Recenzja

AGA W KUCHNI

Recenzja "Rysowanie- Zmazywanie" Alexander

Dzisiaj mam dla Was recenzję bardzo fajnej zabawki dla dziewczynek "Rysowanie- Zmazywanie" firmy Alexander.Moja 2,5 letnia córka uwielbia tą zabawkę, rysuje i zmazuje... choć do końca jeszcze nie rozumie wszystkich poleceń, to po prostu rysuje po swojemu... komuś dorysuje włosy czy wąsy, innej postaci ręce i nogi, dorysuje gdzieś kwiatek, słoneczko czy balonik.Do tego zestawu dokupiłam jej kolorowe pisaki do tablic suchościeralnych (dostaniecie je w marketach czy sklepach papierniczych) i ma jeszcze większą frajdę.Jedyny minus jaki znalazłam to trzeba uważać i pilnować dziecka by nie porysowało sobie ubranka czy obrusu na stole, bo szanse na spranie są bardzo marne.W zestawie znajdziemy: 14 dwustronnych kart oraz pisak ze ścieralną końcówką.Zadania do wykonania są przeróżne, np: dorysuj włosy dziewczynce, udekoruj skrzydełka motylka, połącz w pary czapki i szaliki, przeprowadź przez labirynt itp.Cena: od 10 zł.

Tort bezowo-kawowy

AGA W KUCHNI

Tort bezowo-kawowy

Przez weekend zajadaliśmy się pysznym tortem bezowo-kawowym. Tort robi się dosłownie w 5 min, jeśli oczywiście pójdziecie na łatwiznę i kupicie gotowe blaty bezowe, które są bardzo dobre :) Możecie oczywiście sami upiec krążki bezowe z ubitych białek z cukrem pudrem. Do tej pory zawsze robiłam taki torcik bezowy, ale ten z kremem kawowym również jest pyszny.Składniki:3 krążki bezowe (średnica ok. 24 cm),1 mały dżem z czarnej porzeczki,300 g masła,6 żółtek, 1 kieliszek spirytusu,2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,3/4 szklanki cukru pudru,dekoracja: ażurki, posypka czekoladowa, złote perełki Dr Oetker. Przygotowanie: Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę (białka zamroziłam- można z nich zrobić bezy, keksa na białkach lub babkę białkową). Dodajemy miękkie masło i miksujemy dalej. Następnie dolewamy kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości ciepłej wody oraz spirytus.Pierwszy krążek bezowy smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Drugi i trzeci kremem kawowym. Dekorujemy posypkami i czekoladowymi dekoracjami. Torcik schładzamy co najmniej 3 godziny w lodówce.

Połącz kropki, Fashion Queen, Nauka Rysunku wyd. MD Monika Duda

AGA W KUCHNI

Połącz kropki, Fashion Queen, Nauka Rysunku wyd. MD Monika Duda

Dzisiaj mam dla Was kilka bardzo nowości wydawnictwa MD Monika Duda:1. Super zabawa "Połącz kropki" z naklejkamiW środku znajdziemy wiele zwierzątek (dzieci uwielbiają zwierzątka), które trzeba dorysować, łącząc kropki, które dodatkowe są oznaczone cyferkami.Dodatkowo w książeczkach znajdziemy naklejki, które dzieci mogą nakleić przy danych zwierzątkach po wykonaniu zadania. Cena 5,25 zł/szt.2. "Nauka rysunku dla najmłodszych"Ta książeczka chyba najbardziej przypadła mi do gustu, ze względu na pomysłowe wykonanie.W książeczce znajdziemy krok po kroku jak narysować zwierzątka, np. kotka, myszkę, ptaszka, rybkę, żyrafę, pieska itp. Pod instrukcjami mamy wydzielone miejsce na własny rysunek.  Cena 4,50 zł.3. "Fashion Queen"Każda dziewczynka przechodzi przez okres bycia księżniczką czy modelką. Idealnym prezentem dla nich byłaby właśnie taka kolorowanka z modelkami. W środku znajdziemy również naklejki. Cena 4,75zł/szt.4. "Połącz kropki i pokoloruj"Kolejna bardzo fajna i pomysłowa książeczka z połączeniem kropek, a później pokolorowania zwierzątka. Dodatkowo pod rysunkiem jest miejsce do naklejenia naklejki i podpisania obrazka. Cena 5,25zł.

