SAŁATKA DWA ZIARNA Z RUKOLĄ

Z Majeczką w kuchni

SAŁATKA DWA ZIARNA Z RUKOLĄ

Jedna z najprostszych i najsmaczniejszych. Minimum składników, maksimum smaku ;)Składniki:2 garście rukolikilka pomidorków koktajlowychkulka mozzarelli4 łyżki uprażonych i posolonych pestek dyni4 łyżki uprażonych i posolonych pestek słonecznika2 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimnopól łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskichWykonanie:Na talerz wykładamy rukolę, na nią połówki pomidorków, kawałki mozzarelli, posypujemy ziarnami. Olej mieszamy z dowolnymi ziołami, polewamy sałatkę.Przepyszne prażone pestki dyni i słonecznika zakupiłam w sklepie internetowym UWOLNIJ KUCHNIE.PL . Znajdziecie tam mnóstwo pysznych produktów niezbędnych do przygotowania zdrowych posiłków, jest to bowiem sklep ze zdrową żywnością. Ceny są przystępne, zakupy przyniesione prosto do domu, a wydanie na nie 100 zł gwarantuje darmową dostawę. 

SCHAB W SOSIE ŚMIETANKOWO KOPERKOWYM Z POMIDORKAMI CHERRY

Z Majeczką w kuchni

SCHAB W SOSIE ŚMIETANKOWO KOPERKOWYM Z POMIDORKAMI CHERRY

Niedzielny obiad musi być smaczny..Do tego byłoby dobrze, gdyby robił się praktycznie sam. Nie lubię w niedzielę, szczególnie w ciepłe dni spędzać dużo czasu nad garnkami.Obiad przygotowuję więc tak smacznie, ale szybko...A wolny czas spędzam z rodziną na świeżym powietrzu -np. tak jak dziś na rowerach ;)Składniki:8 plastrów schabupęczek koperku330 ml śmietany 30%sól,pieprz2 szklanki bulionu10 pomidorków koktajlowychWykonanie:Każdy plaster schabu rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na rumiano na oleju. Do garnuszka wlewamy bulion, przekładamy kotlety, koperek siekamy wrzucamy do garnka, dolewamy śmietankę, dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje. Na ostatni moment dokładamy połówki pomidorków na ok 3 minuty Podajemy polane sosem i obłożone pomidorkami.

ZAPIEKANKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Z Majeczką w kuchni

ZAPIEKANKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Dziś coś dla moich synów, którzy uwielbiają wszelakie fast foody. Takie domowe zapiekanki o niebo lepsze ( i zdrowsze) od tych z barów. Składniki:2 bagietki1 pierś z kurczaka10 pieczarek1 żółta papryka1 pomidor1 zielony ogórek typu wąż2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej1 nieduża czerwona cebula10 dag starkowanego sera żółtegomajonez, keczupWykonanie:Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę.Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy. Na każdą bagietkę układamy pieczarki, posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę,paprykę, wykładamy kurczaka całość polewamy majonezem i keczupem.

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Z Majeczką w kuchni

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Przy piątku będzie bezmięsnie i delikatnie. Zupka krem poleca się na piątkowy obiad ;)Składniki:1/3 selera3 pietruszki1 kalafior4 ziemniaki2 ząbki czosnku1 cebulasól,pieprz6-7 szklanek bulionu warzywnegogałka muszkatałowa2 garście grzanek czosnkowychWykonanie:Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnuszka,dodajemy poobierane warzywa, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkościdodając przyprawy do smaku. Miksujemy na gładki krem. Podajemy posypanegrzaneczkami czosnkowymi.

BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ

Z Majeczką w kuchni

BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ

Nie ma to jak zacząć dzień kubkiem ciepłego mleka i świeżą, cieplutką drożdżóweczką. Mniamuśnie jest !! Polecam :)Składniki:1 kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml mleka pół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtka pól kostki margaryny szczypta soli 0,5 kg owoców- u mnie truskawki- ale mogą być każde inne dowolne kruszonka: 130 g mąki 65 g cukru 65 g margaryny Wykonanie:Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła, robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.

