Szybki obiad czyli Tortilla z indykiem i warzywami

EWA W KUCHNI

Szybki obiad czyli Tortilla z indykiem i warzywami

Rozwiń i czytaj przepis :

Cukiniowy sos jak ketchup

EWA W KUCHNI

Cukiniowy sos jak ketchup

Przepis na ten sos znalazłam na blogu Berniki.Tak go zachwalała, że postanowiłam go zrobić.Jak pewne zauważyliście jakiś czas nie było mnie na blogu, bo bylam na wajacjach u rodzinki.I nawet bardzo blisko Berniki.Sos zrobiłam z moją kochaną Krysią ( bratową ) i część przywiozłam do domu a część zostawiłam dla Krysi.Sos jest smaczny i pikantny, już zabieram się do przygotowania kolejnej porcji bo cukinia przyjechała razem ze mną do domu, przejechała prawie całą Polskę.Jeśli nie robiliście takiego sosu to polecam, ja przy jego robieniu i potem jedzeniu będę wspominać tegoroczny bardzo udany wyjazd na wakacje.Bardzo udane bo oprócz pobytu u brata bylismy we Wrocławiu ( polecam ZOO i afrykanarium ), Szczyrku, na Górze Żar ( piekne widoki ) i Wiśle.Teraz czas wrócić do codziennego życia i nadrobienia między innymi nadrobienia zaległości na blogu.Rozwiń i czytaj przepis :

Pieczony boczek z chrupiącą skórką na górze

EWA W KUCHNI

Pieczony boczek z chrupiącą skórką na górze

Dziś coś dla mięskożerców.Boczek pieczony skorą do góry.Tak pieczony boczek widziałam w australijskim Masterchefie i bylam ciekawa jak smakuje.Muszę przyznać, że skórka jest bardzo chrupiaca ale najlepeij taki boczek jeśc na ciepło, bo wtedy to już nie to samo, skórka jest chrupiąca ale już nie az tak i wydaje się być twardawa.Marynujemy go w samej soli, ale jak ktoś bardzo chce może użyć dowolnych przypraw.Rozwiń i czytaj przepis :

Kruche tarteletki z musem czekoladowym i jagodami

EWA W KUCHNI

Kruche tarteletki z musem czekoladowym i jagodami

Dziś ciasta nie ma ale za to są pyszne tarteletki z musem czekoladowym i jagodami.Mus jakiego użyłam to gotowa mieszanka, którą miesza się z mlekiem i chłodzi.Mus tak jak i wiele innych super produktów możecie kupić tutaj, ja mam go w ramach wspólpracy.Mus jest bardzo smaczny ale jak dla mnie za slodki.Ale ogólnie tarteletki ze świeżymi jagodami są pyszne i polacam ich przygotowanie.Rozwiń i czytaj przepis :

Domowe pierogi z jagodami i serem

EWA W KUCHNI

Domowe pierogi z jagodami i serem

Czytałam gdzie ostatnio o cieście na pierogi Andrzeja Polana.Postanowiłam zrobić je na próbę i niestety muszę przyznaż, że jest lepsze od mojego.Zawsze myślałam, że moje jest najlepsze a tu proszę pomyliłam się.Z ciastem super się pracuje a pierogi po ugotowaniu pyszne są.Jeśli macie jagódki to może się skusicie na takie danie na piątek ?Rozwiń i czytaj przepis :

Rollo czyli tortilla z kurczakiem i warzywami

EWA W KUCHNI

Rollo czyli tortilla z kurczakiem i warzywami

Drobiowy gulasz z bobem, fasolką i marchewką

EWA W KUCHNI

Drobiowy gulasz z bobem, fasolką i marchewką

Dzis danie szybkie ale smaczne czyli gulasz drobiowy.Można podac go z makaronem lub ryżem.Do tego gulaszu dodałam bardzo ciekawy skladnik a mianowiecie rungię.Rungal to grzybowe ziolo.Jest to roslina, ktorą można stsować jak szpinak, mozna je jeść na surowo lub w daniach na gorąco.Jeśli uzyjemy na gorąco to dodajemy je pod koniec gotowania.Rungia ma swiecące liście i wyczuwalny zapach grzybów, jest wieloletnia ale na zimę trzeba przechowywać w domu.Rozwiń i czytaj przepis :

