Dietetyczne fanaberie
Pieczone owoce z płatkami owsianymi
Ostatnio pochłaniam ogromne ilości owoców.Zastanawiam się często po co komu słodycze, skoro można jeść owoce?Ten zestaw jest dość mocno jesienny, więc właściwie idealnie wpasował się do aury za oknem.Nie mniej jednak słodką gruszkę i banana przełamuje kwaskowy rabarbar prosto z mojej działki,na której mama już szykuje dla mnie "eko" zestaw rodem z warzywniaka - będą dynie, cukinie, pomidory, ogórki, zioła, szczypiorek szpinak, maliny, truskawki, śliwki.. a potem przetwory, przetwory i jeszcze więcej przetworów.. powidła z zeszłego roku będziemy chyba jeść jeszcze 3 lata :-)Wracając jednak do dzisiejszego przepisu - to może być porządnym deserem po lekkim obiedzie,albo sobotnim śniadaniem na chłodne poranki kiedy mamy więcej niż 5 minut na przygotowanieczegoś pysznego i zdrowego.Oprócz owoców dorzuciłam też odrobinę płatków migdałowych, ale możecie je zastąpić jakimikolwiek posiekanymi orzechami lub np pestkami dyni czy słonecznika, a nawet płatków kokosowych!Natomiast w wersji bezglutenowej płatki możecie zastąpić kaszą jaglaną lub np ryżem :-)Pieczone owoce z płatkami owsianymi1/2 jabłka1/2 sporej, dojrzałej gruszki1/2 banana1 gałązka młodego rabarbaru (ok 30g)1/2 średniej marchewki1 łyżeczka płatków migdałowych2-3 suszone śliwki25 g płatków owsianych2/3 łyżeczki cynamonuUmyte jabłko, gruszkę i rabarbar kroimy w kostkę, natomiast banana i marchew ucieramy na dużych oczkach tarki.Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem na 3 minuty po czym odlewamy pozostałą wodę.Do pokrojonych/utartych owoców dodajemy kawałki suszonych śliwek, przygotowane płatki owsianeoraz płatki migdałowe i cynamon (możemy też dodać inne lubiane przyprawy korzenne).Całość mieszamy dokładnie, wkładamy do żaroodpornego naczynka lub foremki i pieczemy w 180'C przez około 20-25 minut.-----------