ANKA GOTUJE

Bonduelle

Ogromnie dziękuję firmie Bonduelle za cudną niespodziankę, tuż przed świętami. Praca w kuchni wre, więc wszystko co mi przysłaliście, z pewnością się przyda. Do tego list, w którym jest tyle ciepłych słów i komplementów, że chyba zostawię go sobie na pamiątkę Przesyłam moc życzeń świątecznych i oby 2016 Rok był dla nas wszystkich jeszcze lepszy […]

ANKA GOTUJE

Keks na maślance

Cześć moi kochani! Spieszyłam się z tym wpisem, bo keks, który dzisiaj Wam pokazuję jest przepyszny,a  do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Jeżeli nie macie za wiele czasu w przedświątecznym zamieszaniu, taki keks sprawdzi się doskonale – jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący, mięciutki … no po prosty rewelacja Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 400g […]

ANKA GOTUJE

Kotlety ziemniaczane

Cześć! Dzisiaj coś pysznego, szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Coś taniego. Dla wszystkich, którzy lubią ziemniaki i są wegetarianami Zrobimy kotlety ziemniaczane! Świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów. Składniki: 7 średniej wielkości ziemniaków ( ugotowanych i przestudzonych) olej (na którym będziemy kotlety smażyć) 1 cebula 1 jajko 1 łyżka masła 2 łyżki mąki bułka tarta […]

ANKA GOTUJE

Domowa przyprawa do piernika

Hej kochani! Święta coraz bliżej, z pewnością niektórzy z Was będą piekli piernik lub robili pierniczki. Chciałabym Was namówić do przygotowania własnej, domowej przyprawy do piernika. Jest o niebo lepsza i bardziej aromatyczna niż ta ze sklepu. Z powodu tej esencjonalności dodajemy jej około 3 łyżek na 1 kilogram mąki. Najlepiej jest przygotować ją ze […]

ANKA GOTUJE

Co oznaczają symbole na skorupce jajka?

Jecie jajka? Ja jem i bardzo je lubię, dlatego bardzo często możecie znaleźć je w przepisach na blogu. Z jajek można przygotować tyle wspaniałych potraw, mogą być składnikiem kotletów, ciast, tortów, naleśników, zapiekanek… niektórzy żółtkiem zagęszczają zupy, a białkiem można sklarować galaretę w której podajemy rybę … Skoro więc jajka stanowią istotny element naszego codziennego […]

ANKA GOTUJE

Jak zrobić marcepan?

Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj  jak przygotować masę marcepanową. Taka masa, oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, jest też bardzo plastyczna. Można ją wykorzystać do zrobienia dekoracji na torty i ciasta. Potrzebujemy: 200g migdałów 180g cukru pudru 1 łyżkę wody kilka kropel olejku migdałowego Z tej ilości składników wyjdzie nam sporo masy marcepanowej, ale zawiniętą […]

ANKA GOTUJE

Szybkie i łatwe danie z serii „dla studenta”

Cześć kochani – mała zajawka tego, co niedługo na blogu. Nie zawsze dania muszą być wyszukane i na wyjątkowe okazje. Będę pokazywać Wam również potrawy, które nie są bardzo zdrowe, bardzo fit, ale za to łatwe i tanie w przygotowaniu. W niedalekim czasie powstanie na blogu kategoria „dania dla studenta” – a więc smak, prostota,szybkość […]

ANKA GOTUJE

Błyskawiczne pierogi z czekoladą

Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na błyskawiczne pierogi z czekoladą. Jest to doskonała opcja dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanych farszy. W tym przepisie farszem jest jedynie czekolada – 3 tabliczki czekolady mlecznej połamałam na kostki. Do ciasta tradycyjnie użyję 1/2 kg mąki, szczyptę soli i 1 kubek dobrze ciepłej wody. Będzie […]

ANKA GOTUJE

Zdrowy i pyszny początek dnia

Cześć!!! Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo zdrowe śniadanie – błyskawiczne w przygotowaniu, niesamowicie smaczne i sycące, a do tego ogromnie zdrowe, dające siłę i energię na połowę dnia. Składniki: kefir 250g otręby granulowane z żurawiną – 3 łyżki morele/ śliwki suszone – 4 sztuki 20g płatków migdałów lub drobno posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Do […]

ANKA GOTUJE

Jak smażyć ryby?

