Jak po Maśle

Przepyszny dżem z dyni i jabłek. Jak u babci

Post Przepyszny dżem z dyni i jabłek. Jak u babci.pochodzi z bloga Jak Po Maśle. Przyszła wiosna, więc wzięłam się za porządki. Dla blogerki kulinarnej wcale nie znaczy to, że musi przewietrzyć szafy w garderobie. Na pierwszy ogień idzie spiżarnia i lodówka, a w szczególności zamrażarka! Jest to świetna okazja, aby sobie przypomnieć, jakie skarby skrywają te wielkie białe skrzynki. A ile miejsca się przy tym zwalnia dla świeżych warzyw i owoców, którymi latem obrodzą sady i ogrody. Po szybkim przeglądzie zamrożonych zapasów zorientowałam się, że posiadam spore pokłady niewykorzystanej dyni. Wspaniałe znalezisko, które nie może się zmarnować! No to teraz trzeba się zastanowić, co z niej zrobić. Post Przepyszny dżem z dyni i jabłek. Jak u babci. pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Zupa krem ze szparagów z grzankami

Post Zupa krem ze szparagów z grzankami | FILMpochodzi z bloga Jak Po Maśle. Do Polski moda na szparagi dotarła kilka ładnych lat temu. Na blogach kulinarnych też goszczą stosunkowo często, więc nie mogło ich również zabraknąć także i u nas. Dlatego przygotowałem przepis na zupę krem ze szparagów z dodatkiem grzanek czosnkowych. Post Zupa krem ze szparagów z grzankami | FILM pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Zdrowa panierka do mięsa i dietetyczna kolacja

Post Zdrowa panierka do mięsa i dietetyczna kolacja | FILMpochodzi z bloga Jak Po Maśle. Kuchnia to miejsce, w którym rodzą się ciekawe pytania. Zainspirowało nas to do stworzenia nowego cyklu filmów pt. "Pytania & Odpowiedzi". W każdym obcinku będziemy odpowiadali na Wasze pytania dotyczące przepisów, zdrowego odżywiania oraz innych spraw związanych z kulinariami. Post Zdrowa panierka do mięsa i dietetyczna kolacja | FILM pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Pilaw z wieprzowiną i sosem tzatziki

Post Pilaw z wieprzowiną i sosem tzatziki | FILMpochodzi z bloga Jak Po Maśle. Czy smaczny obiad musi być skomplikowany? Ja uważam, że nie. Dlatego tak często gotuję dania jednogarnkowe i za każdym razem trochę zmieniam recepturę. W końcu o to chodzi w kuchni, żeby korzystać z wyobraźni i eksperymentować. Dlatego dzisiaj pokażę Ci jak zrobić pilaw z wieprzowiną i sosem tzatziki. Będzie to moja autorska wersja tego dania. Post Pilaw z wieprzowiną i sosem tzatziki | FILM pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Sałatka z makaronem i brokułem. Idealna na lekki lunch

Post Sałatka z makaronem i brokułem. Idealna na lekki lunch.pochodzi z bloga Jak Po Maśle. Z nadejściem wiosny tracę ochotę na ciężkie, tłuste dania. Dlatego robię wszystko, aby przygotowywane przeze mnie potrawy były lekkie i zawierały jak największą liczbę świeżych warzyw. Chcąc być wierną mojej zasadzie przygotowałam sałatkę z brokułem i makaronem. To moja propozycja na lekki i pożywny lunch. Post Sałatka z makaronem i brokułem. Idealna na lekki lunch. pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Smażony ryż z kurczakiem i warzywami. Kuchnia chińska czy japońska?

