MIRUNA Z DIPEM PAPRYKOWYM

Z Majeczką w kuchni

MIRUNA Z DIPEM PAPRYKOWYM

Przy piątku rybka musi być obowiązkowo. Zwykły kawałek upieczonej ryby możemy wzbogacić podając go z fajnym dipem, u mnie dziś paprykowy. Zobaczcie sami.Składniki:pól kg filetu  z mirunysól,pieprz, słodka paprykadip:2 papryki1 cebula1 ząbek czosnkusól,pieprz, cukier, sok z cytrynyWykonanie:Paprykę i cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, wkładam na niewielka ilość oleju na patelnię, smażę ok 4 minut doprawiam wg uznania.Rybę przyprawiam solą i pieprzem, piekę w torebce do pieczenia ok 15 minut. Podaję z dipem paprykowym. Rybę upiekłam w torebce do pieczenia Gosia. Dzięki niej bez tłuszczu upieczemy soczyste ryby, mięsa, czy też pyszne warzywa. 

SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE

Z Majeczką w kuchni

SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE

Ostatnio otrzymałam od Was zapytanie, o to co można zawekować do słoików, wybierając się na biwak. Ja przygotowując słoiki, kieruje się zasadami , które przekazała mi kiedyś moja Babcia.  W słoiki, możemy przygotować praktycznie wszystko. *Gołąbki w sosie pomidorowym*Duszone kawałki kurczaka z warzywami*Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym*Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym*Gulasz wieprzowy z warzywami*Karkówka w sosie pomidorowym*Flaczki*Fasolka po bretońsku*Leczo*Żeberka w sosie z warzywami*Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną.Przygotowując słoiki z warzywami, dla pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam też sosów śmietaną, zagęszczam je mąką. Wiem, że szkoły są różne, niektórzy cebulę dają do wszystkiego, ja tylko do lecza. Co do wekowania słoików...Gotując np pulpety nie wyłączając garnka wkładam pulpety do słoika, gorącym sosem zalewamy i od razu zakręcam. Jeśli to ma być zużyte w ciągu tygodnia to gotuję w garnku z wodą ok 10 minut, a jeśli słoiki mają przetrwać dłużej to pasteryzację przeprowadzam trzykrotnie.A Wy przygotowujecie jedzenie do słoików? Co najczęściej do nich wkładacie?

SAŁATKA Z CIECIORKĄ I TUNCZYKIEM

Z Majeczką w kuchni

SAŁATKA Z CIECIORKĄ I TUNCZYKIEM

Czasem zamiast treściwego obiadu, przy którym spędzimy mnóstwo czasu, nachodzi ochota na coś pożywnego, a lekkiego zarazem. Tak przygotowana sałatka z tuńczykiem białym, nie tylko ładnie wygląda, wspaniale zaspokaja też głód. w Lidli Polska od poniedziałku, 1 sierpnia trwa tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej i znajdziecie tam wszystkie potrzebne składniki do przygotowania tej sałatkiSkładniki:1 słoik ciecierzycy gotowanej w zalewie ( do kupienia  w Lidl Polska)słoik tuńczyka białego w oliwie z oliwek ( do kupienia w Lidl Polska)kilka sztuk czarnych oliwek z zalewy ( do kupienia w Lidl polska)1 pomidor- świeże zawsze na Ryneczku Lidla1 ogórek wąż- świeże zawsze na ryneczku Lidladressing:2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynysól,pieprzWykonanie:Na talerz wykładamy osączona ciecierzycę. Pomidora i ogórka obieramy i kroimy  w drobna kostkę, wykładamy na ciecierzycę. Tuńczyka osączamy, kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy na sałatkę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, polewamy sałatkę. Sałatka świetnie smakuje z grzankami pszennymi z pomidorami i oregano- dostepne również w sklepach LidlTydzień kuchni hiszpańsko portugalskiej w Lidl Polska. Zapraszamy!