Tort owocowy bez pieczenia

EWA W KUCHNI

Tort owocowy bez pieczenia

Dziś mam coś dla tych co z pieczeniem są na bakier.A mianowicie mam pyszny tort bez pieczenia.Co ważne zrobienie go zajmie Wam mniej nić 30 minut, tak więc propozycja jest jak najbardziej dla zabieganych także.Kilka składników i mamy pyszny tort owocowy.Do niego możecie użyć dowolne owoce, ważne aby było smacznie i kolorowo.Rozwiń i czytaj przepis :

Pyszne ciasto z nektarynką i galaretką

EWA W KUCHNI

Pyszne ciasto z nektarynką i galaretką

Kolejne pyszne ciacho do kawki czy herbaty.Tym razem biszkopt upieklam z dodatkiem mąki kokoswej.A maka jest oczywiście od Klos Pol, firmy zktorą już jakiś czas wspólpracuję.Ciacho jest super, polecam.Rozwiń i czytaj przepis :

Mega pyszna kanapka dla kibica

EWA W KUCHNI

Mega pyszna kanapka dla kibica

Dzis kolejny ważny dzień dla nas.Polska gra z Portugalia.Warto więc zadbać o kibiców i przygotwać im cos pysznego do zjedzenia.Moja propozycja to mega pyszna kanapka z domowej bagietki bardzo chrupiącej.Rozwiń i czytaj przepis :

Jogurtowiec z galaretką i brzoskwiniami

EWA W KUCHNI

Jogurtowiec z galaretką i brzoskwiniami

U mnie nadal klimaty deserowe bez pieczenia.Poprzedni serniczek zjedliśmy nawet nie wiem kiedy, więc dziś kolejna wersja ale na jogurcie i w znacznie mniejszej ilości.Do takiego jogurtowca jak u mnie dla dwóch osób świetnie się sprawdzi foremka papierowa od Papilart. Niby papierowa ale sprawdzi sie znakomicie, zresztą inne produkty tej firmy też są świetne.Świetne foremki bez wychodzenia z domu, wystarczy wejśc na stronę i złożyć zamówienie.A teraz zapraszam na pyszny deserek.Rozwiń i czytaj przepis :

Sernik na zimno z nektarynką

EWA W KUCHNI

Sernik na zimno z nektarynką

W ramach kolejnej współpracy z Lidl Polska dostałam do przetestowania blender.Już jest w sprzedaży, więc warto skorzystac z oferty bo cena przystępna a i kolorki fajne.Ja z pracy blendera jerstem zadowolona, świetnie się sprawdził i ma moc 600 W.Więc jak na blender całkiem nieźle bo są też takie słabew co mają 300 W więc tu jest moc.Mój staruszek już zaczyna zgrzytać, więc ten jak najbardziej się przyda, bo wiadomo w kuchni taki sprzęt musi być.Tak więc serniczki na zimno tylko z takim blenderem się udadzą, no z innymi na pewno też ale ten zdał egzamin w 100 %.Rozwiń i czytaj przepis :

Szczupak pieczony

EWA W KUCHNI

Szczupak pieczony

Makaron Linguine z kurkami i piersią z kurczaka

EWA W KUCHNI

Makaron Linguine z kurkami i piersią z kurczaka

Moja pierwsza wyprawa na kurki zakonczyła się klęską. Kuzynka przeczołgała na spo lesie okropnie.Ale dzień wcześniej była wlesie i po prostu wyzbierała a jednak w lesie cucho.No i moja kuzyneczka to dobra dziewczyna i dała nam to co nazbierała, bo nie wiem czemu kurek Ona nie jada.Tak więc ja skorzystałam i zrobiłam pyszny obiadek.Reszta kurek zamrożona bo nie wiadomo czy w takie upały coś się jeszcze trafi.Rozwiń i czytaj przepis :

