Likier kukułkowy

Wielki Apetyt

Likier kukułkowy

Świąteczny tort

Wielki Apetyt

Świąteczny tort

Dziś taki zupełnie inny, choć świąteczny post. Nie podam Ci szczegółowego przepisu, ale pokażę jak można oczarować swojego zimowego solenizanta.Zacznę może od początku. Mój syn obchodził dziś swoje 5- te urodziny. Początkowo zapytany o tematykę imprezy padło stwierdzenie: Minionki, potem cyrk, star wars skończyło się zupełnie czymś innym i jak dla mnie magicznym. W tym roku postawił na świąteczne klimaty.Powstał tort! Taki słodki. Trochę śnieżny z mikołajami, elfem, bałwanami. Były też choinki i renifery. Młody zachwycony. Ja również.A Tobie jak podoba się pomysł na takie inne, świąteczne urodziny?Świąteczny tortTen i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Gołąbki w sosie pomidorowym

Wielki Apetyt

Gołąbki w sosie pomidorowym

Klasyczne gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z kuchni polskiej, więc gdy tylko za oknem robi się chłodniej z wielką przyjemnością do nich wracam.Przyznaje- nigdy ich sobie nie odmawiam. Kocham te z kaszą gryczaną i kozim serem, ale te tradycyjne to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja babcia (zresztą trzeba przyznać, że gotowała najlepiej na świecie nie tylko gołąbki).Może wydają się być pracochłonne, ale uwierz mi kwestia wprawy i dobre gołąbki zrobisz w kilka minut.Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowymSkładniki:1 duża kapusta500 g mięsa mielonego wieprzowego100 g ryżu1 cebula sólpieprz na sos:puszka pomidorówkrajanka warzywna Winiary pieprz Sposób przygotowania:Z kapusty wytnij głąb i wsadź ją do garnka, zalej gorącą wodą i chwilę pogotuj. Dzięki temu zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać i się nie poparzyć!). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu.Mięso wyrób z przyprawami, cebulką i dopraw do smaku solą i pieprzem (1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka soli, ale proponuję zrobić to wedle uznania) . Dodaj ugotowany ryż.Farsz nakładaj na koniec liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem zwinięcia do dołu.Zalej je gorącą wodą i przykryj liściem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin.Następnie dodaj krajankę i zmiksowane pomidory i gotuj całość jeszcze z 10-15 minut. Dopraw do smaku pieprzem.Podawaj tak jak lubisz z chlebem, ryżem, ziemniakami lub bez towarzystwa.Smacznego!Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Rozgrzewające curry z kurczakiem i orzechowo- limonkową zieloną fasolką

Wielki Apetyt

Rozgrzewające curry z kurczakiem i orzechowo- limonkową zieloną fasolką

Uwielbiam curry. Jest to proste, szybkie, aromatyczne danie, które zawsze w moim wykonaniu smakuje inaczej. Pikantne a słodkie, kwaśne i słone. Idealnie zbilansowane smaki i najlepsze dodatki. Idealne na jesienne wieczory i kolację ze znajomymi. Polecam szczególnie tym, którzy kochają rozgrzewające nuty. Aromatyczne curryCzytaj więcej »Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Makaron z tuńczykiem, brukselką i kozim serem

Wielki Apetyt

Makaron z tuńczykiem, brukselką i kozim serem

Mielony, schabowy co dziś na obiad? Pewnie zastanawiasz się co przygotować dla swoich bliskich. Czasu brak, pomysłów również, w lodówce hula wiatr. Nic prostszego zapraszam Cię na danie, którego przygotowanie zajmie Ci raptem 10 minut a jego smak rozkocha w sobie każdego domownika. Nie potrzebne ci również wyszukane, drogie składniki. Brzmi idealnie? Zapraszam do wspólnego gotowania.Jeśli uznasz, że jakiś składnik nie należy do twoich ulubionych daj mu szansę, gdyż w tym połączeniu na pewno się do niego przekonasz.Tego typu danie możesz zjeść na ciepło na obiad czy kolację, ale równie dobrze sprawdzi się jako sałatka makaronowa zabrana ze sobą na drugie śniadanie do pracy.Szybkie dania z brukselką i tuńczykiemCzytaj więcej »Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Waniliowy pudding chlebowy