FOTO KSIĄŻKA Z MOIMI PRZEPISAMI

Z Majeczką w kuchni

FOTO KSIĄŻKA Z MOIMI PRZEPISAMI

KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA ZSIADŁYM MLEKU

Z Majeczką w kuchni

KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA ZSIADŁYM MLEKU

TRUSKAWKOWY PUCH

Z Majeczką w kuchni

TRUSKAWKOWY PUCH

Śnieżny puch opanował internet, a że sezon mamy póki co truskawkowy ja przygotowałam go w wersji truskawkowej tym razem. Do niedzielnej kawki jak znalazł.Składniki:1 kg sera np w wiaderku6 galaretek truskawkowych5 łyżek cukru pudru800 ml gorącej wody4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki2 szklanki mleka- do śnieżek15 dag herbatnikówpól kg truskawekWykonanie:*Dużą blachę wykładamy ciastkami. *4 Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia.* Na górę ciasta wykładamy połówki truskawek. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, zalewamy truskawki.

SOBOTNIE PORZĄDKI

Z Majeczką w kuchni

SOBOTNIE PORZĄDKI

Znów sobota...znów nasza sobotnia tradycja- sprzątanie.. Mało kto z Nas lubi te ,,rytuały" jakimi jest niewątpliwie mycie toalety, zatłuszczonych piekarników oraz podłóg..No chyba, że lubicie ;) Jak to dobrze, że dzięki dobrym płynom, możemy ukrócić sobie czas jaki zajmuje Nam sobotnie sprzątanie. Preparatów czyszczących na rynku całe mnóstwo. Ceny również. Tym bardziej, że przeważnie kończą się wszystkie chemikalia na raz więc wydatki na środki czystości są więc dość wysokie. A do tego jeszcze dochodzi dźwiganie ciężkich toreb.. Same minusy i tak nieciekawej pracy jaką jest sprzątanie. Ja ostatnio dokonałam odkrycia. Sklep internetowy z różnymi akcesoriami domowymi, a także właśnie środkami czystości. MojaDEDRA to sklep, gdzie znajdziemy wszystkie potrzebne produkty, by Nasz dom znów lśnił. Ceny są przystępne, dostępność artykułów bez zastrzeżeń, a produkty prosto z Czech do naszych drzwi przynosi kurier. I tak oto, mam i ja swoją pakę produktów:Znalazł się w niej:*płyn do mycia glazury i terakoty*balsam do zmywania naczyń*płyn do piekarników*płyn do płukania tkanin*płyn do pielęgnacji drewna*płyn do mycia kuchni* zapach do odkurzaczaProdukty są, można brać się do pracy. Pralka nastawiona, płyn do płukania tkanin dolany do ostatniego płukania. Glazury pomyte nowym płynem, tak samo podłogi w pokojach. Piekarnik błyszczy znów jak nowy, nie ma mowy o żadnych zatłuszczeniach,a naczynia pozmywane balsamem do mycia ręcznego pięknie błyszczą. Na koniec to syn odkurzył całe mieszkanie, gdyż piękny, migdałowy zapach towarzyszył całej pracy, dzięki zapachowi do odkurzacza, Przyznać muszę, że z tych wszystkich które używałam do tej pory, ten ma najintensywniejszy i najtrwalszy zapach.Produkty w dobrej cenie, dostarczone pod drzwi, chciałoby się rzec...że aż się sprzątać chce! No, nie aż tak to nie- podsumuję to tak- z  produktami Dedra sprzątanie jest dużo łatwiejsze!A Wy lubicie sprzątać? Jakich preparatów nie może zabraknąć przy sobotnich porządkach?

SAŁATKA Z MOZZARELLĄ

Z Majeczką w kuchni

SAŁATKA Z MOZZARELLĄ

Czasem dobra sałatka zastępuje mi cały posiłek. Dobrze dobrane warzywa, zioła, dobry olej... Dziś moje śniadanko wyglądało właśnie tak! Składniki:miks sałat z rukolą1 czerwona cebula1 duża kulka mozzarelli12 pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowychsos:1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno GREEN- SPOONsok z 1/3 cytryny1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka cukru2 łyżki wody1/4 łyżeczki bazylii1/4 łyżeczki oreganosól i pieprz do smakuWykonanie:Na półmisek wykładamy sałaty, pokrojone w mniejsze kawałki mozzarellę, piórka cebuli oraz pomidorki. Z podanych składników przygotowujemy sos, dobrze mieszamy, polewamy nim sałatkę.