Chrupiące bagietki

EWA W KUCHNI

Chrupiące bagietki

Zapewne zauważyliście, że do pieczywa używam mąk od Kłos Pol.Już dłuższy czas współpracuję z tą firmą i mogę Wam polecić produkty tej firmy.Mąka jest świetna i choć jak to mówię mam pod nosem mąki ze Stoisławia to jednak te są lepsze i jest większy wybór.Zapraszam Was po przepis na pyszne i bardzo chrupiące bagietki.Do bagietek nie trzeba specjalnych form z torami choć przyznam, że na nie choruję ale cena mnie odstrasza.Rozwiń i czytaj przepis :

Tort z kiwi

EWA W KUCHNI

Tort z kiwi

Torty takie na szybko z bitą śmietaną i owocami są najlepsze.Miał być z truskawkami ale kupiłam kiwi w dobrej cenie i postanowiłam dodać je do ciacha.Tort był bardzo smaczny więc może się skusicie i taki upieczecie ?Rozwiń i czytaj przepis :

Fantazja z truskawkami

EWA W KUCHNI

Fantazja z truskawkami

Dziś mam pyszny deser z truskawkami.Takie desery mają dwie poważne wady.Pierwszą jest to, że trzeba na nie długo czekać, a druga to taka że za szybko znika.Oprócz truskawek można użyć innych sezonowych owoców.Desery przygotowałam w foremkach od Papilart.pl. Co prawda są one do wypieku ale do tego typu deserów świetnie się nadają.Jeżeli użyjecie folii spożywczej to będziecie mogli użyć ich kolejny raz.Rozwiń i czytaj przepis :

Sernik z kiwi

EWA W KUCHNI

Sernik z kiwi

Dziś kolejny sernik, tym razem z kiwi.Jest delikatny i puszysty.Ja często idę na łatwiznę i spody robię z biszkoptów lub herbatników.Ale jeśli chcecie możecie zrobić spód z ciasta według swojego pomysłu.Dodatek kiwi przełamuje jego słodycz.Do sernika dobrze jest aby kiwi było takie średnio dojrzałeDo sernika jak widać na zdjęciu wkradają się promienie słoneczne.Czyżby miały na niego ochotę ? Pewnie tak bo jest smaczny.Rozwiń i czytaj przepis :

Babeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką

EWA W KUCHNI

Babeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką

Robiąc porządki w zamrażarce znalazłam jeszcze jagody..Upiekłam więc pyszne babeczki drożdżowe z kruszonką,Takie połączenie jest świetne a babeczki mi osobiście najbardziej smakują jeszcze letnie.Do babeczek użyłam papilotki, które możecie kupić tutaj.Są one bardzo dobre, babeczki świetnie od nich odchodzą, są w różnych kolorach i wzorach.Jeśli chcecie mieć różne papilotki to polecam Wam zakup bez wychodzenia z domu.Rozwiń i czytaj przepis :

Owocowa delicja

EWA W KUCHNI

Owocowa delicja

To ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach.Przepis znalazłam w internecie ale oczywiście lekko je zmodyfikowałam.Jakoś tak wyszło, że miałam niewystarczającą ilość cukru pudru jakiego zawsze używam a jest to Diamant.Do samego ciasta dałam więc innej firmy i był on lekko szary dlatego ciasto ma nieciekawy kolor.Ale ciasto jest pyszne i szybko znika - zapewniam Was.Rozwiń i czytaj przepis :

Truskawkowo jagodowy koktajl

EWA W KUCHNI

Truskawkowo jagodowy koktajl

Sezon na truskawki w pełni więc nie może się obyć bez koktajlu.Znalazłam w zamrażarce jeszcze jagody.Świeże truskawki i jagody ( w tym przypadku mrożone ) to świetny duet i koktajl z nich jest super.Na te upalne dni idealny.Rozwiń i czytaj przepis :

