Na kebaba to tylko do Turcji

Jak po Maśle

Na kebaba to tylko do Turcji

Jak po Maśle

Smażony makaron po chiński z warzywami.

Niedawno była promocja na azjatyckie makarony w jednym ze sklepów, w którym często się zaopatrujemy. Moja ulubiona wersja ryżowa została szybko wyprzedana, ale za to na półce został makaron pszenny. Chcąc nie chcąc, kupiłam jedną paczkę, którą wypróbowałam, jak okazja cenowa minęła. Dziś żałuję, że kupiłam tylko jedną sztukę, bo makaron jest pyszny.

Bezglutenowe śniadanie: płatki gryczane!

Jak po Maśle

Bezglutenowe śniadanie: płatki gryczane!

Sałatka z winogron i kurczaka

Jak po Maśle

Sałatka z winogron i kurczaka

Pancake’s z owocami

Jak po Maśle

Pancake’s z owocami

Jak po Maśle

Sałatka z arbuzem dla smakoszy

Ostatnio sałatki goszczą na naszym stole zdecydowanie częściej niż kiedyś. Są dwie przyczyny tego stanu rzeczy. Pierwsza to taka, że mamy lato, więc warzyw i owoców pod dostatek i żal nie skorzystać. Druga sprawa to zmiany w naszym życiu. Postanowiliśmy z Jackiem jeszcze lepiej się odżywiać i bardziej urozmaicać naszą dietę.

Jak po Maśle

Skuteczny detoks organizmu

Dotychczas na blogu, gdy pisaliśmy o jedzeniu, to skupialiśmy się na sposobie przygotowania danej potrawy. Kwestie zdrowotne wynikające ze spożywania danego rodzaju jedzenia były zwykle na drugim planie. Trudno jest sobie odmówić drugiego kawałka ciasta, nawet gdy wiemy, że pójdzie nam ono „w boczki”. Dzisiejszy wpis stanowi początek nowej serii, w której będziemy skupiali się na zdrowotnych aspektach wynikających z właściwego żywienia. Mamy nadzieję, że to nasze wyjście poza utarte schematy przypadnie Wam do gustu.

Jak po Maśle

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Młoda kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem koperku bardzo kojarzy się z wczesną wiosną. Myślę, że to dla wielu również powrót do smaków dzieciństwa. W moim przypadku jest to połowicznie, ale jakby nie było, oboje z Jackiem lubimy tę potrawę. Jest wiele receptur na przygotowanie kapusty, ale nam najbardziej smakuje wersja z dodatkiem śmietany i smażonej cebulki.

Bananowa kawa z kokosem na upały

Jak po Maśle

Bananowa kawa z kokosem na upały

Truskawki z makaronem i twarogiem

Jak po Maśle

Truskawki z makaronem i twarogiem

Sernik na zimno z rabarbarem

Jak po Maśle

Sernik na zimno z rabarbarem

Majonez Wasabi i pierożki Wonton

Jak po Maśle

Majonez Wasabi i pierożki Wonton

Lodowe kanapki z jagodami

Jak po Maśle

Lodowe kanapki z jagodami

Jak po Maśle

Wyspa słodkich marzeń

"Wyspa słodkich marzeń" to mój autorski przepis na zdrowy i pyszny deser. "Wyspa" bo ma kształt wyspy, "słodkich" bo jest na słodko, "marzeń" bo to truskawkowy deser z kaszą jaglaną. Bez tłustej śmietanki czy masła, ale za to z truskawkami i galaretką. Dobrze ugotowana kasza jaglana jest przepysznym dodatkiem do deserów. Panie powinny ją szczególnie spożywać, bo

Tartinki czyli pasta oliwkowa do kanapek!

Jak po Maśle

Tartinki czyli pasta oliwkowa do kanapek!

Jak po Maśle

Sałatka nicejska z kurczakiem

Tak, tak. Dobrze jest napisane: Sałatka nicejska z kurczakiem. Może gromy na mnie nie spadną, a wegetarianie pogodzą się z moją wersją tego dania. Ta wersja bardzo nam smakowała, a do tego była tak syta, że zastąpiła nam obiad. Nie wiem jak zachowałby się tuńczyk, ale drób znał egzamin. Fileta udusiłam w papirusie paprykowym, a całość polałam dressingiem z miodem, czerwonym pieprzem i miętą.

