Chia fresca - orzeźwiający napój na lato

Szybkie gotowanie

Chia fresca - orzeźwiający napój na lato

Napój chia fresca (zwany iskiate), jest bardzo popularny w Meksyku oraz Ameryce Środkowej. Jest świetny szczególnie latem - zapewni nam dobre nawodnienie i przyspieszy metabolizm. Można przygotować go w buteleczce i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Nasiona chia są źródłem m.in.: błonnika, białka, witamin, antyoksydantów, minerałów (wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, cynku). Są również dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6.Woda kokosowa jest naturalnym izotonikiem, zawiera sporo potasu, a także sód i magnez. Czytaj dalej »

Mrożona herbata owocowa

Szybkie gotowanie

Mrożona herbata owocowa

Dzbanek Biocera alkalizujący wodę - test produktu

Szybkie gotowanie

Dzbanek Biocera alkalizujący wodę - test produktu

zdj. jonizatory.euJakiś czas temu zamieściłam wpis z właściwościami wody alkalicznej wraz z recenzją jonizatora dzbankowego , którego cena zapewne była zaporowa dla wielu osób. Tym razem prezentuję o wiele tańsze rozwiązanie dla osób, które chcą pić alkaliczną wodę, ale nie chcą wydawać dużej kwoty na zakup jonizatora. Czytaj dalej »

Szybkie gotowanie

"Kaszomaniak" W. Jackowska - recenzja książki oraz konkurs

Prezentuję Wam dziś książkę "Kaszomaniak" Wandy Jackowskiej, w której główną rolę odgrywa kasza.Jak twierdzi autorka "Kasza nie musi być ani nudna, ani mdła. Kilka pomysłowych dań może zrewolucjonizować jej miejsce w Twojej kuchni. A warto, bo każdy rodzaj kaszy to inna moc błonnika, wartości odżywczych i niewielka liczba kalorii. Kasze są sycące, pożywne, niedrogie i smakowo bardzo różnorodne. Jeśli do gryczanej lub jęczmiennej dodamy sos i ulubione przyprawy, to uzyskamy iście królewskie danie. "Czytaj dalej »

Mleko roślinne z pestek dyni

Szybkie gotowanie

Mleko roślinne z pestek dyni

Do tej pory robiłam już domowe napoje roślinne z owsa, kokosa, migdałów, sezamu, słonecznika, orzechów. O zrobieniu mleka roślinnego z pestek dyni myślałam już od bardzo dawna, ale pestki te wydawały mi się zbyt intensywne w smaku, żeby zrobić z nich smaczne mleko. Postanowiłam jednak spróbować i jak się okazało, smak pestek nie jest mocno wyczuwalny, a więc mleko można spokojnie dodawać do koktajlu czy kawy - na pewno nie zdominuje ich smaku. Podaję ten napój także mojemu dziecku, dla zdrowia (mleko z pestek dyni to świetne źródło magnezu, cynku, fosforu, żelaza) oraz profilaktycznie anty-pasożytniczo.Zauważyłam, że jest mniej trwałe od pozostałych napojów roślinnych, więc najlepiej spożyć je w przeciągu 2 dni. Najlepsze jest lekko dosłodzone. Czytaj dalej »

Przepyszny koktajl truskawkowy z mango

Szybkie gotowanie

Przepyszny koktajl truskawkowy z mango

Lubicie truskawki? Ja kocham truskawki pod każdą postacią. Ten koktajl polubią Wasze dzieci. Jest słodki, o aksamitnej konsystencji, pyszny. Zachęcam do zrobienia, a później dajcie znać jak smakował ;).Póki jest jeszcze sezon, zachęcam też do eksperymentowania i przygotowania także innych koktajli, np.: truskawkowo-kokosowego, z kaszą, czy z płatkami owsianymi. Czytaj dalej »

Fasolka z tofu - szybka i zdrowa przekąska

Szybkie gotowanie

Fasolka z tofu - szybka i zdrowa przekąska

Szybkie gotowanie

"Ziarno" D. Wójciak - recenzja książki

Dominika Wójciak, blogerka i zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, wydała swoją kolejną książkę pt. "Ziarno" (poprzednia to "Warzywo").Książka zawiera 100 przepisów na proste dania bezglutenowe i wegetariańskie, na bazie łatwo dostępnych produktów.Czytaj dalej »