Wielki Apetyt

Waniliowy pudding chlebowy

Ciasto czekoladowe ze śliwką

Wielki Apetyt

Ciasto czekoladowe ze śliwką

Połączenie czekolady i śliwek to to co każdy łasuch powinien mieć pod ręką jesiennymi wieczorami. Ciężki dzień? Za oknem szaro, ciemno, nudno i dżdży? Wyobraź sobie, że w domu czeka na Ciebie szklanka ciepłego mleka, milusi kocyk, ulubiona książka i to boskie ciacho. Czego chcieć więcej?Ciasto jest mocno czekoladowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu.Dlaczego akurat ten przepis? Bo efekt jest naprawdę mniam! Rozpusta godna wyjątkowego wieczoru.Najlepsze ciasto czekoladowe ze śliwkąCzytaj więcej »Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Makaron z boczkiem w sosie szpinakowo - serowym

Wielki Apetyt

Makaron z boczkiem w sosie szpinakowo - serowym

Wiem, że nie każdy lubi szpinak. W tej wersji na bank przypadnie Ci do gustu. Zaufaj mi i do dzieła.Danie możesz podać z czerwonym pół wytrawnym lub wytrawnym winem i ugościć swoją druga połówkę podczas romantycznej kolacji we dwoje.Ekspresowe danie, świetnie smakujące z genialnym zapachem. Gdy je przygotowywałam nagle w pustym domu pojawił się cały, wygłodniały tłum pytający co dziś na obiad.Jestem zdania, że gotowanie ma sprawiać przyjemność kucharzowi i jego gościom. Powinno być więc łatwe, szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne- to danie spełnia te kryteria,więc nie zastanawiaj się ani minutki dłużej- do dzieła! Makaron z sosem szpinakowym z boczkiem i serem.       Czytaj więcej »Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Knedle ze śliwkami

Wielki Apetyt

Knedle ze śliwkami

Musze się do czegoś przyznać. Jestem uzależniona od dobrych knedli. Takich, które nie są zbyt miękkie, zbyt twarde, mają dużą ilość nadzienia i zbilansowane smaki.Takie knedle przygotowywała mi moja mama, więc i ja robię je dla moich dzieci.Na pierwszy rzut oka wydaje się, że strasznie dużo przy nich pracy,ale uwierz mi to tylko pozory a efekt zdecydowanie wart jest podjęcia wyzwania.Można jeść je ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą, z cynamonem lub bez dodatków- zawsze smakują doskonale. Najważniejsze by knedle jeść w odpowiednim towarzystwie. Knedle ze śliwkamiCzytaj więcej »Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Malinowy sernik na zimno

Wielki Apetyt

Malinowy sernik na zimno

Jagodzianki jak u babci

Wielki Apetyt

Jagodzianki jak u babci

Kocham ciasto drożdżowe! Zwłaszcza te, w których kryją się owoce sezonowe. W lasach zagościły jagody, więc pewnie nikogo nie zdziwi fakt, że na blogu zapraszam Cię na jagodzianki. Nie takie zwykłe a idealne, pulchne i najpyszniejsze na świecie. Wiem co mówię, bo przepis ten pochodzi od mojej babci a może nawet i od prababci. Sprawdzają się doskonale podczas rodzinnych wypadów za miasto, niedzielnego śniadania czy jako przekąski w szkole lub pracy.Czytaj więcej »Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Wytrawny keks

Wielki Apetyt

Wytrawny keks

Tort Minionek

Wielki Apetyt

Tort Minionek

Grill: Łosoś marynowany w syropie klonowym

Wielki Apetyt

Grill: Łosoś marynowany w syropie klonowym

Idealne rybka rozpływająca się w ustach u chrupiąca skórką. Do tego orzeźwiający sos i warzywa grillowane,ale na parze. Zaciekawiłam Cie swoim opisem? Koniecznie sprawdź co dziś dla Ciebie przygotowałam.Składniki: 400 g łososia  marynata4 łyżki syropu klonowego2 łyżki octu winnego białego.100 g masła, 3 łyżki oliwy2 łyżki sosu sojowego jasnego. odrobina suszonego chillisos czosnkowo- cytrynowy200 g jogurtu greckiego3 ząbki czosnku1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary)skórka otarta z  cytrynywarzywa:1 czerwona papryka1 duży batatdodatkowo:listki i kwiatki świeżego oregano Sposób przygotowania:Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego. masła, oliwy i sosu sojowego jasnego. Dopraw do smaku odrobiną suszonego chilli. Odstaw na min. godzinę do lodówki.Grilluj po ok. 5 minut z każdej strony.  Podawaj z sosem czosnkowo- cytrynowym i warzywami.Przygotowanie sosu czosnkowo- cytrynowego:Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i dodaj rozgnieciony lub  drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z  cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę.Warzywa:Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść w rękawie do pieczenia. Na ruszcie grilla połóż kawałek foli aluminiowej, na której umieść warzywa.Grilluj aż będą lekko miękkie (ok. 30 minut).Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Roladki z grillowanej cukini z zielonym serkiem, szparagami i chrupiącymi ziarnami