Kruche ciasteczka z galaretką rabarbarową

Jak po Maśle

Kruche ciasteczka z galaretką rabarbarową

Jak po Maśle

Boczniaki z kurczakiem w sosie śmietanowym

Boczniaki to bardzo smaczne grzyby. Można je kupić w supermarkecie albo wyhodować samemu na gotowym podłożu. Ja akurat dostałam już wyhodowane i tradycyjnie już przygotowałam kotlety a'la schabowe z boczniaków, które uwielbiam! Jednak, aby grzyby szybko nam się nie znudziły w tej formie, udusiłam je w sosie śmietanowym. Z ugotowanym ryżem na sypko i świeżą sałatą smakowały wybornie.

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Jak po Maśle

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Jak po Maśle

Masło orzechowe z krówką

Witajcie znowu. Trochę nas tutaj nie było, ale zapewniamy, że znów zaczynamy gotować, jeść i szyć. Będą też zdjęcia, filmy i wpisy z naszej wyprawy, a pierwszy już jutro! Jeśli jesteście ciekawi co robiliśmy w Turcji i jaka ona jest to czytajcie nas regularnie Dzisiejszy przepis to masło orzechowe, ale nie takie zwykłe, tylko z […]

Jak po Maśle

Ciastka przez maszynkę ze skwarkami

Ciastka przez maszynkę to zdecydowanie numer jeden smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka pomagałam babci w ich przygotowaniu. Długie paski ciasta o porowatej powierzchni odrywałam od maszynki i układałam na posmarowanych blaszkach. Po upieczeniu, ciasteczka rozpływały się w ustach. Idealnie kruche i pyszne. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że babcia często dodawała do nich zmielone skwarki.

Jak po Maśle

Przepis na makaroniki nie musi być trudny

To moje drugie makaroniki w życiu i w przeciwieństwie do pierwszej wersji - pięknie wyrosły. Jak się okazuje przepis na francuskie makaroniki nie jest taki straszny i trudny. Przygotowanie jest podobne jak w przypadku bez. Z ciastem trzeba się obchodzić delikatnie - przed pieczeniem, aby nie opadło, a po upieczeniu, aby ciasteczka się nie pokruszyły.

Jak po Maśle

Sałatka z łososiem i tagliatelle palce lizać

dzisiejsza sałatka to wasza propozycja z mojego konkursu. To już druga sałatka z waszego przepisu i w moim wykonaniu. Sałatka wyszła pyszna. Najbardziej podoba mi się w niej połączanie smaków słodkiego i kwaśnego. Ryba lubi cytrynę, a przebijający się smak cynamonu i kardamonu tylko zaostrza apetyt.

Jak po Maśle

Sałatka z tuńczykiem i makaronem nie tylko dla studentów

Dziś przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem i makaronem. Jest to pierwszy przepis spośród Waszych zgłoszeń z ostatniego konkursu dotyczącego sałatek z rybą (klik). Tak jak obiecałam, przetestuję na łamach bloga wszystkie Wasze sałatki. Dziś sałatka od Beaty C., która poleca ją jeść na ciepło i na zimno. Od siebie dodam, że sałatka jest tak pożywna, że z powodzeniem zastąpiła nam późny obiad.

Jak po Maśle

Babka drożdżowa z krówką

Kwiecień już się zaczął, zatem pora gromadzić przepisy na świąteczne potrawy i wypieki. I tak dziś, wypróbowałam przepis s. Anastazji na delikatną drożdżową babkę z rodzynkami. Zamiast lukru użyłam masy krówkowej z puszki. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego polewa, lukier lub właśnie masa krówkowa powinna się na nim znaleźć.

Ciasto Stefanka i masa z kaszy manny

Jak po Maśle

Ciasto Stefanka i masa z kaszy manny

Jak po Maśle

Sałatka z wędzonej ryby i mango oraz konkurs z książką!

Pomysł na sałatkę z rybą i mango wzięłam z gazetki z przepisami sprzed około 10 lat. Uwielbiam przygotowywać i jeść różnego rodzaju sałatki i surówki, a te z rybą szczególnie. Na mojej liście ulubionych jest sałatka z surimi, z tuńczykiem i niezaprzeczalnie ta tutaj. Połączenie wędzonej ryby z delikatnym miąższem mango to zdecydowanie moje smaki.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Jak po Maśle

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Super łatwy domowy chleb na zakwasie

Jak po Maśle

Super łatwy domowy chleb na zakwasie

Domowy likier jajeczny w 15 minut + FILM

Jak po Maśle

Domowy likier jajeczny w 15 minut + FILM