Botwinka - idealna zupa na lato

Szybkie gotowanie

Botwinka - idealna zupa na lato

Jak tylko na bazarku pojawia się botwinka, dosyć często przygotowuję z niej lekką i smaczną zupę, która kojarzy mi się z latem. Można ją podawać z różnymi dodatkami (np. młodymi ziemniakami z oliwą, czy z jajkiem na twardo z grzanką) i za każdym razem będzie smakować nieco inaczej. Moja mama najczęściej podaje botwinkę zabielaną śmietaną, z ziemniakami okraszonymi skwarkami. Ja przygotowałam ją w wersji bezmięsnej.Czytaj dalej »

Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną

Szybkie gotowanie

Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną

Koktajl owocowy z pietruszką - oczyszczczający, bogaty w żelazo

Szybkie gotowanie

Koktajl owocowy z pietruszką - oczyszczczający, bogaty w żelazo

Uwielbiam koktajle, bo można je szybko przygotować, a dodatkowo przemycić w nich np. warzywa, których nie zjedlibyśmy samych w dużej ilości. Koktajl ten, dzięki dodatkowi pietruszki, ma właściwości oczyszczające oraz jest dobrym źródłem żelaza. Pietruszka zawiera też kwas foliowy, wit. E, magnez, wapń, potas. W witamina C (zawarta w owocach i pietruszce), dodatkowo wspomaga wchłanianie żelaza. W koktajlu jest wyczuwalny lekki posmak pietruszki, więc jeśli nie lubisz jej smaku, dodaj na początek trochę mniej.Czytaj dalej »

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i polędwiczką kurczaka

Szybkie gotowanie

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i polędwiczką kurczaka

Lubię cukinię i często dodaję ją do swoich dań. Na blogu możecie znaleźć wiele przepisów z jej użyciem. Do dzisiejszego dania użyłam bardzo młodej cukinii (grubości ogórka szklarniowego) oraz kaszy z poprzedniego dnia, dzięki czemu trochę przyspieszyłam czas przygotowania. Zachęcam Was do wypróbowania tej smacznej potrawy, a później do podzielenia się opinią lub zdjęciem ;). A jakie są Wasze ulubione dania z cukinii?Czytaj dalej »

Zielona pasta słonecznikowa na kanapki

Szybkie gotowanie

Zielona pasta słonecznikowa na kanapki

Zrobiłam do tej pory wiele różnych past na kanapki. Mam swoje ulubione, do których często powracam, wciąż jednak staram się wymyślać nowe smaki. Ciekawa byłam jak będzie smakować połączenie zieleniny z nasionami słonecznika - powstał bardzo ciekawy smak. Na pewno wrócę do niej ponownie. Zachęcam Was do wypróbowania :).A Wy, macie swoje ulubione pasty kanapkowe? Jakie są Wasze ulubione kombinacje składników? Czytaj dalej »

Koktajl z płatkami komosy ryżowej

Szybkie gotowanie

Koktajl z płatkami komosy ryżowej

Kleftiko - sakiewki z mięsem i warzywami

Szybkie gotowanie

Kleftiko - sakiewki z mięsem i warzywami

Kleftiko - typowo grecka potrawa - to zapiekane kawałki mięsa z warzywami w pergaminie (lub cieście filo). Danie, które robi się prawie samo - nie trzeba mieszać czy doglądać w piekarniku, wystarczy wszystko pokroić i zawinąć. Przygotowałam je wraz z kilkoma blogerkami na warsztatach kulinarnych z Galeo. Czytaj dalej »

Szybkie gotowanie

"Diet coaching" U. Mijakoska - recenzja książki

"Diet coaching" Urszuli Mijakoskiej to pierwsza polska książka o świadomym odżywianiu się." To nie jest książka z jakąś gotową dietą, ale poradnik, który pomaga lepiej poznać siebie i swoje prawdziwe potrzeby żywieniowe.  Autorka nie koncentruje się wyłącznie na utracie kilogramów. Przedstawia w książce sposób na zdrowy styl życia, wykorzystując przy tym techniki coachingu, aby na stałe zmienić nawyki żywieniowe.Czytaj dalej »

Słodkie pralinki kokosowe z morwą i daktylami

Szybkie gotowanie

Słodkie pralinki kokosowe z morwą i daktylami

Przepis na słodką przekąskę w zdrowszej wersji - z dedykacją dla wszystkich, którzy kochają słodycze ;). Mojej rodzinie bardzo zasmakowały.  Już jedna sztuka zaspokoi apetyt na słodycze, ponieważ pralinki są baaardzo słodkie. Czytaj dalej »