Lubicie ryby? Ja uwielbiam! Dobrze przyprawione, pieczone lub smażone – smakują wybornie. Oczywiście najzdrowsze ryby, to te, które upieczemy w piekarniku. Jeżeli jednak zdecydujemy się je usmażyć w panierce lub mące, oto kilka rad, które sprawią, że przyrządzimy je zdrowo i smacznie. Ryby najlepiej smażyć na oleju, oliwie lub maśle klarowanym. To ostatnie nie wsiąka […]

ANKA GOTUJE

Akcesoria kuchenne w Lidlu

Witajcie moi drodzy. Z pośpiechem donoszę, że od kilku dni można zakupić w Lidlu wysokiej jakości sprzęt kuchenny w na prawdę atrakcyjnych cenach. Można w ten sposób ułatwić sobie przygotowania świąteczne lub zrobić komuś świetny prezent. Ja stałam się szczęśliwą posiadaczką blendera ręcznego marki Ernesto, który już stał się jednym z najczęściej używanych przeze mnie […]

ANKA GOTUJE

Kruche ciasteczka na święta

Przypominam dzisiaj przepis na pyszne, kruchutkie ciasteczka, które robimy w dwóch kolorach. Jeżeli wykorzystamy foremki w kształcie gwiazdek, choinek lub aniołków, ciasteczka będą przepięknie prezentować się na świątecznym stole.  Składniki: 250g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru 130g masła 2 łyżeczki cukru wanilinowego […]

ANKA GOTUJE

Jak spienić mleko do kawy?

Witajcie! Pokażę Wam dzisiaj jak w prosty i szybki sposób spienić mleko, np. do kawy. W osobnej szklance zaparzyłam już swoją ulubioną kawę. Na razie odstawiam ją na bok, a zajmę się mlekiem. Wlewam je do słoika. Mocno zakręcam i energicznie potrząsam przez około 30 sekund. Następnie słoik odkręcam i wstawiam do mikrofali. Podgrzewam kolejne […]

ANKA GOTUJE

Śledzie w pomidorach

Cześć! Zapraszam na śledzie w pomidorach – sos lekko słodki, z dodatkiem orzechów i rodzynek – pycha! Składniki: 3 płaty śledziowe typu matjas olej 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego garść orzechów włoskich garść rodzynek 1/2 cytryny 2 cebule pokrojone w piórka 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka cukru Wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie […]

ANKA GOTUJE

Folia aluminiowa – właściwości

Wszyscy wiemy, że potrawy pieczone w folii aluminiowej są aromatyczne i soczyste. Zawierają  mniej tłuszczu, są więc zdrowsze, mają więcej witamin i soli mineralnych oraz polecane są w dietach odchudzających. Podczas pieczenia, folia zapobiega tworzeniu się wierzchniej, ciężko strawnej skorupki (tzw przypieczki – chrupiącej i pysznej, ale również bardzo niezdrowej). Jedzenie zaś zachowuje swój naturalny […]

ANKA GOTUJE

Kruche ciasteczka z makiem

Witajcie! Zapraszam Was na kruchutkie makowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składniki: 120g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki suchego maku 4 łyżki cukru pudru 100g masła 1 żółtko Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucam do miski, zagniatam ciasto i zawijam w foliową torebkę. Chowam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto […]

ANKA GOTUJE

Jak zrobić makowiec w kształcie gwiazdy?

Przepis na prawdę godny wypróbowania, zwłaszcza na święta. Ciasto wychodzi pyszne, a do tego doskonale wygląda na wigilijnym stole … Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 3 jajka 2 łyżki masła 25g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 szczypta soli 1/2 puszki masy makowej Wykonanie: Do miseczki odlewam 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzewam, […]

ANKA GOTUJE

„Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie” – recenzja

Witajcie !!! Zapraszam dzisiaj na recenzję świetnej książki ze zdrowymi i prostymi w wykonaniu przepisami. Autorką jest znana aktorka: Monika Mrozowska. Mnie ta książka wciągnęła bez reszty i z całą pewnością nie raz wykorzystam ją w kuchni. Kompendium jak odżywiać się zdrowo i jakie super produkty powinniśmy włączyć do swojego menu.  Mam nadzieję, że do […]

ANKA GOTUJE

Jak zrobić pierniczki z witrażykami?

Cześć kochani Zaczął się grudzień, a wraz z nim zaczynam cykl przepisów świątecznych. Pojawiły się już one kiedyś na blogu, ale odświeżam je i przypominam. Może wpadnie Wam coś w oko i przygotujecie potrawę na wigilijny stół zainspirowaną którąś z blogowych receptur Na początek klasyka – pierniczki z witrażykami Składniki: 1 garść kolorowych landrynek 1 […]

ANKA GOTUJE

Jak zrobić gęstą i sycącą grochówkę?

Cześć! Zapraszam dzisiaj na zupę gęstą, sycącą i rozgrzewającą. Nie wiem dlaczego, ale u mnie w domu przepada za nią męska część rodziny. Grochówka na boczku i  kiełbasie z ziemniakami – to właśnie tą zupę mam na myśli. Składniki: 2 szklanki grochu łuskanego ( ja swój groch przepłukałam, zalałam zimną woda i odstawiłam na 2 […]

ANKA GOTUJE

Jak suszyć grzyby?

