JAZZOWE SMAKI
Warstwowa sałatka z jajkiem, kurczakiem i sosem czosnkowym - Niezawodna
Za chwilę Sylwester. Nowy Rok tuż tuż. Cudowny, radosny czas. Pewnie większość z Was szykuje się na wieczorne wyjście, albo przygotowuje w popłochu coś ekstra na wieczór. Jeśli nadal szukacie inspiracji, mam dla Was niezawodny przepis, na sałatkę, którą moi przyjaciele wręcz kochają.Warstwowa sałatka z jajkiem, kurczakiem i sosem czosnkowym to super smaczny przepis. Nie wymaga wiele pracy, ani doświadczenia, więc można przygotować ją na ostatni moment. Gwarantuję, że zostanie z Wami na dłużej. Jest doskonała. Od kiedy zrobiłam ją pierwszy raz, moi bliscy i przyjaciele wciąż proszą o przepis. I jak na złość, każdorazowo gdy przygotowywałam ją w domu, znikała tak szybko, że nawet nie dawałam rady uwiecznić jej na zdjęciu. Dziś też, połowa zniknęła od ręki, ale postanowiłam, że to najwyższy czas by się z Wami nią podzielić, więc zrobiłam szybkie "ratowanie" i sałatka prawie jak nowa.Serdecznie polecam!A na Nowy Rok życzę Wam Kochani, dużo szczęśliwości codziennych, zdrowia i nieustających marzeń. Dopóki mamy w sercu słońce i marzenia, wszystko może się zdarzyć!PaulinaWarstwowa sałatka z jajkiem, kurczakiem i sosem czosnkowym - Niezawodna:- 1 główka sałaty lodowej- 1 szklarniowy ogórek- paczuszka pomidorków koktajlowych- 0,5 czerwonej cebuli- 1 podwójna pierś kurczaka- 4 jajka - 1 duży jogurt naturalny- 2 czubate łyżki majonezu- 2 ząbki czosnku- cebulka smażona ( np. z Lidla)- sól - pieprzmarynata do mięsa:- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka czosnku- 0,5 łyżeczki chilli- 0,5 łyżeczki papryki- 1 łyżka miodu- 0,5 łyżeczki soli Jajka ugotować na twardo. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paseczki. Ważne by były cienkie, bo dzięki temu szybko się zamarynują i smażenie zajmie moment. Przygotować marynatę. W miseczce połączyć 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 0,5 łyżeczki chilli, 0,5 łyżeczki papryki czerwonej, 1 łyżka miodu, 0,5 łyżeczki soli. Całość wymieszać i w tak przygotowanej marynacie dokładnie zanurzyć mięso. Warto wysmarować nią wszystkie kawałki, dzięki czemu będą lepsze. Tak przygotowane mięso powinno postać w marynacie co najmniej 15 minut, a jeśli macie więcej czasu, warto zostawić je w niej na noc w lodówce. Po czasie marynowania mięso usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Na patelnię wkładać po kilka kawałków, nie wszystko na raz. Dzięki czemu temperatura nie obniży się nagle i unikniemy puszczania wody przez mięso. W ten sposób usmażyć kurczaka na złoto brązowo. Przygotować sos czosnkowy. Wymieszać jogurt z majonezem, przeciśniętym czosnkiem i 0,5 łyżeczki soli. W razie potrzeby dosolić do smaku. Sos ma być intensywny.Sałatę posiekać na mniejsze kawałki. Ogórka umyć i pokroić w grubą kostkę. Pomidorki przekroić na połówki. Cebulkę obrać i pokroić w cienkie półksiężyce. W przeźroczystym naczyniu układać kolejno: sałatę lodową wymieszaną z ogórkiem, pomidorkami i cebulą. Na warzywa układamy usmażonego kurczaka. Na kurczaka układamy jajka na twardo pokrojone w kostkę. Całość zalewamy sosem czosnkowym, zaś wierzch zasypujemy obficie smażoną, chrupiącą cebulką.Smacznego!