Quiche z porem i szynką

Szybkie gotowanie

Quiche z porem i szynką

Quiche (czyt.: kisz) przygotowałam wraz z kilkoma blogerkami na warsztatach kulinarnych z Galeo. Jest to rodzaj placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, zalanego jajeczno-śmietanową masą. Zapiekamy w dużej, okrągłej lub prostokątnej formie (opcjonalnie w małych foremkach do tarteletek).To szybkie danie imprezowe, czy np. na kolację - przygotowanie i pieczenie zajmuje w sumie pół godziny. Czytaj dalej »

Warsztaty kulinarne z Galeo

Szybkie gotowanie

Warsztaty kulinarne z Galeo

Kilka dni temu wzięłam udział w ciekawych warsztatach kulinarnych z marką Galeo, pod hasłem „Światowe standardy w domowym wydaniu”. Przygotowaliśmy potrawy, których nazwy każdy z nas kiedyś słyszał, ale niekoniecznie wiedział jak je dokładnie przygotować.Spotkanie miało miejsce 9 kwietnia 2016 r. w Studiu Kulinarnym CookUp w Warszawie (studio ma też oddział w Poznaniu - mam więc cichą nadzieję, że kiedyś tu również będą zorganizowane spotkania z blogerami ;) ).Czytaj dalej »

Komosa ryżowa z poledwiczką kurczaka i fasolką

Szybkie gotowanie

Komosa ryżowa z poledwiczką kurczaka i fasolką

Propozycja na smacznie obiadowe danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz je również spakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Komosa ryżowa (quinoa) jest ostatnio jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu, a odkryłam ją całkiem niedawno. Zachęcam Was do przygotowania. Czytaj dalej »

Placuszki z ziaren (wegańskie, bezglutenowe) z mąką kasztanową

Szybkie gotowanie

Placuszki z ziaren (wegańskie, bezglutenowe) z mąką kasztanową

Moje dziecko bardzo lubi placuszki. Postanowiłam zrobić je z mieszanki ziaren, którą mam zawsze w lodówce.W zależności od rodzaju użytych ziaren do mieszanki (oraz mąki) - kolor i smak placuszków może być za każdym razem nieco inny.Placuszki te pieką się trochę dłużej i na trochę mniejszym ogniu, ze względu na brak jajka (w wersji nie wegańskiej jak najbardziej, jajko można dodać, zmniejszając ilość płynu).Czytaj dalej »

Domowa mąka bezglutenowa z ziaren

Szybkie gotowanie

Domowa mąka bezglutenowa z ziaren

Mieszanka powstała przy okazji robienia placuszków. Do ciasta dodałam zmielone nasiona, co ciekawie zmieniło smak placuszków. Postanowiłam więc zrobić większą ilość mąki z samych ziaren. Przechowuję ją w lodówce i w razie potrzeby, dodaję do różnych wypieków (przepisy niebawem). Proporcje mieszanki możecie zmieniać według upodobań (na początek polecam mniej pestek dyni, bo mocno dominują smak i nie wszystkim to może odpowiadać). Kolor i smak mieszanki będzie się różnił, w zależności od rodzaju i ilości poszczególnych nasion.Czytaj dalej »

Ekspresowy makowiec z jabłkami, bez mąki

Szybkie gotowanie

Ekspresowy makowiec z jabłkami, bez mąki

Kocham makowce pod każdą postacią. Piekłam kiedyś bezglutenowy makowiec bez mąki i tłuszczu. Ta wersja trochę przypomina go w smaku. Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste. Jest w wersji bezglutenowej i wegetariańskiej.Polecam Wam ten wypiek na Święta, imprezę, czy zupełnie bez okazji (zmodyfikowany przepis z „Urody życia”, autorstwa Agnieszki Maciąg).Mój następny robot będzie miał na pewno maszynkę do mielenia mięsa, a tymczasem skorzystałam z gotowej masy makowej - dzięki temu makowiec robi się ekspresowo.Jeśli wolicie sami mielić mak, wówczas trochę więcej czasu trzeba będzie poświęcić na jego wykonanie (drugą wersję przepisu zamieszczam na końcu). Czytaj dalej »

Warsztaty kulinarne

Szybkie gotowanie

Warsztaty kulinarne "Kasza" - z T. Jakubiakiem i P. Ogińskim

Dzięki uczestnictwu w konkursie Akademii Smaku "Kasza na zdrowie" i zgłoszonemu przeze mnie przepisowi, zakwalifikowałam się do udziału w warsztatach kulinarnych. Tematem przewodnim warsztatów była oczywiście kasza. Kocham kaszę pod każdą postacią, dlatego wygrana w konkursie i udział w warsztatach bardzo mnie ucieszyły.Czytaj dalej »

Jak zrobić zakupy spożywcze bez wychodzenia z domu?