Recenzja- Układanka magnetyczna

AGA W KUCHNI

Recenzja- Układanka magnetyczna "Królewicz i Królewna" Alexander

Kolejną fajnym prezentem dla dzieci może być magnetyczna układanka "Królewicz i Królewna" firmy Alexander.W środku znajdziemy 35 magnetycznych ubranek i 8 kart z propozycjami ubioru.Układanka rozwija zdolności manualne i kreatywne u dziecka. Pozwala na tworzenie dowolnego ubioru według własnych pomysłów i wyobraźni. Moja córka 2,5 letnia dzięki tej układance poznała nowe sława jakie są: berło, miecz czy korona.Układanka sprawdza się również w podróży :) Z tej serii wydawnictwo proponuje jeszcze układankę o podobnej tematyce, jednak z ubrankami codziennego użytku "Ubranka" i "Farma" z magnetycznymi zwierzątkami. Cena ok. 20 zł.

Nowe Bajki wydawnictwa MD Monika Duda

AGA W KUCHNI

Nowe Bajki wydawnictwa MD Monika Duda

Dzieci w różnym wieku przepadają za fajnymi opowiadaniami i takie właśnie opowieści znajdziecie w książkach Nowe Bajki wydawnictwa MD Monika Duda. Są to 4 tomy książek, a w każdym 7 wspaniałych opowiadań (na każdy dzień tygodnia po jednym). Książki zostały fajnie oprawione w tematykę świąteczną, także mogą stanowić idealny prezent na zbliżające się Mikołajki czy Święta.Książki są oprawione w twarde okładki co jest ich wielkim plusem. Poza tym zawierają dość duże litery, więc łatwo i przyjemnie się je czyta, a dodatkowo umilają czytanie piękne obrazki. Bajki są wydane bez żadnych zarzutów, naprawdę przypadły mi do gustu. Możecie kupić je na stronie wydawnictwo po 10zł za sztukę, więc jak na taką jakość to jest bardzo mało.

Recenzja gry Gorący Ziemniak Alexander

AGA W KUCHNI

Recenzja gry Gorący Ziemniak Alexander

Dzisiaj mam dla Was recenzję gry rodzinnej Gorący Ziemniak firmy Alexander. Gra familijna dla całej rodziny, na niedzielne popołudnia lub na imprezy.W środku znajdziemy: planszę do gry, pluszowego ziemniaka, 165 szt kart pytań, 8 szt pionków oraz 1 bączek.Zasady gry:  Jedna osoba rozpoczyna grę z Ziemniakiem. Osoba siedząca po prawej stronie czyta na głos pytanie z pierwszej karty i kręci bączkiem. Gracz z Ziemniakiem odpowiada na pytanie i rzuca go kolejnej osobie. Gracze odpowiadają po kolei na pytanie, aż do momentu gdy bączek przestanie się kręcić. Osoba, która po zakończonym czasie jest w posiadaniu Ziemniaka lub go nie złapała jest sparzona. Oznacza to, że przesuwa swój pionek na planszy w stronę grilla. Grę kończymy w dwóch przypadkach: jeśli jeden z graczy dojdzie do pola z napisem "Spalony" lub gdy zostanie tylko jeden gracz, który nie doszedł do pola "Spalony".Wspaniała rozrywka dla młodszych jak i całej rodziny. Gra przewidziana od 8 lat, od 2 do 8 graczy.

AGA W KUCHNI

Recenzje gier i zabawek dla dzieci

Układanka magnetyczna AlexanderPrzeplatanki dla chłopców i dziewczynek Alexander

Recenzja - Układanki magnetycznej firmy Alexander

AGA W KUCHNI

Recenzja - Układanki magnetycznej firmy Alexander

Kolejną zabawką edukacyjną wartą uwagi jest Układanka magnetyczna firmy Alexander. Ceny w internecie zaczynają się w granicach 17 zł, a zabawy całkiem sporo :)W środku znajdziemy 32 plastikowe elementy z magnesami, tablicę suchościeralną, gąbkę w kształcie rybki, pisak oraz książeczkę z wzorami układanek.Zabawka przeznaczona jest dla dzieci od 5 lat, jednak dla mnie powinna być już od 2-3 lat, gdyż moja córka ma wielką frajdę przy rysowaniu pisakiem, a później zmazywanie za pomocą gąbki lub małej gąbeczki umieszczonej w pisaku.Zabawa uczy dziecka myślenia i pobudza jego wyobraźnię poprzez tworzenie różnych rysunków z elementów, jak: domki, ludziki, drzewka...W opakowaniu znajdziemy książeczkę z rysunkami układanek, które dziecko  może odwzorowywać- bardzo fajny pomysł.Jedyne zastrzeżenie jakie bym mogła mieć do producenta to to, że na opakowaniu jest inny pisak i gąbka niż w środku. Choć moja córka bardziej i tak ucieszyła się widząc gąbkę w kształcie rybki, niż taką prostokątną jak na opakowaniu ;) Cena bardzo przyjazna, a zabawy wiele na kilka lat :)

