. Cebula powinna zmięknąć - jednak nadal powinna pozostać blada (w razie potrzeby można podlać wodą i wodę odparować). Zostawić do przestygnięcia.Na tarce zetrzeć ser, dodać go do chłodnej cebuli wraz z śmietaną. Doprawić do smaku pieprzem, gałką oraz w razie konieczności solą.Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki, formować płaskie placuszki, układać je na lekko oprószonej mąką stolnicy. Przykryć ściereczką by nie obeschły i pozostawić na pół godziny do podrośnięcia. W każdym placuszku robić wgłębienie za pomocą szklanki - lub rozszerzając placek palcami. W wgłębienie nakładać sporą ilość farszu.Rozkłócić 1 jajko. Posmarować każdego cebularza jajkiem (można także mlekiem) za pomocą pędzelka, następnie posypać go makiem.Placuszki układać na papierze do pieczenia i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!Instagram /// FACEBOOK