Szybkie gotowanie

Jak zrobić zakupy spożywcze bez wychodzenia z domu?

Robicie zakupy spożywcze w sklepach internetowych? Ja dosyć często. Wypróbowałam do tej pory wszystkie sklepy spożywcze dowożące produkty w moim mieście i muszę przyznać, że jest to spora oszczędność czasu. Wystarczy usiąść przed komputerem, wybrać produkty i zamówić. Zajmuje to mniej więcej od 20 minut (jeśli mam już gotowe listy zakupowe produktów zapisane w danym sklepie sklepie) - do ponad godziny (jeśli jest to nowy sklep i chcemy dokładnie przejrzeć asortyment).Czytaj dalej »

Szybkie gotowanie

"Smakowita Ella" E. Woodward - recenzja książki

Na rynku całkiem niedawno pojawiła się pozycja kulinarna, na którą warto zwrócić uwagę. To książka "Smakowita Ella" autorstwa Elli Woodward. W dosyć obszernym wstępie autorka opisuje swoją historię. Od zawsze była uzależniona od słodkiego. Choroba skłoniła ją do zmiany sposobu odżywiania. Dzięki tej zmianie, wyleczyła się z ciężkiej choroby, a przy okazji znalazła swoją życiową pasję: gotowanie i prowadzenie bloga kulinarnego.Czytaj dalej »

Tofucznica, czyli jajecznica bez jaj

Szybkie gotowanie

Tofucznica, czyli jajecznica bez jaj

Tofucznica jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią jajka, ale nie mogą ich jeść, ze wzgledu na nietolerancję (lub jako alternatywne danie dla wegan). Robi się ją prawie tak szybko, jak tradycyjną. Smakuje odrobinę inaczej, choć przypomina smak jajek.Dodatek czarnej soli sprawia, że w naturalnym w smaku tofu, pojawia się smak jajka (sól do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet). To wersja podstawowa, dodatki każdy może zmienić według upodobań.Czytaj dalej »

Quionoa z kiwi - zamiast owsianki na śniadanie

Szybkie gotowanie

Quionoa z kiwi - zamiast owsianki na śniadanie

Znudził Ci się smak płatków owsianych w owsiance? Może zamiast nich użyjesz płatków quinoa? Smak będzie nieco inny, a przy okazji otrzymasz bardzo zdrowe i smaczne śniadanie. Info dla osób z nietolerancjami: danie jest bez glutenu, bez mleka, wegańskie.Dodatek cukru kokosowego dodaje ciekawego smaku, ale jeśli go nie masz, oczywiście może być też coś innego zamiast niego.Czytaj dalej »

Jajka faszerowane pieczarkami

Szybkie gotowanie

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami to dobry pomysł na szybką i smaczną świąteczną przekąskę. Sprawdzą się również jako przystawka na imprezie lub kolacji. Przepis z książki: "Święta bez pszenicy" M. Szloser.Czytaj dalej »

Jonizator wody Aquator Silver plus

Szybkie gotowanie

Jonizator wody Aquator Silver plus

"Woda jest podstawą życia na Ziemi. Bez wody życie biologiczne jest niemożliwe w jakiejkolwiek formie. Rodzimy się, posiadając w organizmie więcej niż 90% wody. Woda dostarcza do komórek składniki odżywcze oraz zabiera pozostałości metaboliczne. W miarę upływu lat, zawartość wody stale zmniejsza się i spowalnia metabolizm, pogarsza przepływ krwi, a co za tym idzie, zmniejsza się dostawa składników odżywczych do narządów wewnętrznych i tkanek.  W wieku 70 lat zawartość wody w organizmie stanowi tylko 55–60%. Jest zatem oczywiste, że stan naszego zdrowia zależy bezpośrednio od tego, ile i jakiego rodzaju wodę pijemy.Czytaj dalej »