Jak po Maśle Smażony makaron po chiński z warzywami. Niedawno była promocja na azjatyckie makarony w jednym ze sklepów, w którym często się zaopatrujemy. Moja ulubiona wersja ryżowa została szybko wyprzedana, ale za to na półce został makaron pszenny. Chcąc nie chcąc, kupiłam jedną paczkę, którą wypróbowałam, jak okazja cenowa minęła. Dziś żałuję, że kupiłam tylko jedną sztukę, bo makaron jest pyszny.
Jak po Maśle Sałatka z arbuzem dla smakoszy Ostatnio sałatki goszczą na naszym stole zdecydowanie częściej niż kiedyś. Są dwie przyczyny tego stanu rzeczy. Pierwsza to taka, że mamy lato, więc warzyw i owoców pod dostatek i żal nie skorzystać. Druga sprawa to zmiany w naszym życiu. Postanowiliśmy z Jackiem jeszcze lepiej się odżywiać i bardziej urozmaicać naszą dietę.
Jak po Maśle Skuteczny detoks organizmu Dotychczas na blogu, gdy pisaliśmy o jedzeniu, to skupialiśmy się na sposobie przygotowania danej potrawy. Kwestie zdrowotne wynikające ze spożywania danego rodzaju jedzenia były zwykle na drugim planie. Trudno jest sobie odmówić drugiego kawałka ciasta, nawet gdy wiemy, że pójdzie nam ono „w boczki”. Dzisiejszy wpis stanowi początek nowej serii, w której będziemy skupiali się na zdrowotnych aspektach wynikających z właściwego żywienia. Mamy nadzieję, że to nasze wyjście poza utarte schematy przypadnie Wam do gustu.
Jak po Maśle Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem Młoda kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem koperku bardzo kojarzy się z wczesną wiosną. Myślę, że to dla wielu również powrót do smaków dzieciństwa. W moim przypadku jest to połowicznie, ale jakby nie było, oboje z Jackiem lubimy tę potrawę. Jest wiele receptur na przygotowanie kapusty, ale nam najbardziej smakuje wersja z dodatkiem śmietany i smażonej cebulki.
Jak po Maśle Wyspa słodkich marzeń "Wyspa słodkich marzeń" to mój autorski przepis na zdrowy i pyszny deser. "Wyspa" bo ma kształt wyspy, "słodkich" bo jest na słodko, "marzeń" bo to truskawkowy deser z kaszą jaglaną. Bez tłustej śmietanki czy masła, ale za to z truskawkami i galaretką. Dobrze ugotowana kasza jaglana jest przepysznym dodatkiem do deserów. Panie powinny ją szczególnie spożywać, bo
Jak po Maśle Sałatka nicejska z kurczakiem Tak, tak. Dobrze jest napisane: Sałatka nicejska z kurczakiem. Może gromy na mnie nie spadną, a wegetarianie pogodzą się z moją wersją tego dania. Ta wersja bardzo nam smakowała, a do tego była tak syta, że zastąpiła nam obiad. Nie wiem jak zachowałby się tuńczyk, ale drób znał egzamin. Fileta udusiłam w papirusie paprykowym, a całość polałam dressingiem z miodem, czerwonym pieprzem i miętą.
Jak po Maśle Boczniaki z kurczakiem w sosie śmietanowym Boczniaki to bardzo smaczne grzyby. Można je kupić w supermarkecie albo wyhodować samemu na gotowym podłożu. Ja akurat dostałam już wyhodowane i tradycyjnie już przygotowałam kotlety a'la schabowe z boczniaków, które uwielbiam! Jednak, aby grzyby szybko nam się nie znudziły w tej formie, udusiłam je w sosie śmietanowym. Z ugotowanym ryżem na sypko i świeżą sałatą smakowały wybornie.
Jak po Maśle Masło orzechowe z krówką Witajcie znowu. Trochę nas tutaj nie było, ale zapewniamy, że znów zaczynamy gotować, jeść i szyć. Będą też zdjęcia, filmy i wpisy z naszej wyprawy, a pierwszy już jutro! Jeśli jesteście ciekawi co robiliśmy w Turcji i jaka ona jest to czytajcie nas regularnie Dzisiejszy przepis to masło orzechowe, ale nie takie zwykłe, tylko z […]
Jak po Maśle Ciastka przez maszynkę ze skwarkami Ciastka przez maszynkę to zdecydowanie numer jeden smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka pomagałam babci w ich przygotowaniu. Długie paski ciasta o porowatej powierzchni odrywałam od maszynki i układałam na posmarowanych blaszkach. Po upieczeniu, ciasteczka rozpływały się w ustach. Idealnie kruche i pyszne. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że babcia często dodawała do nich zmielone skwarki.
Jak po Maśle Przepis na makaroniki nie musi być trudny To moje drugie makaroniki w życiu i w przeciwieństwie do pierwszej wersji - pięknie wyrosły. Jak się okazuje przepis na francuskie makaroniki nie jest taki straszny i trudny. Przygotowanie jest podobne jak w przypadku bez. Z ciastem trzeba się obchodzić delikatnie - przed pieczeniem, aby nie opadło, a po upieczeniu, aby ciasteczka się nie pokruszyły.
Jak po Maśle Sałatka z łososiem i tagliatelle palce lizać dzisiejsza sałatka to wasza propozycja z mojego konkursu. To już druga sałatka z waszego przepisu i w moim wykonaniu. Sałatka wyszła pyszna. Najbardziej podoba mi się w niej połączanie smaków słodkiego i kwaśnego. Ryba lubi cytrynę, a przebijający się smak cynamonu i kardamonu tylko zaostrza apetyt.
Jak po Maśle Sałatka z tuńczykiem i makaronem nie tylko dla studentów Dziś przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem i makaronem. Jest to pierwszy przepis spośród Waszych zgłoszeń z ostatniego konkursu dotyczącego sałatek z rybą (klik). Tak jak obiecałam, przetestuję na łamach bloga wszystkie Wasze sałatki. Dziś sałatka od Beaty C., która poleca ją jeść na ciepło i na zimno. Od siebie dodam, że sałatka jest tak pożywna, że z powodzeniem zastąpiła nam późny obiad.
Jak po Maśle Babka drożdżowa z krówką Kwiecień już się zaczął, zatem pora gromadzić przepisy na świąteczne potrawy i wypieki. I tak dziś, wypróbowałam przepis s. Anastazji na delikatną drożdżową babkę z rodzynkami. Zamiast lukru użyłam masy krówkowej z puszki. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego polewa, lukier lub właśnie masa krówkowa powinna się na nim znaleźć.
Jak po Maśle Sałatka z wędzonej ryby i mango oraz konkurs z książką! Pomysł na sałatkę z rybą i mango wzięłam z gazetki z przepisami sprzed około 10 lat. Uwielbiam przygotowywać i jeść różnego rodzaju sałatki i surówki, a te z rybą szczególnie. Na mojej liście ulubionych jest sałatka z surimi, z tuńczykiem i niezaprzeczalnie ta tutaj. Połączenie wędzonej ryby z delikatnym miąższem mango to zdecydowanie moje smaki.