Zielony śledź w zalewie octowej

Zapach Domu

Zielony śledź w zalewie octowej

Pomysł na danie, które możemy mieć w lodówce na tzw. "czarną godzinę"? Na niezapowiedzianych gości i na apetyt na coś smacznego? Proszę bardzo!Śledź zielony w zalewie octowej z cebulką i ogórkiem konserwowym. Smakuje wspaniale. Basiu - dzięki za przepis :)Składniki:5 łyżek bułki tartej2 łyżki mąki pszennej1 łyżka kartoflankiprzpyprawa do ryb (u mnie: Kamis)olej do smażenia1 kg śledzia zielonego5 szkl. wody1 szkl. octu1/2 szkl. cukru1 szkl. oleju6 łyżek koncentratu pomidorowego6 łyżek ketchupu łagodnegoziele angielskiepieprz ziarnistysłoik ogórków konserwowych6 dużych cebulSposób przygotowania:Śledzie umyj i osusz. Posyp ulubioną przyprawą do ryby. Rybę panieruj w mieszance bułki tartej, mąki pszennej i kartoflanej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Z wody, octu, cukru, oleju, koncentratu, ketchupu i przypraw przygotuj zalewę. Zagotuj ją i pozostaw do wystygnięcia.Cebulę pokrój w grubą kostkę. Ogórki w drobniejszą.Śledzie przekładaj cebulą i ogórkami. Całość zalej zimną zalewą. Przechowuj w lodówce.

serowe oponki kwiatuszki

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

serowe oponki kwiatuszki

Glogg – szwedzkie wino grzane

Wypieki Beaty

Glogg – szwedzkie wino grzane

SZASZŁYKI DROBIOWE Z PAPRYKĄ

Z Majeczką w kuchni

SZASZŁYKI DROBIOWE Z PAPRYKĄ

Obiad dla drobiożerców, którzy to mięsko mogą zajadać w każdej postaci. Czyli krótko mówiąc obiad idealny dla mnie i mojej rodziny. A Wy lubicie drób? Często przyrządzacie dania z tym mięsem w  roli głównej?Składniki:500 g piersi z kurczaka1 papryka czerwona1 papryka żółta3 cebule dymkiprzyprawa do gyrosa4 łyżki olejuWykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso obsypujemy przyprawą, polewamy olejem, dobrze mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin,żeby mięso przeszło smakiem. Na długie patyczki szaszłykowe nabijamy na przemian mięso, papryki, cebulę. Układamy na blasze, pieczemy ok 15-20 minut, aż mięso się zrumieni. Podajemy z ulubionymi sosami. 

TARTA SEROWO – ORZECHOWA BEZ PIECZENIA

Ostra na słodko

TARTA SEROWO – ORZECHOWA BEZ PIECZENIA

Rurki z kremem śmietanowym i czekoladowym

Domowa Cukiernia Ewy

Rurki z kremem śmietanowym i czekoladowym

Ciasto kakaowo-śmietankowe. Oszukany sernik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Ciasto kakaowo-śmietankowe. Oszukany sernik

Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą

Pełny talerz

Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą

Roladki z tortilli z szynką gruszką i orzechami

Ala piecze i gotuje

Roladki z tortilli z szynką gruszką i orzechami

Tort czekoladowo dyniowy

Niezły młynek

Tort czekoladowo dyniowy

Porady 40-latki

Prawdziwa miłość nigdy nie umiera

 Prawdziwa miłość nigdy nie umiera Koniec wszystkich bajek, to znany wszystkim happy-end „żyli długo i szczęśliwie”. A jak jest w życiu? Czy prawdziwa miłość nigdy nie umiera? Być może, o ile istnieje prawdziwa miłość. W życiu bywa rożnie, życie to nie bajka i nie zawsze kończy się dobrze. Stąd tak ważne w naszej codzienności są chwile, te […] The post Prawdziwa miłość nigdy nie umiera appeared first on BettyPisze.pl - Kobieta kreatywna cieszy się życiem.