Recenzja - Przeplatanki dla chłopców i dziewczynek firmy Alexander

AGA W KUCHNI

Recenzja - Przeplatanki dla chłopców i dziewczynek firmy Alexander

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić bardzo fajną zabawkę dla dzieci- przeplatanki firmy Alexander. W internecie ceny zaczynają się od 10 zł, więc można je kupić naprawdę niedrogo.Przeplatanki dostępne są w dwóch wersjach- dla dziewczynek i chłopców. Każdy zestaw zawiera 8 tabliczek z otworami, 4 kolorowe sznurki oraz instrukcję.Wersja dla dziewczynek ma karty z obrazkami przedstawiające: pieska, ptaszka, zamek, serduszko, syrenkę itp... a dla chłopców:lwa, konia, samolot, samochód, wóz strażacki itp...Zabawa polega na przewlekaniu sznurka przez otwory w kartach, zabawa uczy podstaw do robienia kokardek ze sznurków oraz wiązania butów.Gry przeznaczone dla dzieci od 3 lat, jednak moja 2,5 letnia córka całkiem nieźle sobie już radzi. Choć początkowo, przewlekała sznurki przez jedną dziurkę, mama zawiązywała na pęk i były super latawce :)Karty są wykonane z grubszej tektury, także nie tak łatwo je zniszczyć. Cena bardzo przyjazna, więc naprawdę polecam.

Prosta sałatka śledziowa z groszkiem

AGA W KUCHNI

Prosta sałatka śledziowa z groszkiem

Prosta sałatka śledziowa do przygotowania w niecałe 5 minut. Wystarczy tylko pokroić składniki i wszystko wymieszać. Filety śledziowe zamarynowane z chilli dodają fajnego, lekko pikantnego smaku.Składniki:1 opakowanie filetów śledziowych  sweet chilli Seko,1 cebula,2 łyżki groszku konserwowego,2 ogórki konserwowe,2 łyżki majonezu. Przygotowanie: Filety śledziowe delikatnie odsączamy z nadmiaru zalewy. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę. Wsypujemy groszek. Sałatkę mieszamy z majonezem.

Zupa fasolowa. Fasolówka.

AGA W KUCHNI

Zupa fasolowa. Fasolówka.

Rozgrzewająca, sycąca zupa fasolowa- idealna na jesienną, deszczową pogodę.Składniki:1 pasek żeberek (ok. 1 kg),2 marchewki,1 pietruszka,kawałek selera,250 g fasoli Jaś,200 g boczku surowego wędzonego,2 cebule,2-3 liście laurowe,3 ziela angielskie,sól, pieprz,3-4 łyżki majeranku.Przygotowanie: Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień dolewamy do fasoli wody i gotujemy ok. 30 minut. W drugim garnku gotujemy bulion na żeberkach i włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler) z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Po godzinie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa, a dodajemy fasolę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulkę. Po zarumienieniu dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem.

AGA W KUCHNI

Brownie z kawałkami czekolady

Mega czekoladowe brownie z kawałkami rozpływającej się czekolady- ciasto idealna na jesienną chandrę :)Składniki:190 g gorzkiej czekolady,100 g mlecznej czekolady,180 g masła,250 g cukru,30 g kakao (bez cukru),80 g mąki,2 jajka,posypka Blask Pereł Dr. Oetker.Przygotowanie: W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z połamaną gorzką czekoladą, ciągle mieszamy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodajemy ostudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dosypujemy mąkę i kakao- miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dosypujemy posiekaną mleczną czekoladę. Mieszamy szpatułką i przelewamy masę do keksówki silikonowej lub blaszanej (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ciasto posypujemy posypką.

Cytrynki w miodzie. Cytrynki do herbaty.

AGA W KUCHNI

Cytrynki w miodzie. Cytrynki do herbaty.

Do herbaty, do drinków, do wody... pyszne cytrynki w miodzie z dodatkiem imbiru. Na blogu znajdziecie podobne przepisy na cytrynki w syropie z miodem i imbirem, na syrop z pigwy i pigwę w syropie z imbiremCytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać to polecam skorzystać z w/w przepisy na cytrynki w syropie.Składniki: 3 cytryny,5 cm korzeń imbiru,200 ml miodu.Przygotowanie: Cytryny dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki cytryny i imbiru. Miód podgrzałam z odrobiną wody, tak by był płynny i zalałam nim cytrynki. Takie słoiczki przechowuję do 2 tygodni w lodówce, przy dłuższym przygotowaniu cytryny mogą wydzielać gorzki posmak. Dlatego jeśli chcemy dłużej przechowywać warto zasypać cytryny cukrem, a miód dodać do smaku - przepis wyżej. Przepis podpatrzony tutaj

