Panna Cotta z białą czekoladą

Kruche Babeczki

Panna Cotta z białą czekoladą

Hej :-). Jakiś czas temu robiłam już panna cottę, ale w wersji bardziej dla dorosłych, bo z dodatkiem kawy - klik. Mój młody ze smaku nie był za bardzo zadowolony, bo kawa, to nie dla niego i dopominał się takiej dla dzieci, bo jak to z kawą ???. No i trzeba było zrobić, jak zapytałam z czym chce, to oczywiście z białą czekoladą. Wszystko by jadł z białą czekoladą więc zaskoczenia nie było, a, że jada rzadko, stwierdziłam, niech mu będzie, zrobię. Deser wyszedł pyszny. Jest bardzo prosty, bo tylko śmietanka, żelatyna i czekolada, więc bez napinki, a smakuje hmmm mniam :-))))). Udanego weekendu Wam życzę :-))))Składniki:300 ml śmietany 30%80-90 g białej czekolady2 łyżeczki żelatyny wodaŻelatynę rozpuszczam w małej ilości wody, odstawiam, żeby napęczniała. W rondelku gotuję śmietanę, dodaję do niej połamaną białą czekoladę. Jak wszystko zacznie się nam leciutko gotować, to zdejmuję z gazu, dodaję żelatynę, mieszam, dopóki się nie rozpuści. odstawiam do przestudzenia. Przelewam do foremek/filiżanek i wstawiam najlepiej na noc do lodówki :-))). Podaję ze startą białą czekoladą :-)

Kawa

Kruche Babeczki

Kawa "Cold Brew" parzona na zimno

Hej :-). Znacie metodę parzenia kawy na zimno ???. Fachowo nazywa się ona "Cold Brew". ja nie znałam, dowiedziałam się o niej od Pani Agnieszki ze sklepu tommycafe.pl. Tez się zdziwiłam, ale jak to ja musiałam wypróbować :-). "Cold Brew" to nic innego jak ekstrakt (w wypadku kawy) uzyskiwany w niskiej temperaturze. Do zaparzania takiej kawy są odpowiednie przyrządy - klik, ja niestety takowego nie miałam, ale sobie poradziłam bez niego. Tak jak w przypadku kawy parzonej tradycyjną metodą na ciepło, istnieje i tutaj kilka metod parzenia. Podstawą oprócz kawy jest dobrze przygotowana woda. Najlepiej do zaparzenia kawy jest użyć wody letniej. W tym przypadku używamy wody w temperaturze pokojowej i czekamy, aż ekstrakt zrobi się sam. Kawa przygotowana tą metodą jest w smaku trochę inna, pozbawiona goryczki i nie jest taka kwaśna. Ma tez więcej kofeiny. To wszystko za sprawą długości parzenia. Niestety potrzebujemy sporo czasu, aby taką kawę uzyskać. Nie ma jednoznacznej reguły ile taka kawa powinna się zaparzać. Pani Agnieszka podaje, że od 2 do nawet 24 godzin. Mamy za to więcej kofeiny, dlatego tez nie zaleca się jej picia w czystej formie, możemy potraktować ją jako koncentrat, który mieszamy 1:3 z wodą lub mlekiem. kawa na pewno jest dobrą bazą do deserów, czy wypieków.Podaje przepis jak taką kawę wykonać. Czy warto oceńcie sami, ja myślę, że warto spróbować, żeby poczuć różnicę. Efekt musicie ocenić sami. Ja osobiście wolę ta tradycyjną parzoną na ciepło :-).227 g świeżo zmielonej kawy ( u mnie Etiopia jest to 100 % Arabica z nutą owoców, przypraw, czekolady i kwiatów finishem jaśminu i cytrusa), kawa powinna być grubo mielona. taka kawę zalewamy litrem wody w temperaturze pokojowej i odstawiamy na 12 godzin. Następnie należy odcedzić wodę od kawy (papierowym filtrem najlepiej). Tak przygotowaną kawę, możemy podać z lodami lub w takiej formie jaką lubimy najbardziej. Ja wypróbowałam solo :-). Taki ekstrakt kawy możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 5 dni. Zachęcam do wypróbowania tej metody i przypominam, że do końca września z kodem: kruchebabeczki dostaniecie rabat 15 % na zakup kaw i herbat w sklepie tommycafe.pl 

Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Kruche Babeczki

Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Hej :-)) Dzisiaj u mnie pulpeciki, moje starsze dziecko się za nimi stęskniło. Te są delikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-)Składniki:500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko1 szklanka kaszy jaglanej2 szklanki wody do kaszyszalotkanatka pietruszkikurkumawędzona paprykasólpieprzolej kokosowy do smażeniaSos pomidorowy:300 ml passaty pomidorowej1/2 szklanki wody1 łyżeczka cukru trzcinowegosólpieprzoreganobazyliaśmietanka do zup i sosówKaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego.Passatę daje do rondelka, dolewam wodę, dodaję cukier, i resztę przypraw. Zostawiam na palniku do momentu, aż sos zacznie nam się delikatnie gotować, wtedy dodaję śmietanę, mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Do tak przygotowanego sosu daje pulpeciki i zostawiam na gazie jeszcze około 8 minut. Podaję z ryżem lub tylko z sałatką :-)

