Zapach Domu
Zielony śledź w zalewie octowej
Pomysł na danie, które możemy mieć w lodówce na tzw. "czarną godzinę"? Na niezapowiedzianych gości i na apetyt na coś smacznego? Proszę bardzo!Śledź zielony w zalewie octowej z cebulką i ogórkiem konserwowym. Smakuje wspaniale. Basiu - dzięki za przepis :)Składniki:5 łyżek bułki tartej2 łyżki mąki pszennej1 łyżka kartoflankiprzpyprawa do ryb (u mnie: Kamis)olej do smażenia1 kg śledzia zielonego5 szkl. wody1 szkl. octu1/2 szkl. cukru1 szkl. oleju6 łyżek koncentratu pomidorowego6 łyżek ketchupu łagodnegoziele angielskiepieprz ziarnistysłoik ogórków konserwowych6 dużych cebulSposób przygotowania:Śledzie umyj i osusz. Posyp ulubioną przyprawą do ryby. Rybę panieruj w mieszance bułki tartej, mąki pszennej i kartoflanej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Z wody, octu, cukru, oleju, koncentratu, ketchupu i przypraw przygotuj zalewę. Zagotuj ją i pozostaw do wystygnięcia.Cebulę pokrój w grubą kostkę. Ogórki w drobniejszą.Śledzie przekładaj cebulą i ogórkami. Całość zalej zimną zalewą. Przechowuj w lodówce.