ZUPA SEROWA Z SEROWYMI CHIPSAMI

Z Majeczką w kuchni

ZUPA SEROWA Z SEROWYMI CHIPSAMI

Ser żółty...Jedyny produkt w mojej kuchni, który zawsze musi być w lodówce. Bez niego moi synowie nie mają co jeść :) Nie muszę więc chyba mówić,że bardziej  ich zaskoczyć nie mogłam, przygotowując świetną zupę podwójnie serową,a  do niej podając serowe chipsyChipsy tak przygotowane możemy tez podawać jako fajna przekąskę.Czy uda mi się pokonać Szefa Kuchni? Czy może być bardziej serowo? MSM MOŃKISkładniki:1 litr bulionu warzywnego2 cebule 3 ząbki czosnku2 serki topione kremowe SM Mońkisera gouda 150 g ( ja używałam w plastrach- da się tarkować) SM Mońkisól,pieprzsezamświeża kolendraWykonanie:Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchą patelnię wykładamy w kształt małych placuszków starty ser- kilka okręgów.Kiedy cały ser się stopi posypujemy sezamem, zabieramy patelnię z gazu. Odstawiamy do ostygnięcia.Cebulę i czosnek przeciskamy przez praskę, delikatnie obsmażamy na patelni. Zagotowujemy bulion, dorzucamy serki topione, kiedy się rozpuszczą dodajemy resztę żółtego sera oraz obsmażoną cebulę z czosnkiem.Gotujemy ok 5 minut na wolnym ogniu. Przelewamy do talerzy. Usmażone , jeszcze ciepłe chipsy serowe można formować, wedle uznania nadajemy więc kształty, wkładamy do zupy, dekorujemy świeżą kolendrą. 

WIARA, POLĘDWICA I MIŁOŚĆ

Z Majeczką w kuchni

WIARA, POLĘDWICA I MIŁOŚĆ

MARYNOWANE POMIDORKI

Z Majeczką w kuchni

MARYNOWANE POMIDORKI

KAPSALON

Z Majeczką w kuchni

KAPSALON

MARYNOWANE MARCHEWKI

Z Majeczką w kuchni

MARYNOWANE MARCHEWKI

BEZY

Z Majeczką w kuchni

BEZY

Czasem zostają nam białka, z których możemy przygotować prosty deser, który będziemy mogli spałaszować samodzielnie lub dodać jako dodatek do deserów.Składniki:4 białka250 g cukrusól- szczyptaWykonanie:Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy do niej cukier. Miksujemy i dosypujemy go partiami, po trochu. Gotową masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Ma matę silikonową do pieczenia wyciskamy kleksy masy, zachowując pomiędzy nimi odstępy. Bezy pieczemy 60 minut w 150 st. 

CZEKOLADOWE MARZENIE

Z Majeczką w kuchni

CZEKOLADOWE MARZENIE

Wolna sobota...Czyli sprzatanie, gotowanie, pranie, prasowanie... Osłodźmy sobie ten dzień czym małym i czekoladowymSkładniki:kubek śmietany kremówki 330 ml5 łyżek serka mascarponecukier puder- ok 2 łyżekwiórki czekoladowe ze sklepu  CUKIETERIArureczki czekoladowe ze sklepu CUKIETERIAkorpusiki czekoladowe- u mnie serca ze sklepu CUKIETERIAWykonanie:Kremówkę ubijamy na sztywno  z dodatkiem cukru pudru, dodajemy mascarpone miksujemy. Do korpusików wykładamy masę śmietanowo serową. dekorujemy czekoladowymi wiórkami, rurkami oraz listkami mięty lub melisy. 

KISZONE POMIDORY

Z Majeczką w kuchni

KISZONE POMIDORY

FOTOGRAFIA: ZACHODY SŁOŃCA

Z Majeczką w kuchni

FOTOGRAFIA: ZACHODY SŁOŃCA

Mam taki kaprys, aby blog swój wzbogacić o zdjęcia, które wykonuję, kiedy nie siedzę w kuchni. Zobaczcie sami. Na początek zachody słońca. To kocham ! ( wybranych kilka z setek jakie zrobiłam ). Dwa razy ten sam dzień się nie zdarzy..Dwa razy takiego samego zachodu słońca nie ujrzymy...

