Pesto z rukoli i pestek dyni

Kuchnia Raz

Pesto z rukoli i pestek dyni

Potrzebujemy:garść rukoli ( ok 70g )2 łyżki pestek dyni2 łyżki tartego parmezanu2,5 łyżki oliwyząbek czosnkusól, pieprzWszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do pożądanego wyglądu, zaczynając od najniższych obrotów zwieszając stopniowo. Mieszamy z ciepłym makaronem ( np. spaghetti ) wtedy parmezan ładnie go oklei. Dekorujemy listkami rukoli i pestkami dyni. Znakomite również na zimno:) Smacznego! 

Frittata ze szpinakiem i bekonem

Kuchnia Raz

Frittata ze szpinakiem i bekonem

Potrzebujemy:5 jajek50 ml śmietanki 30% lub mlekaopakowanie szpinaku mrożonego w liściach2 duże ząbki czosnku100g bekonugałka muszkatołowasól, pieprz do smakuNastawiamy piekarnik na 180 stopni. Bekon kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni. Po usmażeniu wrzucamy go na ręcznik papierowy i zostawiamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, rozmrożony i odsączony szpinak wrzucamy razem z czosnkiem do patelni po bekonie. Smażymy dodając przyprawy. Uważamy aby ze szpinaku odparowało jak najwiecej wody- inaczej zbierze się na dnie formy. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy szczyptę przypraw oraz śmietankę. Uważajmy z solą ponieważ bekon jest dość słony sam w sobie. W formie o średnicy 25 cm układamy szpinak wymieszany z bekonem. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietankową. Pieczemy ok 15-18 minut. Smacznego!

Zielone smoothie z banana i szpinaku

Kuchnia Raz

Zielone smoothie z banana i szpinaku

Potrzebujemy:garść szpinakujedno jabłko średniej wielkościjeden dojrzały bananłyżeczka siemienia lnianegook 150 ml wody Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż ziarenka siemienia przestaną być widoczne - ok 2-3 minuty. Im szybciej wypijemy tym lepiej:) Smacznego!

Szybka sałatka z pełnoziarnistym makaronem i kurczakiem w sosie balsamico

Kuchnia Raz

Szybka sałatka z pełnoziarnistym makaronem i kurczakiem w sosie balsamico

Potrzebujemy:szklanka makaronu pełnoziarnistego świderki1/2 piersi kurczaka2-3 pomidory suszone w olejukilka czarnych oliwekgarść szpinaku2 ząbki czosnkuzłyżka pestek dynisuszona bazylia i oreganosól, pieprzMakaron gotujemy w osolonej wodzie tak aby był al-dente. W tym czasie kroimy kurczaka na ok 2-3cm kawałki. Obieramy i kroimy czosnek w paski/talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju ze słoiczka z pomidorami i wrzucamy do niejgo pokrojony czosnek. Do tego dorzucamy po chwili kurczaka. Dodajemy sól, pieprz i zioła. Smażymy aż kurczak nabierze lekko złotego koloru, uważając przy tym aby nie spalić czosnku. Po ugotowaniu makaron przelewamy mocno lodowatą wodą. Pomidory korimy w cienkie paski. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Do miski wrzucamy makaron, kurczaka, pomidory i oliwki. Polewamy sosem balsamico i mieszamy. Dorzucamy szpinak i mieszamy jeszcze raz. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni. Smacznego!

Szybkie ciasteczka czekoladowe z migdałami

Kuchnia Raz

Szybkie ciasteczka czekoladowe z migdałami

Potrzebujemy:1/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki orkiszowej2 łyżeczki kakao1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szklanki ksylitolu ( może byc biały lub brązowy cukier zamiast)1 jajko60 g masła30g masła orzechowego ( bez soli )szczypta soli1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekoladygarść blanszowanych migdałówNastawiamy piekarnik na 175 stopni. Wszystkie składniki na ciasto poza czekoladą i migdałami mieszamy aż ładnie się połączą i uformowaną kulkę wstawiamy do lodówki. W tym czasie siekamy czekoladę i migdały. Łączymy je razem z ciastem. Na blaszcze wyłożonej papierem ( ja użyłam maty silikonowej do makaroników) układamy kuleczki z ciasta. Ok 2-3 cm średnicy. Pieczemy 15 minut. Uwaga - po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo gorące a czekolada płynna- trzeba chwilkę odczekać. Przepis na ok 25 ciasteczek. Smacznego!

Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem naciowym

Kuchnia Raz

Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem naciowym

Potrzebujemy:3/4 paczki selera naciowego2 sztuki kurczaka wędzonego "kąski"50g orzechów włoskich2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezuSól i pieprz do smakuSeler mylemy i dokładnie suszymy. Kroimy w 2-3 mm paski. Kurczaka obieramy że skóry i również kroimy w cienką kostkę. Orzechy siekamy ale nie bardzo drobno. Wszyskie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Najlepiej odstawić ją na conajmniej godzinę żeby smaki się "przegryzły":) Smacznego!

Murzynek z ksylitolem zamiast cukru

Kuchnia Raz

Murzynek z ksylitolem zamiast cukru

Potrzebne: 250 g masła 2,5 łyżki kakao4 łyżki mleka 1 szklanka ksylitolu1,5 szklanki mąki pszennej4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliOpcjonalnie:orzechy włoskie do posypaniaMasło rozpuszczamy w garnku i dodajemy mleko oraz ksylitol aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. w tym czasie ubijamy pianę z białek z solą. Od masy czekoladowej odlewamy około 1/4 szklanki. Do reszty dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i miksujemy, następnie powoli dodajemy łyżkę białek i łyżkę mąki - mieszając już łyżką i starając się aby masa była jak najbardziej puszysta. Całość przelewamy do formy najlepiej z wyjmowanym dnem- u mnie 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto oblewamy pozostałą czekoladą i posypujemy orzechami :)Smacznego!

Tymiankowe placuszki z cukinii i mascarpone

Kuchnia Raz

Tymiankowe placuszki z cukinii i mascarpone

Potrzebne: 1 mała cukinia ( ok 0,5 kg )2 łyżki mascarpone1 ząbek czosnku2 gałązki tymianku2 łyżki mąki orkiszowej1 jajkosólpieprzCukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego  pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy ( jak na placki ziemniaczane ). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na zloty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy. Pysznie smakują z jogurtem naturalnym. 

Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi

Kuchnia Raz

Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi

Potrzebne: 200 g płatków owsianych pełnoziarnistych Kupiec100 g cukru brązowego1 cukier wanilinowy2 łyżki mąki ( ja użyłam orkiszowej )150 g masła40 g gorzkiej czekolady2-30 g orzechów laskowych1 łyżeczka sody oczyszczonej1 jajko Do blendera wsypujemy płatki, cukier, mąkę i sodę - blendujemy na wysokich obrotach aż płatki uzyskają pożądaną przez nas granulację. Orzechy laskowe prażymy na patelni lub w piekarniku przez chwilę a następnie staramy sie pozbawić je skorupek i zostawiamy do ostygnięcia. Jajko ubijamy z cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie zmieniamy końcówkę miksera na ta do wyrabiania ciasta i dodajemy masło oraz pozostałe sypkie składniki. Wyrabiamy ciasto przez chwilę. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę i orzechy ( można je ewentualnie na początku zmielić na grubo blenderem ). Smacznego!

Szybkie ciasto jogurtowe z malinami

Kuchnia Raz

Szybkie ciasto jogurtowe z malinami

Potrzebne: ok 150 g malin220 g mąki pszennej100 g cukru150 g jogurtu greckiego2 łyżeczki cukru wanilinowego1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaOpcjonalnie:cukier puder do dekoracjiSkładniki wyjmujemy z lodówki wcześniej aby wszystkie miały temperaturę pokojową. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt i mieszamy do połączenia. Do powstałej masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Do silikonowej formy o średnicy 30 cm wlewamy ciasto, na wierzchu układamy maliny i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 60 minut. Sprawdzamy po 50 minutach czy patyczek wbity w ciasto jest suchy.Smacznego!

Żółte curry z kurczakiem i warzywami oraz ryżem basmati

Kuchnia Raz

Żółte curry z kurczakiem i warzywami oraz ryżem basmati

Ciasto czekoladowe z kremem malinowym w 30 minut :)

Kuchnia Raz

Ciasto czekoladowe z kremem malinowym w 30 minut :)

