Magia w kuchni
Sernik marcepanowy
Sernik na spód 200 g pełnoziarnistych ciastek 50 g roztopionego masła na masę twarogową 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 400 g masy marcepanowej 5 jajek 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki soku z limonki ponadto 150 g mlecznej czekolady 50 ml śmietany 30% 100 -150 g płatków migdałowych Formę wyłożyć papierem do pieczenia od środka a od strony zewnętrznej folią aluminiową. Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem - wyłożyć dno tortownicy Do miski wkładać pokruszone kawałki masy marcepanowej i wbijać do jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodać cukier, następnie po trochu dodawać twaróg oraz śmietanę - zmiksować. Masę serową wymieszać delikatnie z sokiem i przesianą mąką wylać na blaszkę. Postawić ciasto na blaszce od piekarnika i wlać na nią wrzącą wodę, piec w 180 C przez ok 60 minut. Przygotować polewę i migdały. Do rondelka wlewam śmietanę i dodaję połamaną czekoladę podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada tylko się rozpuści ściągam z ognia lekko studzę i polewam jeszcze ciepły sernik. Płatki migdałów rumienię na suchej patelni teflonowej i posypuję wierzch. Gdy sernik lekko przestygnie wstawiam go do lodówki aby porządnie się schłodziło.Smacznego