Żurawinowiec

PROSTE POTRAWY

Żurawinowiec

Przepis na przygotowanie ciasta nie jest skomplikowany, polecam.Oprócz wymienionych składników będziemy potrzebować również dżem z czarnej porzeczki.Składniki na ciasto biszkoptowe :6 jaj1 szklanka mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie ciasta biszkoptowego:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtkaDodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaćWylać na formę z papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 *C przez ok. 30 minSkładniki na masę :3 szklanki mleka4 łyżki cukru2 budynie czekoladowe, takie na 1/2 l.- bez cukru1 masło, użyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki  82 % - razem 25 dag10 dag suszonej żurawiny, moczonej przez noc w alkoholuok. szklanki wódkiPrzygotowanie masy budyniowej do ciasta:Ugotować budyń na mleku z cukrem i przestudzićMasło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnieSkładniki do masy czekoladowej z żurawiną na wierzch ciasta:1 czekolada mleczna i 1 czekolada gorzka125 g masłażurawinaPrzygotowanie masy czekoladowej :Masło ogrzać w rondelku i rozpuścić w nim obie czekolady, uważać by nie zagotować!Dodać do tego osączoną z alkoholu żurawinę - wymieszać dokładnie, a alkohol zachowaćPrzygotowanie ciasta:Kroimy biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią alkoholu i  smarujemy ją dżememWykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholemRozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowejNa wierzch wykładamy rozpuszczoną czekoladę z żurawiną i wyrównujemy ciasto.Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam żurawinę, a nie rodzynki :)Moje uwagi:Jeśli ciasto nasączymy lekko posłodzoną wodą plus sok z cytryny to ciasto będą mogły spróbować również dzieci:)Czekolada na wierzchu jest dość twarda, dlatego ciasto przed krojeniem wyjęłam na jakiś czas z lodówki. Jeśli użyjemy rodzynek, to ciasto będzie bardzo słodkie.

Włoska zupa z mięsem mielonym i warzywami

Uwielbiam gotować

Włoska zupa z mięsem mielonym i warzywami

Kurczak w piernikowej marynacie

Kulinarny blog

Kurczak w piernikowej marynacie

To miała być i była romantyczna kolacja … pyszny kurczak w piernikowej marynacie. Zapewne dla części z Was  będzie zaskoczeniem tak przygotowana marynata, ale kuchnia jest po to, aby próbować nowych smaków :) Kurczak był podany z pieczonymi jabłkami, ziemniakami i pyszną surówką z marchewki. Tak przygotowane danie możecie podać nie tylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do marynaty szklanka miodu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do kurczaka kurczak ok. 1,5 kg sól majeranek 6 jabłek 3 ziemniaki Przygotowanie marynaty Masło roztapiamy, dodajemy pozostałe składniki i całość podgrzewamy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, solimy. Odstawiamy go na parę godziny, aby przeszedł smakiem marynaty. Przepis na kurczaka Zamarynowanego kurczaka przekładamy do naczynia do pieczenia. Obok kurczaka układamy ćwiartki jabłek, całość posypujemy majerankiem. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę w temperaturze 160 st. C. Po godzinie zdejmujemy przykrycie, dodajemy do kurczaka pokrojone w ćwiartki i skropione oliwą ziemniaki. Zapiekamy całość jeszcze przez ok. 30 minut.   Kurczaka podajemy z surówką z marchewki – smakuje wybornie. POLECAM! Smacznego! Post Kurczak w piernikowej marynacie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Błyskawiczny piątek - Tort czekoladowy z wafelkami

Magiczne życie Marty

Błyskawiczny piątek - Tort czekoladowy z wafelkami

Miodownik z orzechową wkładką

Kruche Babeczki

Miodownik z orzechową wkładką

Taki pyszny miodownik ostatnio robiłam. Rewelacyjne ciasto, a w środku wkładka orzechowa, do tego masa grysikowa. Moje smaki jak nic. Miodowniki zrobiłam z 1,5 porcji, bo wydawały mi się za cienkie. Można spokojnie zrobić z podwójnej porcji. Ciasto należy do tych, które są lepsze tak po dwóch dniach, wtedy miodownik mięknie, bo na początku jest troszkę twardawy, ale potem rewelacja :-). Przepis znalazłam na blogu daktyle w czekoladzie. Miłego dnia i weekendy Wam życzę :-).Blaszka 21x31 cmSkładniki ciasto miodowe:370 g mąki pszennej 70 g cukru 70 g miodu 100 g miękkiego masła2 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki przyprawy do piernikaNa stolnicę przesiewny mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy cukier, jajka, miód, masło, przyprawę do piernika, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite. Dzielimy na dwie części. Musimy przygotować dwie formy, wykładamy na dno ciasto, możemy wyrównać małym wałkiem, ja nie miałam i ciasto wyszło z małymi pagórkami, ale co tam :-). Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.Orzechowy biszkopt:5 jajek L3/4 szklanki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia100 g zmielonych orzechów1/2 szklanki mąki pszennejBiałka oddzielamy od żółtek, dodajemy do białek cukier i proszek do pieczenia. Ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku, mieszamy, dodajemy mąkę i zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczmy w 180 stopniach około 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. Składniki masa:500 ml mleka150 g cukru6 łyżek kaszy manny (ja dałam kopiate)200 g masła temp. pokojowaMa mleku gotujemy kaszę mannę, słodzimy. Odstawiamy do ostudzenia. Do miękkiego masła dodajemy po łyżce kaszy, miksujemy. Wierzch:100 g czekolady gorzkiejorzechyPrzełożenie ciasta: blat miodowy - połowa masy grysikowej - ciasto orzechowe - druga połowa masy grysikowej - blat miodowy - roztopiona gorzka czekolada - orzechy

