Sos waniliowy (vanilla custard sauce)

Wypieki i Dania z Pasją

Sos waniliowy (vanilla custard sauce)

Sałata wiosenna z rzodkiewką

Wypieki i Dania z Pasją

Sałata wiosenna z rzodkiewką

Wilgotne ciasto czekoladowe z bezą i czereśniami

Wypieki i Dania z Pasją

Wilgotne ciasto czekoladowe z bezą i czereśniami

Szybkie ciasto z truskawkami

Wypieki i Dania z Pasją

Szybkie ciasto z truskawkami

Czekoladowe cake pops

Wypieki i Dania z Pasją

Czekoladowe cake pops

Ciasto ze szpinakiem i truskawkami

Wypieki i Dania z Pasją

Ciasto ze szpinakiem i truskawkami

Domowe mleko kokosowe

Wypieki i Dania z Pasją

Domowe mleko kokosowe

Tarta panna cotta z truskawkami

Wypieki i Dania z Pasją

Tarta panna cotta z truskawkami

Lody śmietankowe

Wypieki i Dania z Pasją

Lody śmietankowe

Koktajl z botwinki i truskawek

Wypieki i Dania z Pasją

Koktajl z botwinki i truskawek

Zupa z botwinki

Wypieki i Dania z Pasją

Zupa z botwinki

Lody truskawkowe, z dużymi kawałkami owoców

Wypieki i Dania z Pasją

Lody truskawkowe, z dużymi kawałkami owoców

Przekładaniec bananowo-truskawkowy

Wypieki i Dania z Pasją

Przekładaniec bananowo-truskawkowy

Wypieki i Dania z Pasją

Lizaki Oreo (Oreo pops)

Wszystkim dzieciom, tym małym i tym większym WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE ! SPEŁNIENIA MARZEŃ I WIELU , WIELU CUDOWNYCH PREZENTÓW ! :) A jednym z nich mogą być Lizaki Oreo (Oreo pops) które przygotujecie w parę chwil, a gwarantuje Wam że radość dzieci jest na ich widok ogromna :) Nie podaję dokładnych proporcji czekolady. Na jedną paczkę oreo będziecie potrzebować mniej więcej 250g. Po złożeniu ciasteczka dobrze jest schować je do lodówki aby szybko stężały. Zamiast patyczków do lizaków możecie użyć grubszych patyczków do szaszłyków. Polecam, gorąco! Łatwo, smacznie i efektownie! I jeszcze raz wszystkiego NAJ! Składniki: ciasteczka oreo biała czekolada  posypka kolorowa (najlepiej drobniutka) trochę oleju rzepakowego  patyczki do lizaków Wykonanie: Rozpuścić w kąpieli wodnej kilka kostek czekolady. Ciasteczka rozłożyć na pół. Końcówkę patyczka umoczyć w czekoladzie. Wcisnąć patyczek w ciasteczko na którym został krem, tak aby zanurzył się w kremie. Posmarować wierzch kremu delikatnie czekoladą i przyłożyć drugim ciasteczkiem. Odłożyć do całkowitego zastygnięcia czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na każde 100g czekolady dodać jedną łyżeczkę oleju rzepakowego lub innego oleju o neutralnym smaku. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasteczka zanurzać całe w czekoladzie, nożykiem lub łyżeczką zdjąć nadmiar czekolady z ciasteczka a następnie maczać w groszkach aż się dokładnie obtoczy. Odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową do całkowitego stężenia czekolady. Smacznego :) 

Wypieki i Dania z Pasją

Zakręcone ciasteczka

Kruche, maślane, pachnące, przyciągające wzrok dzieci :) Zakręcone ciasteczka warto przygotować nie tylko na zbliżający się Dzień   Dziecka ale i bez okazji :) Ciasteczka przygotowałyśmy wspólnie z Agnieszką z najsmaczniejsze.pl. Nasze dzieci były nimi zachwycone :) Także nie pozostaje mi nic innego jak i Wam je polecić :)  Składniki: 100g cukru pudru 200g masła 330g mąki 1 żółtko łyżeczka waniliowego ekstraktu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia kolorowe malutkie groszki - około szklanki barwnik spożywczy w żelu   Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Kiedy ciasto zacznie wyglądać jak kruszonka, dodać żółtko i ekstrakt. Szybko wyrobić tylko do połączenia się składników. Podzielić ciasto na dwie części. Do połowy ciasta dodać barwnik, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Obie części ciasta rozwałkować na prostokąt na grubość około 4mm, podsypując bardzo delikatnie mąką. Ułożyć obie części na sobie. Zwijać ciasno, wzdłuż dłuższego boku. Groszki wysypać do płytkiego naczynia, obtoczyć wałek posypką, delikatnie go w nią wciskając. Tak zwinięte ciasto owinąć folią spożywczą, nadać kształt walca i wstawić do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie pokroić wałek na ciasteczka o grubości ok. 5mm. Układać obok siebie na papierze do pieczenia. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 oC, aż się lekko zarumienią. Smacznego :)

Zupa krem z białych warzyw

Wypieki i Dania z Pasją

Zupa krem z białych warzyw

Sernik kokosowy na zimno z truskawkami i galaretką

Wypieki i Dania z Pasją

Sernik kokosowy na zimno z truskawkami i galaretką

Chleb ukraiński, na zakwasie

Wypieki i Dania z Pasją

Chleb ukraiński, na zakwasie

Szybkie ciasto/babeczki drożdżowe, z rabarbarem i kruszonką

Wypieki i Dania z Pasją

Szybkie ciasto/babeczki drożdżowe, z rabarbarem i kruszonką

Jagielnik z frużeliną wiśniową

Wypieki i Dania z Pasją

Jagielnik z frużeliną wiśniową

Jogurtowiec z truskawkami

Wypieki i Dania z Pasją

Jogurtowiec z truskawkami

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Wypieki i Dania z Pasją

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Tort śmietankowy

Wypieki i Dania z Pasją

Tort śmietankowy

Batony bezglutenowe, bez mąki, tłuszczu, cukru (dla aktywnych)

Wypieki i Dania z Pasją

Batony bezglutenowe, bez mąki, tłuszczu, cukru (dla aktywnych)

Ciasteczka fit, bez mąki i tłuszczu

Wypieki i Dania z Pasją

Ciasteczka fit, bez mąki i tłuszczu

Rafaello na biszkopcie

Wypieki i Dania z Pasją

Rafaello na biszkopcie

Chleb na zakwasie żytnim, z orzechami

Wypieki i Dania z Pasją

Chleb na zakwasie żytnim, z orzechami

Ciasteczka fit (bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu)

Wypieki i Dania z Pasją

Ciasteczka fit (bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu)

Ciasteczka orkiszowe

Wypieki i Dania z Pasją

Ciasteczka orkiszowe

Bezglutenowa babka czekoladowa

Wypieki i Dania z Pasją

Bezglutenowa babka czekoladowa