Gorączka Lodu

Kruche Babeczki

Gorączka Lodu "Gotujemy pełną parą" z Katarzyną Błażejewską - Stuhr

Pizza z Olafem

Kruche Babeczki

Pizza z Olafem

Hej :-). Dzisiaj kolejna propozycja dla dzieci, domowa pizza, w której możemy przemycić wiele warzyw i możemy zachęcić dziecko, żeby samo taka pizzę udekorowało. Ciasto na pizzę w zdrowszej wersji, bo mąka pszenna wymieszana z mąką żytnią razową, na środku bałwanek Olaf (my daliśmy za dużo mozzarelli i troszkę się nam rozmył), młody miał ogromną frajdę z dekorowania. Pizza bardzo smaczna, u nas oczywiście musiało być salami, bo moje dziecko je tak jakoś do pizzy polubiło, ale składniki mogą być dowolne :-). U mnie trochę więcej mąki pszennej, bo żytniej na tyle nie miałam, ale przepis podaję oryginalny. Jutro pokażę Wam książkę z której pochodzą te świetne przepisy na dania dla dzieci, które możemy, a nawet powinniśmy robić z dziećmi, żeby spędzić z nimi miło czas i zachęcić do pobudzenia kreatywnego myślenia :-). Z podanego przepisu wychodzi dwie pizze (formy na tarte 26 cm). Udanego dzionka :-).Składniki:200 g maki pszennej200 g mąki żytniej razowej7 g suszonych drożdżypłaska łyżeczka cukrupłaska łyżeczka soli2 łyżki oliwy szklanka letniej wodysos pomidorowy1 kulka mozzarellipomidorki koktajlowepapryka czerwonakukurydzasalami (niekoniecznie)cebulaczarne oliwkioreganoDrożdże mieszamy z woda i cukrem, odstawiamy na kwadrans. W tym czasie na stolnicy lub w misce mieszamy mąkę i sól, wlewamy rozmieszane, rosnące drożdże. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Odstawiamy na chwile w ciepłe miejsce. Do ciasta dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować sobie resztę składników. Ciasto dzielimy na dwie części, które musimy rozwałkować i przełożyć albo na blaszkę (wtedy nie dzielimy), albo do formy na tartę. Ja użyłam dwóch foremek na tartę. Ciastem wyłożyłam formę, ciasto posmarowałam sosem pomidorowym (może być dobrej jakości ketchup), do którego dodałam oregano. Następnie wykładamy ulubiona dodatki. Kulkę mozzarelli kroimy tak, żeby powstały nam 3 kulki różnej wielkości (takie z których możemy ułożyć bałwanka), oczy robimy z oliwek, nos wykrawamy z papryki. Pieczemy w 230 stopniach około 10-15 minut :-).

Kawowa panna cotta z nutą mięty i czekolady

Kruche Babeczki

Kawowa panna cotta z nutą mięty i czekolady

Hej :-). Poniedziałek zaczynam od pysznego deseru z kawą o smaku mięty w czekoladzie. Taką pyszną kawę możecie nabyć u tommycafe.pl :-). Znajdziecie tam ogromy wybór pysznych kaw i herbat. Do końca września możecie skorzystać ze specjalnego rabatu - 15%. Wystarczy podać kod: kruchebabeczki . Mam nadzieję, ze zakupy będą udane. Co to deseru, to szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. W końcu kawa jest rewelacyjna w smaku i deser również taki wyszedł :-)). Życzę Wam udanego poniedziałku :-))Składniki na 5-6 porcji:300 ml śmietany 30%1/2 szklanki zaparzonej kawy mięta w czekoladzie2 łyżki cukru trzcinowego (jeśli woli ktoś słodsze to więcej)2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w letniej wodzie)Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy do niej cukier i zaparzoną kawę. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając do momentu, aż delikatnie nam się wszystko zagotuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, żeby nam się ładnie połączyła z resztą. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Przygotowujemy sobie foremki, filiżanki, co kto ma. Wlewamy do nich ciepły płyn. Odstawiamy do wystudzenia, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Potem, gdy deser chcemy wyjąć wkładamy foremkę na dosłownie kilka sekund do naczynia z ciepłą wodą, wtedy deser ładnie się nam odklei od ścian foremki :-). Dekorujemy wedle uznania ( u mnie ziarenka kawy, starta gorzka czekolada i listki bazylii).Z kodem: kruchebabeczki - rabat 15% na zakupy w tommycafe.pl (rabat obowiązuje do końca września)

Warzywa na ciepło z indykiem i sosem winegret

Kruche Babeczki

Warzywa na ciepło z indykiem i sosem winegret

Hej :-) Dzisiaj coś dla dorosłych i dzieci też (mój syn się zajadał). Obiad, kolacja w formie sałatki lub po prostu warzywa na ciepło z indykiem i sosem. Ja uwielbiam, robię jak muszę na szybko, a ostatnio często się to zdarza. Do tego można jako dodatek pieczywo czosnkowe lub jakieś pieczone ziemniaczki, albo bez dodatków. Na głębokiej patelni smażymy warzywa, indyka i na końcu dodajemy sos. Mniam :-)). Udanego weekendu Wam życzę :-))Składniki na 3 porcje:300 g filetu z indyka (może być kurczak, jak kto lubi)1 większa papryka czerwona1 cebula czerwona300 g pieczarekpomidorki koktajlowemała cukiniamix sałat (u mnie z roszponką)pieprzsólolej do smażenia (u mnie kokosowy)Sos winegret:2 łyżeczki octu winnego4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowegoszczypta soliszczypta czarnego pieprzukilka kropli soku z cytryny (niekoniecznie, ja sobie dodałam)Na patelni, woku rozgrzewam olej, cebulę czerwoną obieram i kroje w piórka, wrzucam na olej, dodaje pokrojone pieczarki, solę, następnie w paski kroję paprykę, dodaję do cebuli, cukinię kroję w plasterki wrzucam do reszty, mieszam. Dodaje pokrojonego w paski indyka. Wszystko smażę około 10 minut (indyk musi być usmażony). W międzyczasie myję i kroję na ćwiartki pomidorki koktajlowe, myję mix sałat. Robię sos: do miseczki daję wszystkie składniki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Na samym końcu do warzyw i mięsa dodaję pomidorki koktajlowe i mix sałat, mieszam, wlewam sos winegret, mieszam i gotowe :-)))