Cytrynki w syropie z miodem i imbirem

AGA W KUCHNI

Cytrynki w syropie z miodem i imbirem

Bardzo lubię zimą otworzyć sobie taki słoiczek z pigwą lub cytrynkami. Dodaję takie cytrynki do herbatki lub do wody. Często nie ma się pomysłu na prezent dla znajomych na Mikołajki czy Święta, a można podarować im właśnie takie słoiczki :) Składniki:6 cytryn,korzeń imbiru,cukier,6 łyżek miodu.Przygotowanie: Cytryny dokładanie umyłam i sparzyłam. W wyparzonych słoiczkach układałam warstwy z plasterka cytryny, imbiru przesypane cukrem i tak aż do 3/4 wysokości. Na boki słoiczków także powkładałam plasterki cytryny dla ładnego wyglądu. Słoiczki zakręciłam i odstawiłam na kilka godzin, by puściły sok. Miód podgrzałam z wodą, tak by zrobił się płynny i zalałam nim do końca słoiczki. Słoiczki zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut od momentu zagotowania wody. Poustawiałam do góry dnem. Na dole może zostać trochę nierozpuszczonego cukru, ale po pasteryzacji, gdy się pozamykają można troszkę potrząsnąć nimi, a cukier powinien się rozpuścić.Inspirację znalazłam tutaj

AGA W KUCHNI

Kotlety z ziemniaków z boczkiem i cebulką

Uwielbiam takie ziemniaczane kotlety ze smakiem boczku i cebulki. Można jeść je same lub z dodatkami, na drugi dzień zajadaliśmy je z kapuśniaczkiem- pycha :)Składniki:8 dużych ziemniaków,100 g boczku z plasterkach,1 duża cebula,1 łyżki mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 jajko, sól,bułka tarta.  Przygotowanie:  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojony drobno boczek i cebulkę. Ziemniaki ubijamy póki są jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy do nich mąkę, jajko i boczek z cebulką. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na patelni z obu stron.

Tartaletki bez pieczenia z budyniem czekoladowym

AGA W KUCHNI

Tartaletki bez pieczenia z budyniem czekoladowym

  Składniki:130 g ciastek kruchych Brześć,60 g  czekolady mlecznej lub deserowej,60g masła,1 szklanka mleka,1/2 budyniu czekoladowego,1 łyżeczka cukru wanilinowego,  owoce: morele, banany, winogrona bezpestkowe, czerwone porzeczki.Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i wypełniamy ciasteczkami, dokładnie dogniatając. Chowamy do lodówki. W tym czasie gotujemy połowę mleka, w drugiej połowie rozpuszczamy budyń z cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy do zgęstnienia. Nakładamy ostudzony budyń na wyciągnięte tartaletki (dobrze jak chłodzą się ok. godziny). Można budyń także zmiksować z masłem, wtedy powstanie nam krem budyniowy. Na koniec dekorujemy owocami.

AGA W KUCHNI

Tartaletki bez pieczenia z budyniem waniliowym i owocami

Na dworze pochmurno, a my przywołujemy lato przepysznymi tartaletkami bez pieczenia :) Robi je się naprawdę szybko, po godzinie są już schłodzone i można się nimi zajadać. Przepis na 4 babeczki.Składniki:130 g ciasteczek owsianych lub herbatników,60 g białej czekolady,60g masła,1 szklanka mleka,1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker,1 łyżeczka cukru wanilinowego Dr. Oetker,  owoce: borówki amerykańskie, czerwone porzeczki, winogrona bezpestkowe.Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z białą czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i wypełniamy ciasteczkami, dokładnie dogniatając. Chowamy do lodówki. W tym czasie gotujemy połowę mleka, w drugiej połowie rozpuszczamy budyń z cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy do zgęstnienia. Nakładamy ostudzony budyń na wyciągnięte tartaletki (dobrze jak chłodzą się ok. godziny). Można budyń także zmiksować z masłem, wtedy powstanie nam krem budyniowy. Na koniec dekorujemy owocami.

Jagodzianki

AGA W KUCHNI

Jagodzianki

Gdy tylko pojawiają się jagody, od razu myślę o pysznych, słodkich bułeczkach z jagodami- uwielbiam je :)   Przepis na nie znalazłam tutajSkładniki:250 g mąki pszennej,3-4 g suszonych drożdży Dr. Oetker,szczypta soli,125 ml mleka (letnie),1 jajko,30 ml oleju,1/4 szklanki cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego,dodatkowo:8 łyżek jagód,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru,1 opakowanie lukru tradycyjnego Dr. Oetker.Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie wbijamy jajko, wlewamy letnie mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, można podsypać mąką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 8 części. Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoniach na placek. Na środek nakładamy jagody wcześniej wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zawijamy ciasto w kulkę i formujemy na kształt podłużnej bułeczki. Układamy na blaszce i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.Po ostudzeniu polewamy lukrem (wg. przepisu na opakowaniu).