PODGRZYBKI I INNE SPECJAŁY KUCHNI LITEWSKIEJ

Z Majeczką w kuchni

PODGRZYBKI I INNE SPECJAŁY KUCHNI LITEWSKIEJ

Podlasie...Mój region słynie z tego, że często na naszych stołach królują dania kuchni litewskiej. KISZKA ZIEMNIACZANA to jeden z takich specjałów, która uwielbia cała rodzina. KARTACZAMI nie pogardzi nawet najmłodszy łasuch. Jeśli nie jedliście, musicie koniecznie spróbować. Ze słodkości zdecydowanie najbardziej znany jest SĘKACZ - ciasto typowo weselne, na zadnym takim zajściu nie może go zabraknąć. Popularne są tez podgrzybki, małe słodkie ciasteczka zdobiące stoły. Przepis podaję poniżej. Pochodzi on ze starego zeszytu mojej babci, a ostatnio przeżywa prawdziwy renesans.  Składniki:1 1/4 szklanki mąki2 żółtkakostka masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany kwaśnej4 łyżki miodułyżeczka sody2 łyżeczki przyprawy do piernikado dekoracji:ciemna czekoladamakWykonanie:Roztapiamy masło, dodajemy cukier i miód, delikatnie podgrzewamy. Do śmietany dodajemy sodę, mieszamy aż zacznie ,,pracować", dodajemy do wystudzonego masła. Następnie dodajemy żółtka oraz przyprawę do piernika. Dosypujemy mąkę, mieszamy i wyrabiamy. Z ciasta przygotowujemy małe kuleczki. Pieczemy w patelenkach foremkach ( podobne jak do orzeszków) ok 5 minut, często przewracamy. Gotowe , ostudzone dekorujemy. Kapelusze ozdabiamy czekoladą, także nóżki moczymy w czekoladzie, a następnie w maku. 

OMLET Z BOBEM

Z Majeczką w kuchni

OMLET Z BOBEM

Bób...znienawidzony przeze mnie w dzieciństwie, teraz przeżywa w moim domu renesans, Dziś na śniadanko proponuję omlet z bobem, pomidorkami cherry, serem typu greckiego i świeżą miętą Składniki:3 jajka3 łyżki mleka1 ząbek czosnkuszklanka ugotowanego i obranego bobukilka pomidorków cherry10 dag sera typu greckiegokilka listków świeżej miętyWykonanie:Jajka rozkłócamy  z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzany olej wylewamy masę jajeczną, układamy połówki pomidorków, posypujemy bobem, posiekaną miętą, układamy kawałeczki sera. Zapiekamy do ścięcia jajek. Podajemy posypane świeżą mięta i pokruszonym serem greckim.

KARMELOWY BANANEK

Z Majeczką w kuchni

KARMELOWY BANANEK

KOKTAJL KIWI GRUSZKA Z CHIA

Z Majeczką w kuchni

KOKTAJL KIWI GRUSZKA Z CHIA

LODOWIEC OWOCOWA AMBROZJA

Z Majeczką w kuchni

LODOWIEC OWOCOWA AMBROZJA

Pogoda iście letnia, słoneczko pięknie grzeje, wiaterek czasem delikatnie chłodzi...Tylko zimny napój i hamak pod gruszą...I właśnie tak zamierzam spędzić ten weekend, a Wam zostawiam przepis na mega prosty lodowiec  z owocami. Idealnie chłodzi ! Składniki:180 g masła 1 duża butelka soku marchwiowo bananowego 4 opakowania budyniu śmietankowego 6 łyżek cukru 1 opakowanie kakaowych herbatników 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru maliny, winogrona, borówka amerykańska- do dekoracji Wykonanie:Na dno tortownicy układamy herbatniki.Odlewamy szklankę soku, rozpuszczamy w niej budynie, resztę soku zagotowujemy z cukrem, kiedy zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony proszek. Kiedy budyń jest gotowy studzimy go a następnie dodajemy łyżkami masło i miksujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na herbatniki. Kremówki ubijamy na sztywno z pudrem, wykładamy na masę budyniową, na wierzch wykładamy owoce. odstawiamy do lodówki do stężenia.

MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI

Z Majeczką w kuchni

MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI

Najprostsze i najsmaczniejsze danie z dzieciństwa. Moi synowie za nim przepadają. W sezonie na truskawki obowiązkowo na Naszym stole. A Wy? Lubicie makaron z truskawkami? Składniki:2 garści makaronu np świderki3 szklanki truskawek15 dag białego sera1 serek waniliowy np Daniocukier puder lub miód do posłodzeniaWykonanie:Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. 1 szklankę truskawek kroimy na połówki, resztę blendujemy, dosładzamy do smaku. Biały ser łączymy z serkiem waniliowym, jeśli chcemy możemy dosłodzić. Na makaron wykładamy masę serową, polewamy musem truskawkowym, obkładamy połówkami owoców.

BLOGERKA KULINARNA TEŻ KOBIETA..CIĄG DALSZY

Z Majeczką w kuchni

BLOGERKA KULINARNA TEŻ KOBIETA..CIĄG DALSZY

Dziś Dzień Dziecka.Jako,że każdy z Nas ma coś z dziecka, powinniśmy wszyscy obchodzić ten dzień i poczuć się  choć przez chwilę beztrosko. Wspaniałe uczucie prawda? Starszy syn spędza ten dzień ( ten tydzień) ze szkołą w górach, ja z młodszym synem wykorzystałam te święto, aby bawić się beztrosko, jeść lody, pizzę, popijać niezdrową colą i robić inne niefajne rzeczy ;) Były też prezenty dla syna, ale i ja postanowiłam sobie zrobić ten dzień wyjątkowym i zamówić sobie parę drobiazgów, które poprawiają humor o dbają o dobre samopoczucie ciała i ducha. Ciekawi jesteście co tym razem mnie zainteresowało? Uwiedziona wspaniałym aromatem i skutecznością naturalnych kosmetyków, ponownie złożyłam zamówienie w FACTORIA MIA .Ponownie zawitały do mnie niesamowite scruby do ciała, świetnie oczyszczają a także nawilżają, nie potrzebujemy już żadnych balsamów po kąpieli. Zakupiłam sobie i na prezenty. A co tam. Od przybytku głowa nie boli ;) Jeśli najdzie mnie ochota na dłuższe wylegiwanie w wannie, wrzucę do niej niesamowicie pachnące czekoladowe kule do kąpieli. Mówię Wam, bajka! A w środku kuli..niespodzianka..Sprawiłam sobie też krem do twarzy, przygotowany personalnie tylko dla mnie. Mam problemy a cerą i dlatego postanowiłam postawić na kosmetyki naturalne, nie wyrządzające szkody chemicznymi dodatkami.O skuteczności tego kremu napiszę Wam kolejnym razem, jak go troszkę potestuję. Nie byłabym sobą gdybym nie zamówiła coś z biżuterii :)  Takie to już moje ,,skrzywienie" zakupowe. Czyż nie wygląda uroczo?Aha....na romantyczny wieczór jak najbardziej świece zapachowe. Czekolada z miętą pachnie nieziemsko...Po prostu cudo. Lubicie świece zapachowe? Czy wolicie aromatyczne olejki i kominki? Pogadajmy troszkę nie tylko o kuchni...Ps: Nie ma tu żadnej sponsorowanej reklamy, tylko moje polecenia produktów, które polubiłam.

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM

Z Majeczką w kuchni

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM

Schab to chyba najczęściej serwowane w moim domu mięso wieprzowe. Zwykłe , tradycyjne schabowe się już nieco przejadły, improwizuję więc z tym mięsem , aby było smacznie i rodzina była najedzona i zadowolona. Składniki:80 dag schabu330 ml śmietany 30%30 dag pieczarek1 cebulapól szklanki bulionu warzywnegosól , pieprzmąką do oprószenia kotletówmasło do smażeniaWykonanie:Na patelni kładziemy masło. Schab kroimy w plastry, każdy oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, obsmażamy. Na drugiej patelni na masełku szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy też pokrojone w plastrypieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Kiedy pieczarki się zrumienią wlewamy ok pól szklanki bulionu oraz śmietanę. Na patelni układamy kotlety, podduszamy razem aż do zgęstnienia sosu.