Kanapki dla dzieci

Kruche Babeczki

Kanapki dla dzieci

Hej :-)) Dzisiaj kolorowo i dla dzieci :-). Utworzyłam kategorię dla dzieci, w której to będę Wam przedstawiała przepisy, polecała książki dla dzieci. Ostatnio otrzymałam świetną książkę (przedstawię niedługo), właśnie z przepisami dla dzieci. Mój syn postanowił zrobić te oto kanapki (ja tylko pomagałam), potem z chęcią je zjadł, jak nigdy. No nie były nudne, tylko kolorowe i śmieszne, a dzieci to na pewno zachęca :-)). Miał przy ich robieniu dodatkowo mnóstwo zabawy, zeszło nam chyba z godzinę, ale fajnie spędziliśmy czas. W książce kanapki autorka nazwała "Kanapki - Kichałki", dlaczego, zobaczycie niedługo :-))). Ja użyłam chleba razowego ze słonecznikiem, a w oryginalnym przepisie jest pumpernikiel, ale myślę, że co kto lubi :-)).Polecam, bo naprawdę pyszne i można fajnie przy ich robieniu spędzić czas z dzieckiem :-))). Miłego dzionka :-))Składniki:chleb (u mnie razowy ze słonecznikiem, może być pumpernikiel lub inny)rzodkiewkipomidorki koktajlowesałataoliwkiszczypioreknatka pietruszkiogórek świeży lub kiszonypaprykamarchewkiserek naturalny lub z ziołamiser żółtyjajkomasło dobrej jakościWszystkie warzywa myjemy, kroimy (wykrawamy noski, usta), szczypior kroimy w dłuższe kawałki, jajko gotujemy, kroimy w plasterki, oliwki również w plasterki. Kanapki smarujemy masłem, lub serkiem i układamy dowolne kompozycje :-))). 

Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką

Kruche Babeczki

Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką

Hej :-)) U mnie dzisiaj muffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu dać takiego słodycza w formie domowej babeczki, ciasta, batona, niż te kupne. Niestety kiedyś już pisałam, że rodzice chyba nie chcą dbać o swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki tam nie widać, to aż mi się coś dzieje. Mój syn ma 7 lat i do tej pory nie pije napojów gazowanych, bo mu nie dawaliśmy i dla niego to jest po prostu dziwne i nie chce, a inni w jego wieku, bez coli i innych takich ani rusz. Ja postanowiłam, że tak nie będzie, może wziąć słodycza, staram się, żeby był domowy, a jak nie to w miarę zdrowy, ale i kanapkę, owoca też musi. Umowa była, zgoda wyrażona, ale i tak do końca spokojna nie jestem, bo jeden drugiego częstuje i nie upilnuję niestety wrrrrr. Dobra, wyżaliłam się ;-). Babeczki polecam, bo rewelacyjne :-)). Miłego dnia :-))Inspiracja: klikSkładniki na około 20 szt:300 g maki ( u mnie tortowa)2 łyżeczki proszku do pieczenia250 ml jogurtu naturalnego100 g cukru trzcinowego2 jajka125 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej)2 duże jabłkaKruszonka:100 g mąki50 g masła4 łyżki cukru trzcinowegoMasło roztapiam, studzę. W jednej misce mieszam suche składniki, w drugiej mokre, dodaję przestudzone, roztopione masło. Do mokrych dodaję suche, mieszam. Jabłka obieram, kroje w drobną kosteczkę, dodaje do reszty, mieszam. Nakładam masę do papilotek na wysokość 3/4 foremki.Mąkę i cukier na kruszonkę mieszam w miseczce, dodaje pokrojone masło, zagniatam palcami, aż powstaną większe grudki, posypuję nią muffinki. Piekę w 200 stopniach około 20 minut, do tzw. "suchego patyczka".

Tarta z ciasta francuskiego z figą, boczkiem, cukinią i serem camembert

Kruche Babeczki

Tarta z ciasta francuskiego z figą, boczkiem, cukinią i serem camembert

Hej :-)) W końcu w tym roku udało mi się zrobić coś ze świeżą figą :-). Jakoś zawsze za późno się kapnęłam, a teraz postanowiłam sobie, że muszę i kilka propozycji kulinarnych wykonam, tym bardziej, że figa bardzo smaczna jest, pasuje do dań na słodko i wytrawnie, więc na pierwszy strzał poszła do tarty. Tarta na szybko, pomysł też spontaniczny był, z tego co w lodówce, a że zawsze kupię sobie kilka rzeczy, które czekają na swoją kolej, to można było pokombinować ;-). Cukinia, boczek, ser camembert i figi :-)). Mniam tak mi smakowało :-))). Udanego dzionka :-))Składniki forma 26 cm:1 płat ciasta francuskiego1 mała cukinia1 ser camembert naturalny1 opakowanie boczku w plastrach4 świeże figiNa spód, oraz boki naczynia wyłożyłam ciasto francuskie, to co mi zostało, to dałam podwójnie. Na ciasto ułożyłam pokrojoną w plasterki cukinię, następnie zwinięty w rulonik boczek, pomiędzy boczek, pokrojony w plasterki ser, na niego figi pokrojone również w plastry i miedzy nimi powtykałam jeszcze kilka plasterków sera, które mi zostały. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tartę około 30 minut. Podajemy na ciepło :-)