Gołąbki pieczone w piekarniku

AGA W KUCHNI

Gołąbki pieczone w piekarniku

Pewnie większość z Was robi gołąbki w garnku, choć słyszę że co raz więcej osób robi je w piekarniku- jednak co dom to inny przepis :) Przyznam Wam się, że w tym roku robiłam już 2 razy gołąbki w piekarniku i już na pewno w garnku ich robić nie będę :) W smaku przepyszne- wystarczy tylko ułożyć na blaszce, zalać sosem i piec 1,5 godziny :) Polecam też moje gołąbki bez zawijania- z kapustą w środkuSkładniki:1,4 kg mięsa mielonego,2 woreczki ryżu (po 100g),1 młoda kapusta,2 jajka, 1 duża cebula,1-2 ząbki czosnku, sól,pieprz.sos:2 x sos pomidorowy Passata 500g- kupiony tutaj w Biogo.pl,1-2 ząbki czosnku,2 liście laurowe,2-3 ziela angielskie,sól,pieprz. Przygotowanie: Z kapusty młodej wycinamy ostrym nożem głąb. Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i obgotowujemy, przekręcając- tak by liście ładnie odchodziły. Ściągamy po kolei liście z kapusty.Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, ryż oraz wbijamy jajka, dodajemy czosnek drobno posiekany, sól i pieprz. Mieszamy mięso. Z liście wycinamy stwardniałe części. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy- najpierw liść od dołu, potem od góry i boki. Na blaszce układamy 2-3 liście kapusty i na nich układamy ciasno gołąbki złączeniami do dołu.Sos: W rondelku gotujemy sos pomidorowy z przyprawami.Gorącym sosem zalewamy gołąbki, przykrywamy folią aluminiową (u mnie wyszło ok. 12 dużych gołąbków). Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Zielony koktajl ze szpinakiem, avocado, kiwi i bananem

AGA W KUCHNI

Zielony koktajl ze szpinakiem, avocado, kiwi i bananem

Taki koktajl to szklanka pełna witamin, często piję takie koktajle na drugie śniadanie. Robi się naprawdę szybko, a smak szpinaku jest niewyczuwalny (dla tych co go nie lubią :)) Szpinak można również zastąpić jarmużem. Polecam :)Składniki:2 garście świeżego szpinaku,1 kiwi,1 banan,1/4 avocado,1 łyżeczka nasion chia.Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy kawałki banana oraz obrane kiwi i avocado. Rozdrabniamy blenderem, możemy dolać trochę soku jabłkowego lub wody jeśli koktajl jest za gęsty. Przelewamy do szklanki i posypujemy nasionami chia.

Pieczone młode ziemniaczki w piekarniku

AGA W KUCHNI

Pieczone młode ziemniaczki w piekarniku

Młode ziemniaczki z piekarnika- smakują tak dobrze, jak ziemniaki pieczone w ognisku ;) Często robię takie ziemniaczki, gdy na obiad mam coś z piekarnika- typu kurczak, żeberka czy pieczeń. Wtedy godzinę przed końcem pieczenia mięsa przygotowuję takie ziemniaczki i pieką się razem z mięsem.Składniki:ok. 1 kg młodych ziemniaków (małych),3 łyżki oleju,sól.Przygotowanie: Ziemniaczki im mniejsze tym szybciej się upieką, takie najmniejsze będą upieczone już po 40 minut, a większe po około godzinie. Ziemniaki (nie obieramy ich) dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy olejem i posypujemy solą, dobrze wcieramy w ziemniaczki olej i sól. Takie ziemniaczki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni od 40 do 60 minut. Ja zazwyczaj wkładam 40-60 min (w zależności od ich wielkości) przed końcem pieczonego mięsa w piekarniku. Co jakiś czas obracamy ziemniaczki, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków ich miękkość.Można także posypać je słodką papryką lub wymieszać z rozmarynem czy tymiankiem.

Pamiątki (magnesy) z podróży

AGA W KUCHNI

Pamiątki (magnesy) z podróży

Dzisiejszy wpis będzie trochę o innej tematyce niż kulinarnej, choć trochę powiązany, bo przecież podróże do różnych krajów to też różne podróże kulinarne, odkrywanie nowych smaków i przypraw :)Jednak dzisiaj chciałabym się skupić na pamiątkach jakie są przywożone z podróży. Niektórzy zbierają pocztówki, które zawieszają na tablicach korkowych, wkładają do albumów lub po prostu przechowują w pudełkach od butów :) inni zbierają karty do gry, kieliszki, naparstki, breloczki czy kubki. Ja od 3 lat przywożę magnesy na lodówkę z każdego miejsca które odwiedzimy, a zaczęło się od magnesu z Zakopanego :) Swoim zbieractwem magnesów zaraziłam także kuzynkę, szwagierkę i teściową. Dlatego kupując sobie nowy magnesik, zawsze pamiętam o nich- one też o mnie pamiętają ;) Sama przez 3 lata nie zdołałabym uzbierać tyle magnesików, dlatego w zbieraniu pomaga mi rodzina i znajomi :) Za co im bardzo dziękuję... Już niedługo na mojej lodówce pojawią się nowe magnesiki ;)Poniżej kilka zdjęć z mojej kolekcji, zdjęcie trochę słabe jakościowo, ale takie światło w kuchni ;/ A to kilka moich ulubionych magnesików: 

