Bucatini z drobiową potrawką z kawiorem z bakłażana

EWA W KUCHNI

Bucatini z drobiową potrawką z kawiorem z bakłażana

Dziś na obiad danie makaronowe. Szybko i smacznie.Ciekawostką jest dodanie do dania kawioru z bakłażana.A makaron od Primo Gusto.Obiadek pycha.Rozwiń i czytaj przepis :

Piegowata kostka

EWA W KUCHNI

Piegowata kostka

Wczoraj byliśmy nad jeziorkiem Radacz na rybach, Niestety skutek był marny bo jakoś ryby nie brały. Ale człowiek się dotlenił, posiedział nad wodą, zrobiliśmy grilla.A na osłodę i poprawienie humoru po nie udanym wędkowaniu mieliśmy pyszne ciacho.Nie wiem czy widzicie ale w biszkopcie są maleńkie kropeczki, pewnie zastanawiacie się co to takiego.A jest to chia czyli szałwia hiszpańska.Jakoś nie możemy się przełamać do jedzenia w deserach ze względu na skojarzenie z żabim skrzekiem to dodałam suche do ciasta na biszkopt.Jakiś czas temu piekłam chleb z chia i był smaczny.Zapraszam do lektury.Rozwiń i czytaj przepis :

Chleb na zakwasie z czarnuszką

EWA W KUCHNI

Chleb na zakwasie z czarnuszką

Nie wiem dlaczego ale zepsuł mi się zakwas żytni.Postanowiłam nastawić nowy choć mam już pszenny.Ale co tam, niech będą dwa.O tym jak zrobić zakwas możecie poczytać w postach na zakwas żytni i pszenny.A tymczasem zapraszam po przepis na chleb z czarnuszką.Jeżeli nie lubicie czarnuszki możecie dać sezam lub siemię lniane.Rozwiń i czytaj przepis :

Rabarbarowa kostka

EWA W KUCHNI

Rabarbarowa kostka

Dziś mam dla Was ciasto z rabarbarem.Biszkopt, masa budyniowa i masa rabarbarowa to świetne połączenie.Do masy z rabarbaru możecie użyć dowolnej galaretki ale ważne jest aby była zielona.Na dodatek oprócz tego, że ciacho jest smaczne ładnie się prezentuje.A najpierw przecież jemy oczami.Jeśli więc nie macie pomysłu na ciacho na weekend może się skusicie na moją propozycję i upieczecie takie cudo.Rozwiń i czytaj przepis :

Cukinia z komosą i boczkiem

EWA W KUCHNI

Cukinia z komosą i boczkiem

Dziś na obiad była cukinia faszerowana komosą ryżową, boczkiem i serem.Bardzo lubimy takiego typu dania.Jest to moje pierwsze doświadczenie z komosą ryżową ale na pewno nie ostatnie.Komosa jakiej użyłam jest biała.Musze teraz pokombinować co by jeszcze dobrego z nią zrobić.Rozwiń i czytaj przepis :

Tagiatelle z kurczakiem i pesto

EWA W KUCHNI

Tagiatelle z kurczakiem i pesto

Dziś szybka ale smaczna propozycja na obiad.Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu, pesto co prawda jest ze słoiczka ale danie smakuje dobrze.Obiad dla zabieganych i zapracowanych ale i dla wielbicieli makaronu.Rozwiń i czytaj przepis :

Rogaliki z rabarbarem

EWA W KUCHNI

Rogaliki z rabarbarem

Jakoś tak się złożyło, że ostatnio nie brałam udziału w Wypiekaniu na śniadanie.A to z braku czasu, a to z lenistwa albo po prostu dlatego, że temat mi nie pasował.Ale jako, że lubię drożdżowe wypieki jest coś tym razem dla mnie i wzięłam udział.Przepis pochodzi stąd.Ja zamiast marmolady dałam pyszną konfiturę z rabarbaru.Rogaliki robi się szybko i są smaczne, dlatego zrobiłam podwójną porcję i robiłam z jednego koła 8 rogalików a nie 12 jak jest w przepisie.Rozwiń i czytaj przepis :

Sernik z czekoladą pistacjową i marsami

EWA W KUCHNI

Sernik z czekoladą pistacjową i marsami

Dziś mam kolejny przepis na sernik.Do masy serowej dodałam czekoladę pistacjową i marsy a polewa jest z batonów mars.Jak wiadomo sernik zawsze dobry jest i możemy puścić wodze fantazji dodając różne dodatki.Rozwiń i czytaj przepis :