Zupa meksykańska

Kruche Babeczki

Zupa meksykańska

Hej :-). Ostatnio częściej robię zupy, ogólnie lubimy, młody tez chętnie zjada, nauczył się w przedszkolu, teraz na świetlicy, no i w domu tez nie pogardzi, ze smakiem zje. Od dawna chciałam zrobić meksykańską, ale ona trochę ostra jest, a niestety moje dziecko ostrego nie lubi. Zrobiłam, pozmieniałam kilka składników, nie dawałam ostrej papryki, tylko słodką i wędzoną, mięso zamieniłam na indyka. Zupa wyszła bardzo smaczna, w sam raz dla dzieci, moje zadowolone, że pyszna zupka była :-) Zupkę można podać bez dodatków, z serem lub nachosami. Porcja duża, wychodzi spory garnek, może być spokojnie na dwa dni :-). Polecam i życzę wszystkim udanego weekendu :-)Inspiracja: gotuje bo lubięSkładniki:500 g filetu z indyka1 czerwona cebula1 zwykła cebula3 większe ząbki czosnku1 czerwona papryka1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1 puszka krojonych pomidorów lub 450 g passaty z kawałkami pomidorów1 pełna łyżeczka słodkiej papryki1/2 łyżeczki wędzonej papryki1 łyżeczka cukru1 liść laurowy1 kulka ziela angielskiegosólpieprz3 łyżki oleju W większym garnku rozgrzewam olej, wrzucam do niego pokrojoną cebulę zwykłą i czerwoną, następnie pokrojony na drobniutko czosnek. Smażę przez chwilkę, następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę, podsmażam 5-6 minut. Dodaje pokrojonego w kostkę indyka, oraz wszystkie przyprawy ( w tym 1 łyżeczkę soli). Całość dusimy około 10 minut, czas od czasu mieszamy. Teraz wrzucamy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną, którą przelewamy ciepłą wodą, przed wrzuceniem do garnka. Mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory z puszki, ja miałam passatę z kawałkami pomidorów, mieszamy, całość zalewamy litrem wody i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy wersję z żółtym serem/ mozzarella, to zupę nabieramy do miseczki i dodajemy do gorącej ser. 

Makaronowa zapiekanka z łososiem, oscypkiem i suszonym pomidorem

Kruche Babeczki

Makaronowa zapiekanka z łososiem, oscypkiem i suszonym pomidorem

Hej :-) No i zaczęła się - szkoła. Trzeba będzie jeszcze podkręcić śrubę, żeby ze wszystkim się wyrobić i ogarnąć. Jakoś to będzie, w tamtym roku była pierwsza klasa, ja w ciąży, to biegałam z młodym ile dałam rady, potem niestety miałam zakaz chodzenia, bo pojawiły się problemy, ale jakoś daliśmy radę, zleciało do wakacji. Teraz młody starszy, to też jakoś sobie prędzej poradzi i będzie zostawał na świetlicy :-). Dobra rozterki każdej mamy, której dzieci idą do szkoły ;-). O zapiekance teraz, moje smaki, pyszna, łosoś, suszone pomidory to ja love bardzo he, oscypka też, no i makaron :-). Do wszystkiego zrobiłam sos beszamelowy. Zapiekanka tak na 3 porcje, bo czwarty domownik, jeszcze takich specyfików nie jada ;-). Naprawdę polecam :-) Udanego dzionka :-)Inspiracja: Zjem toSkładniki:ok 400 g makaronu u mnie penne300 g filetu z łososia6 suszonych pomidorów1/2 oscypka (jak nie mamy, może być mozzarella w kulkach)świeża bazylia około 15 listkówsólpieprzSos:1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szklanka masłasólpieprzMakron gotuję al'dente. Z łososia zdejmuję skórę, jeśli są ości, to wyjmuję pęsetą, kroję w kostkę, oprószam solą i pieprzem. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę na średnim ogniu 1 minutę. Następnie zdejmuję z ognia, wlewam połowę mleka, mieszam i ponownie stawiam na palnik. Cały czas mieszając doprowadzam do wrzenia (jak by pojawiły się grudki, to je musimy rozetrzeć, u mnie się nie pojawiły), rondelek znowu zdejmujemy z palnika, dolewamy resztę mleka, mieszamy i ponownie stawiamy na palnik, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszamy. Naczynie smarujemy oliwą lub masłem, wrzucamy połowę makaronu, następnie dałam łososia, pokrojonego w paski oscypka i suszone pomidory, oraz listki świeżej bazylii. To wszystko polewam połową sosu, daję resztę makaronu i sosu, mieszam delikatnie. Wkładam do piekarnika. Piekę w 180 stopniach około 30 minut.

Filety z indyka w panierce z kaszy jaglanej i sera grana padano

Kruche Babeczki

Filety z indyka w panierce z kaszy jaglanej i sera grana padano

Hej :-) Kotlety u mnie są rzadkością, robię raz na jakiś czas i nie te tradycyjne. Tym razem zaciekawił mnie ten przepis - klik . Kotlety smaczne, wyczuwalna nuta cytryny, panierka chrupiąca. Do tego zapiekłam ziemniaczki, tym razem z papryką wędzoną i gałązką rozmarynu. Miłego dnia :-))Składniki:3 plastry z indyka (filetu lub sznycle)1 jajko 2 łyżki mleka1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka oliwysólpieprzolej kokosowy do smażeniaPanierka:4 łyżki mąki jaglanej (może być zmielona w młynku kasza jaglana)około 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach sera u mnie grana padano2 łyżki posiekanej natki pietruszkiciut startej skórki z cytrynysólpieprzKotlety z indyka rozbijamy na cienkie filety. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą i sokiem z cytryny. Odstawiamy. Na talerz dajemy mąkę, ścieramy ser, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, startą skórkę z cytryny, sól i pieprz, mieszamy. Na drugim talerzu roztrzepujemy jajko z dodatkiem mleka. Kotlety najpierw maczamy w jajku, a potem w panierce. Smażymy na oleju kokosowym :-)

Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe

Kruche Babeczki

Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe

Hej :-) Jak tam po weekendzie ?? U mnie młodej ząbki wychodzić zaczęły i troszkę marudziła, ale poza tym wsio oki ;). Zrobiłam te obłędne ciasteczka, mąż kupił mąkę ryżową, więc mogłam. Ciasteczka może wyglądem nie powalają (nawet zdjęcia ciężko było zrobić ;-), ale smakiem to już powaliły. Ten smak czekolady, ta kruchość, no co będę więcej mówić. Z podwójnej porcji, którą zrobiłam w sobotę wieczorem zostało dzisiaj 4 ciastka :-))). Młody już krzyczy, że muszę zrobić kolejne :-). Ciasteczka z przepisu Oli - klik. Miłego dzionka :-))Składniki na około 20 sztuk:100 g maki ryżowej110 g masła (musi być w temp. pokojowej)80 g cukru trzcinowego25 gorzkiego kakao20 g skrobi ziemniaczanej1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 g gorzkiej czekolady (1 gorzka+ druga ze skórką pomarańczy)Czekoladę siekamy niedbale, suche składniki mieszamy w jednej misce, odstawiamy. Do drugiej miski dajemy masło i cukier trzcinowy. Miksujemy na wysokich obrotach do momentu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie zmniejszam obroty miksera i dodaję suche składniki. Na sam koniec dodaję posiekaną czekoladę i w miarę dokładnie mieszam. Na dużej blaszce rozkładam papier do pieczenia. Łyżką nabieram porcję masy, nakładam na papier i lekko ugniatam. Ciastka podczas pieczenia powiększą swoją objętość, więc trzeba pamiętać o zachowaniu większych odstępów. U mnie ciasteczek wyszło 20, bo robiłam takie średniej wielkości.Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są bardzo miękkie, więc przekładamy je na kratkę, a one sobie spokojnie dojdą :-)))

Sałatka z tuńczykiem, rukolą, pomidorem i kukurydzą

Kruche Babeczki

Sałatka z tuńczykiem, rukolą, pomidorem i kukurydzą

Hej :). U mnie tym razem sałatka, taka na szybko, mieliśmy ochotę, na taką z tuńczykiem i dużą ilością trawy jak to mój tato mówi he he. Jak mu ktoś mówi o sałatce, to zawsze odpowiada, że trawę to jedzą króliki :)))). On na kotletach wychowany, to dlatego takie ma podejście :-)). Ja sałatki uwielbiam i robię, jak tylko mnie najdzie. Wam życzę udanego weekendu :-))Składniki:1 puszka tuńczyka w sosie własnym3 większe pomidoryrukolacebulka dymka z zieloną częściąkukurydza z puszkisólpieprzoliwa z oliwekTuńczyka odsączam z zalewy, rukole myję, wrzucam do miski, dodaje pokrojone pomidory, kukurydzę, cebulkę i tuńczyka. Całość skraplam oliwą i doprawiam solą i pieprzem :-)

Muffiny z cukinią

Kruche Babeczki

Muffiny z cukinią

Hej :-)) Wracam do robienia muffin he, he. Tak poważnie, nie robiłam dość długo, bo tak załatwiłam blaszkę, do babeczek, że musiałam ją wyrzucić, a zapomniałam kupić. Jak człowiek sobie czegoś nie zapisze na karteczce, to niestety, i tak za każdym razem, kiedy miałam już kupić, to albo zapomniałam, albo nie było i tak mi zeszło. W końcu na zakupach byłam z mężem i mi przypomniał :-)). Muffiny zobaczyłam u Oli - klik, ale zrobiłam z oryginalnego przepisu - klik, bo nie miałam mąki ryżowej, po która wybieram się dziś, żeby zrobić obłędne ciasteczka, również od Oli :-))). Muffiny świetne, wilgotne z dodatkiem kokosu, no moje smaki jak nic :-))). Polecam bardzo :-))Składniki:90 g wiórek kokosowych1/2 szklanki mleka1 szklanka cukru brązowego1/4 szklanki oleju rzepakowego2 łyżeczki soku z cytryny3/4 łyżeczki sody2 jajka1 szklanka mąki pszennej1 szklanka startej cukiniiCukinie myjemy, ścieramy na tarce (razem ze skórką ) o drobnych oczkach. W jednej misce łączymy składniki mokre: jajka, mleko, olej, sok z cytryny, cukinię mieszamy. W drugiej składniki suche: wiórki, cukier mąkę i sodę, mieszamy. Składniki suche dajemy do mokrych lub odwrotnie jak kto woli, ja raz robię tak, drugi inaczej o zawsze wychodzi. Mieszamy, nie za długo - składniki muszą się nam połączyć. Napełniam papilotki do 3/4 wysokości masą. Piekę 20 minut w 180 stopniach. 

Ciasto łaciate

Kruche Babeczki

Ciasto łaciate

Hej :-)) U mnie dziś zaległe ciacho :-). Przepis mama przyniosła od koleżanki z pracy. Lubię je, bo nie jest bardzo słodkie. Takie łaciate rzeczywiście, jedno ciasto to ciasto kruche, a ciemne to ucierane ze śmietaną, do tego delicje, galaretka. Pracochłonne tez nie jest, więc tylko robić :-)). Blaszka 23x33 cm. Polecam i życzę miłego dnia :-))Składniki ciasto kruche:1 kostka masła (200 g)1 szklanka cukru pudru2 szklanki mąki pszennej3 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy na 1 godzinę do lodówki (powinno po wyjęciu być twarde).Ciasto ciemne:1 szklanka śmietany 18%3 jajka1/2 szklanki cukru3 łyżki mąki3 łyżki kakao2 łyżeczki sody oczyszczonej3 łyżki dżemu brzoskwiniowegoWszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. Do tego ciasta musimy teraz zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) ciasto jasne (kruche), po starciu całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po wyjęciu studzimy.Dodatkowo:napar z herbaty (1/2 szklanki), można posłodzić, ale niekoniecznie 2 galaretki pomarańczowe1 budyń śmietankowy250 ml mleka2 łyżki cukru100 g masładelicje  Połowę mleka gotujemy, w drugiej rozrabiamy budyń z cukrem, dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Ubijamy z masłem. 2 Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku, studzimy. Placek przekrawamy na pół, nasączamy naparem z herbaty. Jeden płat smarujemy cienko masą budyniową, nakładamy delicje, wylewamy tężejącą galaretkę, na galaretkę dajemy resztę masy i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch możemy zrobić polewę lub zetrzeć czekoladę. Ciasto wkładamy do lodówki.