AGA W KUCHNI

Chatka Baby Jagi z truskawkami

Truskawki są moim ulubionymi owocami na świeżo i jako dodatek do ciast :) Ostatnio co weekend piekę ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową- z tego przepisu. W ten weekend postanowiłam zrobić trochę inną wersję sernika na zimno, a właściwie chatkę Baby Jagi z masą serową i truskawkami- wyszło bardzo smacznie.Składniki:12 herbatników,ok. 7 truskawek,1/2 opakowania sernika na zimno Dr Oetker,250 ml zimnego mleka,90 g gorzkiej czekolady,motylki cukrowe, cukier różówy błyszczący Dr Oetker.Przygotowanie: Na folii aluminiowej układamy 12 herbatników (po 3 w każdym rzędzie) - tak jak na zdjęciu niżej. Masę na sernik miksujemy z zimnym mlekiem do zgęstnienia. Na środkowy rząd nakładamy trochę masy i na nim truskawki. Po bokach na herbatniki nakładamy trochę masy serowej.  Herbatniki delikatnie składamy, tak by powstał trójkątny kształt. Na górze powinna być 2 cm prześwit na masę serową- wygładzamy nożem masę. Ciasto owijamy w folię, lekko dociskając boki. Ciasto chłodzimy ok. 2 godzin w lodówce.Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ciasto czekoladą. Dekorujemy motylkami i cukrem różowym błyszczącym.

AGA W KUCHNI

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez ładnie kwitnie, więc pora zerwać kwiaty i wziąć się za syropy. Pamiętajcie by kwiaty czarnego bzu zrywać z krzewów oddalonych od dróg. Zbierajcie takie kwiatki, które ładnie kwitną, ale nie przekwitają jeszcze (te przekwitające mogą być gorzkawe w smaku. Najlepiej jak zerwiecie kwiaty w ten sam dzień co planujecie robić syrop. W takie ciepłe dni kwiaty bardzo szybko żółkną i więdną. Oprócz właściwości zdrowotnych taki syrop idealnie smakuje w połączeniu z gazowaną wodą- super gasi pragnienie :) Polecam również jako dodatek do koktajli czy herbaty.Składniki:ok. 30-40 baldachów kwiatów czarnego bzu,1 litr wody,20 g kwasku cytrynowego Dr. Oetkera,1 kg cukru.Przygotowanie:Po zerwaniu baldachów z kwiatkami, rozkładamy je na papierze, by wszelkie zamieszkałe w nich robaczki mogły sobie spokojnie wyjść :) Pamiętajcie by nie potrząsać kwiatkami oraz ich nie myć wodą, ponieważ wytrząśniecie lub zmyjecie cennych pyłek z kwiatków- a to właśnie on nam jest potrzebny do syropu :) Dlatego też warto zrywać kwiatki w suchy dzień, a nie deszczowy :)Następnie obrywamy wszystkie kwiatki po kolei,ważne by były jak najmniej zielonych gałązek, bo gałązki mają gorzkawy posmak... a nie chcemy przecież zepsuć naszego syropu :)Kwiatki wkładamy do dużego słoika- najlepiej 2 litrowego. W garnku gotujemy cukier z wodą i kwaskiem cytrynowym. Po rozpuszczeniu się cukru, zalewamy kwiatki zalewą. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. Raz dziennie mieszamy. Po 3-4 dniach syrop przecedzamy przez gazę i przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek. Pasteryzujemy ok 15 minut. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Deser chia z owocami

AGA W KUCHNI

Deser chia z owocami

Pyszny, zdrowy i do tego bardzo prosty w przygotowaniu- deser chia. Ostatnio jest to jeden z moich ulubionych deserów, który jem prawie codziennie :) Idealnie zastępuje śniadanie i jest bardzo syty;)Składniki:1/2 szklanki mleka,2 czubate łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej),1/2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru zwykłego),2-3 winogrona,1/4 banana,1 plasterek pomarańczy,3 słomki ptysiowe Brześć.Przygotowanie:Do mleka wsypujemy nasiona chia, cukier- mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc, jeśli chcemy sobie zrobić taki deser na śniadanie. Na pudding chia układamy plasterki banana, kawałki pomarańczy i połówki bananów. Deser posypujemy pokruszonymi słomkami ptysiowymi.