Wielki Apetyt

Roladki z grillowanej cukini z zielonym serkiem, szparagami i chrupiącymi ziarnami

Kocham wszystko co grillowane, ale niekoniecznie mięsne i tłuste. Wpadłam na pomysł przygotowania przystawki, których podczas plenerowych imprez zdecydowanie brakuje.Jest smacznie, szybko, elegancko, lekko i bardzo zdrowo.  Składniki:cukinia50 g serka naturalnego3-4 zielone szparagikiełki słonecznikaszczypiorekDodatek:pestki dyniłuskany słoneczniksezampistacjekumin* ilości według upodobańSposób przygotowania:Chrupiący dodatek:Wszystkie składniki umieść na suchej, rozgrzanej patelni i delikatnie upraż ( uważaj, żeby nie spalić sezamu!). Cukinie pokrój w cienkie plastry i grilluj wraz ze szparagami.Serek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem.Przestudzoną cukinię posmaruj serkiem i ułóż na niej szparagi i kiełki słonecznika.Całość delikatnie zwiń (jeśli masz wątpliwości jak to powinno wyglądać, zerknij na poniższe fotki).Zawiąż na roladkach kokardkę ze szczypiorku i podawaj z chrupiącymi ziarnami, które wcześniej uprażyłaś.Postanowiłam wziąć udział w konkursie na kulinarny blog roku. Temat: Gramy w zielone!Jak Podoba Ci się mój pomysł?Trzymaj za mnie kciuki.Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Rozmarynowy kurczak z morelami

Wielki Apetyt

Rozmarynowy kurczak z morelami

Uwielbiam takie ekspresowe w przygotowaniu, nieskomplikowane i smaczne dania.Polecam Ci, gdy nie jesteś kulinarnym wirtuozem a klasyczny schaboszczak nie cieszy jak dawniej.Przygotowanie dania zajmie ci 5 minut. Potem tylko siup na grilla lub do piekarnika i gotowe.Danie możesz podać z chrupiącym pieczywem, ziemniakami czy ryżem w każdej odsłonie, z warzywami lub bez towarzystwa. Daj znać jak smakował, bo jestem ciekawa czy u Ciebie w domu też zrobi taką furorę.Składniki:Pomysł na.... soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach6 pałek z kurczaka (może być więcej lub mniej)6-8 świeżych moreli (poza sezonem mogą być suszone, byle dobrej jakości)Sposób przygotowania:Kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.  W pomyśle na masz worek, w którym piecze się mięso- wykorzystaj go zgodnie z przepisem na opakowaniu (umieść w środku kurczaka i przyprawy). Następnie dodaj pokrojone i wypestkowane morele i zamknij dołączonym ściągaczem.Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.Ja tym razem postanowiłam skorzystać z grilla. Jeśli masz takiego z pokrywą gwarantuję, że się uda!Podawaj z  ulubionymi dodatkami.Smacznego!Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Chrupiący kurczak

Wielki Apetyt

Chrupiący kurczak

Idealnie aromatyczny, soczysty i chrupiący kurczaczek z tego przepisu podbije twoje serce.Szybko się robi, wybornie smakuje i zawsze wychodzi.Polecam szczególnie, gdy masz już dość klasycznych obiadów a czasu jak zwykle brakuje.Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię!Składniki:podwójna pierś z kurczakapomysł na .... soczyste skrzydełka z miodempłatki kukurydziane3-4 łyżki mąki2 jajaSposób przygotowania:Kurczaka pokrój na kawałki według uznania. Posyp przyprawą z pomysłu na. Następnie obtocz mięso w mące, potem w jajku i płatkach. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.* Panieruj dopiero przed smażeniem. * Jeśli chcesz, aby twój kurczak był mniej kaloryczny zamiast smażyć go na oleju, upiecz go w piekarniku.Smacznego!Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Cukier różany

