Wypieki i Dania z Pasją Kostka czekoladowa z malinami Czekolada , maliny i krem z mascarpone . Kostka czekoladowa z malinami to ciasto które podbije Wasze serca. Jest lekkie i delikatne. Nie przesłodzone, intensywnie czekoladowe. Musicie, po prostu musicie spróbować! ;) Byłam/wciąż jestem nim zachwycona! I choć wiem.. temperatura wciąż nie sprzyja włączaniu piekarnika, to może upieczecie je np. dzisiaj wieczorem kiedy słońce już zajdzie? Naprawdę warto :) Potem już tylko przełożyć blaty i gotowe! Składniki: 4 duże jajka 1/2 szklanki cukru 50g masła 130g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka waniliowego ekstraktu na krem: 250g śmietanki 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru na nasączenie: 1/2 szklanki zaparzonej (delikatnej) herbaty 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru ponadto: 60g czekolady gorzkiej 70g śmietanki 200g malin kakao do obsypania Wykonanie: Rozpuścić w rondelku czekoladę i masło. Odstawić. Ubić jajka i cukier na sztywną masę, dodać ekstrakt. Miksując na niskich obrotach wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec, cały czas delikatnie miksując, wmieszać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy o wymiarach 20/20cm. Piec około 30 minut w temperaturze 160 oC. Wystudzić. Ubić śmietankę z mascarpone i cukrem na sztywną masę. Maliny opłukać, osuszyć. Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy nasączyć lekko ponczem, wyłożyć połowę kremu, powciskać lekko maliny w krem, układając je ciasno jedna obok drugiej. Wyłożyć drugą połowę kremu, docisnąć delikatnie drugim blatem i lekko naponczować. Czekoladę rozpuścić ze śmietankę, lekko przestudzić, polać ciasto. Kiedy polewa wystygnie można dodatkowo oprószyć ciasto kakao. Smacznego :)