KONKURS Z PALARNIĄ SINGLE ORIGIN

Z Majeczką w kuchni

KONKURS Z PALARNIĄ SINGLE ORIGIN

Dobra kawa pobudza ...nie tylko ciało ale i zmysły. Nie wiem czy wiecie, ale duża ilość przeciwutleniaczy powoduje, że kawa jest także dobrym afrodyzjakiem. Nie ma więc przeciwskazań aby kubek kawy ( dobrej kawy) wypijać sobie przed snem!Pomysłów na przygotowanie kawy jest mnóstwo, każdy  z Nas może pić ją podaną tak jak tylko lubimy.Z mlekiem, z miodem, czekoladowa...codziennie kawa może smakować inaczej. A Wy jaka kawę lubicie najbardziej? Jak podana / przygotowana kawa smakuje Wam najlepiej? Wraz z palarnią kawy  SINGLE ORIGIN  zapraszamy na pyszny, pachnący świeżo paloną kawą, konkurs.Wystarczy że podacie przepis na swoją ulubioną kawę, a My wybierzemy 3 osoby , które nagrodzimy miesięcznym zapasem (1 kg) świeżo wypalonej kawy, którą nasz partner wypali dla Was dzień przed wysyłką - wprost do Waszego domu. Bez żadnych opłat!Brzmi kusząco prawda? Zapraszamy więc do konkursu. DODATKOWO KAŻDĄ ODPOWIEDŹ NAGRODZIMY RABATEM W WYSOKOŚCI AŻ 20% na pierwsze zamówienie dowolnej kawy w palarni SingleOrigin.Co zrobić, aby wziąć udział w konkursie? Wystarczy mieć konto na fb1. Polub fanpage Single Origin https://www.facebook.com/SingleOriginPL/?fref=ts  i udostępnij ostatni wpis z informacją o kawie Espresso Mestieri2. Dodaj swój przepis na ulubiona kawę ( zdjęcia nie są wymagane), w poście na fb3.  Czekaj na ogłoszenie wyników, które ukażą się w ciagu 3 dni od zakończenia konkursu.4.  Konkurs trwa 19.07- 25.07 do godz 23.59. 5. W konkursie możesz wziąć udział dowolną ilośc razy, wygrać można raz

BUŁECZKI Z JAGODAMI

Z Majeczką w kuchni

BUŁECZKI Z JAGODAMI

Jagód w lesie zatrzęsienie. Grzechem byłoby nie wykorzystać tego do przygotowania pachnących, mięciutkich bułeczek. Ja już mam, a Wy przygotujecie?Składniki:1  kg mąki pszennej220 g cukru500 ml mlekapół kostki drożdży ( 50 g)2 żółtkapól kostki margarynyszczypta soli0,5 kg owoców- u mnie jagody leśne- ale mogą być każde inne dowolnekruszonka:130 g mąki65 g cukru65 g margarynyWykonanie:Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.Przepiękne deski ( m.i.n taka na jakiej podaję te bułeczki znajdziecie w pracowni SPOD HEBELKA