Czasami ludzie pytają mnie co najbardziej lubię w gotowaniu. Wtedy zawsze odpowiadam, że w gotowaniu najlepsze jest to, że codziennie można odkrywać coś nowego. Nowe potrawy, nowe smaki, nowe sposoby łączenia pozornie niepasujących do siebie składników. Mój dzisiejszy przepis na danie inspirowane kuchnią azjatycką jest właśnie efektem odkrywania czegoś nowego. Post Smażony ryż z kurczakiem i warzywami. Kuchnia chińska czy japońska? pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Mój pomysł na soczystego kurczaka

Otaczają nas gotowe mieszanki przypraw, sosy w torebkach i gotowe mrożone potrawy do odgrzewania w mikrofali. Z każdym rokiem takich produktów w sklepach jest więcej i więcej. W dużej mierze przez nas samych. Z braku czasu, a czasami z lenistwa kupujemy takie jedzenie, zamiast poświęcić kilkanaście, a czasem kilkadziesiąt minut na przygotowanie czegoś własnego. Ale czy jedzenie z torebki zawsze jest złe? Post Mój pomysł na soczystego kurczaka pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Wiosenna sałatka z ryżem i tuńczykiem

Koperek jest dostępny w sprzedaży przez okrągły rok, ale dodany do sałatki bardzo przypomina mi wiosnę. Dzisiaj przygotowałam łatwą i sycącą sałatkę z ryżem, tuńczykiem oraz kukurydzą i odrobiną pachnącego koperku. Przepis z powodzeniem możesz wykorzystać na zbliżające się święta, ale nie tylko. Post Wiosenna sałatka z ryżem i tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Wielkanocna sałatka z selerem i ananasem

Jedną z propozycji może być sałatka z szynką i ananasem. Co w niej niezwykłego? To dodatek selera konserwowanego dodaje całości wyjątkowy smak. Obowiązkowo dodałam nieco startego żółtego sera, który nieco zaostrza całość, a majonez niczym puchowa chmurka skleja całą sałatkę. Post Wielkanocna sałatka z selerem i ananasem pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Kurczak w sosie śmietanowym z brokułem

Bardzo lubię śmietanowe sosy z makaronem, a gdy dostałam od Winiary nowość z serii "Pomysłu na.." pomyślałam, że nie będzie łatwo go ocenić, bo to jednak produkt instant. Sosów z torebek nie używam zbyt często, ale gdy brakuje mi czasu lub gotuję w warunkach "polowych", to jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Ale czy na pewno smaczne? Różnie bywa z tego typu produktami, rożne mamy też podniebienia... Ile osób, tyle opinii. Post Kurczak w sosie śmietanowym z brokułem pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Jogurtowy tort z truskawkami – banalny przepis

Tort jogurtowy w smaku przypomina sernik na zimno, ale jest dużo smaczniejszy i taki lekki. Tort okazał się banalnie łatwy w wykonaniu, a pianka mleczna i puszysta. Zanotuj ten przepis w notatniku, bo po pierwszym kawałku na pewno do niego wrócisz! Post Jogurtowy tort z truskawkami – banalny przepis pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Przepis na ciasto Rafaello czyli kokosowa kostka – prosta wersja

Uwielbiam te małe, białe pralinki z migdałem w środku i wszystko co kokosowe. Ciasto Rafaello co prawda robiłam pierwszy raz, ale przepis na pewno dodam do ulubionych. Delikatny biszkopt, puszysta masa budyniowa z wiórkami. Całe ciasto jest lekkie i puszyste jak chmurka. Nie za słodkie i nie za ciężkie. Po prostu Rafaello! Post Przepis na ciasto Rafaello czyli kokosowa kostka – prosta wersja pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Budniowy krem do ciast i tortów

Krem budyniowy jest aksamitny, puszysty, nie za słodki ani mdły. Bez obcego posmaku, za to kremowy i pyszny! Idealny do przekładania ciast, tortów, babeczek, karpatki, rurek, ptysiów (chociaż bardziej wolę taką wersję). Krem jest bardzo uniwersalny, a do jego przygotowania nie trzeba skomplikowanych składników, ani wyczynowych umiejętności kulinarnych. Post Budniowy krem do ciast i tortów pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Kasza jaglana ze śliwkami na mocne i długie włosy

To już drugi wpis w kategorii FIT me. Jak wiesz postanowiłam tutaj zamieszczać przepisy na potrawy, które służą naszemu zdrowiu, kondycji, takie które łatwo się przyrządza i są smaczne! Nie oznacza to, że zawsze będą niskokaloryczne, ale na uwadze mam zmniejszoną ilość cukru i tłuszczu. Wraz z Nowym Rokiem pomyślałam sobie, że będę bardziej dbać o […] Post Kasza jaglana ze śliwkami na mocne i długie włosy pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Przepis na sernik bez spodu. Wersja FIT!

