Mus bananowo-jaglany z owocami

Dietetyczne fanaberie

Mus bananowo-jaglany z owocami

Dietetyczne fanaberie

Jabłecznik bez mąki

Nie mogłam się powstrzymać i musiałam stworzyć przepis w najnowszym trendzie #JedzJabłka!Jabłecznik prezentowany poniżej jest banalnie prosty w przygotowaniu i bardzo niskokaloryczny,bo bez dodawania mąki i tłuszczu (poza tym w jajkach oczywiście).Pamiętacie pewnie czekoladowe ciasto z fasoli i fasolowe muffiny z cynamonem?Pomyślałam, że ten materiał będzie idealny na spód i to był strzał w dziesiątkę!Lekko słonawy posmak fasolowego ciasta idealnie współgra ze słodką warstwą jabłek w galaretce.Całe ciasto na 26 centymetrowej tortownicy ma tylko około niespełna 1600 kalorii! :-)Jabłecznik z galaretką na fasolowym spodzie1 duży kawałek (1/8 ciasta) dostarcza średnio:1 kg jabłek (po obraniu i utarciu ok 750g)1 opakowanie galaretki cytrynowej400 ml wody450 g ugotowanej białej fasoli lub 2 puszki białej fasoli konserwowej3 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia60 g brązowego cukru20 g mielonego siemienia lnianego (2 kopiaste łyżki)2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.Ugotowaną fasolę, lub odcedzoną,opłukaną i dobrze osuszoną fasolkę z puszki blendujemy razem z jajkami, brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, siemieniem lnianym i przyprawami korzennymi (1/2 porcji cynamonu).Dokładnie zmieloną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 40 minut, następnie również odstawiamy do ostygnięcia.Jabłka ucieramy na dużych oczkach tarki, wlewamy do nich galaretkę, dodajemy pozostały cynamon i mieszamy, po czym wstawiamy miskę do lodówki.Gdy fasolowy spód będzie już chłodny, a jabłka z galaretką zaczną już wyraźnie "gęstnieć", przelewamy masę do tortownicy, rozprowadzamy na równo łyżką i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aż całość całkiem stężeje.Spód jak widzicie wyszedł "słuszny", więc możecie zredukować składniki do 2/3 i zrobić trochę cieńszy obniżając tym samym po raz kolejny kaloryczność ciasta :-)

Leczo z soczewicą i pieczonymi warzywami

Dietetyczne fanaberie

Leczo z soczewicą i pieczonymi warzywami

Zapiekany twaróg z czereśniami i kaszą jaglaną

Dietetyczne fanaberie

Zapiekany twaróg z czereśniami i kaszą jaglaną

Frittata z bobem i czerwona cebulą

Dietetyczne fanaberie

Frittata z bobem i czerwona cebulą

Faszerowana biała papryka z soczewicą

Dietetyczne fanaberie

Faszerowana biała papryka z soczewicą

Puree kalafiorowe z jajkiem i awokado

Dietetyczne fanaberie

Puree kalafiorowe z jajkiem i awokado

Dietetyczne fanaberie

Faszerowany bakłażan z indykiem i pieczarkami

Wreszcie tyle pyszności na sklepowych półkach z warzywami..Stanowczo muszę stwierdzić, że sezon na prowadzenie bloga z dietetycznymi przepisami w końcu w pełni!Dziś mam dla Was bardzo łatwy przepis na faszerowanego bakłażana, a za moment zabieram sięza kalafiorowe pyszności z awokado i jajkiem.Jeżeli chodzi o wczoraj przygotowane przeze mnie danie to oczywiście możecie zamiastmięsa z indyka użyć kurczaka, albo pokusić się na wersję wege i zastąpić drób np. kaszą jaglaną,ryżem lub soczewicą. Idealne danie na ciepłą kolację!Faszerowany bakłażan z indykiem i pieczarkami1 porcja (1 połówka bakłażana) dostarcza1 spory bakłażan (ok 400 g)3 duże pieczarki (ok 120 g)1 mała cebula120 g mielonego mięsa z indykagarść liści świeżej bazylii1 łyżeczka bazyliowego pesto1 łyżka utartego sera grana padano (10 g)1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu1/2 łyżeczki soli prowansalskiejBakłażan przekrawamy wzdłuż na 2 równe połówki, odcinamy końce i za pomocą łyżki drążymy środek, który następnie kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski/talerza.Wydrążone połówki nacieramy solą i odstawiamy.Cebulę i 2 pieczarki siekamy dość drobno i wraz ze środkiem bakłażana dusimy pod przykryciem na patelni aż całość zmniejszy objętość, ściągamy pokrywkę i odparowujemy na małym ogniu.Na patelnię dodajemy mielone mięso, posiekane listki bazylii, pesto oraz przyprawy i podsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając.Po kilkunastu minutach natarte solą połówki bakłażana powinny się lekko "spocić", odlewamy pozostałą w nich wodę i nakładamy do środka przygotowany farsz, a na wierzch układamy plastry pieczareki posypujemy niewielką ilość sera grana padano (można też użyć np mozzarelli).Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy 40 minut.W połówkach może się zebrać po pieczeniu odrobina wody, którą po prostu odlewamy przechylając je delikatnie.