DOMOWY OCET JABŁKOWY

Z Majeczką w kuchni

DOMOWY OCET JABŁKOWY

SYROP LIPOWY

Z Majeczką w kuchni

SYROP LIPOWY

KROK PO KROKU z ROBERTEM SOWĄ

Z Majeczką w kuchni

KROK PO KROKU z ROBERTEM SOWĄ

BLOGERKA KULINARNA TEŻ KOBIETA: PRZEBARWIENIA PO SŁONECZNE

Z Majeczką w kuchni

BLOGERKA KULINARNA TEŻ KOBIETA: PRZEBARWIENIA PO SŁONECZNE

Lepiej zapobiegać niż leczyć...Ale czy wszyscy tak zawsze pamiętamy o kremie z filtrem na twarz? Czy dokładnie czytamy ulotki leków, które mogą foto uczulać i narobić nam problemów ze skórą? Mało kto jest pewnie taki systematyczny. Ale , gdy pojawi się problem typu przebarwienia skóry ta systematyczność jest wskazana jak najbardziej, aby pozbyć się brzydkich plam. Ja przebarwień na twarzy nabawiłam się w tamtym roku. Jako że jesień upłynęła pod znakiem chorób nic z nimi nie robiłam i po prostu zniknęły . Niestety pierwsze promienie słoneczne, twarz bez filtra spowodowały że przebarwienia wróciły na swoje miejsce wyglądając na twarzy bardzo nieestetycznie. Jeśli przebarwienia dopiero się pojawia możemy spróbować domowych sposobów.W kuchni mamy wiele produktów , które będą naszymi sprzymierzeńcami w tej walce.  Są one bardzo pomocne przy świeżych , niezagłębionych głęboko w skórę przebarwień. 1.Sok z cytryny- wyciśniętym sokiem z cytryny smaruj miejsce przebarwień dwa razy dziennie.Wysusza to skórę, warto więc na wierzch nakładać krem nawilżający oraz krem z filtrem przed wyjściem na dwór2.Rozgniecione owoce, takie jak: morele, truskawki, porzeczki, a także ogórki tez świetnie rozjaśniają skórę3.Peelinguj skórę kwaśnym mlekiem, zawarty w nim kwas mlekowy delikatnie oczyszcza złuszcza, ale nie podrażnia4.Chrzan , natka pietruszki , czerwona cebula to także nasi sprzymierzeńcy w walce z przebarwieniami5. Oliwa z oliwek oraz kapsułki z wita a+e także zbawiennie działają na wszelkie plamy,piegi i przebarwienia.Jeśli takie sposoby nie dają efektu ( oczywiście trzeba stosować je regularnie przez dwa a nawet więcej miesięcy) lub nie mamy czasu, ani systematyczności aby przez dłuższy czas walczyć z tą niedoskonałością naszej cery możemy użyć serum z wit,c . W taki specyfik wyposażyłam się ja, bo powiem Wam nie mam cierpliwości do przygotowywania tych wszystkich masek, maseczek, naparów i czekania kilkadziesiąt dni na efekty. Co to takiego to serum? Serum ma dość niskie pH (ok. 3,5) żeby działało na poziomie skóry właściwej a nie tylko powierzchniowo ale przez to wit. C jest mniej stabilna. Przy tak niskich pH trzeba też zrobić test skórny czy nie podrażnia. Serum można stosować na noc lub na dzień ale na wierzch trzeba dać krem nawilżający bo jest oparte tylko na fazie wodnej i to nie wystarczy do nawilżenia skóry. Swój kolor zawdzięcza ekstraktowi z nasion winogron, ale zawiera również glukonolakton (kwas PHA) i kwas hialuronowy. Zrobione jest również na hydrolacie z melisy, który ma działanie tonizujące i łagodzące dla skóry. Jest w butelczkach z tzw. atomizerem co pozwola na wygodną aplikację i sprawi, że będzie wydajniejsze (można rozpylić bezpośrednio na twarz przy zamkniętych oczach lub na dłoń i dopiero posmarować twarz, jest dość gęste więc nie będzie przeciekać między palcami). Po aplikacji skóra przez kilka-kilkanaście minut jest trochę lepiąca (przez ekstrakt z nasion winogron) ale potem to mija (poza tym aplikacja kremu na wierzch też pomaga).Stosuję serum już tydzień. Na razie nakładam je raz na dzień, na noc. Od jutra zacznę stosować rano i wieczorem. Przebarwienia zdają się być mniej widoczne. Za krótki jeszcze czas by powiedzieć coś konkretnego, ale zmiany są. Po zastosowaniu całej buteleczki pokazę wam porównanie na zdjęciach jak wygląda twarz. Serum zakupiłam w lubianej przeze mnie FACTORIA MIA. Zaoszczeziłam pieniądze które musiałabym wydac na drogi zabieg u kosmetyczki i za te pieniadzę mogłam dokupic sobie jeszcze kilka ,,perełek" Naturalne kosmetyki, piękna biżuteria, ślicznie pachnące świece- to oś dla mnie. Zobaczcie moje zakupyScrub malinowy ( jestem już od nich uzależniona..), serum do twarzy, świece pływające o wspaniałym jeżynowym zapachu i bransoletki. Na zdjęciu powyżej w wiśniowym kolorze, a do tego dobrałam jeszcze takieMożna mieszać kolory ze sobą i robić co najmniej kilka kombinacji ;) Tak lubię

SZPARAGÓWKA Z MASEŁKIEM I BUŁKA TARTĄ

Z Majeczką w kuchni

SZPARAGÓWKA Z MASEŁKIEM I BUŁKA TARTĄ

Smak dzieciństwa... Pamiętam jak łapało się w dłoń taka długaśną fasolkę i leciało dalej do zabawy ;) Fajne czasy to dzieciństwo,a do tego tak pysznie byłoSkładniki:30 dag fasolki szparagowej4 łyżki masła3 łyżki bułki tartejłyżeczka soliłyżeczka cukruWykonanie:Do garnka układamy fasolkę, zalewamy wodą, tyle aby zakryło fasolkę. Dodajemy sól oraz cukier. Gotujemy 15 minut od zagotowania wody. Na patelni zrumieniamy bułkę tartą, dodajemy masełko, kiedy się rozpuści dokładamy osączoną fasolkę, dobrze mieszamy, aby każdy strąk pokrył się bułeczką. 