SERNIKOWA PIANKA Z TRUSKAWKAMI

Z Majeczką w kuchni

SERNIKOWA PIANKA Z TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy trwa. Ceny tych owoców znacznie spadły, warto wiec korzystać i przygotowywać z nimi najróżniejsze ciasta. Dziś lekki biszkopt, puszyste masy oraz truskawki. Czegóż chcieć więcej? Składniki:biszkopt:6 jajek15 łyżek mąki15 łyżek cukru15 łyżek mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa serowa:1 kg sera w wiaderku3 łyżki żelatynycukier - do smaku, do słodkości seramasa śmietanowa:2 kubki po 330 ml śmietany 30 %cukier puder2 śmietan fixydodatkowo:1/2 kg truskawek2 galaretki truskawkoweWykonanie:biszkopt:Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy, następnie dodajemy po 1 żółtku, ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, mieszamy . Wylewamy na blachę 24-36. Pieczemy ok 15 minut do suchego patyczka,studzimy.Masa serowa: Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem- do pożądanej słodkości. Żelatynę zalewamy zimną wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy i dodajemy do sera, miksujemy.Gotową masę serową wykładamy na biszkopt, odstawiamy do lodówki dostężenia. Kiedy masa stężeje w 3 szklankach wody rozpuszczamy galaretki. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na masie serowej, zalewamy galaretką ( zostawiamy 3/4 szklanki na wierzch ciasta). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy podczas ubijania cukru pudru do pożądanej słodkości. Dodajemy zagęstniki. Ubijamy. Gotową masę śmietanową wykładamy na stężałą galaretkę. Kiedy masa stężeje wylewamy resztę galaretki, odstawiamy do stężenia.

CZEKOLADOWO WIŚNIOWY TORT DLA MAMY

Z Majeczką w kuchni

CZEKOLADOWO WIŚNIOWY TORT DLA MAMY

Święto Mamy wymaga wyjątkowej oprawy. Tego dnia szczególnie zadbajmy o to , aby Nasze Mamy poczuły się wyjątkowo. Ja po raz pierwszy ,,bawiłam " się w takie torty, ale wyszło myślę nie najgorzej ;) Składniki:biszkopt:6 jajek15 łyżek mąki15 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniakrem czekoladowy:500 ml śmietany kremówkicukier puder- ok 2 łyżek2 tabliczki mlecznej czekoladydodatkowo:wiśnie z rumumasa cukrowa ze sklepu CUKIETERIAozdoby cukrowe CUKIETERIAperełki cukiernicze CUKIETERIAWykonanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy cukier, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.Przelewamy do dwóch tortownic. U mnie 20 i 16 cm. Pieczemy do suchego patyczka.Krem:Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno. Możemy dosłodzić cukrem pudrem. Do gotowej masy dodajemy wiśnie z rumu. Ilośc wg upodobań. Gotowe Blaty biszkoptowe przekrawamy na połowę, każdy smarujemy kremem, przekładamy kolejnym blatem. Na dół kładziemy duże blaty, rozwałkowujemy masę cukrową srebrną, obkładamy spód, Na wierzch kładziemy małe spody, obkładamy rozwałkowaną białą masą. Naokoło blatów układamy sznur pereł. Wierzch dekorujemy tulipanami z masy cukrowej.

AZJATYCKA GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA

Z Majeczką w kuchni

AZJATYCKA GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA

Dziś na obiad proponuję wnieść do naszych kuchni troszkę orientu. Delikatne piersi z kurczaka i mocniejsze smaki marynaty pasują idealnie. Polecam na poniedziałkowy obiad. Niech smacznie zacznie się Nam tydzień! Składniki:2 piersi z kurczakapół szklanki oleju2 łyżki octu winnegopo pół łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, imbir, kardamonu,goździka, czosnku granulowanego, chili łyżeczka trawy cytrynowej suszonejWykonanie:Olej mieszamy z octem winnym, dodajemy przyprawy, do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na plastry piersi z kurczaka na min, noc. Po tym czasie grillujemy na rumiano z obu stron.