Wielki Apetyt

Cukier różany

Zdrowe, pożywne śniadanie w 5 minut

Wielki Apetyt

Zdrowe, pożywne śniadanie w 5 minut

Grill: szparagi w mielonym mięsie

Wielki Apetyt

Grill: szparagi w mielonym mięsie

Uwielbiam szparagi (zwłaszcza te zielone) i nie wyobrażam sobie, żebym nie zaraziła Cię tym uczuciem. Grillowane są boskie, ale mój mąż zawsze twierdzi, że przydałby się do nich jakiś mięsny akcent. Postanowiłam, więc te zielone cudowności wykorzystać jako patyczki grillowe. Patyczki? Pewnie pomyślisz, że zwariowałam? Nic z tych rzeczy! Zerknij na przepis i wszystko stanie się jasne.Wyszło pysznie, więc zachęcam do eksperymentowania, aby twój grill nigdy już nie był tym zwykłym, nudnym.Składniki:300 g mielonego mięsa z karkówki10 zielonych szparagówcebulkasólpieprzcynamonczerwona papryczka chilliketchup Jalapeno ( kupisz go w Tesco)Sposób przygotowania:Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie złap z oba końce i złam. Strona z główką szparaga jest tą dobrą, zgrubiałą końcówkę wyrzuć (lub wykorzystaj do sosu lub bulionu).Mięso dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cynamonu. Dodaj do niego pokrojoną papryczkę,cebulkę i 2 duże łyżki ketchupu z jalapeno.Całość dokładnie wymieszaj.Zrób kulkę z mięsa i w jej środek włóż szparaga (uformuj w dłoniach).Całość grilluj na tacce lub w  naczyniu żaroodpornym ok. 10-20 minut w zależności od grilla.Szaszłyki będą gotowe, gdy mięso się zarumieni.Biorę udział w  akcji #widzimysienagrillu i Ciebie drogi czytelniku również do niej zapraszam. Smacznego!Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Grill: pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Wielki Apetyt

Grill: pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Grill-soczysty kurczak z warzywami

Wielki Apetyt

Grill-soczysty kurczak z warzywami

Idealnie doprawiony i te delikatne w smaku zdrowe warzywka. Jestem pewna, że taka propozycja zachwyci każdego kto szuka jakiejś odmiany podczas grillowego sezonu.Dla mnie klasyczna kiełbacha, karkówa i kaszanka już dawno nie jest upragnionym smakołykiem. Ciągle szukam nowych pomysłów i rozwiązań jak fajnie zjeść podczas imprezy w plenerze i nie narobić się przy tym długimi godzinami.Jeśli masz tak samo- do dzieła!Składniki:pierś z kurczakabatatcukiniafasolka szparagowapapryka zielone szparagipomysł na ....kurczaka z czosnkiem i ziołami olej rzepakowy Sposób przygotowania:Batata umyj, obierz i pokrój w paski lub kosteczkę. Dodaj cukinię, fasolkę, paprykę i szparagi. Całość umieść w woreczku ( w zestawi z pomysłem na). Woreczek zamknij i umieść na tacce aluminiowej na grillu.Kurczaka zamarynuj przez min. 10 minut w przyprawach z kapką oleju. Czas grillowania zależy od rodzaju grilla. Danie będzie gotowe, gdy kurczak będzie złoty a warzywa miękkie. Podawaj na gorąco z ulubionym sosem lub bez.Smacznego!Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Jajko w cieście filo

Wielki Apetyt

Jajko w cieście filo

Fajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły.Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba.Składniki:ciasto filoolej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorachjajkokremowa baza do jasnych sosów50 ml śmietanki 12%woda Sposób przygotowania:Ciasto filo przytnij odpowiednio do foremki (najlepiej użyj do tego celu nożyczek). Następnie każdy płatek przesmaruj olejem. Ukłądaj jeden na drugim a potem umieść je w naczyniu do zapiekania.Sos przygotuj według receptury z opakowania i zalej nim środek ciasta.Następnie wbij jajko.Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, aż wierzch się zetnie a ciasto zrumieni.Podawaj na ciepło.Smacznego!Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Ekspresowa tarta szpinakowa

Wielki Apetyt

Ekspresowa tarta szpinakowa

Jeśli szukasz jakiegoś łatwego, smacznego i szybkiego przepisu- bardzo dobrze trafiłeś. Powstał zupełnie przypadkiem a skłoniło mnie do tego pojawienie się na rynku nowego produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny.Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki:ciasto francuskieopakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem)50 ml śmietanki 30%jajko100 g tartego seraczosnekkremowa baza do jasnych sosów wodasól  Sposób przygotowania:Sos przygotuj według podstawowej receptury z opakowania. Zamiast śmietanki 12 % dodaj 30%.Ciastem wyklej formę do zapiekania.Szpinak przesmaż z wyciśniętym czosnkiem i posól do smaku.Wyłóż na ciasto.Do przestudzonego sosu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Zalej nim masę szpinakową.Całość posyp żółtym serem i zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Pieczone ziemniaczki z śródziemnomorskim stylu