Roladki z indyka z fetą, suszonym pomidorem i bazylią

Kruche Babeczki

Roladki z indyka z fetą, suszonym pomidorem i bazylią

Hej :) Taki obiadek, na szybko, nie miałam natchnienia na wymyślanie, to znalazłam w domu i z tym zrobiłam ;). Sznycelki z indyka nafaszerowałam suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią, do tego pieczone ziemniaczki z rozmarynem i kurkumą i pomidorki z szalotką i cebulką dymką, trochę pieprz, soli i obiad gotowy :). Udanego dzionka życzę wszystkim :-)Składniki na 3 porcje:3 sznycelki z indykasuszone pomidory (3 sztuki)1/2 opakowania sera fetaokoło 10 listków świeżej bazyliisólpieprzSznycle z indyka jeszcze trochę rozbiłam, oprószyłam solą i pieprzem. Pomidory i ser feta pokroiłam w paski. Na jednym końcu sznycla układałam pomidory, na nich feta i na ser listki bazylii, zawijałam i spinałam wykałaczką. Roladki przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam je olejem z suszonych pomidorów i zapiekłam w 180 stopniach przez jakieś 30 minut. W tym samy momencie piekłam ziemniaczki, które zostały oprószone solą, pieprzem i kurkumą, polane troszkę oliwką, wymieszane, na wierzch położyłam gałązkę rozmarynu. 

Czekoladowa tapioka z truskawkami

Kruche Babeczki

Czekoladowa tapioka z truskawkami

Zupa z kurczakiem i warzywami

Kruche Babeczki

Zupa z kurczakiem i warzywami

Hej :-) Dawno zupy nie było, a ja lubię, częściej robię w okresie jesienno - zimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał i jadł z chęcią, a on tylko pomidorowa, ogórkowa i ziemniaczana. Teraz ma do kolekcji jeszcze jedną :-). Miłego dnia wszystkim życzę :-)Inspiracja: klikSkładniki:1 por1 większy filet z kurczaka1 łyżka masła klarowanego3 większe ziemniaki3 większe marchewki (można dać mrożoną marchewkę z groszkiem)1 puszka groszkuokoło 1,5 litra bulionunatka pietruszki1/2 szklanki śmietany 18%2 ząbki czosnkusólpieprzW garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojonego pora, dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w cieknie plasterki kurczaka. Smażymy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy groszek, pocięta natkę pietruszki i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 

Pieczone warzywa: panierowana cukinia, batat i marchewka

Kruche Babeczki

Pieczone warzywa: panierowana cukinia, batat i marchewka

Hej :-). U mnie dzisiaj tak, lubię bardzo, batat, młoda marchewka i cukinia panierowana w jajku i płatkach orkiszowych :-). Do tego sos czosnkowy i dla mnie super :-)). Trzeba tylko pamiętać, żeby najpierw włożyć do piekarnika marchewkę, bo najdłużej się piecze, a potem resztę :-). Udanego dzionka Wam życzę, u mnie pada, ale to dobrze, bo trochę powietrza rześkiego się przyda ;-)) Składniki na 2 porcje:6 małych marchewek1 większy batat2 małe cukinie1 jajkopłatki orkiszoweSos:2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu2 małe ząbki czosnkusólpieprzBatata obieram, kroję w paski, marchewki myje i również kroję w paski. Cukinię w grubsze kawałki. Na blaszce rozkładam papier do pieczenia, najpierw układam marchewki, skrapiam oliwą i wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, jajko rozbijam, roztrzepuję widelcem, na talerzyk wysypuje troszkę płatków owsianych i maczam cukinię najpierw w jajku, a potem w płatkach. Wyjmuje blaszkę z marchewką z piekarnika, dokładam bataty i cukinię. Oprószam solą i pieprzem, skraplam oliwa i piekę około 20-25 minut. W międzyczasie przygotowuje sos: do miseczki daje jogurt, majonez, przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz i sól. Mieszam. Podaje z ciepłymi warzywami :-)

Jogurtowe muffiny z nektarynką i białą czekoladą

Kruche Babeczki

Jogurtowe muffiny z nektarynką i białą czekoladą

Hej :)) Jak tam po przedłużonym weekendzie??? Mój jakoś bez szału, sił jakoś nie miałam, taki jakiś leniwy był. Nie lubię tak, wolę mieć dużo energii i coś robić. Mojej młodej ząbki zaczęły jeszcze na dodatek wychodzić i biedna miejsca sobie znaleźć nie może, tylko ręce i ręce. Na weekendzie zamiast ciasta były babeczki, piszę były, bo może 2 dni je widziałam i to podwójną porcję zrobiłam. Przepis właśnie jest na 24 szt. Tym razem z nektarynką i białą czekoladą. Udanego dzionka Wam życzę :-)Do muffinek wypiliśmy po lampce mocno schłodzonego wina Monte Santi Blackberry, które jest świetnym uzupełnieniem słodkich deserów :-)Składniki:2,5 szkl mąki pszennej1/2 szklanki cukru trzcinowego3/4 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma)1/2 szklanki mleka80 g masła2 jajka1 łyżeczka sody1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 nektarynki100 g białej czekoladyW jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Nektarynki kroimy na drobną kosteczkę razem ze skórką. Białą czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do składników suchych, mieszamy. Składniki mokre również mieszamy. Suche dodajemy do mokrych, mieszamy, na końcu dodajemy pokrojone nektarynki. Do papilotek nakładamy ciasto do wysokości 3/4 foremki. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 15-20 minut. Do tzw "suchego patyczka".