Dietetyczne fanaberie

Kasza jaglana z truskawkami i serkiem wiejskim

Serek wiejski i truskawki.Ostatnimi czasu doszłam do wniosku, że to idealne połączenie sezonowe.Właściwie to nie wiem, czy przepis jest bardziej deserowy, czy śniadaniowy, ale na pewnodostosujecie go jakoś pod siebie, a może i urozmaicicie innymi owocami, bo z malinami teżna pewno wyszłoby pysznie.Tak z innej beczki..Z cyklu "przepraszam bardzo" chciałam znów usprawiedliwić swoje zaniedbania blogowe,na dodatek nie mogę chyba obiecać, że szybko powrócę do jakieś pokaźnej częstotliwościjeżeli chodzi o nowe przepisy, bo trochę muszę się pozbierać sama ze sobą i życiem codziennym.W miarę możliwości oczywiście będę pisać i starać się wykorzystywać dary lata i tworzyćjakieś fajne, sezonowe, lekkie potrawy..Za jakiś czas pewnie będzie lepiej, trzymajcie kciuki :-)Kasza jaglana z truskawkami i serkiem wiejskim40 g kaszy jaglanej1 łyżeczka mioduszczypta soliodrobina otartej laski wanilii100 g lekkiego serka wiejskiego100 g truskawek10 g orzechów nerkowca lub płatków migdałowychKaszę jaglaną gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 15 minut, a następniezostawiamy pod przykryciem we wrzątku jeszcze kilka minut aż napęcznieje i odcedzamy.Do gorącej kaszy dodajemy łyżeczkę miodu i otartą wanilię, dokładnie mieszamy i przekładamydo miseczki/salaterki. Na wierzch nakładamy rozgniecione widelcem, słodkie truskawki, następnieserek wiejski. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałowymi.-------

Dietetyczne fanaberie

Zupa a'la Sztaba

Znów chwilkę mnie nie było, bo wyrwałam się na kilkudniowy urlop celem odwiedzenia mojejnajstarszej siostry i ferajny oraz odrobiny relaksu w mojej ukochanej Szwecji.Tym razem na leniucha - praktycznie nic nie gotowałam.. no upiekłam jedno małe ciasto :-)Pogoda dopisała jak nigdy ani trochę nie przypominając skandynawskiej szarugi, więc trafiłamidealnie i nawet spiekłam sobie nieco nos.Nie mniej jednak czas wrócić do rzeczywistości i deszczu za oknem, który mam nadzieję szybkoznów zamieni się na już prawie letnią pogodę, która ostatnio nas rozpieszczała.W międzyczasie jednak na takie bure dni jak dziś - proponuję pyszną, łatwą w przygotowaniu i rozgrzewającą, "ucieraną" zupę z warzyw korzennych. Dziękuję za inspirację Sztabie z Bibendy, który już parę tygodni temu przygotował tą pyszną zupę z klopsikami z indyka i ucieranymi warzywami jako zupę dnia, mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się na nią załapię :-)A kolejne podziękowania kieruję do Świeżej Paczki za dostawę pysznych jarzyn! :-) Rozgrzewająca zupa z warzyw korzennych przepis na 3 porcje700 ml wody 100 g marchwi50 g selera40 g pietruszki40 g pora1 puszka krojonych pomidorów1 łyżeczka koncentratu pomidorowego4 łyżki posiekanego szczypiorku8-10 listków świeżej miętyspora garść listków bazylii 2 łyżeczki otartego, świeżego imbiru1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu1/2 łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki garam masala (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli150 g piersi z kurczaka + szczypta soli + odrobina pieprzu + 1 łyżeczka suszonej bazylii2 łyżki jogurtu naturalnego Minimum godzinę przed przygotowaniem zupy kroimy kurczaka w kostkę lub cienkie paseczki, nacieramy odrobiną soli, pieprzu i posypujemy bazylią - przykrywamy i odstawiamy do lodówki.Obrane i umyte jarzyny ucieramy na dużych oczkach tarki i wrzucamy do gotującej się wody i na małym ogniu gotujemy około 25 minut.Następnie dodajemy krojone pomidory oraz odrobinę koncentratu, wrzucamy również utarty imbir, przyprawy, dosalamy do smaku i po chwili dodajemy przygotowane wcześniej kawałki kurczaka oraz posiekane zioła - miętę i bazylię.Całość gotujemy jeszcze około 20 minut po czym przelewamy do talerzy/miseczek, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i posypujemy dużą ilością posiekanego szczypiorku.----