Sałatka z soczewicy z ogórkiem i cebulą

Moja smaczna kuchnia

Sałatka z soczewicy z ogórkiem i cebulą

Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo

Smaczne Blogi

Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo

Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

Smaczne Blogi

Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem

Kulinarne przygody Gatity

Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem

Rustykalne cebularze pszenno-żytnie

Śniadanie u Basi

Rustykalne cebularze pszenno-żytnie

Uwielbiam cebularze! A te domowe są jeszcze pyszniejsze niż kupne! I do tego bardzo łatwo się je robi :-)Ciasto:400 g mąki pszennej100 g mąki żytniej5 g drożdży instant1 łyżka soli300 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wodyDodatki:2-3 duże cebule3 łyżki oleju do smażenia1 duża szczypta soli1 łyżka makuroztrzepane jajko do posmarowaniaSkładniki ciasta mieszamy ze sobą (ja użyłam robota kuchennego z plastikowymi ostrzami, ale można też ręką). Gdy ciasto jest gładkie, wkładamy je do miski, zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie na oleju szklimy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i posypaną szczyptą soli. Gotową cebulę mieszamy z makiem.Z wyrośniętego ciasta formujemy 6-8 placuszków. Zawijamy brzegi każdego do środka, żeby powstało zagłębienie, które wypełniamy cebulą. Tak przygotowane cebularze możemy jeszcze odstawić na 30 minut, żeby trochę wyrosły. Następnie brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 10 minut w 240 stopniach (termoobieg).

Pasja Smaku

Brązowy ryż z jabłkiem i orzechami

Nie przepadam za śniadaniami na słodko, wolę konkretne i wytrawne. Jednak nie można odmówić, gdy śniadanie przygotowuje mąż. Zaserwował mi brązowy ryż z jabłkiem i orzechami z książki „Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie” Konrada Gacy.   Składniki /dla 2 osób/: 100 g ugotowanego brązowego ryżu 1/2 jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 3-4 wyłuskane orzechy włoskie 2 łyżeczki miodu   Wykonanie: Jabłko obrać, drobno pokroić, posypać cynamonem i wymieszać z ryżem. DoCzytaj dalej...Artykuł Brązowy ryż z jabłkiem i orzechami pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Karmelizowane migdały

Domowe wypieki

Karmelizowane migdały

Sernik kawowy na czekoladowym spodzie

EKSPERYMENTALNIE

Sernik kawowy na czekoladowym spodzie

Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje

Smaczne Blogi

Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje

Polędwiczki wieprzowe z cukinią, pomidorem i serem gruyere

Kuchnia Breni

Polędwiczki wieprzowe z cukinią, pomidorem i serem gruyere

Zupa przeciwzapalna z marchewki i imbiru

Zdrowa kuchnia Sowy

Zupa przeciwzapalna z marchewki i imbiru

Puszysta pizza z kiełbasą

Milion Smaków

Puszysta pizza z kiełbasą

Dlaczego nie chudniemy, a może nawet nigdy nie schudniemy !?

JUSTINKA

Dlaczego nie chudniemy, a może nawet nigdy nie schudniemy !?

pasta z awokado i jajka

Miód i Pieprz

pasta z awokado i jajka

pasta z awokado Awokado to samo zdrowie, a wykonanie pasty zajmuje dosłownie chwilę.Dlatego warto by ta smaczna i zdrowa pasta gościła  jak najczęściej w naszym jadłospisie.składniki1 dojrzałe awokado2 jajka ugotowane na twardo1/4 pęczka szczypioru1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka majonezu1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka gęstego naturalnego jogurtupieprz, sólsposób przygotowania Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i wkładamy do miski. Następnie do miski, dodajemy jajka ( obrane ze skorupek), posiekany szczypior, musztardę, majonez, sok z cytryny, jogurt, oraz pieprz i sól. Całość mieszamy blenderem na jednolitą masę, przekładamy do oddzielnej salaterki, pozostawiamy na kwadrans, aby smaki się połączyły  i podajemy jako dodatek do pieczywa, lub innych ulubionych dodatków.