Suszenie jest najzdrowszą metodą konserwacji grzybów, a zarazem najstarszym sposobem ich przechowywania. Suszyć możemy prawdziwki, podgrzybki, kozaki, sitarze, kurki i maślaki. Zwróćmy tylko uwagę, aby grzyby były świeże i nie przejrzałe. Jeżeli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki, by proces suszenia przebiegał równomiernie. Trzonki odcinamy od kapeluszy, a z maślaków zdejmujemy skórkę. Trzonki są […]

ANKA GOTUJE

Kruche ciasteczka z makiem

Hejka moi drodzy! Zapraszam na przepyszne, kruchutkie, makowe ciasteczka. Powstały w wyniku małej modyfikacji przepisu, który już znacie. Jakiś czas temu pokazywałam Wam jak przygotować ciasteczka miętowe. Dzisiaj nie dodałam mięty, za to gotowe ciasteczka, już na blaszce, ale jeszcze przed upieczeniem, przesmarowałam białkiem jajka i posypałam makiem TUTAJ przepis na ciasteczka miętowe. A tak […]

ANKA GOTUJE

Poznańskie Targi Piwne 2015

Witajcie!!! Zapraszam Was dzisiaj na krótką relację z 3 Poznańskich Targów Piwnych 2015. Udało mi się Targi odwiedzić i muszę Wam przyznać, że byłam pod dużym wrażeniem. W jednym miejscu zgromadziło się ponad 50 przedstawicieli różnych browarów. Każdy bardzo serdecznie zachęcał do spróbowania i zakupu jego napoju. Było ponad 250 kranów z piwem. Wygodne ławy […]

ANKA GOTUJE

Karkówka w pieczarkach

Cześć kochani! Postanowiłam dodać nową kategorię na blogu (chociaż tych kategorii jest już sporo). Codziennie gotuję, spędzam mnóstwo czasu w kuchni, nie zawsze jednak nagrywam, czy też przygotowuję danie tak, aby pokazać je na blogu. Zdarza się jednak, że wyjdzie tak pyszne, że obiecuję sobie zrobić je niedługo jeszcze raz i dokładnie je Wam pokazać. […]

ANKA GOTUJE

Co jeść, aby mieć dobrą pamięć?

Cześć kochani! Dzisiaj poważny temat – jaki wpływ ma dieta na pracę naszego mózgu, jego zdolności oraz pamięć? Czy to co jemy warunkuje w jakiś sposób, jak działamy, jak radzimy sobie z codziennymi zadaniami i łatwiej zapamiętujemy ważne dla nas informacje? Oczywiście, że tak! Nasz mózg, chociaż stanowi zaledwie 2% wagi całego naszego ciała, jest […]

ANKA GOTUJE

Pierogi z farszem bobowo-szpinakowym

Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na pierogi z wyjątkowo pysznym farszem, o ile lubicie bób? Podobno, ludzie dzielą się na tych, co bób uwielbiają i tych, co go nie cierpią Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych, a Wy? Miałam napisać, że przepis jest już po sezonie bobowym, ale uzmysłowiłam sobie, że chociaż świeżego bobu teraz nie […]

ANKA GOTUJE

Jak zrobić śledzie po białostocku?

Cześć kochani!!! Mówiłam już Wam, że uwielbiam śledzie? Dlatego na blogu i na kanale jest już sporo przepisów na marynowane śledziki … dzisiaj do tej listy dołączają śledzie po białostocku. Pyszne, delikatne, a jednocześnie z charakterem, bo z dodatkiem sporej ilości pieprzu Składniki: 6 filetów śledziowych 2 cebule (najlepiej jasne) 1 łyżka pieprzu 1 łyżka […]

ANKA GOTUJE

Kulinarna biblioteczka

Witajcie kochani Dzisiaj króciutko chciałam Wam pokazać jakie piękne książki czekają na recenzje. Staram się na bieżąco wzbogacać swoją kulinarną bibliotekę, a jest tyle pięknych książek z przepisami w sklepach, że nie wiadomo za co łapać Na górze tego stosiku widzicie książkę Moniki Mrozowskiej „Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie” Na razie […]

ANKA GOTUJE

Sposoby na muszki owocówki

Witajcie! Dzisiaj wpadam do Was bez przepisu, za to z radami. Ostatnio pojawiły się w moim domu muszki owocówki – zazwyczaj pojawiają się one właśnie jesienią lub latem. Nie szkodzą bardzo, ale są strasznie natrętne i uprzykrzają ogromnie życie. Ponieważ najczęściej spotkać je można w kuchni, dlatego dzisiaj kilka sposobów na to, jak się ich […]

ANKA GOTUJE

Jak zrobić krokiety?

Cześć kochani! Wczoraj pokazywałam Wam naleśniki, ale jak to często bywa, kilka naleśników pozostało mi jeszcze na dzisiaj. Dlatego przyrządziłam z nich krokiety. Nie z kapustą i grzybami, jak zazwyczaj, ale – i tu znowu wykorzystałam to co znalazłam w lodówce – z mięsem z rosołu. Mięsko zmieliłam, dodałam podsmażonej cebulki, jajko i sporo przypraw […]