Kurczak pieczony na butelce od piwa

AGA W KUCHNI

Kurczak pieczony na butelce od piwa

Aż wstyd się przyznać, ale to był mój pierwszy kurczak pieczony na butelce od piwa. Zawsze odstraszała mnie myśl o czyszczeniu później piekarnika i szorowaniu blaszki, na której kurczak miał stać. Kiedy dostałam do testowania środki do czyszczenia kuchni i piekarnika Tytan, postanowiłam je wypróbować właśnie po zrobieniu takiego kurczaka. Jak się okazało to sam piekarnik nie był zabrudzony (a tego obawiałam się najbardziej). Najgorzej było z blaszką, sprawdźcie poniżej czy Tytan sobie poradził :)Składniki:1 kurczak (ok. 2 kg),1 piwo w butelce (u mnie ciemne),3 łyżki oleju,4 łyżki majeranku,2 łyżki słodkiej papryki,sól,pieprz,sałatka wiosenna- tutaj przepis.Przygotowanie:Butelkę z piwem wkładamy na kilka minut do wody i odrywamy wszystkie etykiety. Dokładnie myjemy całą butelkę.Kuczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy kuper i szyjkę. Dokładnie nacieramy go marynatą przygotowaną z oleju, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odkładamy takiego kurczaka na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie otwieramy butelkę z piwem i ostrożnie nadziewamy na nią kurczaka. Ustawiamy na dolnej blaszce w piekarniku i pieczemy ok. 2 godzin w 180 stopniach. Podałam z sałatką- przepis tutaj.Piwo podczas pieczenia nie wylewa się z butelki, tylko tworzy piwny "klimat" i delikatnie paruje. Osobiście chciałam,  by piwo "oblewało mojego kurczaka" i po 20 minutach wsypałam szczyptę soli do piwa. Po następnych 20 minutach uzupełniłam butelkę, dolewając wodę ze szczyptą soli- spowodowało to, że co jakiś czas powstawała piana, która wydobywała się z butelki.Kurczak wyszedł bardzo dobry, soczysty z przypieczoną skórką, a taką lubię najbardziej :)Gdy wyjęłam blaszkę z piekarnika, myślałam, że spędzę przy niej trochę czasu by ją doprowadzić do poprzedniej formy i doszorować, jednak okazało się to, nie takie straszne jak myślałam ;)Tłuszcz starłam ręcznikiem papierowym. Następnie blaszkę spryskałam sprayem do przypaleń Tytan i odstawiłam na godzinę.Później zostało już tylko opłukanie wodą blaszki i przetarcie delikatnie szorstką stroną gąbki, a blaszka prawie jak nowa :)Polecam również środki do kuchni i lodówki firmy Tytan.

Sałatka wiosenna ze świeżym szpinakiem, mozzarellą, owocami i olejem rzepakowym

AGA W KUCHNI

Sałatka wiosenna ze świeżym szpinakiem, mozzarellą, owocami i olejem rzepakowym

Wiosną bardzo lubię takie kolorowe sałatki, najczęściej robiłam z mixem sałat, mozzarellą, pomidorkiem, papryką i sosem winegret. Do takich sałatek bardzo często używam także świeżych liści szpinaku (które uwielbiam ;)). Dzisiaj postanowiłam trochę zaszaleć i dodałam trochę słodko-kwaśnych owoców, tj. pomarańcza, winogrona i granat. Całość posypałam słonecznikiem, sezamem i nasionami chia.Zamiast sosu winegret sałatkę skropiłam olejem rzepakowym tłoczonym na zimno Green Spoon. Ten olej ma taki cudowny smak i zapach, że szkoda by było go zepsuć innymi dodatkami. Nie można go porównać z żadnym innym olejem rzepakowym, bo drugi taki nie istnieje ;) Aż trudno w to uwierzyć, że olej rzepakowy może tak smakować, lekko orzechowy- przepyszny. Firma Green Spoon w swojej sprzedaży także ma Olej Rydzowy (nie, nie jest on zrobiony z grzybów :))- jest to olej z nasion lnianki, który wspaniale smakuje w towarzystwie śledzi. Natomiast Olej Lniany wspaniale komponuje się z  różnymi sałatkami czy surówkami obiadowymi.Składniki:2 garście liści szpinaku,kilka pomidorków daktylowych,kilka zielonych winogron,kilka małych kulek mozzarelli,1 plasterek pomarańczy,2 łyżki nasion granata,1 łyżeczka łuskanego słonecznika,1/3 łyżeczki sezamu,1/3 łyżeczki nasion chia,2 łyżki oleju rzepakowego Green. Spoon.Przygotowanie:Liście szpinaku myjemy i osuszone układamy na talerzu. Na szpinaku układamy odsączone z zalewamy kuleczki mozzarelli, połówki pomidorków, połówki winogron. Z plasterka pomarańczy obkrawamy skórkę i kroimy na małe kawałki. Sałatkę posypujemy nasionkami granatu oraz słonecznikiem, sezamem i nasionami chia. Przed podaniem polewamy olejem rzepakowym.