Sernik trudno odchudzić. Zatem co zrobić, aby ten pyszny wypiek miał mniej kalorii? Z pomocą przychodzi mój przepis na sernik FIT - bez spodu, bez masła, ale za to ze słodkimi rodzynkami i z chudym twarogiem. Natomiast zamiast cukru można dodać ksylitol. Jeśli odchudzasz się lub po prostu starasz się mieć kalorie pod kontrolą, to taki sernik jest właśnie dla Ciebie. Post Przepis na sernik bez spodu. Wersja FIT! pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maśle.

Jak po Maśle

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Z racji tego, że do wiosny jeszcze trochę, przygotowałam tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami. Przepis oceniam na 5*. Spód wyszedł idealnie kruchy, a dodatek pomidorów nie tylko uzupełnia smak fety, ale wygląda po prostu ładnie :)

Jak po Maśle

Organizacja świąt. Jak to ogarniam?

Do świąt Bożego Narodzenia już coraz mniej czasu. Dla niektórych to całe wieki, dla innych to czas na powolne przygotowania do tych szczególnych dni. Ja ...

Jak po Maśle

Ciasto miodem pachnące – miodownik

Niedługo święta, a to oznacza pyszne wypieki! Jednym z moich ulubionych ciast jest miodownik. Wieki go nie jadłam, a jeszcze dłużej nie robiłam. Puszyste, pachnące miodem i nie za słodkie. Takie jest idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia! Z pozostałych zalet trzeba wymienić łatwość przygotowywania, niska cena i swoisty smak, które nie ma żadne inne ciasto!

Jak po Maśle

Babeczki choineczki czyli wspolne dekorowanie

Przed nami święta Bożego Narodzenia. Pewnie wiele z Was zastanawia się co przygotować na świąteczny stół. U Nas na pewno nie zabraknie tych klasycznych wypieków jak makowiec, sernik i pierniczki. Plany na wypieki są, ale jeszcze nie wiem kto nas odwiedzi w święta, więc ostatecznie nic nie jest zatwierdzone. Biały śnieg za oknem powoli tworzy grudniowy klimat świąt i trzeba zacząć już planować.

Jak po Maśle

Kurczak po hawajsku bez glutenu

Dzisiejszy wpis został zainspirowany mailem jaki ostatnio dostałam od internautki Ewy. Otóż zostałam poproszona o większą ilość przepisów na potrawy bez glutenu. Przy okazji jeszcze raz dziękuję za miłe słowa odnośnie mojej (naszej) pracy związanej z blogiem. Dzięki Waszym komentarzom i ciepłym słowom wsparcia, wiemy z Jackiem, że gdzieś tam jesteście i nas wspieracie w tym co robimy.

Jak po Maśle

Krem z brokuła na spleśniałym serze

Wiele słyszałam o zupie krem z brokuła z dodatkiem sera pleśniowego (niebieska pleśń). Postanowiłam spróbować, chociaż gatunki sera z niebieską naroślą, nie należą do moich ulubionych. Są zbyt intensywne, za mocne. Preferuję raczej delikatne odmiany, takie jak: Brie czy Camembert i to spożywane na świeżo w formie kanapek czy tacy serów.

Jak po Maśle

Najlepsza książka o ciastach z 89′

Niejednokrotnie wspominałam o mojej ulubionej książce z przepisami na ciasta domowe. Na blogu pojawiło się mnóstwo przepisów zaczerpniętych z tej pozycji. Przyszła pora, abym pokazała ją w pełnej krasie i napisała klika słów o niej. Dlaczego stara, pożółkła książka bez kolorowych zdjęć wprost z namiotu bezcieniowego zrobiła na mnie takie wrażenie? Poczytajcie :)

Jak po Maśle

20 pomysłów co zrobić z Dyni!