Topielec z truskawkami i borówkami pod kruszonką

EWA W KUCHNI

Topielec z truskawkami i borówkami pod kruszonką

Topielec to bardzo smaczne i szybkie no i oczywiście proste do zrobienia ciasto drożdżowe.Do tego ciasta możecie użyć dowolne owoce.Ja dałam truskawki i borówki.A dlaczego nazywa się topielec ?A pewnie dlatego, że ciasto wkłada się do zimnej wody i czeka aż wypłynie.To znak, że jest gotowe do włożenia do blaszki.Zapraszam do zapoznania się z przepisem i upieczenie tego smacznego ciacha.Do ciasta użyłam mąk z mojego regionu czyli od Młyny Stoisław, jeśli nie macie do nich dostępu to możecie kupić tutaj.Rozwiń i czytaj przepis :

Tort podwójnie truskawkowy

EWA W KUCHNI

Tort podwójnie truskawkowy

Dlaczego tort podwójnie truskawkowy ?A dlatego, że są w nim truskawki świeże i jest też konfitura z truskawek.Niestety konfitura nie jest mojego wyrobu ale jest smaczna.Taki tort zrobiłam na szybko, mąż wybył na ryby, ja zostałam z Kamilkiem w domu i znalazłam czas na upieczenie takiego torcika na szybko.A na kolację będą płotki więc jak najbardziej na torcik mężuś zasłużył, hi, hi.Jako, że truskawki tanieją można sobie pozwolić na ich kupno jeśli nie mamy swoich.Bo wiadomo, że biszkopt, truskawki i bita śmietana do zgrane trio.Rozwiń i czytaj przepis :

Zupa botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki

EWA W KUCHNI

Zupa botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki

Dziś ugotowałam zupę botwinkę.Robiąc ją gotuje na dwa dni bo jak wiecie botwinka najlepsza jest na drugi dzień.Ale tym razem dodałam do niej świeże liście szpinaku i liście rzodkiewki.Niedawno przeczytałam, że liście rzodkiewki są jadalne, dodałam je więc do zupy.Wyszła smaczna i sezonowa zupa, polecam.Rozwiń i czytaj przepis :

Zapiekanka cannelloni z mięsem i komosą

EWA W KUCHNI

Zapiekanka cannelloni z mięsem i komosą

To danie do niskokalorycznych nie należy ale jest smaczne i od czasu do czasu człowiek grzeszy.Makaron, nadzienie, sos i ser to uczta dla podniebienia.Wbrew pozorom danie nie jest trudne do przygotowania.Rozwiń i czytaj przepis :

Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

EWA W KUCHNI

Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Jeśli lubicie zupę szczawiową to ta na pewno wam zasmakuje.Zapraszam Was na moją wersję tej smacznej sezonowej zupy.Rozwiń i czytaj przepis :

Puszysty sernik

EWA W KUCHNI

Puszysty sernik

Ziołowy okoń pieczony

EWA W KUCHNI

Ziołowy okoń pieczony

Ostatnio często jeździmy na ryby. Muszę przyznać, że połowy są z różnym skutkiem.Ale nawet jak jest marnie to taki wypoczynek nad wodą, na świeżym powietrzu jest super.A rybka złowiona o niebo lepiej smakuje niż taka ze sklepu bo z jej świeżością to różnie bywa.Wczoraj łowiliśmy ze znajomymi nad Jeziorem Topiele.Ja oczywiście robiłam zdjęcia to uwielbiam widoki nad jeziorem.A potem to ja skrobię i patroszę ryby, ale nie chcę się chwalić idzie mi to ekspresowo.Ale wracając do tytułu wpisu, będzie o okoniu.Taki świeżutki okoń pieczony jest bardzo smaczny i soczysty.Jeśli uda Wam się go zdobyć to polecam.Rozwiń i czytaj przepis :

Rurki z kremem

EWA W KUCHNI

Rurki z kremem

Klopsiki w pomidorach

EWA W KUCHNI

Klopsiki w pomidorach

Dziś polecam Wam pyszne klopsiki w pomidorach.Możecie podać je z makaronem lub ryżem.Ja podałam z makaronem spaghetti.Pomidory jakich użyłam są firmy Primo Gusto.Do klopsików dużo zieleniny i całość wyszła bardzo smaczna.Rozwiń i czytaj przepis :