Sernik na zimno z truskawkami i bananami

AGA W KUCHNI

Sernik na zimno z truskawkami i bananami

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na sernik na zimno- tym razem każdy może ukroić sobie z ulubionym owocem- truskawkami lub bananami :) Taki sernik zajmuje trochę więcej czasu, bo najpierw musi stężeć masa sernikowa, później jeden kolor galaretki i dopiero drugi kolor, ale chyba warto ;) Tym bardziej, że w trakcie można zrobić wiele innych rzeczy ;)Składniki:500 g serka 'Mój ulubiony',300 g śmietanki 30%,1,5 opakowania żelatyny fix do deserów Dr.Oetker, 1 łyżeczka cukru waniliowego,5 łyżek cukru pudru,1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker,1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker, kilkanaście okrągłych biszkoptów,1 łyżka soku z cytryny,1 banan,ok.7-8 truskawek.Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 75 ml zimnej wody i 150 ml gorącej wody (proporcje na 1,5 opakowania żelatyny). Następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki.W dwóch miseczkach przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.Z papieru technicznego lub kartonu wycinamy 2 paski o długości 24 cm, a wysokie na 3 cm.  Owijamy je folią aluminiową i smarujemy masłem, dzięki temu nie przykleją się do galaretki i łatwo będzie można je usunąć. Umieszczamy paski na serniku, lekko wciskając w masę serową. Drugi pasek przecięłam na pół i dołożyłam dwie połówki.W dwóch ćwiartkach na przeciw siebie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryną, dzięki temu nie ściemnieją.  Zalewamy tężejącą galaretką cytrynową (galaretka musi być lekko stężała, bo inaczej wyleje się poza określone ćwiartki lub wsiąknie w masę serową). Ciasto chowamy do lodówki.Gdy galaretka stężeje, układamy plasterki truskawek w dwóch pozostałych ćwiartkach i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy ciasto do lodówki.

Syrop z mniszka. Miód z mleczy.

AGA W KUCHNI

Syrop z mniszka. Miód z mleczy.

Mniszek lekarski, zwany potocznie mleczem jest skarbnicą witamin, minerałów i innych składników, które mają właściwości prozdrowotne, np. witamina A,C,D, witaminy z grypy B, potas, krzem, żelazo i wiele innych. Przede wszystkim wspaniałe ma właściwości podczas przeziębienia-przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz łagodzące objawy kaszlu. Ponadto syrop z mniszka poprawia trawienie, leczy miażdżycę, łagodzi stany zapalne, a także oczyszcza organizm z toksyn. Jak się okazuje to taki syrop (miód) ma dużo więcej właściwości niż miód pszczeli.Z 1000 główek mleczy wyszło mi ok. 4 litry syropu. Im dłużej będziemy gotować taki syrop, tym więcej wody odparuje, a z syropu zrobi się miód (będzie bardziej gęsty i ciemniejszy).Składniki:1000 główek mniszka (mlecza),2 kg cukru,2 litry wody,2 cytryny.Przygotowanie: Zerwane główki mlecza wysypujemy na ręcznik papierowy, tak by wyszły z nich robaczki. Następnie opłukujemy wodą, by zmyć kurz z kwiatków. Kwiatki zalewamy wodą, dodajemy pokrojone cytryny (bez skórki) i gotujemy około 20 minut.  Taki napar odstawiamy na 24 godziny- w celu wydobycia wszystkich cennych składników. Odcedzamy kwiatki od soku przez gazę. Po tym czasie dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu (bez pokrywki). Gotujemy od 1 do 3 godzin, w zależności jaki gęsty syrop chcemy uzyskać (ja gotowałam godzinę). Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków i odwracamy do góry dnem.

Rolmopsy śledziowe z ogórkiem i papryką

AGA W KUCHNI

Rolmopsy śledziowe z ogórkiem i papryką

Rolmopsy- szybka przekąska z filetów śledziowych. Wystarczą dobre filety ze śledzia , ogórek, papryka, cebulka, szczypiorek oraz pomidorki.Składniki:1 opakowanie filetów śledziowych z oliwkami i kaparami Seko,1 ogórek konserwowy,1 kawałek papryki konserwowej,2 łyżki posiekanego szczypiorku,1 mała cebula,kilka pomidorków śliwkowych.Przygotowanie: Filety odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Na każdym filecie kładziemy kawałek ogórka i papryki. Zawinięte filety układamy na posiekanym szczypiorku. Cebulkę kroimy w plasterki, a pomidorki przecinamy na pół. Posypujemy oliwkami i kaparami z zalewy.