A la grissini czyli paluchy czosnkowe

EWA W KUCHNI

A la grissini czyli paluchy czosnkowe

Kilka dni mnie nie było na blogu, bo jakoś brak czasu.Na dworze coraz cieplej więc i pracy coraz więcej a co za tym idzie mniej czasu na bloga.W końcu nie samym blogiem człowiek żyje.Ale mam nadzieję, że tę nieobecność moi czytelnicy wybaczą i zapraszam po przepis na pyszne paluchy w sam raz dla wielbicieli piwa ale nie tylko.Jednym słowem na coś do pochrupania.Rozwiń i czytaj przepis :

Chleb pszenno - lniany

EWA W KUCHNI

Chleb pszenno - lniany

Gotowany schab do chleba

EWA W KUCHNI

Gotowany schab do chleba

Od firmy Proeco Polska dostałam paczuszkę z ich produktami.Robiąc schab gotowany postanowiłam kilka z nich dodać do marynaty.Był to koperek i natka pietruszki w oleju, chili i czosnek.A to wszystko zamknięte w fajnych, małych słoiczkach.U mnie schab jest przerośnięty i ma trochę tłuszczyku ale z domowym sosem na bazie jajek, pieczarek marynowanych, cebuli i ogórka konserwowego smakuje bardzo dobrze.A przepis na ten sos niebawem, teraz zapraszam po przepis na schab.Rozwiń i czytaj przepis :

Sernik zebra z bezową pianką

EWA W KUCHNI

Sernik zebra z bezową pianką

Życzenia świąteczne

EWA W KUCHNI

Życzenia świąteczne

Chleb ziemniaczany z kaszą gryczaną

EWA W KUCHNI

Chleb ziemniaczany z kaszą gryczaną

Przy okazji pieczenia chlebów dla znajomej upiekłam jeden dla nas.Jest to chleb pszenny z dodatkiem ziemniaków i białej kaszy gryczanej.Chleb jest mięciutki w środku, chrupiący z wierzchu i smaczny.Jak to u mnie bywa najlepiej smakuje mi z masłem.Nic więcej nie potrzeba.Tylko chleb, masło i.....Rozwiń i czytaj przepis :

Pałki z kurczaka - pieczone

EWA W KUCHNI

Pałki z kurczaka - pieczone

Zbliżają się Święta Wielkanocne i gospodynie domowe już myślą i planują co też zrobić na świąteczny obiad aby było smacznie i za bardzo się nie napracować.Bo wiadomo pracy jest dużo, a to pieczenie ciast, a to przygotowanie różnych sałatek i przekąsek no i oczywiście obiad.Proponuję takie pieczone pałki, można śmiało zamarynować na noc a następnego dnia upiec na obiad.Rozwiń i czytaj przepis :

Schab a la po tajsku

EWA W KUCHNI

Schab a la po tajsku

Paluchy czosnkowo - cebulowe

EWA W KUCHNI

Paluchy czosnkowo - cebulowe

Kolejny tydzień i kolejne wypiekanie na śniadanie.Jakoś tak bywa, że nie zawsze biorę w nim udział.Tym razem też myślałam, że nie dam rady ale udało się.Jako, że lubię prażoną cebulę a mój mąż nie za bardzo, choć nie wiem czemu bo cebulę lubi zrobiłam część z samym czosnkiem a część z czosnkiem i prażoną cebulką właśnie.Paluchy wyszły super i jak to w drożdżowych wypiekach bywa najlepsze jeszcze ciepłe.Przepis pochodzi stąd, ja zmniejszyłam ilość mąki orkiszowej i dodałam pszenną oraz pominęłam bazylię a dałam sezam i len.Rozwiń i czytaj przepis :

Wielkanocna zebra z cytrynową nutą

EWA W KUCHNI

Wielkanocna zebra z cytrynową nutą

Mój młodszy synek z ciast najbardziej uwielbia babki.Na jego życzenie mamy dziś babkę, która na pewno zagości na wielkanocnym stole.Oczywiście będą też inne ciacha ale jeszcze nie wiem jakie.A tymczasem zapraszam po przepis na zebrę.Inspiracją była zebra Izy z bloga Smaczna Pyza, ale ja dodałam cytrynowe smaki.Rozwiń i czytaj przepis :

