Pomarańczowy sernik z pierniczkami

Mój Smak Chwili

Pomarańczowy sernik z pierniczkami

Sałatka z brokułami i cebulką konserwową

Mój Smak Chwili

Sałatka z brokułami i cebulką konserwową

Likier lodowy - Ice'ówka

Mój Smak Chwili

Likier lodowy - Ice'ówka

Jabłkowe róże ciastka imrezowe

Mój Smak Chwili

Jabłkowe róże ciastka imrezowe

Tort Kraina Lodu

Mój Smak Chwili

Tort Kraina Lodu

Pieczony kurczak z warzywami

Mój Smak Chwili

Pieczony kurczak z warzywami

Jogurtowa owsianka z dżemem na śniadanie

Mój Smak Chwili

Jogurtowa owsianka z dżemem na śniadanie

Sniadaniowy torcik z dzemem i limonkowym serkiem mascarpone

Mój Smak Chwili

Sniadaniowy torcik z dzemem i limonkowym serkiem mascarpone

Wytrawne muffinki makaronowe

Mój Smak Chwili

Wytrawne muffinki makaronowe

Buraczane latte

Mój Smak Chwili

Buraczane latte

Kiszona kapusta zasmażana

Mój Smak Chwili

Kiszona kapusta zasmażana

Jesienna zupa z szybkowaru - dietetyczna

Mój Smak Chwili

Jesienna zupa z szybkowaru - dietetyczna

Nalewka gruszkowa

Mój Smak Chwili

Nalewka gruszkowa

Muffinki z jagodami i bananowym nadzieniem

Mój Smak Chwili

Muffinki z jagodami i bananowym nadzieniem

Jogurtowe galaretki z kryształkami

Mój Smak Chwili

Jogurtowe galaretki z kryształkami

Mój Smak Chwili

Kruche z budyniową pianką i malinami

Lato w pełni,słońce grzeje,  maliny zaczynają dojrzewać w ogrodzie .. i na ten moment właśnie czekałam, aby  narwać świeżych malin i wykorzystać je do tego ciasta. Niebo w gębie.. Nawet tata, który jeśli chodzi o ciasta stwierdził "no takie ciasta, to możecie piec" Kruche, aromatyczne, z delikatną pianką i świeżymi kwaskowymi owocami.. Już wiem, że będzie gościć często w naszym domu. Na przepis natknęłam się na blogu Niebieskiej Pistacji, powiem krótko POEZJA! ;)Więcej..

Popękane ciasteczka

Mój Smak Chwili

Popękane ciasteczka

Surówka z ananasem i papryką

Mój Smak Chwili

Surówka z ananasem i papryką

Sernik na zimno truskawkowa zebra

Mój Smak Chwili

Sernik na zimno truskawkowa zebra

Truskawkowe szaleństwo jeszcze trwa.. U mnie też truskawkowo.. To ciasto przygotowałam mężowi z okazji jego urodzin i imienin.. Z uwagi na to, że ostatnio nie miałam za wiele czasu i sił, postanowiłam wybrać jeden z tych szybkich i pysznych wariantów. Biszkopt idealny, puszysty,  o truskawkowym zabarwieniu. Sernik jedwabiście gładki, poprzecinany prążkami truskawkowej galaretki, niczym truskawkowa zebra. Wykończony glazurą truskawkową. Po pierwszym kawałku, musiałam sobie dokroić drugi .. no po prostu musiałam ..  Biszkopt,  Składniki: - 5 jajek - 3/4 szkl. cukru - 2/3  szkl. mąki tortowej - 1/3 szk. mąki ziemniaczanej - szczypta barwniku spożywczego czerwonego ( na końcówce łyżeczki) Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z barwnikiem, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Po wyciągnięciu go z piekarnika upuszczamy go na ziemię z wysokości ok 60 cm i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy, ściągamy papier ze spodu. Biszkopt wkładamy do tortownicy. Dodatkowo - 0,5 kg truskawek - 0,5 szkl. cukry pudru - 1/4 szkl. wrzątku + 2 łyżki żelatyny Truskawki miksujemy blenderem z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do truskawek jednocześnie mieszając. Masa serowa  - 1 kg sera z wiaderka - 1 szkl cukru pudru - 2 pełne łyżki żelatyny - pół łyżeczki aromatu migdałowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 100 ml wrzątku  Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Ser łączymy  z cukrem pudrem przy użyciu miksera, dodajemy do niego aromat migdałowy i sok z cytryny. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Powstałą masę serową wylewamy na wystudzony biszkopt czekoladowy, na przemian z truskawkową masą. Masy lejemy na środek biszkoptu, jedna na drugą. Serowa, truskawkowa, serowa, truskawkowa, aż do wykończenia mas. Odstawiamy do lodówki lub na chwilę do zamrażalki, aby masa stężała. Truskawkowa glazura - 250 ml zmiksowanej masy truskawkowej, - cukier puder do smaku,  - 1 łyżeczka glukozy - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szkl. wrzątku Żelatynę rozpuścić w ugotowanej wodzie, ostudzić. Połączyć z resztą składników, poczekać aż masa zacznie trochę gęstnieć i wylewamy na stężałą masę serową i odstawiamy do lodówki.

Drożdżowe bez zagniatania na noc, z truskawkami i bananami  i kokosową kruszonką

Mój Smak Chwili

Drożdżowe bez zagniatania na noc, z truskawkami i bananami i kokosową kruszonką

Sernik na zimno z truskawkami na czekoladowym spodzie

Mój Smak Chwili

Sernik na zimno z truskawkami na czekoladowym spodzie

Kokosowe crumble z truskawkami i rabarbarem

Mój Smak Chwili

Kokosowe crumble z truskawkami i rabarbarem

Ananasowe lody bez roboty

Mój Smak Chwili

Ananasowe lody bez roboty

Orzechowa Pavlova z czekoladą i bananami

Mój Smak Chwili

Orzechowa Pavlova z czekoladą i bananami

Domowy makaron z truskawkami - smaki dzieciństwa

Mój Smak Chwili

Domowy makaron z truskawkami - smaki dzieciństwa

Szybkie lody truskawkowe - 100 % natury

Mój Smak Chwili

Szybkie lody truskawkowe - 100 % natury

Twarozkowa chmurka

Mój Smak Chwili

Twarozkowa chmurka

Syrop z kwiatow czarnego bzu

Mój Smak Chwili

Syrop z kwiatow czarnego bzu

Mrożona kawa puch

Mój Smak Chwili

Mrożona kawa puch

Cukinia sezamowa na oleju rzepakowym

Mój Smak Chwili

Cukinia sezamowa na oleju rzepakowym