Jabłkowe muffinki z mąką pełnoziarnistą i lekką orzechowo owsianą kruszonką

Kuchnia Raz

Jabłkowe muffinki z mąką pełnoziarnistą i lekką orzechowo owsianą kruszonką

Rozgrzewający imbirem i czosnkiem krem z dyni

Kuchnia Raz

Rozgrzewający imbirem i czosnkiem krem z dyni

Muffinki z pomarańczą i likierem Cointreau

Kuchnia Raz

Muffinki z pomarańczą i likierem Cointreau

Potrzebne:ciasto:1,25 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody0.5 szklanki cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego0,5 szklanki mleka0,5 szklanki oleju1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreauotarta skórka z 1 dużej pomarańczy1 pomarańczaSkładniki na ciasto łączymy i do każdej papilotki nakładamy około łyżkę nadzienia. Następnie kroimy pomarańczę na małe kawałeczki i układamy na cieście i na to nakładamy kolejną warstwę ciasta uzupełniając papilotki do ok 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika na 30 min w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu i przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową z dodatkiem likieru. W wersji bez alkoholu likier można zastąpić sokiem z owocu.Smacznego!

Muffinki porzeczkowe z konfiturą i kremem

Kuchnia Raz

Muffinki porzeczkowe z konfiturą i kremem

Potrzebne: 1/5 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru ( może być też kryształ, wtedy trochę mniej )cukier waniliowy1 jajko1/2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju ( roślinny lub ewentualnie rozpuszczone masło )konfitura porzeczkowakremśmietanka 30%1/3 szklanki porzeczek czarnychcukier waniliowyŚmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i na koniec dodajemy zblendowane porzeczki. Chowamy do lodówki. Składniki na ciasto mieszamy: najpierw suche, później mokre. Nalewamy do foremek masę jednak nie za dużo tak żeby masa sięgała maksymalnie do 1/2 wysokości foremki, bo jeszcze urośnie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po wyjęciu studzimy babeczki i kiedy są już chłodne ścinamy powstałą górkę, wydrążamy delikatnie dziurkę w cieście i nakładamy tam konfiturę. Następnie dekorujemy przygotowanym kremem wg uznania. Kwaskowa konfitura pasuje do słodkiego kremu idealnie:) 

Pavlova z jagodami i śmietankowym kremem

Kuchnia Raz

Pavlova z jagodami i śmietankowym kremem

Sajgonki naleśniki ryżowe z mięsem

Kuchnia Raz

Sajgonki naleśniki ryżowe z mięsem

Mus czekoladowy na śmietance

Kuchnia Raz

Mus czekoladowy na śmietance

Potrzebne:200 ml śmietanki 30%1 tabliczka gorzkiej czekolady1 tabliczka mlecznej czekoladyszczypta soliCzekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając szczyptę soli. Śmietankę ubijamy na sztywno, odkładamy 2 łyżeczki do dekoracji a do reszty powoli dodajemy schłodzoną czekoladę miksując na wolnych obrotach. Wkładamy mus do zmrożonych wcześniej słoiczków i wkładamy do lodówki na ok 1-2 h. Przed podaniem dekorujemy pozostawioną śmietanką i czekoladą. Pyszne!:)

Lody porzeczkowe z nutą wanilii

Kuchnia Raz

Lody porzeczkowe z nutą wanilii

Bułki jagodzianki z lukrem cytrynowym wg przepisu mojej mamy

Kuchnia Raz

Bułki jagodzianki z lukrem cytrynowym wg przepisu mojej mamy

Delikatnie grillowane szaszłyki z łososiem i cytryną

Kuchnia Raz

Delikatnie grillowane szaszłyki z łososiem i cytryną

Syrop czereśniowy najlepszy do herbaty

Kuchnia Raz

Syrop czereśniowy najlepszy do herbaty

Gołąbki z liści botwinki, cielęciny i kaszy jaglanej

Kuchnia Raz

Gołąbki z liści botwinki, cielęciny i kaszy jaglanej

Szybkie lody borówkowe z kawałkami jagód

Kuchnia Raz

Szybkie lody borówkowe z kawałkami jagód

Pyszna sałata z gruszką, chipsami z bekonu i sosem Cezar

Kuchnia Raz

Pyszna sałata z gruszką, chipsami z bekonu i sosem Cezar

Orzeźwiający sorbet jagodowy z winem musującym

Kuchnia Raz

Orzeźwiający sorbet jagodowy z winem musującym

Delikatne parpadelle ze wstążkami cukinii w sosie śmietankowym

Kuchnia Raz

Delikatne parpadelle ze wstążkami cukinii w sosie śmietankowym

Muffinki z nadzieniem i kremem jagodowym

Kuchnia Raz

Muffinki z nadzieniem i kremem jagodowym

Cannelloni ze szpinakiem pod serowym beszamelem

Kuchnia Raz

Cannelloni ze szpinakiem pod serowym beszamelem