Kurczak z miodem, śliwkami i cynamonem

Kruche Babeczki

Kurczak z miodem, śliwkami i cynamonem

Hej :-)) Dzisiaj kurczak na słodko, ze śliwkami, miodem i cynamonem :), do tego kasza orkiszowa, którą niedawno odkryłam, bardzo ją polubiliśmy, jest po prostu rewelacyjna. Miłego dzionka :-))Składniki:2 filety z kurczakaokoło 1/2 kg śliwek3 łyżki mioducynamonzioła prowansalskiesólpieprz1 łyżeczka cukru trzcinowegomasło klarowaneFilety z kurczaka myję, rozkrawam na pół (żeby mięso było cieńsze) i potem dzielę na 2 lub 3 części. Oprószam solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam kurczaka i podsmażam chwilę. W międzyczasie myje śliwki, kroję na ćwiartki (pestkę wyrzucam), wrzucam do podsmażonego kurczaka, dodaje miód i chwile duszę (śliwki powinny zmięknąć i puścić sok). Następnie dodaję cukier, cynamon i zioła prowansalskie. Wszystko delikatnie mieszam, podaje z kaszą orkiszową :-)

Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską

Kruche Babeczki

Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską

Hej :-)) Dzisiaj pyszne śniadaniowe placuszki z dodatkiem jogurtu i borówek. Tak miałam ich pół opakowania i potrzebowały już pilnego spożycia, więc wykorzystałam do placuszków :-). Placuszki są puszyste i bardzo smaczne. Jeśli lubicie wersję bardziej słodką, to trzeba dać więcej cukru :-)). Udanego dłuższego weekendu Wam życzę :-)).Składniki na około 16 placuszków:1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma)1/2 szklanki mleka 2%2 szklanki mąki pszennej tortowej1 łyżka cukru2 jajka1/2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g borówki amerykańskiej (mogą być leśne)olej rzepakowy do smażeniaDo miski dajemy, jogurt, mleko, jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy, żeby składniki nam się połączyły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do reszty i miksujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Borówki myjemy, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta, nakładamy na patelnie i łyżką formujemy placuszka. Pieczemy z obu stron po kilka minut (placuszki powinny ładnie nam się zarumienić). Możemy posypać cukrem pudrem :-))

Kotleciki z tuńczyka z oliwkami i kurkumą

Kruche Babeczki

Kotleciki z tuńczyka z oliwkami i kurkumą

Hej :)) Wróciłam, odpoczęłam troszkę, bo z maluchami to ciężko niestety, ale w ciszy i spokoju troszkę baterie naładować można. Jak tylko znajdę chwilkę, to pokażę zdjęcia :-). Dzisiaj mam dla Was pyszniutkie kotleciki z tuńczykiem, oliwkami czarnymi (takie miałam domu), natka pietruszki i kurkumą. Lubię takie i to bardzo :-))) Miłego dzionka Wam życzę :-)).Składniki na około 12 kotlecików:2 puszki tuńczyka w zalewiecebulka dymka razem z zieloną częściąnatka pietruszkiokoło 10 sztuk oliwek (u mnie czarne)2 jajka M2-3 łyżki mąki jaglanejsólpieprzkurkumasok z połowy cytryny (małej)olej rzepakowyTuńczyka musimy odsączyć z zalewy. Przekładamy go do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy przyprawy, pociętą cebulkę, natkę pietruszki, wbijamy jajka i wszystko mieszamy. Oliwki ja kroiłam w cieniutkie i drobne paseczki , wrzucam do reszty. Na końcu dodajemy mąkę, mieszamy. Ja łyżka nabierałam porcję i formowałam w rękach kotlecika. Smażymy na oleju - kotleciki powinny się zarumienić z obu stron :)

Naleśniki z bitą śmietaną, cynamonem, borówkami i ananasem

Kruche Babeczki

Naleśniki z bitą śmietaną, cynamonem, borówkami i ananasem

Hej :) Taką miałam ochotę na naleśniki, że hej ;). Dawno nie było, a teraz sezon na moje ukochane borówki, panowie chcieli bitą śmietanę i tak dogodziłam wszystkim, zrobiłam z bitą śmietaną, ode mnie cynamon do niej, borówki i ananas. Pyszne było, daaaaawno tak nie jedliśmy. Życzę Wam udanego weekendu, ja z rodzinką na kilka dni wybywam w Bieszczady trochę odsapnąć mam nadzieję, choć nie wiem, czy dzieciaczki na to pozwolą ;)).Do nalesników jak i innych dań, czy deserów na słodko, polecam wino Monte Santi Blackberry, pyszne, aksamitne, kremowo - słodkie, mniam :-))))Przepis na naleśniki - tutaj (klik)Farsz:350 ml śmietany 30%1 łyżka cukru pudrucynamonborówka amerykańskaananasSkładniki na naleśniki miksujemy, smażymy naleśniki. Śmietanę ubijamy, na końcu dodajemy cukier puder i cynamon, mieszamy. Na całości naleśnika rozkładamy śmietanę , na śmietanę borówki, ananasa i zawijamy :)