Dostajemy dynię i co dalej? Pestki zasuszamy, a co z reszta? Jeść, nie jeść? Wyciąć, wyrzucić? Okazuje się, że zastosowań dyni jest bardzo wiele. W mojej kuchni zazwyczaj przyrządzam ją na słodki sposób. Uwielbiam dodatek cynamonu, kardamonu czy suszonego imbiru. Obowiązkowo  cukier trzcinowy! Oprócz kulinarnych eksperymentów, wielkie owoce dyni możemy wykorzystać przy dekoracjach domu i […]

Jak po Maśle

Przepyszny budyń z dyni bez glutenu

Ogromna, bo blisko 4,5 kg, dynia czekała na mnie w spiżarni od jakiegoś czasu. Nie brałam się za nią od razu, bo z dynią jest tak, że jak się już ją zaczepi i otworzy trzeba ją "zużyć" w ciągu kilku dni. Nie da się schować na dwa tygodnie do lodówki i częstować się jak masłem, bo zacznie żyć swoim życiem. Jedyne wyjście to zjeść, przetworzyć lub zamrozić. Tak oto męczę moją rodzinę tą wielką dynią... 

Jak po Maśle

Obiad błyskawiczny: sos serowy z makaronem i boczkiem

Często mam mało czasu na przygotowanie obiadu. Najszybciej chyba można przygotować makaron, bo czas jaki potrzebujemy na przygotowanie sosu to mniej więcej tyle ile gotują się kluski. Tym razem nie zależało mi aż tak na szybkości przygotowania dania, ale właśnie reklama telewizyjna uwiodła moje kubki smakowe i nabrałam ogromnej ochoty na sos serowy.

Jak po Maśle

Na jesienną słotę… Kruche ciasto, śliwki i budyń!

W żadnym roku, tak właśnie w tym, śliwek u nas pod dostatek. Za pełne kosze tych owoców dziękuję K. (:*). Jeszcze nigdy nie przygotowałam tak wielu słoików z pysznymi powidłami. Oprócz przetworów, o których będzie mowa w kolejnym wpisie, przygotowałam kolejne pyszne ciasto z tymi owocami.

Jak po Maśle

Słodkie śniadanie czyli racuchy z jabłkami

Racuchy w porównaniu z naleśnikami szybciej się smażą i można do nich dodać soczyste i słodkie jabłka. Lubią je szczególnie dzieci, ale dorośli też nie pogardzą, zwłaszcza jeśli ktoś jest łasuchem:) Przyznaję, że nie za często je przygotowuję. Nie wymagają dużo czasu, są smaczne, ale jakoś tak na co dzień zapomina się o ich istnieniu.

Jak po Maśle

Szarlotka z prażonymi jabłkami na weekend

Miała być szarlotka na weekend, ale zniknęła z ostatnim okruszkiem jeszcze wczoraj. Dobrze, że zdjęcia robię na samym początku, zanim ktokolwiek dyskretnie spałaszuje porcje lub dwie jeszcze ciepłego ciasta :)

Jak po Maśle

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

Kapuśniak robię niezwykle rzadko, a że ostała mi się kapusta z surówki Colesław to postanowiłam ugotować zupę. Przepisu szukałam w internecie i znalazłam bardzo odpowiadającą mi recepturę, bo z dodatkiem pomidorów. Pomidorówka gości u nas nader często, a kapuśniak o smaku pomidorów to jednak już co innego i bardzo przypadł nam do gustu. Przepis nieco zmieniłam, a oryginał pochodzi stąd.

Jak po Maśle

Letnia zupa owocowa

Lato przynosi nam wiele owoców, które warto zakonserwować w słoikach lub zamrozić. Tę drugą opcje lubię szczególnie, bo owoce można wykorzystać na wiele więcej sposobów, a sam proces przygotowania mrożonek ogranicza się prawie do umycia owoców. Jednym z naszych ulubionych przysmaków jest właśnie zupa z owoców. Latem, to żadne wyzwanie, gdy wszystkiego mamy pod dostatek, zimą juz trzeba się bardziej wysilić. Dlatego zachęcam wszystkie panie do przygotowywania mrożonek, i nie tylko z owoców, ale i warzyw.