Lekka sałatka wegetariańska z mozzarellą i rabarbarem

Dietetyczne fanaberie

Lekka sałatka wegetariańska z mozzarellą i rabarbarem

Dietetyczne fanaberie

Lody sernikowe!

Tak patrzę na prognozę pogody, widzę, że wreszcie zbliża się wiosenny potop i od sobotydo soboty równo, jednostajnie i monotematycznie.. będzie lało.Ale! Jak już wyjdzie słońce to trzeba być przygotowanym! Na lody!Przywiozłam już z Gliwic moje foremki i stwierdzając, że sernik i lody to zdecydowaniedwa moje ulubione desery, doszłam do wniosku, że trzeba te przyjemności ze sobą połączyć!Twaróg, jogurt, skórka z pomarańczy, trochę bakalii, raz dwa i gotowe.Zazdroszczę Wam wszystkim posiadaczom maszynki do robienia lodów!Jak już kiedyś stanę się dumną właścicielką wielkiej kuchni z równie dużym zamrażalnikiem,to na pewno zainwestuje w taki gadżet i będę hurtem robić pyszne owocowe sorbety.A tym czasem ja, blender i foremki z Ikei, no trudno, dajemy rade.. :-)Lody sernikowePrzepis na porcję do 6 foremek, 1 lód dostarcza średnio:125 g chudego twarogu200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej danone lub zott, kremowy)skórka otarta z 1 pomarańczysok z 1/2 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rodzynek10 łyżka pokruszonych orzechów (np nerkowca lub laskowych)3 łyżeczki miodu Pokruszony twaróg mieszamy dokładnie z jogurtem i miodem.Na małych oczkach tarki ocieramy skórkę z pomarańczy (wcześniej ją wyparzamy),skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny dodajemy to reszty składników wraz z bakaliami.Całość raz jeszcze mieszamy, przelewamy do foremek i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.Smacznego lodożercom :-)

Dietetyczne fanaberie

Pieczone owoce z płatkami owsianymi

Ostatnio pochłaniam ogromne ilości owoców.Zastanawiam się często po co komu słodycze, skoro można jeść owoce?Ten zestaw jest dość mocno jesienny, więc właściwie idealnie wpasował się do aury za oknem.Nie mniej jednak słodką gruszkę i banana przełamuje kwaskowy rabarbar prosto z mojej działki,na której mama już szykuje dla mnie "eko" zestaw rodem z warzywniaka - będą dynie, cukinie, pomidory, ogórki, zioła, szczypiorek szpinak, maliny, truskawki, śliwki.. a potem przetwory, przetwory i jeszcze więcej przetworów.. powidła z zeszłego roku będziemy chyba jeść jeszcze 3 lata :-)Wracając jednak do dzisiejszego przepisu - to może być porządnym deserem po lekkim obiedzie,albo sobotnim śniadaniem na chłodne poranki kiedy mamy więcej niż 5 minut na przygotowanieczegoś pysznego i zdrowego.Oprócz owoców dorzuciłam też odrobinę płatków migdałowych, ale możecie je zastąpić jakimikolwiek posiekanymi orzechami lub np pestkami dyni czy słonecznika, a nawet płatków kokosowych!Natomiast w wersji bezglutenowej płatki możecie zastąpić kaszą jaglaną lub np ryżem :-)Pieczone owoce z płatkami owsianymi1/2 jabłka1/2 sporej, dojrzałej gruszki1/2 banana1 gałązka młodego rabarbaru (ok 30g)1/2 średniej marchewki1 łyżeczka płatków migdałowych2-3 suszone śliwki25 g płatków owsianych2/3 łyżeczki cynamonuUmyte jabłko, gruszkę i rabarbar kroimy w kostkę, natomiast banana i marchew ucieramy na dużych oczkach tarki.Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem na 3 minuty po czym odlewamy pozostałą wodę.Do pokrojonych/utartych owoców dodajemy kawałki suszonych śliwek, przygotowane płatki owsianeoraz płatki migdałowe i cynamon (możemy też dodać inne lubiane przyprawy korzenne).Całość mieszamy dokładnie, wkładamy do żaroodpornego naczynka lub foremki i pieczemy w 180'C przez około 20-25 minut.-----------