MAKARON ZAPIEKANY Z SEREM

Z Majeczką w kuchni

MAKARON ZAPIEKANY Z SEREM

Przy piątku coś bezmięsnego. Jeśli lubimy słodkie obiady . może być jako obiad, ale świetnie sprawdzi się też w roli podwieczorku. Niezapomniany ser z makaronem, w nowej odsłonieSkładniki:3 garście makaronu rurkipół kg sera białego2 serki waniliowe typu daniocukier - 2 łyżkilaska cynamonu1 żółtko3 łyżki śmietanyWykonanie:Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Żółtko ucieramy z cukrem na puch, dodajemy serki waniliowe,śmietanę ser biały, miksujemy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną, wykładamy makaron, polewamy masą serową.Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy aby nie połamać makaronu.Zapiekamy ok 20 minut, po tym czasie gotowe posypujemy świeżo tartym cynamonem

CHŁODNIK ARBUZOWO MELONOWY

Z Majeczką w kuchni

CHŁODNIK ARBUZOWO MELONOWY

Żar wręcz leje się z nieba, takie dni proste zimne potrawy i napoje smakują najlepiej. Chłodnik z melona i arbuza jest bardzo orzeźwiający. Spróbujcie samiSkładniki:1/2 kg arbuza bez skóry i pestek30 dag melonasól,pieprzdobre czerwone wino lub ocet winny- łyżkasok z cytryny- 2 łyżkiWykonanie: Arbuza i melona blendujemy. Dodajemy wino lub ocet, sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem. Gotowe dekorujemy kawałkami melona i listkami świeżej miety lub melisyJeśli jeszcze nie posiadacie blendera, przy pomocy którego możecie przygotować taki chłodnik, zapraszam do Lidla znajdziecie tam świetne blendery w świetnej cenie. 

SAŁATKA Z POMIDORAMI

Z Majeczką w kuchni

SAŁATKA Z POMIDORAMI

Pomidory....jeść je mogę na okrągło. I na okrągło, w koło talerza przygotowałam taką sałatkę. Mozzarella, feta, pomidor...wszystko pasuje doskonaleSkładniki:1 duży pomidor malinowy30 dag pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych1 kulka mozzarellikilka kostek fetysos:1/3 szkl oliwy z oliwekocet winny JAMAR ok łyżki- dwóchodrobina suszonej bazylii, oregano, słodkiej paprykiWykonanie:Pomidory malinowe kroimy  w plastry, śliwkowe na połówki. Mozzarellę kroimy w plastry, a fetę kruszymy. Na około talerza układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Na pusty środek talerza układamy połówki pomidorków. Całość posypujemy pokruszona feta. Olej łączymy z octem, dodajemy zioła, polewamy sałatkę. Na wierzch układamy świeże listki bazylii.

MANIACZEK Z CZEREŚNIAMI

Z Majeczką w kuchni

MANIACZEK Z CZEREŚNIAMI

Dziś nie może być w barwach innych niż te narodowe. Przed Nami ważny mecz. Trzymam kciuki za Naszych i częstuję pysznym ciastem na zimno, które robi się błyskawicznie.Owoce możemy dać dowolne, a jako że sezon czereśniowy- dziś u mnie własnie one.  Składniki:1 litr mleka2 szklanki kaszy manny3 łyżki cukru pudrupół kostki margaryny1 żółtko2 galaretki wiśniowepól kg czereśni ew. wiśniWykonanie:*Rozpuszczamy jedną galaretkę w 3/4 szklanki wrzątku. Do małej salaterki o poj. jednej szklanki układamy wydrylowane czereśnie, zalewamy ostudzona galaretką, odstawiamy do stężenia* Kiedy galaretka z owocami stężeje wykładamy galaretkę do góry dnem salaterki, na dno tortownicy *Na mleku gotujemy kaszę, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy żółtko ( ale jeśli obawiamy się surowego w ciastach możemy pominąć ) dodajemy łyżkami ostudzoną kaszę. Gotową masę wykładamy do tortownicy naokoło kopca z galaretki. *Na wierzch wykładamy resztę wydrążonych czereśni. Zalewamy ostudzoną 2 galaretką, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.* Najlepiej na całą noc odstawiamy do lodówki do stężenia. 

WODA TRUSKAWKA Z BAZYLIĄ

Z Majeczką w kuchni

WODA TRUSKAWKA Z BAZYLIĄ

CZEKOLADKI PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Z Majeczką w kuchni

CZEKOLADKI PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Gotowe kieliszki czekoladowe, przepyszny mus czekoladowy i kawałki orzechów- świetna słodycz do przygotowania w kilka chwil. Składniki:50 gotowych korpusików czekoladowych ze sklepu  CUKIETERIAkrem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej )250 ml śmietany kremówkicukier puder- ok łyżkitabliczka mlecznej czekoladydodatkowo:posiekane orzechy - krokant orzechowy ze sklepu CUKIETERIAWykonanie:Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno. Możemy dosłodzić cukrem pudrem.Korpusiki czekoladowe napełniamy przygotowanym krem, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

DZIECI A KONSERWANTY. JAKI NA TO SPOSÓB?