CYTRYNOWY PUCH

Z Majeczką w kuchni

CYTRYNOWY PUCH

W końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku. Lekkie niczym puch, delikatnie cytrynowe, orzeźwiające. Anielska pianka rzecz by można. Składniki:1 kg sera np w wiaderku4 galaretki cytrynowe5 łyżek cukru pudru800 ml gorącej wody4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki2 szklanki mleka- do śnieżek15 dag kakaowych herbatników20 dag wiórek kokosowych2 łyżki masła3 łyżki cukruWykonanie:*Dużą blachę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia.* Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto.

PRZECIWNOWOTWOROWA OLIWA Z HABANERO

Z Majeczką w kuchni

PRZECIWNOWOTWOROWA OLIWA Z HABANERO

SURÓWKA Z PORA I MARCHEWKI

Z Majeczką w kuchni

SURÓWKA Z PORA I MARCHEWKI

Najprostsza jaką znam. Przepis wyniesiony jeszcze z domu rodzinnego. Jako, że moi synowie bardzo ja lubią, często pojawią się jako dodatek do obiadu Składniki:1 duży por biała część2 duże marchewkijabłuszko2 łyżki śmietany2 łyżki majonezusól,pieprz do smakuWykonanie:Pora kroimy w półplasterki. Marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach.Tak samo postępujemy z jabłuszkiem. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy śmietanę, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

CEBULOWO CZOSNKOWA GRILLOWANA KARKÓWKA

Z Majeczką w kuchni

CEBULOWO CZOSNKOWA GRILLOWANA KARKÓWKA

Czas grillowania w pełni i choć pogoda się nieco popsuła i nastały chłodniejsze, ponure dni to zapraszam na grillowana karkówkę. Po powrocie pogody przepis będzie jak znalazł, ewentualnie możemy taka karkówkę upiec na grillu elektrycznym lub w piekarniku.Składniki:70 dag karkówki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka tymianku5 łyżek keczupu2 łyżki musztardy3/4 szkl olejusol,pieprz Wykonanie:Karkówkę delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem. Cebulę oraz czosnek siekamy, dodajemy keczup, musztardę, wszystkie przyprawy oraz olej, mieszamy. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso na min 12godzin. Grillujemy.http://www.alma24.pl/

DOMOWE ZAPIEKANKI Z WARZYWAMI

Z Majeczką w kuchni

DOMOWE ZAPIEKANKI Z WARZYWAMI

Fast foody lubią nie tylko dzieciaki. Ja swoim wole przygotować tego typu jedzenie w domu. Po ostatniej wizycie w nowym lokalu serwującym zapiekanki wyszłam z takim niezadowoleniem, że więcej na pewno tam nic nie zjem. Bez smaku... po prostu. Wróciłam do domu i przygotowałam moim domownikom moje wersje zapiekanek. Składniki:2 bagietki1 pomidor1 zielony ogórek typu wąż2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej1 nieduża czerwona cebula10 dag starkowanego sera żółtegomajonez keczup- u mnie PARCZEWWykonanie:Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka. Na każdą bagietkę posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę, całość polewamy majonezem i keczupem.

WIOSENNA SURÓWKA Z NOWALIJEK I SOCZEWICY

Z Majeczką w kuchni

WIOSENNA SURÓWKA Z NOWALIJEK I SOCZEWICY

Kolacje muszą być lekkie. Moja to często są sałatki i surówki. Ta świetnie zaspokaja głód. Składniki:2 szklanki soczewicy1 pomidor2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiejpęczek rzodkiewek1 zielony ogórek1/3 szklanki oleju rzepakowegosok z 1/3 cytryny1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka cukru2 łyżki wody1/4 łyżeczki bazylii1/4 łyżeczki oreganosól i pieprz do smakuWykonanie:Pomidora, rzodkiewki i ogórka drobno kroimy, dodajemy pekinkę, soczewicę. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy sałatkę.

OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

Z Majeczką w kuchni

OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

W internecie od tamtego roku dosłownie wysyp przepisów na ogórki małosolne na sucho, czyli przy użyciu torebki foliowej ;) Jestem troszkę niedowiarkiem i dopóki sama nie przekonam się do takich wymysłów, podchodzę do nich dość sceptycznie. Jako,że w weekend miałam okazję próbować tego ,,cudu", dziś takie ogóreczki już u mnie. Świetna sprawa. Idealne do przygotowania na biwaku itp miejscach , gdzie nie zawsze mamy pojemniki do przygotowania tradycyjnych małosolniaczków Składniki:1 kg ogórków gruntowych1 kawałek korzenia chrzanu1 liść chrzanu2 liście wiśnikilka gałązek koperku1 łyżka solitorebka foliowa- ja użyłam woreczków foliowych STELLAWykonanie:Ogórkom odcinamy końcówki. Przekładamy do torebki foliowej. Wrzucamy do środka wszystkie przyprawy, posypujemy solą,dobrze przemieszamy zawartość w środku, zamykamy torebkę, odstawiamy do lodówki na ok 3-4godziny. Po tym czasie wyjmujemy odstawiamy na dobę w temp pokojowej. Ogórki wychodzą w smaku jak małosolne, ale zachowują swój ładny zielony kolorek. W mojej kuchni używam produktów firmy STELLA , gdyż szeroki wybór asortymentu pozwala mi na wybranie wszystkich niezbędnych w mojej kuchni produktów. Cenię sobie dobra jakość i przystępną cenę,a tutaj jedno i drugie idzie w parze. Worki foliowe tej firmy wybieram dlatego, że w jednym opakowaniu mam dwie pojemności i w zależności od potrzeby sięgam po taką jaka akurat jest mi potrzebna.

COUNTRY DLA DOROSŁYCH

Z Majeczką w kuchni

COUNTRY DLA DOROSŁYCH

Znana firma produkuje batoniki, którymi zajadają się wszystkie maluchy. Ja zapraszam na country dla dorosłych. Ciasto okropione likierami alkoholowymi, idealne do porannej kawki czy na słodkie drugie śniadanie.  Składniki:2 kubki śmietany 30 proc po 330 ml2 czekolady mleczne2 czekolady białe5 szklanek pszenicy w miodzie4 łyżki likieru waniliowego DALKOWSKI4 łyżki likieru czekoladowego DALKOWSKIopakowanie herbatników kakaowychWykonanie:Na dno tortownicy 24 cm wykładamy herbatniki. Ubijamy 1 kubek śmietany kremówki. Dodajemy do niej rozpuszczoną ostudzoną białą czekoladę oraz 2 szklanki pszenicy w miodzie oraz likier waniliowy, dobrze mieszamy, wykładamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Ubijamy drugi kubek śmietany dodajemy rozpuszczone mleczne czekolady oraz likier czekoladowy, dodajemy trzy kubki pszenicy, mieszamy i wykładamy na ciasto, na wierzch wysypujemy ok pól kubka pszenicy. Odstawiamy najlepiej an noc na stężenie.JEŚLI CHCEMY, ABY WARSTWA CZEKOLADOWA BYŁA MNIEJ CHRUPKA DAJEMY TYLKO 2 SZKLANKI PSZENICY.

BABECZKI HERBACIANE

Z Majeczką w kuchni

BABECZKI HERBACIANE

Zdarzyło Wam się, że upieczone babeczki były zbyt suche? Z pomocą przychodzę z dzisiejszym przepisem na muffinki z dodatkiem naparu herbaty, dzięki któremu zyskają one dużo puszystości i wilgotności. Do przygotowania ciasta warto wybrać dobrą herbatę, by nadać gotowym muffinom fajnego smaczku. Składniki:250 g mąki2 jajka1 szklanka cukrułyżeczka herbaty ENGLISH BREAKFAST- ŚWIAT HERBATY.COM3/4 szklanki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Herbatę zaparzyć w 300 ml wrzątku, wystudzić i odcedzić. Jajka połączyć z herbatą i olejem, dobrze wymiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, miksować. Do foremek na muffinki wykładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec ok 15 minut w 170 st. Gotowe posypać cukrem pudrem.Muffinki podałam na pięknej czerwonej paterze ze sklepu SEMPRE . Oprócz dekoracji cukierniczych znajdziecie tam też wiele innych produktów przydatnych m.i.n w cukiernictwie.