Dietetyczne fanaberie

Tarta z kalafiorem i musem ze słodkich ziemniaków

Już jest! Mój Ci on, nowy piekarnik!Od razu zrobiłam z nim porządek i zabrałam się do wypieków, na pierwszy ogień poszłomoje ukochane ciasto fasolowe no i nowa tarta, o której myślałam już od dawna.Z cyklu przepisów słodko słonych - idealne połączenie razowego ciasta orkiszowego z kalafiorem,czerwoną cebulą i słodkimi ziemniakami.Chciałam, aby tarta była stosunkowo wysoka, więc do jej pieczenia użyłam tortownicy.Muszę przyznać, że mąka orkiszowa chyba stanie się moją ulubioną do produkcji spodów do tart,bo ten wyszedł idealnie jak nigdy, zarówno w smaku jak i fakturze.Zupa z pieczonych warzyw, nowa porcja muffinów i wypieki z nadchodzącymi truskawkami..już nie mogę się doczekać!Tarta z kalafiorem i musem z słodkich ziemniakówPrzepis na formę około 24 cm - spora porcja dla 3 osób, 1/3 tary dostarcza:spód200 g mąki pełnoziarnistej, orkiszowej70 g jogurtu naturalnego30 ml wody1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka bazylii1/2 łyżeczki soliwypełnienie300 g kalafiora300 g batatów100 g marchwi1 spora czerwona cebula2 jajka2/3 łyżeczki garam masala1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1/2 łyżeczki currygarstka świeżej bazylii szczypta soli + sól do posolenia wody na kalafiorZ podanych składników na spód zagniatamy ciasto na stolnicy lub np w misce.Rozwałkowujemy je na okrągły placek lekko podsypując mąką i układamy równo w foremce, którejdno wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie za pomocą pędzelka smarujemy odrobiną oliwy.Spód nakłuwamy widelcem w paru miejscach i podpiekamy w 170'C przez 20 minut po czym wyciągamy z piekarnika.Kawałki kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy garam masala, po wyciągnięciu ich z wody dokładnie odsączamy, a najlepiej dajemy im chwilę na sitku na wysuszenie,po czym rozdrabniamy na mniejsze różyczki i układamy na spodzie tarty.W między czasie gotujemy również słodkie ziemniaki oraz marchew.Oprócz kalafiora spód tarty posypujemy również posiekaną czerwoną cebula (połówką).Ugotowane ziemniaki oraz marchew dokładnie odcedzamy i osuszamy (staramy się ich nie rozgotować), po czym w wysokim naczyniu blendujemy wraz z jajkami, świeżą bazylią i przyprawami.Tak otrzymany mus wlewamy do tarty i staramy się go równomiernie rozprowadzić.Na wierzchu układamy krążki z pozostałej połówki cebuli.Tartę pieczemy w 180'C przez 35-40 minut**Zależnie od użytych produktów na dnie tarty może zebrać się trochę wody z warzyw - nie należy się tym przejmować, wystarczy lekko przechylić tartę i odlać to co się zebrało :-)

Sałatka z makaronem i wędzoną makrelą

Dietetyczne fanaberie

Sałatka z makaronem i wędzoną makrelą