Bake&Taste Tort Euromillionera - na maślanym biszkopcie, z kremem kajmakowym, polewą czekoladową i orzechami
Bake&Taste Naleśniki gryczane (bezglutenowe) Kolejny, po gofrach, przepis z serii eksperymentowania z mąką gryczaną. Tym razem już zupełnie bez domieszki białej mąki, w pełni bezglutenowy. Podaję przepis bazowy, z dodatkami można dowolnie kombinować. Naleśniki wychodzą cienkie, ale zarazem bardzo elastyczne, więc sprawdzą się zarówno lekkie, słodkie dodatki, jak i bardziej obfite farsze na słono.Składniki na 7 naleśników:1 1/4 szklanki mąki gryczanej1 szklanka mleka1 jajkoszczypta soliłyżeczka cukru pudrułyżka/dwie oleju rzepakowegoJajka utrzeć z mlekiem i olejem, po czym wsypać mąkę, sól, cukier i zmiksować do utworzenia jednolitego ciasta. Smażyć z obu stron po kilkadziesiąt sekund (smażą się bardzo szybko). Jeden naleśnik to dwie małe chochelki ciasta.
Bake&Taste Malinowa kasza manna O swoim uwielbieniu do kaszy manny pisałam już przy okazji kruchego ciasta. Tym razem tradycyjna odsłona manny podrasowana dodatkiem malin. Jest na nie sezon, więc warto korzystać. Dla dzieci małych i dużych :)Składniki na 2 porcje:2 szklanki mleka3 łyżki kaszy mannyłyżka cukrułyżka masłaszczypta soliszklanka malin1,5 szklanki mleka przelać do garnka, dołożyć masło, wsypać cukier i sól, po czym zagotować. W pozostałej części mleka rozrobić kaszę mannę i wlać ją na gotujące się mleko, energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Ciągle mieszać do ponownego zagotowania mleka, a następnie zdjąć garnek z gazu i odstawić kaszę do przestudzenia oraz zgęstnienia. Podanie: Połowę kaszy przełożyć do pucharków/miseczek. W niedużym pojemniku umieścić maliny i zmiksować przy pomocy blendera ręcznego (u mnie testowany Braun MQ535), dzięki czemu nie ma potrzeby uprzedniego przecierania malin przez sito, by pozbyć się pestek. 3/4 powstałego musu przełożyć do garnka z kaszą, która pozostała i zmiksować blenderem. Malinową kaszę wyłożyć na tradycyjną, a na koniec wylać na jej powierzchni resztę musu z malin.