Wiśniowo ananasowy deser

EWA W KUCHNI

Wiśniowo ananasowy deser

Ciasto słodka chwila

EWA W KUCHNI

Ciasto słodka chwila

Ognista potrawka z makaronem

EWA W KUCHNI

Ognista potrawka z makaronem

Wielkanocna sałatka

EWA W KUCHNI

Wielkanocna sałatka

Taka sałatka będzie w sam raz na zbliżające się Święta Wielkanocne.Możecie dodać więcej jajek bo to święta jajeczne jak to niektórzy mówią.Ale według mnie takie proporcje są w sam raz.Sałatka jest smaczna i szybo się ją robi.Rozwiń i czytaj przepis :

Torcik z bezą

EWA W KUCHNI

Torcik z bezą

Nie wiem jak Wy sądzicie ale ja uważam, że ciasta upieczone tak bez konkretnego planu wychodzą najsmaczniejsze.I taki własnie jest ten torcik.Biszkopt, domowy dżem jeżynowy ( przetarty ) co dało nam super galaretkę, masa budyniowa i beza.Cóż może być lepszego.Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień więc śmiało na weekend można zrobić je już w piątek.Oczywiście jeżeli macie w domu takich łasuchów jak u mnie to ciasto będzie już spróbowane po godzince.Rozwiń i czytaj przepis :

Naleśniki z jabłkami i gruszkami

EWA W KUCHNI

Naleśniki z jabłkami i gruszkami

Makaron Penne w sosie mięsno - pieczarkowym

EWA W KUCHNI

Makaron Penne w sosie mięsno - pieczarkowym

Rozwiń i czytaj przepis :

Ciasto budyniowe na każdą okazję

EWA W KUCHNI

Ciasto budyniowe na każdą okazję

W środku tygodnia zapraszam Was na pyszne ciacho.Może na zbliżający się weekend lub Święta zrobicie.Wydaje się pracochłonne ale tak nie jest.Najważniejsza jest dobra organizacja i ciacho raz, dwa będzie gotowe.Rozwiń i czytaj przepis :

Chleb na sodzie jablkowo - rodzynkowy

EWA W KUCHNI

Chleb na sodzie jablkowo - rodzynkowy

Tydzień mija za tygodniem a u mnie tak jakoś wyszło, że pominęłam kilka tematów Wypiekania na śniadanie.Tym razem byłam ciekawa jak smakuje chleb, który jest tematem tego tygodnia.Szczerze powiem, że wolę jednak z innymi dodatkami bo ten wyszedł bardziej na słodko niż wytrawnie.Ale z domowym dżemem jeżynowym smakował dość dobrze.Nie miałam świeżego rozmarynu ani na złość suszonego, więc go pominęłam i dałam trochę mniej maślanki.Przepis pochodzi z http://everycakeyoubake.blogspot.com/2016/02/chleb-na-sodzie-z-rozmarynem.html.Rozwiń i czytaj przepis :

Pasta do pieczywa

EWA W KUCHNI

Pasta do pieczywa

Taką pastę można zrobić na śniadanie czy kolację ale też na zbliżające się Święta Wielkanocne.Oczywiście świąteczną wersję można wzbogacić dodatkowymi składnikami albo większą ilością jajek ale w sumie takie połączenie jest też smaczne.Jest to tańsza wersja pasty z racji tego, że jest w niej konserwa tyrolska ale nie zawsze musi być szynka.Rozwiń i czytaj przepis :

Krem borowikowy z tortellini

EWA W KUCHNI

Krem borowikowy z tortellini

Dziś zupa z suszonych prawdziwków.Ugotowałam do niej tortellini.Jak nie lubicie delikatnych grudeczek to możecie dodatkowo zupę przetrzeć przez sito.Ja podałam ją zblendowaną bez przecierania.Zupa smaczna choć na kostkach rosołowych.Ale chyba mnie za nie nie zlinczujecie ???Rozwiń i czytaj przepis :

Ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym

EWA W KUCHNI

Ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym

Bardzo szybko się je robi, bardzo szybko znikają.Ciasteczka z dodatkiem kremu czekoladowego to coś idealnego dla łasuchów.Jakiś czas temu kremy dostałam w paczce od Lidl Polska i wykorzystałam do ciasteczek.Oczywiście użyłam też niezawodnej mąki od Kłos Pol.Wyszło pysznie.Rozwiń i czytaj przepis :