Wielki Apetyt

Pieczone ziemniaczki z śródziemnomorskim stylu

Sos pieczeniowo - śliwkowy

Wielki Apetyt

Sos pieczeniowo - śliwkowy

Jak w prosty sposób przygotować fajny sos śliwkowy? Nic prostszego i zajmie ci dosłownie 5 minut!Jego idealny, głęboki i słodki smak sprawdzi się świetnie do grillowych potraw i codziennego mięska.Polecam wszystkim tym, którzy lubią szybko i smacznie.Składniki:100 g konfitury śliwkowej1 sos pieczeniowy jasny Sposób przygotowania:Sos pieczeniowy rozmieszaj w 200 ml zimnej wody. Podgrzewaj na wolnym ogniu nieustannie mieszając. Gdy lekko przestygnie dodaj do niego powidła śliwkowe i dokładnie wymieszaj. Możesz go podać zarówno na zimno jak i na ciepło.Smacznego!Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Szybki obiad

Wielki Apetyt

Szybki obiad

Szybkie jedzenie nie musi oznaczać fast food'u. Mało tego w 10-15 minut jesteś w stanie przygotować smaczny, ale i zdrowy posiłek. Wystarczy, że otworzysz lodówkę i wyjmiesz ulubione warzywa sezonowe, dodasz kawałek sera i/lub rybki czy mięsa i twój zdrowy szybki obiad tworzy się prawie sam!Składniki:batatbrokułzielone szparagicebulka szalotkaser kozi typu fetasól Sposób przygotowania:Warzywa umyj, pokrój na kawałki i umieść w naczyniu do gotowania na parze (ja korzystam z pojemników lub torebek do gotowania w mikrofalówce). Gotuj przez 3-10 minut (w zależności o używanego sprzętu) aż bataty będą miękkie. Wyłóż warzywa na talerz i posyp posiekaną szalotką i kozim serem.* Jeśli jesteś typowym mięsożercom do takiego szybkiego obiadu możesz dodać kawałek rybki lub indyka. * Możesz podać go również z sosem (np. czosnkowym)* Pamiętaj, żeby zawsze używać warzyw sezonowych i tych, które najbardziej ci smakują. Bardzo ważny jest również wybór różnych kolorów (nie dość, że warzywa różnego koloru mają inny smak, witaminy, ale cieszą również oko)Smacznego!Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Zapiekanka ze szparagami, czerwoną cebulą i ziemniakami

Wielki Apetyt

Zapiekanka ze szparagami, czerwoną cebulą i ziemniakami

Idealne, szybkie danie z sezonowych szparagów. Jeśli nie masz pomysłu co zrobić na obiad- dobrze trafiłeś. Jeśli nie jadłeś jeszcze szparagów a jesteś ich ciekaw- dobrze trafiłeś.Jeśli nie jesteś pewien czy dasz sobie radę- trafiłeś bardzo dobrze!Składniki:3-4 ziemniaki średniej wielkościpęczek zielonych szparagów340 ml śmietanki 30%50 g żółtego, tartego sera1-2 czerwone cebule1 łyżka klarowanego masła (ewentualnie oleju rzepakowego)sólpieprzulubione przyprawygarść posiekanego koperku Sposób przygotowania:Szparagi umyj i złam ( gdy pękną górna część z główką zostaje, dolną możemy zachować np. do ugotowania wywaru). Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry (postaraj się, aby były w miarę równej grubości) i zalej wrzątkiem (pozostaw w nim na 3-4 minuty).Cebulę obierz i pokrój na pół-krążki- przesmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem klarowanego masła ( lub oleju rzepakowego). W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką połączoną z jajkiem.Dopraw do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu i posiekanym koperkiem. Na sam koniec posyp tartym serem.Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym.Smacznego!Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Koktajl bananowo- truskawkowy

Wielki Apetyt

Koktajl bananowo- truskawkowy

Pyszne ciasteczka maślane i test stempelków

Wielki Apetyt

Pyszne ciasteczka maślane i test stempelków