Z Majeczką w kuchni

DZIECI A KONSERWANTY. JAKI NA TO SPOSÓB?

Jako rodzic dbam o to, co jedzą i piją moi synowie. Chciałabym uchronić ich przed tą cała chemią otaczającej Nas żywności i zdaje sobie sprawę z tego,że nie jestem w stanie rozłożyć magicznego parasola, który mi  w tym pomoże. Dzieciaki rosną, każde wyjście z kolegami jest połączone z wyjściem na lody, chipsy, colę i inne niezdrowe rzeczy. Przymykam oko, bo dzieciaki przecież muszą mieć fajne dzieciństwo bez masy zakazów. W domu zwracam uwagę na to co spożywają. Także napoje w dzisiejszych czasach nafaszerowane są masą chemii i konserwantów, które przecież tak dobrze smakują.Każdy sezon owocowy to rytuał w moim domu- przygotowywanie domowych soków i kompotów. W upalne dni na stole najczęściej gości cytrynowa lub pomarańczowa woda smakowa i wierzcie mi, że można ją pić litrami w ciągu jednego dnia. Wszystkie przepisy na domowe napoje mojego autorstwa znajdziecie tutaj: DOMOWE NAPOJE  , a przetwory ( nie tylko owocowe)  tutaj:PRZETWORY . DOMOWE PRODUKTY OWOCOWE I WARZYWNE SPOSOBEM NA KONSERWANTY ! W tamtym roku rodzina mojego męża robiła soki świeżo tłoczone, zamykane w w fajne opakowania  z kranikiem. Jabłek było zatrzęsienie, zrobili więc z nich dobry użytek. Soki bez cukru, niektóre z dodatkiem np marchewki. Pycha! No ale co zrobić jeśli  w pobliżu nie mamy tłoczni przystosowanej do indywidualnego odbiorcy? Sięgnąć po fajne tłoczone soki OWO . Dość młoda firma, przygotowująca tłoczone na zimno soki owocowe jak i warzywne. Bogactwo smaku i aromatu, zero konserwantów, tak nie lubianych przez mamy. Polecam serdecznie. Wybór smaków przeogromny, każdy znajdzie coś dla siebie.Po co faszerować dzieciaki niezdrowymi napojami jak można podać im porcje witamin, która do tego świetnie smakuje.

MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

Z Majeczką w kuchni

MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

W takie upały najlepiej ni gotować w ogóle, ale jeść przecież trzeba. Proponuję więc błyskawiczne danie, które zrobi się prawie samoSkładniki:3 garście makaronu4 garście szpinaku15 dag sera fetasól pieprz słodka lub ostra papryka3/4 szklanki smietanki 30%500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołuolej z ryżu o smaku czosnku SORISOWykonanie: Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Na ten sam olej wrzucamy szpinak, dusimy ok 10 minut, dodajemy fetę. Dobrze mieszamy, żeby ser rozłożył się równomiernie. Dopiero wtedy doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu na talerz, na makaron wymieszanego kurczaka z sosem szpinakowym . 

MELONOWE ORZEŹWIENIE

Z Majeczką w kuchni

MELONOWE ORZEŹWIENIE

BUŁECZKI Z SEREM

Z Majeczką w kuchni

BUŁECZKI Z SEREM

Za chwile zabrzmi ostatni dzwonek. Dzieciaki krzykną z radością: wakacje!! Nie będę przygotowywała synom drożdżówek do szkoły. Teraz będą to wakacyjne drożdżówki- takie z serem zawsze smakują!Składniki:1  kg mąki pszennej220 g cukru500 ml mlekapół kostki drożdży ( 50 g)2 żółtkapól kostki margarynyszczypta soli30 dag białego sera, może też być np waniliowykruszonka:130 g mąki65 g cukru65 g margarynyWykonanie:Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłemiejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimyna dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła robimy zagłębienie w które wkładamy po łyżce sera. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.

WODA SMAKOWA POMARAŃCZOWA

Z Majeczką w kuchni

WODA SMAKOWA POMARAŃCZOWA