Ciasto francuskie z warzywami

Kruche Babeczki

Ciasto francuskie z warzywami

Hej :-)) Ogórasy zrobiłam :-)) Zeszło prawie cały dzień, ale pyszne są i będzie zapas na zimę jak znalazł :). W tym roku robiłam tylko te z musztardą i curry, które bardzo wszystkim smakowały. Musztardowe robiłam już wcześniej, a te drugie w tamtym roku zrobiłam chyba ze 3 słoiczki na próbę i okazały się bardzo smaczne i teraz zrobiłam więcej. Wy zrobiłyście/liście już ??? Teraz o cieście trochę ;)), tak na szybko, na kolację z tego co było w lodówce, bo do sklepu mi się nie chciało iść ;). Jak dodatek cukinia, biała papryka, kukurydza, marchewka, zielenina i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Ja robiłam z jednego ciasta, jeśli, dzieliłam go na 3 części, jeśli potrzebujecie więcej porcji, to składniki trzeba zwiększyć. Smakowite to było więc polecam :-)). Miłego dzionka :))Składniki: 1 płat ciasta francuskiegomała cukinia1 większa marchewkakukurydzapaprykacebulka razem z cybuchaminatka pietruszkisuszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszkąjajkoCiasto dzielimy na 3 części, końce nacinamy (zdjęcie poniżej). Warzywa kroimy i układamy na ciasto, posypujemy suszonymi pomidorami i zawijamy. Jajko wbijamy do kubka, roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nim ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Podajemy na gorąco :))

Torcik na zimno z galaretką, mascarpone i borówką amerykańską

Kruche Babeczki

Torcik na zimno z galaretką, mascarpone i borówką amerykańską

Hej :-)) Moje najmłodsze śpi, więc mam chwilkę na wpis ;)). Dzisiaj torcik na zimno, który marzył się mojemu młodemu, który jest fanem galaretek i takich właśnie torcików, lekkich z galaretką i owocami. Obiecałam, zrobiłam i już go nie ma ;)). A torcik, to spód - ciasto czekoladowe, potem śmietana z serkiem mascarpone i galaretką, do tego powrzucane borówki, a góra galaretki i owoce. prosty, szybki, kaloryczny he he, ale smaczny :)). Do torcika wypiliśmy wino Monte Santi Blackberry, które idealnie pasuje do deserów i dań na słodko :-))). Miłego dzionka :-))Składniki na tortownicę 23 cm:50 g gorzkiej czekolady 2 duże jaja50 g masła50 g cukru50 g mąki pszennejszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaCzekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W misce ucieramy masło z cukrem (ma zrobić się jasna puszysta masa), do niej dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do reszty, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy na samym końcu do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 15 - 20 minut. Do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.Składniki masa:400 ml śmietany 30%250 g serka mascarpone1 galaretka owoce leśneborówka amerykańskaGalaretkę rozpuszczamy we wrzątku w 250 ml. Mieszamy, odstawiamy do ostudzenia, ma ona lekko zacząć tężeć. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników, następnie wlewamy galaretkę, miksujemy, żeby połączyła się z masą, dodajemy borówki, mieszamy i przelewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki.Dodatkowo:2 galaretki owoce leśneborówka amerykańskaGalaretki zalewamy około 500 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. Borówki układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na całą noc do lodówki.

Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami

Kruche Babeczki

Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami

Hej :) Dawno nie było :). Tak jakoś się złożyło, ale moi Panowie nabrali smaków i zrobiliśmy. Ta z indykiem, suszonym pomidorem, oliwkami, papryką, rukola i cebulką. Z tego co było w lodówce :-))  Udanego dzionka Wam życzę, ja lecę robić ogórasy :-))).Składniki:opakowanie tortilli400 g filetu z indykabiała paprykaoliwki czarnesuszone pomidory z żurawinącebulka młoda z zieloną częściąrukolastarta mozzarellaprzyprawa kebab - gyros (do indyka)masło klarowane Indyka kroję w plastry, smażę na odrobinie oleju, dodaję przyprawę kebab - gyros. Paprykę, oliwki, cebulkę i pomidory kroję. Na jeden placek tortilli nakładam trochę startego sera, następnie plastry indyka, na niego warzywa, rukolę i posypuję serem, przykładam drugim plackiem tortilli. Na patelni rozgrzewam troszeczkę masła, kładę tortillę i chwilkę smażę, przewracam na drugą stronę i również smażę (około 2-3 minuty każda strona). Gorące kroję. Tak robimy ze wszystkimi plackami :)

Łosoś z brzoskwinią,ananasem, orzechami, mietą i kaszą orkiszową

Kruche Babeczki

Łosoś z brzoskwinią,ananasem, orzechami, mietą i kaszą orkiszową

Hej :)) Jak tam po weekendowych upałach i burzach ??? U nas obeszło się łagodnie, przynajmniej z burzami, ale gorąco dało troszkę w kość. Teraz chwila oddechu :). Na obiadek moja dzisiejsza propozycja to łosoś mój ukochany, tym razem z owocami, mięta cytrynową i orzechami. Jako dodatek kasza orkiszowa. Nam smakowało bardzo, aż będę musiała w najbliższym czasie powtórzyć normalnie :). Wam życzę udanego poniedziałku :-)))Składniki na 3 porcje:około 400 g filetu z łososia2 brzoskwinieananas z puszkikilka migdałówkilka orzechów nerkowcaokoło 10 szt listków mięty cytrynowejsólpieprzkasza orkiszowaŁososia myję, oprószam solą i pieprzem. Kasze gotuję według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinię i ananasa kroje w drobną kosteczkę, daję do miseczki, dodaję pokrojone orzechy i miętę. Mieszam. Łososia dzielę na 3 porcje, wkładam do naczynia żaroodpornego, polewam odrobinkę syropem z ananasa, nakładam wymieszane owoce z mięta i orzechami. Resztę owoców również daję obok łososia do naczynia. Wkładam do piekarnika. Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut. Kasze rozkładam na talerzu, na środek daję łososia z owocami i dookoła zapieczone owoce. Mniam :-)))))