Syrop dyniowy do kawy

Wypieki i Dania z Pasją

Syrop dyniowy do kawy

Pierogi z zieloną soczewicą

Wypieki i Dania z Pasją

Pierogi z zieloną soczewicą

Sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką z ciastek

Wypieki i Dania z Pasją

Sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką z ciastek

Domowa przyprawa do dyni

Wypieki i Dania z Pasją

Domowa przyprawa do dyni

Naleśniki orkiszowe (na mące pełnoziarnistej)

Wypieki i Dania z Pasją

Naleśniki orkiszowe (na mące pełnoziarnistej)

Mini chałeczki

Wypieki i Dania z Pasją

Mini chałeczki

Drożdżówki ze śliwkami i maślaną kruszonką

Wypieki i Dania z Pasją

Drożdżówki ze śliwkami i maślaną kruszonką

Tortille pszenne (placki)

Wypieki i Dania z Pasją

Tortille pszenne (placki)

Soczysty schab pieczony (domowa wędlina)

Wypieki i Dania z Pasją

Soczysty schab pieczony (domowa wędlina)

Domowe bułki do hamburgerów

Wypieki i Dania z Pasją

Domowe bułki do hamburgerów

Knedle ze śliwkami (na ziemniakach)

Wypieki i Dania z Pasją

Knedle ze śliwkami (na ziemniakach)

Tarta rustykalna z gruszkami (bez formy)

Wypieki i Dania z Pasją

Tarta rustykalna z gruszkami (bez formy)

Pieczone jesienne owoce (jabłka, gruszki, śliwki)

Wypieki i Dania z Pasją

Pieczone jesienne owoce (jabłka, gruszki, śliwki)

Co do szkoły? - Babeczki razowe z owocami i płatkami owsianymi

Wypieki i Dania z Pasją

Co do szkoły? - Babeczki razowe z owocami i płatkami owsianymi

Pizzerinki - przekąska do szkoły

Wypieki i Dania z Pasją

Pizzerinki - przekąska do szkoły

Chlebek bananowy z malinami i czekoladą

Wypieki i Dania z Pasją

Chlebek bananowy z malinami i czekoladą

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, najlepsze!

Wypieki i Dania z Pasją

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, najlepsze!

Deser z mascarpone, z letnimi owocami

Wypieki i Dania z Pasją

Deser z mascarpone, z letnimi owocami

Jagodowa Charlotte

Wypieki i Dania z Pasją

Jagodowa Charlotte

Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami

Wypieki i Dania z Pasją

Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami

Sałatka arbuzowa z fetą

Wypieki i Dania z Pasją

Sałatka arbuzowa z fetą

Lody bananowo czekoladowe, na patyku (bez cukru)

Wypieki i Dania z Pasją

Lody bananowo czekoladowe, na patyku (bez cukru)

Tarta jabłkowa (apple pie)

Wypieki i Dania z Pasją

Tarta jabłkowa (apple pie)

Konfitura z owoców leśnych

Wypieki i Dania z Pasją

Konfitura z owoców leśnych

Lody czekoladowe

Wypieki i Dania z Pasją

Lody czekoladowe

Najprostsze ciasto z jabłkami (jak szarlotka)

Wypieki i Dania z Pasją

Najprostsze ciasto z jabłkami (jak szarlotka)

Kostka czekoladowa z malinami

Wypieki i Dania z Pasją

Kostka czekoladowa z malinami

Czekolada , maliny i krem z mascarpone . Kostka czekoladowa z malinami to ciasto które podbije Wasze serca. Jest lekkie i delikatne. Nie przesłodzone, intensywnie czekoladowe. Musicie, po prostu musicie spróbować! ;) Byłam/wciąż jestem nim zachwycona! I choć wiem.. temperatura wciąż nie sprzyja włączaniu piekarnika, to może upieczecie je np. dzisiaj wieczorem kiedy słońce już zajdzie? Naprawdę warto :) Potem już tylko przełożyć blaty i gotowe! Składniki: 4 duże jajka 1/2 szklanki cukru 50g masła 130g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka waniliowego ekstraktu na krem: 250g śmietanki 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru na nasączenie: 1/2 szklanki zaparzonej (delikatnej) herbaty 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru ponadto: 60g czekolady gorzkiej 70g śmietanki 200g malin kakao do obsypania   Wykonanie: Rozpuścić w rondelku czekoladę i masło. Odstawić. Ubić jajka i cukier na sztywną masę, dodać ekstrakt. Miksując na niskich obrotach wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec, cały czas delikatnie miksując, wmieszać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy o wymiarach 20/20cm. Piec około 30 minut w temperaturze 160 oC. Wystudzić.  Ubić śmietankę z mascarpone i cukrem na sztywną masę. Maliny opłukać, osuszyć. Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy nasączyć lekko ponczem, wyłożyć połowę kremu, powciskać lekko maliny w krem, układając je ciasno jedna obok drugiej. Wyłożyć drugą połowę kremu, docisnąć delikatnie drugim blatem i lekko naponczować.  Czekoladę rozpuścić ze śmietankę, lekko przestudzić, polać ciasto. Kiedy polewa wystygnie można dodatkowo oprószyć ciasto kakao.  Smacznego :)

Koktajl jagodowy, z miętą i limonką

Wypieki i Dania z Pasją

Koktajl jagodowy, z miętą i limonką

Ciasto kruche z agrestem i bezą

Wypieki i Dania z Pasją

Ciasto kruche z agrestem i bezą

Pierogi z serem i malinami

Wypieki i Dania z Pasją

Pierogi z serem i malinami